részletes keresés

ASUS GL503 teszt – a legjobb belépőszintű gamer laptop

Frissítve: 2018-04-16 01:01:03
Létrehozva: 2018-04-15 09:55:11

PROLÓGUS Az ASUS ROG Strix GL503 (egészen pontosan: ASUS ROG Strix GL503VD FY005) a játékosok köztársaságának méltán híres darabja, egyben legmegfizethetőbb tagja. A tajvani székhellyel...


PROLÓGUS


Az ASUS ROG Strix GL503 (egészen pontosan: ASUS ROG Strix GL503VD FY005) a játékosok köztársaságának méltán híres darabja, egyben legmegfizethetőbb tagja. A tajvani székhellyel rendelkező multinacionális vállalat ideje korán meglátta a lehetőséget a gamer piacban, ennek köszönhetően a Republic of Gamers széria neve manapság már jól cseng és a legrosszabb esetben is garanciát jelent arra, hogy a minimálisan elvárható játékos élményt az asztalunkra tegye. Teszi ezt egészen pénztárca barát módon, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy manapság már egy okostelefon is túlszárnyalja az ASUS GL503 listaárát. A kompakt csomag tartalma egy négymagos Intel® Core™ i5 Processzor 7300HQ processzor, valamint egy Nvidia GeForce GTX1050 grafikus gyorsító – ez néhányak számára elégtelennek tűnhet, de a legtöbb mai játék FHD felbontás melletti futtatásához high-medium beállítások alatt bőven elegendő. Ennél fogva munkagépnek sem utolsó, hiszen az erős CPU + GPU komoly potenciált rejt magában, így egyéb 3D számításigényes alkalmazások futtatására is alkalmas az ASUS GL503 jelen tesztben szereplő verziója.






















































































Adatlap
ASUS ROG Strix GL503VD-FY005
Processzor Intel® Core™ i5-7300HQ Quad Core (6 MB Cache, 2.50 – 3.50 GHz)
Lapkészlet Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15.6″ (1920x1080p) IPS, LED háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® HD Graphics 630
NVIDIA® GeForce® GTX 1050 2GB GDDR5
Merevlemez 1 TB hibrid HDD
Optikai meghajtó Nincs
Protok és csatlakozók SD kártyaolvasó, 1x USB Type-C (USB 3.1), 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x HDMI™ 1.4, mini-DisplayPort 1.2, 1x 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó, 1x Ethernet csatlakozó (RJ-45)
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth® 4.1
Egyéb HD webkamera + beépített mikrofon
Akkumulátor kapacitása 64Wh  / 4 cella
Méret 384 x 262 x 23 mm
Tömeg akkumulátorral 2,5 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2018. április) 273 480 Ft
Garancia 24 hónap

Az ASUS ROG Strix GL503 VD teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.


KÜLCSÍN


Az ASUS GL503 esztétikailag sokkal kevésbé hasonlít ROG testvéreihez, mint elődjei: nincsenek színkódolt WASD billentyűzetek, oda a színparádé, helyette egy sokkal finomabb megközelítést választott a tajvani gyártó. Ez elsősorban azoknak kedvez, akik inkább elkerülnék a feltűnést. Persze, azt sem lehet mondani, hogy az ASUS GL503 ne tűnne ki az átlagos consumer laptopok sorából: a vonalvezetés, az anyaghasználat, a pikáns színkiemelések most is könnyen beazonosíthatóvá teszik a vérvonalat. Apropó, anyaghasználat: csak úgy, mint a szintén tesztelt versenytárs Acer Aspire A717, az ASUS GL503 is alapvetően műanyagból készült, amit a szükséges helyeken szálcsiszolt alumíniummal fedtek be. További említésre méltó elem, az Nvidia GeForce GTX 1050 grafikus gyorsító kordában tartását szolgáló masszív hűtőbordák sora, amely az értékes belbecsről árulkodik. Az ASUS GL503 méreteit és súlyát elnézve nem kifejezetten beszélhetünk egy robosztus darabról, a saját kategóriájában könnyen hordozható, kompakt darabnak számít (de azt meg kell jegyezni, hogy méreteire picit rácáfol a súlya). Az anyaghasználat megfelelő és az összeszerelés minőségére sem panaszkodhatunk. Külön érdemes kiemelni a hátlapon elhelyezkedő ROG tetoválást, ami sötét környezetben vöröses színben pompázik – igazán szemet gyönyörködtető látvány.






CSATLAKOZTATHATÓSÁG


Az ASUS GL503 igazán szerteágazó port repertoárt biztosít az új tulajdonos számára: 3 x USB 3.0 Type-A, 1 x USB 2.0, 1 x HDMI 1.4, mini-DisplayPort 1.2, 1 x USB 3.1 (Gen 1) Type-C, 1 x Ethernet (RJ-45), 1 xSD kártyaolvasó, 1 x 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó. Sajnos a sorból kimaradt a Thunderbolt 3-as port, ami némi hiányérzetet kelthet, főleg azok számára, akik külső GPU csatlakoztatásán gondolkoztak – bár figyelembe véve ezen eszközök jelenlegi árszabását, vélhetően ésszerű kompromisszum volt ennek elhagyása. További kellemetlenség okozója lehet, hogy a kifejezetten gamerek számára készült kombó jack-kel rendelkező fejhallgatók esetében kompatibilitási problémák merülhetnek fel, köszönhetően a kombinált audio/mikrofon csatlakozónak. Az SD kártyaolvasóval 70 MB/s sebességet értünk el adatmásolás közben, ami egészen tisztességes eredménynek nevezhető. A vezetéknélküli kapcsolatok tekintetében is kifejezetten jónak nevezhető az ASUS GL503 teljesítménye, hiszen 2.4 GHz és 5 GHz mellett is stabil maradt a kapcsolat, a sebesség pedig 635-420 MBit/s között alakult.






BEVITELI ESZKÖZÖK


Billentyűzet


A billentyűzet kifejezetten jónak nevezhető. Ez már csak azért is jó hír, mert a gamer közösség kifejezetten érzékeny ezen a téren, egy rossz billentyűzettel hamar kegyvesztetté válhat egy termék. Egyébként az ASUS GL503 az oldschool MacBook vonalon kipróbált szigetes kialakítást választotta, ami egy kényelmes, megfelelő elrendezésű és komfortos nyomásponttal rendelkező billentyűzetet eredményezett (bár a numpad lehetne egy picivel szélesebb is). Gamereknél már csak a dizján miatt is fontos elem a billentyűzet háttérvilágítás, de azért a praktikumbeli szerepéről is érdemes megemlékezni – a háttérvilágítás színét egyébként az Aura Core™ szoftver segítségével választhatjuk ki, négy különböző zónában. Érdemes még megemlíteni a rengeteg funkcióbillentyűt, amelyek még inkább elősegítik az ASUS GL503 hatékony használatát.


Touchpad


Az ASUS GL503 érintőpadja semmilyen érdekességet nem tartogat a nagyközönségnek, közönséges (olcsó?) műanyagból készült, méretei (10.5 x 7.3 cm) illenek egy 15.6 hüvelyes laptophoz, de komolyabb játékokhoz – mint szinte minden érintőpad – teljes mértékben elégtelennek bizonyult a teszt során. A dedikált gombok hiányoznak, a szükséges funkciókat a touchpad alján tudjuk elérni.






KIJELZŐ


A kijelzőhöz érve egészen biztosan elfeledhetjük az eddigi negatívumokat, hiszen az ASUS GL503 Full HD felbontással rendelkező IPS kijelzője remek betekintési szögekkel, valamint vibráló színvilággal vonzza a tekinteteket. Az LG Philips kooperációban elkövetett panel fényereje megfelelő, a bal felső sarokban – bizonyos fényviszonyok között – egy picit bátortalanabbnak tűnik, de ez sem húzza 300 nit alá az átlagértéket. Mindehez kapunk egy 26.2 ms értékű fekete/fehér reakció időt, amivel egyértelműen a legjobbak közé verekedte be magát az ASUS GL503. Színkorrekcióra alapvetően nincs szükség, de ha valaki professzionális képszerkesztést forgat a fejében, az nagy valószínűséggel kénytelen lesz az alapértékeken változtatni. A betekintési szögek vonatkozásában mindent megkapunk, amit egy hasonló árkategóriában elvárható lehet egy IPS paneltől: a kijelzőn látható szín és szöveg még a 45 fokos értéket meghaladva is megkülönböztethető marad, csak a háttérfény miatt válnak zavaróvá a széleken látható sötétebb színek. Az alábbi képeken az ASUS GL503 (balra) mellett egy 2015-ös MacBook Pro (jobbra) látható.






TELJESÍTMÉNY


CPU


Az ASUS GL503 processzora gyakorlatilag a blaszfémia határát súrolja a high-end gamer közösség szemszögéből nézve, de ha a praktikumot nézzük sokkal rózsásabb a helyzet: az Intel® Core™ i5 Processzor-7300HQ processzor kellő mennyiségű – és minőségű – kakaót garantál, hogy az Nvidia GeForce GTX 1050 GPU-ból a legtöbbet hozzuk ki. Az Intel® Core™ i5 Processzor-7300HQ egy 4 magos processzor, ami a Kaby Lake generáció sorait erősíti. A magok egyenként 2.5-3.5 GHz közötti órajelet érhet el attól függően, hogy éppen mennyire kell dolgozniuk. Az architektúra gyakorlatilag megegyezik a Skylake processzorok alapjaival, emiatt az 1 MHz-re eső teljesítmény közel hasonló, de az intelligensebb Speed Shift technológiának köszönhetően hatékonyabbá vált a 14nm-es chip energiahatékonysága.


GPU


Az ASUS GL503 modelljében dobogó Nvidia Geforce GTX 1050 GPU-t sokan úgy ismerik, mint az olcsójános gamerek megoldását. Ez a megállapítás high-end gamer szemszögből nézve akár még meg is állhatja a helyét, de a lekicsinylő nyilatkozat nem csorbítja a GTX 1050 eredményeit. AZ NVidia GTX 1050 gyakorlatilag a fentebb részletezett CPU-val egyidős és a Pascal kódnéven megismert 14 nm-es architektúrára építkezik. amelyet 2 GB VRAM támogat meg. Az asztali és a mobil eszközökbe szánt GTX 1050 grafikus gyorsítók közötti különbség elenyésző, mindkettőben 640 shader unit dolgozik. A GTX 1050 a már jól ismert GP107 chipet használja, ami alkalmassá teszi az ASUS GL503-at a DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b, HDR, SMP, h.265 és PlayReady 3.0 képességek kiaknázását.  Természetesen meg kell még említeni a processzorba integrált Intel® HD 630 GPU-t is, ami játékra elégtelen, de kisebb számításigényű 3D feladatok energiahatékony elvégézésére kifejezetten ideális. Miközben az Intel® HD 630 24 végrehajtó egységével végzi a dolgát az órajele a CPU órajeléhez, memóriája pedig a rendszer memóriájához kötött. 10 bites színmélységig támogatja a h.265/HEVC Main10 profilt, valamint a HDCP 2.2 szintén eredményeképp a 4K tartalmak fogyasztására is alkalmas.


Háttértár


Az ASUS GL503 alapmodelljében egy 1 TB tárolókapacitással rendelkező Seagate FireCuda hibrid meghajtó található, ami 5400 fordulat/perc mellett viszonylag vérszegény sebességet biztosít, de a NAND flash cMLC-nek köszönhetően a gyakorlatban mégis gyorsabb, mint egy átlagos mechanikus háttértár. Azonban a hibrid megoldában rejlő erőt csak abban az esetben tudjuk kihozni az eszközből, ha kellő odafigyeléssel telepítjük a megfelelő illesztőprogramokat.


Felhasználói élmény


A rendszer alapvetően gyorsan reagál, amit a CPU-GPU-Háttértár trió között kialakult egészen jó összhangnak köszönhetünk. Utóbbi rendszerelem azért is nagyon fontos, mert az Acer Aspire A717 tesztünk során is bebizonyosodott, hogy a felhasználói élményt komolyan csorbíthatja egy átlagos, vagy annál lassabb háttértár. Azt persze nem állítom, hogy az ASUS GL503 hibrid háttértára tökéletes megoldás, de elég ahhoz, hogy a versenytársak fölé pozícionálja magát a tajvani gamer alapmodell. A mindennapokban a médiatartalmak fogyasztása, a webböngészés és az irodai alkalmazások futtatása nem jelent kihívást, ráadásul a legtöbb alapfeladattal még az integrált Intel® HD 630 is elboldogul, így hosszabb üzemidővel számolhatunk.






Gamer élmény


Egy gamer gép – és mondjon bárki bármit, az ASUS GL503 bizony a gamer vonalat képviseli – értékelése sorána játékos élmény a leghangsúlyosabb elem. Tesztünk főszereplője egy belépőkategóriás gamer laptop és ezt az ára is hűen tükrözi: egyetlen dedikált Nvidia GTX 1050 grafikus gyorsítója elégséges a medium-high beállítások közötti játékhoz FHD felbontás mellett, de rosszul optimalizált játékok (Company of Heroes 2) vagy újabb címek (Assassin’s Creed Origins) bizony könnyen megizzaszthatják a hardvert. Utóbbi esetben érdemes valamivel alacsonyabb felbontást választani, hiszen ennek eredményeképp folyamatosabb játékélményt kapunk a pénzünkért. A tartós játék teszt során is stabilak maradtak az fps értékek, vagyis a hűtés hosszú távon is megbirkózik a circa 100 MHz-zel emelt órajelből fakadó többlet terheléssel, GPU throttling jelenséget merült fel a teszt során. Már itt érdemes megjegyezni, hogy a “Fan Overboost” engedélyezésével nem csak hangosabb lesz az ASUS GL503, hanem egyértelműen hűvösebb is: a CPU és a GPU átlag értékei 6º C fokkal csökkentek. Összegezve elmondható, hogy a GTX 1050 által biztosított játékos élménnyel nincs baj, de a jövőben nagyon soványnak fog bizonyulni az a 2 GB VRAM, jobb választás lett volna az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti verziója.








































































































































































































low


(1920x1080p)

medium


(1920x1080p)

high


(1920x1080p)

ultra


(1920x1080p)

Metro 2033 (2010) 85 80 72 44 fps
Dirt 3 (2011) 194 106 127 101 fps
Sleeping Dogs (2012) 174 135 114 98 fps
Hitman: Absolution (2012) 79 73 66 41 fps
Tomb Raider (2013) 252 208 167 79 fps
BioShock Infinite (2013) 173 149 139 64 fps
GRID 2 (2013) 120 103 96 75 fps
Company of Heroes 2 (2013) 52 50 47 26 fps
Thief (2014) 58 56 53 48 fps
GRID: Autosport (2014) 141 98 87 71 fps
Middle-Earth: Shadow of Mordor (2014) 122 99 58 45 fps
The Witcher 3 (2015) 95 69 39 22 fps
Batman: Arkham Knight (2015) 80 76 50 32 fps
Rise of the Tomb Raider (2016) 105 64 36 31 fps
Ashes of the Singularity (2016) 37 31 28 n.a. fps
Kingdom Come: Deliverance (2018) 84 40 32 24 fps
Final Fantasy XV Benchmark (2018) 59 30 19 n.a. fps
Fortnite (2018) 184 132 51 39 fps
Star Wars Battlefront 2 (2017) 120 50 43 35 fps
Assassin´s Creed Origins (2017) 61 35 29 22 fps
Middle-Earth: Shadow of War (2017) 113 46 34 24 fps
Mass Effect Andromeda (2017) 86 43 26 22 fps
PUBG (2017) 87 40 35 24 fps

EGYÉB


Hangrendszer


Nagyon kevés olyan laptopba épített hangrendszer van, ami le tudja nyűgözni az embert – és ebbe a sorba az ASUS GL503 se állt be. A sztereó hangszóró ettől függetlenül megteszi, amit megkövetel a haza: kellő hanghatást garantál, hogy egy közepes méretű szobában is élvezhető médiaélményt biztosítson anélkül, hogy túlságosan torz mély, közép, vagy magas hangtónusok jelennének meg. A gamerek számára erősen ajánlott egy fejhallgató használata.


Zajkibocsájtás


Zajról leginkább az aktív hűtőelemek és a HDD vonatkozásában kell beszélnünk, előbbi viszonylag jól menedzselt, ennek köszöhetően a kisebb terheléssel járó folyamatok alatt kellően halk marad az ASUS GL503. Ez azt jelenti, hogy átlagos otthoni, vagy irodai környezetben inkább csak a küllemével hívhatja fel magára a figyelmet az ASUS üdvöskéje, a hangjával nem. A fentebb emlegetett “Fan Overboost” engedélyezésével Mass Effect: Andromeda során sikerült viszonylag magas, 70 dB(A) értéket is elérni (ezt az értéket a laptoptól néhány mm-re mértük), ez viszont már egészen számottevőnek nevezhető – cserébe viszont a hardverelemek megkapják az áhított hűtést.


Melegedés


A belső hőmenedzsmentet egészen jól sikerült megoldani az ASUS GL503 esetében, így meglehetősen alacsony hőmérsékleteket tapasztaltunk (még a stressz teszt során is). Nem meglepő módon a CPU és a GPU környékén volt a legmelegebb a laptop, de ebből viszonylag keveset tapasztalhatnak a felhasználók, köszönhetően a szorgos – egyben hangos – ventillátor munkának. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az extrém magas hőmérséklet jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egyes hardverelemekre, akkor az ASUS GL503 várhatóan hosszú életű lesz.






Áramfogyasztás


Szerencsére az ASUS GL503 nem hagy majd Godzilla méretű ökológiai lábnyomot maga után, hiszen az Intel® Core™ i5 Processzor-7300HQ és az Nvidia GeForce GTX 1050 energiamenedzsmentje bőven eleget tesz napjaink elvárásainkat. Attól függően, hogy éppen alapjáraton használjuk, vagy éppen csúcsra járatjuk 10 – 120 W áram felvételéről kell beszélnünk, amit egy 150 W adapter szolgál ki.


Üzemidő


Annyi biztos, hogy a gamer laptopok nem éppen a tartós üzemidejükről híresek, így a legtöbb ilyen eszköz 3-4 óra átlagos használatot követően bedobja a törölközőt. Ebből a sorból egy picit kiemelkedik az ASUS GL503, hiszen a 4 cellás 64 Whr energiaforrás valamivel több tartalékot rejt magában, mint a versenytársak alternatívái.


Jótállás, szerelhetőség


Jótállás vonatkozásában nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztos forrásból származó termék. A Techkalauz tesztpéldányát a Laptopszalon szállította, így az alapjótállás 2 év el-, és visszaszállításos jótállást jelent, budapesti szervízmegoldással. Szerelhetőség tekintetében az ASUS GL503 igényli a szakértelmet, még annak ellenére is, hogy van egy kis csalogató szerelőnyílása. Ez lehetőséget biztosít a memória, valamint a háttértár cseréjére / bővítésére. A többi hardverlemhez viszont már jóval nehezebb hozzáférni, ami egyértelmű üzenet a gyártó részéről: ne piszkáld a vasat (hacsak nem értesz hozzá).








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
ASUS ROG Strix GL503VD-FY005
Processzor Intel® Core™ i5-7300HQ
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD Graphics 630
NVIDIA® GeForce® GTX 1050
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 5 óra 48 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 13 perc
Akkumulátor töltése Félig: 1:01 perc
Teljesen: 2:23 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 41 °C 70 °C 90 °C
GPU hőmérséklet n.a. 72 °C 82 °C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 23 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
27,3 31,2 28,5 24,5 32,3 27,9
26,8 30,5 26,4 24,9 29,9 25,7
23,4 25,7 25,6 29,9 25,7 24,2
Burkolati hőmérsékletek (Mass Effect: Andromeda alatt)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
44,4 47,3 39,5 50,1 49,9 44,3
38,1 41,4 35,1 37,8 36,7 36,9
33,9 34,9 33,4 29,3 39,4 28,0

ASUS GL503 VERDIKT


Az ASUS GL503 gamer laptopot rengeteg dolog teszi szerethetővé. Kezdjük rögtön az árral, ami rengeteg érdeklődő számára a leginkább meghatározó szempont: a tesztalany jelen sorok írásakor 273 480 Ft-ba kerül, ami a játékos szekció egyik legolcsóbb darabjává teszi. Ezért az összegért egy fenomenális dizájnba csomagolt kellőképpen erős processzort (Intel® Core™ i5 Processzor-7300HQ), napjainkban is megfelelő teljesítményt biztosító grafikus gyorsítót (Nvidia GeForce GTX 1050) és egy remek IPS panellel rendelkező kijelzőt kapunk. Az ASUS GL503 egyetlen igazi hátulütője mégis a GTX 1050 GPU, hiszen az előbb használt ‘megfelelő teljesítmény’ sajnos azt jelenti, hogy a jövőben megjelenő játékot futtatására egyre kevésbé lesz majd alkalmas.






























ASUS ROG Strix GL503VD-FY005
(+) olcsó (viszonylag) (-) kevés VRAM
(+) optimális gamer élmény
(+) jó csatlakoztathatóság (-) hangos hűtés
(+) megfelelő hűtés
(+) vonzó megjelenés (-) hiányzik az SSD
(+) IPS kijelző

Mindent összegezve az ASUS ROG Strix GL503VD FY005 a legjobb belépő szintű gamer laptop, ami eddig a Techkalauz tesztpadjára került. A belépő szintű jelzőt azonban hangsúlyozni kell, hiszen akik a jövő játékait is viszonylag kompromisszum mentesen kívánják majd futtatni, azoknak ezt a ROG verziót nem tudjuk ajánlani.







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...