részletes keresés

Acer Aspire 7 teszt – Intel® i7-8750H és GTX 1060

Frissítve: 2018-12-11 01:01:02
Létrehozva: 2018-12-10 07:09:11

Az Acer Aspire 7 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. Adatlap Acer Aspire 7 A717-72G-72L0 teszt Processzor Intel® Core™ i7-8750H Hexa Core...


Az Acer Aspire 7 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



















































































Adatlap
Acer Aspire 7 A717-72G-72L0 teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H Hexa Core (9 MB Smart Cache, 2.20 – 4.10 GHz)
Lapkészlet Coffee Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 17.3” FHD (1920 x 1060p) Acer ComfyView™ IPS, LED háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce® GTX 1060 6GB GDDR5
Háttértár 1TB HDD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók SD kártyaolvasó, 1x USB Type-C (USB 3.1), 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x HDMI™ 2.0, 1x 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó, 1x Ethernet csatlakozó (RJ-45)
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz), Bluetooth® 4.0, 2×2 MIMO technológia
Egyéb Acer Crystal Eye webkamera + mikrofon, Acer Trueharmony sztereó hangrendszer
Akkumulátor kapacitása 48Wh / 3220mAh / 4 cella
Méret 423.32 x 289.91 x 28.25 mm
Tömeg akkumulátorral 3.04 kg
Töltő tömege 0.3 kg
Operációs rendszer LINUX
Fogyasztói ár (2018. december) 349 900 Ft
Garancia 24 hónap (+12 hónap a Laptopszalonnál)

Az Acer Aspire 7 sorozatának most tesztpadra fektetett tagjáról egyelőre elég annyit tudnunk, hogy egy szteroidokon nevelt multimédia / gamer hibridről van szó. A szteroidok alatt a használhatósági indexet alapjaiban meghatározó a nyolcadik generációs Intel® i7-8750H processzort, és az Nvidia GeForce GTX 1060 grafikus gyorsítót értem. Soron következő tesztünkben arra keressük a választ, hogy vajon megéri-e a(z egyik) legolcsóbb 1060 GPU-val szerelt laptop az árát, és ha igen, mégis kiknek érdemes elgondolkodniuk a vásárláson?


Acer Aspire 7 teszt

külsőségek


Az Aspire 7 sorozat leginkább a szürke eminenciások sorát erősíti, az Acer dizájn gárdája láthatóan sokkal több puskaport lőtt el a Predator sorozat kicsinosítására. Ezt azonban mégsem kell az A717 számlájára felírni, mivel az Aspire gépeknél korábban is a funkció élvezte az elsőbbséget, a forma csak ez után következett. A dobozból kicsomagolva az első benyomásunk alapján A717 első sorban nagy, másodsorban nehéz – de ezek minden 17 hüvelykes laptopra elmondhatóak. A laptop borítása hajszálvékony szálcsiszolt alumínium, amely alatt műanyag váz rejtőzik. Ez azt jelenti, hogy a gyártó legalább egy kis prémium érzetet kívánt csalni a felhasználó keze alá a gyártó. A megoldás többé-kevésbé működik, az egyetlen baj csak az, hogy az ujjlenyomatok eltüntetése valahogy még a szokásosnál is nehezebb erről a felületről. Az anyaghasználat tehát nem a legideálisabb, de ezen a téren egyébként is irreális elvárás az, hogy maradandót alkosson egy gyártó a consumer szegmensben. A lényeg, hogy



az összeszerelés minőségére nem igazán lehet panaszunk, ráadásul az A717 kifejezetten robusztus, és szilárd laptopnak tűnik már távolról is.








Megjelenése alapján nem az Acer Aspire 7 A717-re esne a választásunk, ha csupán reprezentációs célokra keresnénk laptopot. Sajnos hordozhatósága is súlyosan korlátozott, hiszen egy kifejezetten nehéz (2.9 kg) és nagyra nőtt darabról van szó.


Acer Aspire 7 teszt

beviteli eszközök


billentyűzet

Az A717 egy teljes méretű, szigetes kialakítású, háttérvilágítással megfűszerezett magyar kiosztású billentyűzetet kapott, de a numpad sajnos annak ellenére is keskenynek mondható, hogy helyhiányról nem igazán beszélhetünk egy 17.3 hüvelykes laptop esetében. A korrektség kedvéért meg kell említeni, hogy a teszt során a numpad használata nem volt kényelmetlen, de ez a megállapítás csak a kisebb kézzel rendelkező felhasználók esetében állja meg a helyét. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a billentyűzet nyomáspontja sem az igazi, túlságosan lágy és puha érzetet kelt, de legalább a távközöknek köszönhetően viszonylag természetesnek tűnik a gépelés, ami viszonylag halk. Amennyiben összegeznünk kell: a funkcióját természetesen betölti, de ha figyelembe vesszük a gamer igényeket is, akkor már mínusz előjelet kell alkalmaznunk.



érintőpad

Az Acer Aspire 7 A717 érintőpadját ezüstös hatású keret emeli ki a vázból, de annyira balra csúszott, hogy könnyen a WASD billentyűk használatának útjába kerülhet. Ez utóbbi egy újabb fekete pont lehet, ha kifejezetten gamer eszközként tekintünk a tesztalanyra. Felülete kellő csúszást biztosít az ujjak számára, de a peremterületen az érintés-érzékeny bevonat akadozva reagál a beviteli próbálkozásokra. Mindezek mellett még azzal is számolnunk kell, hogy nincs dedikált touchpad szoftver, és így hol működik a gesztus-vezérlés, hol nem. A biztonság-tudatos felhasználók nagy örömére jelenthetjük, hogy az A717 érintőpadja integrált ujjlenyomat olvasóval rendelkezik, amelyet annak bal felső sarkában találhatunk meg.


Acer Aspire 7 teszt

kijelző


Egy laptop esetében minél nagyobb a kijelző, annál nagyobb az esélye annak, hogy csak TFT panellel szerelte azt össze a gyártó. Ennek nagyon egyszerű prózai oka van: az előállítási költséget minimalizálni kell. Így jóval nagyobb az esélye annak, hogy egy 17 hüvelykes eszköz rossz(abb) kijelzővel rendelkezik, mint a 15.6, vagy a 13.3 hüvelykes versenytársa (okostelefonokról nem is beszélve!). Ennek alapján máris egy piros pontot érdemel az Acer, hiszen a tesztalany kijelzője IPS panelt kapott, de emellett rögtön azt is meg kell jegyezni, hogy annak felbontása csak 1920 x 1080 pixel. Ez azt jelenti, hogy egy inch-re eső területen összesen 127 pixelt számolhatunk össze (PPI – pixel per inch), ami szinte egyenértékű a MacBook Air széria 2017. évben megjelent modelljével (128 PPI).


acer aspire 7


Ahogy a fenti képek is elárulják, a kijelző fényereje, valamint annak eloszlása középszerűnek mondható, a színek egészen élénkek, a betekintési szögek pedig IPS panelhez méltóak (=kellően szélesek). Összességében azt mondhatjuk, hogy technikai értelemben az elvárható minimumot kapja meg a vásárló, de ha az esztétikai szempontokat is figyelembe vesszük akkor ennél kevesebbről van szó: a kijelzőt körbeölelő nagyon széles kávák 2010 korai éveit idézik.


Alkalmas-e professzionális képszerkesztésre?

Amennyiben professzionális képszerkesztést forgatunk a fejünkben érdemes elfelejteni az A717-et, hiába tenné azt egyébként lehetővé a viszonylag erős hardver-konfiguráció. Ez annak köszönhető, hogy amíg az AdobeRGB paletta alapján 56%, addig az sRGB paletta alapján mindössze 85% színhelyességre számíthatunk. Alternatívát jelenthet egy külön monitor alkalmazása, mert másodlagos kijelzőnek még elégséges lehet az Acer 17 hüvelykes megjelenítője.


Acer Aspire 7 teszt

teljesítmény


cpu

Az Aspire mellkasában egy 6 magos, Coffee Lake alapokra építkező Intel® Core™ i7 Processzor-8750H processzor dobog 2.2 – 4.1 GHz között. Akit ez önmagában nem győzött volna még meg, azoknak talán érdemes még azt is elmondani, hogy a Hyper-Threading képességnek köszönhetően összesen 12 szálon képes a CPU adatokat futtatni. Mindezeket összeadva közel 50%-os teljesítménytöbbletet kapunk az előd (Intel® Core™ i7 Processzor-7820HQ) multi-Core™ performanszához képest. Ahogy azt az Acer Predator Helios PH315 tesztünkben is megállapítottuk: a Core™ i7-8750H egy kicsit overkillnek tűnik, a GPU kihajtásához vélhetően elég lett volna a Core™ i7-7700HQ teljesítményével rendelkező Core™ i5-8300H is.






gpu

Intel® UHD 630

A GPU-duóból a szürke eminenciás szerepét az Intel® integrált megoldására osztották, ami játékra ugyan nagyon vérszegény, de kisebb számításigényű 3D feladatokat el lehet ezzel is végezni. Miközben az Intel® UHD 630 24 végrehajtó egységével végzi a dolgát az órajele a CPU órajeléhez, memóriája pedig a rendszer memóriájához kötött. Emellett 10 bites színmélységig támogatja a h.265/HEVC Main10 profilt, valamint a HDCP 2.2 szintén eredményeképp a 4K tartalmak fogyasztására is alkalmas.


Nvidia GeForce GTX 1060

Jelen sorok írásakor az Nvidia termékpalettájának 3. leggyorsabb GPU-járól van szó, ami ráadásul kiemelkedő ár-értékkel is rendelkezik. Megjelenése (2016) egyben a GTX 970M leváltását is jelentette, de teljesítménye az előző generáció abszolút csúcsának tekinthető GeForce GTX 980M-ét is felülmúlja. Technikai oldalról megközelítve: egy GP106 chip köré épül és 16 nm-es Pascal architektúrával rendelkezik. Emellett a tesztalanyban nem kevesebb, mint 6GB VRAM áll csatasorba, amelynek effektív órajele 8000 MHz. Mindezeket figyelembe véve



az A717 megvásárlása mellett szóló egyik legkomolyabb érv a GTX 1060 GPU.








háttértár

Ezen a területen nem kell különösebb csodára várnunk – pontosabban várhatunk, de abban az esetben HHD mércével mérve is egészen sokáig fogunk várni. Ezt az 5400 RPM-et produkáló Toshiba MQ01ABD100 HDD-nek köszönhetjük, ami még a saját mezőnyében is inkább lassúnak mondható, napjaink SSD választékával szemben pedig teljesen elvérzik.



felhasználói élmény

Amennyiben a különböző benchmark programok eredményei alapján hasonlítjuk össze az Aspire 7-et – processzor és grafikus gyorsító teljesítmény alapján – gyengébb laptopokkal, akkor előfordulhat, hogy a tesztalanyunk alulmarad. Ennek nagyon egyszerű oka van:



a jelenlegi konfiguráció csak mechanikus háttértárat foglal magába, az igazán gyors rendszerhez SSD-re van szükségünk.



Sajnálatos tapasztalatunk az, hogy nem csak a benchmark programok veszik észre a különbséget, hanem az egyszerű felhasználó is érezheti az SSD hiányát. Ez a megállapítás főleg akkor igaz, ha már SSD-hez szokott felhasználó veszi a kezébe az Aspire 7-et. Emiatt mindenféleképp javasoljuk egy szilárdtest meghajtó beépítését is, amelynek költségével (circa. 15 000 Ft) már a megvásárlás során érdemes kalkulálni.



Ettől eltekintve a felhasználói élmény rendben van, az átlagos mindennapok teljesítményt nem igénylő kihívásaival (irodai alkalmazások futtatása, webböngészés, multimédia fogyasztás) gond nélkül megbirkózik.


gamer élmény

FHD felbontáson nincs olyan játék, aminek akadoznia kellene maximum beállítások mellett (és ez magába foglalja a lehető legjobb képjavító beállításokat alkalmazását is). Ez lényegében azt jelenti, hogy a monitor kijelzője által garantált natív felbontáson tökéletesen élvezhető játékélménnyel számolhatunk. Amennyiben WQHD (2560 x 1440 p) felbontással rendelkező kijelzőre csatlakoztatjuk az Aspire 7-et, akkor közel hasonló élményben lesz részünk, de a 4K gamingbe már bele fog törni a GTX 1060 bicskája.



Acer Aspire 7 teszt

egyebek


csatlakoztathatóság

Az Aspire 7 összesen – az alábbi bontás szerinti – 4 USB porttal rendelkezik:



  • 1x USB Type-C (USB 3.1)

  • 1x USB 3.0

  • 2x USB 2.0






Ezek mellett találhatunk még egy Ethernet portot, egy teljes méretű HDMI kimenetet, egy kensington lock-ot, egy SD kártyaolvasót és végül, de korántsem utolsó sorban egy 3.5 mm audio portot is. Utóbbi azért nagyon érdekes, mert emiatt a kifejezetten gamerek számára készült kombó jack-kel rendelkező fejhallgatók esetében kompatibilitási problémák merülhetnek fel. Öröm az ürömben, hogy az SD kártyaolvasó USB 3.0 szabványt támogat, így 64 MB/s sebességet sikerült elérni a valós környezetben mért adatmásolás során. Meg kell még említenünk a vezeték nélküli internethez való csatlakozás lehetőségét biztosító Atheros / Qualcomm QCA 6174 modemet, ami a teszt során 599 MBit/s sebességet ért, ezzel az eredménnyel gyakorlatilag az erős középmezőnybe pozícionálta magát az Acer Aspire 7 A717.


hangrendszer

Multimédiás laptopok esetében két iskolával találkozhatunk: a gyártó túlságosan komolyan veszi a feladatok, vagy teljesen feleslegesnek tartja azokat és a minimumra törekszik. Ez utóbbi tapasztalható az Acer Aspire 7 A717 esetében is, aminek két előre néző hangszórója még maximum hangerő mellett is éppen csak, hogy betölt egy közepes méretű szobát. Dinamikáról, térérzetről alig beszélhetünk, a magas, a közép és a mély tartományok alig tapinthatóak.


zajkibocsájtás

Amennyiben eltekintünk attól, hogy a hangszórók is leginkább csak zajt produkálnak, még figyelembe kell vennünk az aktív hűtést, valamint a mechanikus háttérárat. Előbbi esetében fontos tényező, hogy a processzort hűtő ventillátor folyamatosan dolgozik, de ez legalább segít elnyomni azokat az eseti jellegű zajokat, amit a HDD mozgó alkatrészeinek köszönhetünk. Összességében elmondható, hogy az Acer Aspire 7 A717 zajkibocsájtása nem jelent problémát, még a stressz-teszt során sem lépte a 45 dB értéket.


melegedés

Szerencsére nincs az az épeszű ember, aki a 17 hüvelykes laptopját az ölébe véve kezdeni neki a játéknak – az Acer Aspire 7 eseténben ez a manőver azért is lenne kifejezetten kellemetlen, mert az alsó lamellákon circa 45 °C hőmérsékletű levegő távozik eközben. Szerencsére ebből a viszonylag magas hőmérsékletből a palm rest részen, a billentyűzet környékén sokat nem fogunk tapasztalni. A stressz teszt során a CPU hőmérséklete sosem lépte át a 85 °C fokot, de az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy a frekvencia menedzsment a 4.1 GHz csúcsértékét sajnos nem tudja hosszabb távon fenntartani. Ami azonban egy média-gamer laptop esetében sokkal fontosabb, az a GPU hőmérséklet menedzsmentje, amire semmi panasz nem lehet, az Nvidia Geforce GTX 1060 paripáit egyetlen pillanatra sem kellett visszafogni a megemelkedett hőmérséklet miatt.



üzemidő

Hivatalos tájékoztatást alapján akár 6 óra üzemidő is elérhető az A717 esetében, és a tesztüzem során ez nem is bizonyult hazugságnak. Fontos megjegyezni, hogy a 17 hüvelykes szörnyetegek esetében már egészen nagy kapacitással rendelkező akkumulátort is alkalmazhatnak a gyártók, de az Acer Aspire 7 tervezői megelégedtek egy erősen kompromisszumos megoldást szolgáltató 48 Wh-ás energiaforrással. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átlagos hétköznapi tartalomfogyasztás, webböngészés, irodai alkalmazások futtatása mellett circa 5 órás üzemidőre számíthatunk, erősebb igénybevétel mellett viszont az “üzemanyag” mindössze 1 órára elég.












































Akkumulátor
Acer Aspire 7 A717-72G-72L0 teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce® GTX 1060
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 06 óra 07 perc
Játék, 10/10 fényerő 01 óra 15 perc
Akkumulátor töltése Félig: 00:57 perc
Teljesen: 1:47 perc

jótállás, szerelhetőség

Az Acer Magyarországon 2 év gyári jótállást biztosít, amelyhez a Laptopszalonban vásárolt eszközökre a bolthálózat – a szükséges feltételek teljesülése mellett – további 1 évet biztosít. További plusz pont, hogy viszonylag egyszerűen szerelhető, a laptop alsó fedlapján található két szerelőnyílás felnyitását követően a háttértárhoz és a memóriához is hozzáférhetünk. A laptop hőcserélő alkatrészeinek újrapasztázását és a belső tisztítást azonban jobb szakértői kezekre bízni.


Acer Aspire 7 teszt

ítélet


Az Acer Aspire 7 A717 egy jó laptop, de egyetlen területen sem kiemelkedő. Ezt első sorban annak köszönheti, hogy a gyártó minden területen kompromisszumokat kötött. Ez leginkább a háttértár vonatkozásában jelenthet vásárlás utáni kellemetlen utóízt, emiatt nem is tudjuk mással ajánlani az Aspire 7-et, csak SSD bővítéssel.



Gamer vagy sem?

Az Aspire 7 gamer berkekben is jónak mondható hardverelemekből áll, de ettől még nem lesz gamer laptop. Azonban olyan dolgokat spóroltak ki belőle, mint például a G-Sync, vagy az RGB háttérvilágítású billentyűzet, a programozható makrók és dedikált gombok, a szoftveres tuningopciók. Ezek hiányában inkább tekinthető az A717 egy gamer képességekkel rendelkező multimédiás igáslónak.






Mindezeket figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy



a(z egyik) legolcsóbb GTX 1060 GPU-val hajtott laptop vásárlásán érdemes elgondolkozni,



de számolnunk kell azzal is, hogy minden célirányos (munka, játék) “pro” használat további kiegészítő eszközök (kijelző, billentyűzet, stb.) alkalmazását követelheti meg.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...