részletes keresés

Acer Aspire A517 teszt – a nappali ura

Frissítve: 2018-09-23 01:01:03
Létrehozva: 2018-09-22 09:43:37

Az Acer Aspire A517 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben. Áttekintés Az Acer Aspire A517 az Acer belépő...


Dell Inspiron 7560


Az Acer Aspire A517 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.


Áttekintés


Az Acer Aspire A517 az Acer belépő szintű Aspire családjának tagja. Az Aspire gépek rendkívül sok változatban kaphatók, a 70 ezer forintos „szükségmegoldástól” egészen a 400 ezer forintos játékos gépig. Az A517 a középmezőnyben foglal helyet, az otthoni használatra szánt multimédiás gépek között. 17,3-as mérete miatt asztali gépnek használható leginkább, a benne lévő hardver pedig mindenféle multimédiás felhasználásra alkalmassá teszi, bizonyos kompromisszumokkal pedig akár játékra is használhatjuk.




















































































Adatlap
Acer Aspire A517
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor-8250U
Lapkészlet Intel® Kaby Lake R
Memória 4 GB DDR4
Kijelző 17,3 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel® UHD Graphics 620
  Nvidia Geforce MX150 2GB
Merevlemez 1 TB HDD 5400rpm (WD)
Optikai meghajtó DVD író
Portok és csatlakozók 1xUSB3, 1xUSB3.1, 2xUSB2, HDMI, LAN, SD, headset
Kommunikáció Wifi AC, Bluetooth 4.2
Egyéb
Akkumulátor kapacitása 48 Wh
Méret 423 x 290 x 28 mm
Tömeg akkumulátorral 3 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer Endless OS
Fogyasztói ár (2018.09.) 215.900 Ft
Garancia 2 év


Külső


Az Acer Aspire A517 a korábban nálunk járt Aspire 5-ösök anyaghasználatát és formatervét követi. A csuklótámasz és a billentyűzet körüli keret fémből készült, ezen kívül a gép többi része műanyag. A fém terület továbbra is rettentő módon gyűjti az ujjlenyomatokat és nincs ez másként a sávozott mintázatú fedlapon sem.


acer aspire a517 logo2


A gép a 17-es kijelző miatt tekintélyes méretekkel rendelkezik, főleg, hogy a mérnökök nem vetettek be méretcsökkentő trükköket, így például nem vékonyították el a kijelző kereteit.


acer aspire a517 logo


Csatlakozók


A nagy gépház ellenére az Acer Aspire A517 nem áraszt el minket csatlakozók tengerével. A kötelező négy USB port megvan, csak épp kettő USB2-es csupán. Egy normál USB3-as portot kapunk, mely töltésre is használható és egy Type C-t. Ezen kívül csak a „szokásos” HDMI, SD kártyaolvasó, headset csatlakozó és vezetékes hálózat került a gépre. Tekintve, hogy egy ekkora méretű gépet elsősorban asztali gép helyett vásárolnak az emberek, sokaknak kevés lehet az USB port.


Elöl nincs semmi.


acer aspire a517 eleje


Jobb oldalon egészen elöl van a headset csatlakozója, utána két USB2-es port következik, majd két visszajelző LED. Ezt követi az optikai meghajtó, a sort pedig a töltőcsatlakozó zárja.


acer aspire a517 jobboldal


Hátul a zsanérokat találjuk és a gép méretéhez képest egészen aprócska hűtés kivezető nyílást.


acer aspire a517 hatulja


 


Bal oldalra került az SD kártyaolvasó, az egyetlen USB3-as port, a HDMI csatlakozó, az USB Type C port, a vezetékes LAN csatlakozó és a biztonsági zár nyílása.


acer aspire a517 baloldal


A gép alján elöl a két hangszóró rácsozata látható, itt található a HDD és a memória bővítőajtaja, valamint a se nem túl nagy, se nem túl kicsi hűtőrácsok.


acer aspire a517 alja


Kijelző


FullHD IPS panelt kapott az Acer Aspire A517, ami ebben a méretben egészen impozáns látványt nyújt. Még úgy is, hogy a kijelzőt körülölelő matt fekete keret meglehetősen vaskosra, a fedlap pedig elég vastagra sikerült. Cserébe a felső rész valamivel jobb stabilitással rendelkezik, mint ami ebben a kategóriában megszokott, a kijelző védelme is jobb.


A zsanérok könnyen járnak és megfelelően a helyén tartják a kijelzőt, melyet akár egy kézzel is kinyithatunk. Meglepő lehet a gépet esetleg nem ismerőknek, hogy a kijelző jóval tovább nyitható 180 foknál, bár ennek gyakorlati haszna talán nem sok van.


acer aspire a517 kijelzo


A panel minősége átlagos, nincs erőteljes bevilágítás, bár az IPS glow jelenség megfigyelhető a képernyő széleinél. A színvisszaadás a kategóriának megfelelő (84% sRGB), multimédiához megfelel, de professzionális munkára nem alkalmas (nem is arra szánja a gyártó a gépet). A fényerő szabályozás PWM megoldással történik, de ennek frekvenciája elég magas ahhoz, hogy arra érzékenyeknél se okozzon problémát.


acer aspire a517 maxnyitas


Beviteli eszközök


A billentyűzet nem fog meglepetést okozni, a korábbi Acer Aspire gépek billentyűzete köszön vissza az Acer Aspire A517-en is. A billentyűk matt feketék, enyhén érdes felületűek. A járásuk könnyű, a leütési visszajelzés egyértelmű. Oldalirányban hajlamosak kicsit elmozdulni, nem túl feszes az útjuk, emiatt gépeléskor enyhe zörgés is hallható. Az alátámasztás átlagos, normál gépelés közben nem fogjuk azt érezni, hogy a levegőben úszik a billentyűzet. Sajnos billentyűzet világítás nem került a gépbe.


acer aspire a517 bill


A touchpad a gép méreteihez képest nem túl nagy, felülete ugyan sima, de néha tapadós, emiatt nem mindig lehet pontosan navigálni vele. A kattintás kicsit hangos és a kényelmesnél valamivel nagyobb erő kell az integrált „gombok” lenyomásához.


acer aspire a517 bill2


Hang, kommunikáció


Két hangszóró került a gépbe, de minek… Szóval a két hangszóró lefelé néz, a gép alján látható rácsozatok alatt helyezkednek el. Írhatnék a hangjukról sok mindent, például hogy egyáltalán nem képesek se magas, se mély hangokat kiadni, vagy hogy magas hangerőn torzítanak, a középtartomány pedig olyan, mintha egy fémdobozból szólna az egész. De legyen elég annyi: a hang rossz. Nem alkalmas se zenehallgatásra, se játékra. A gép árához nyugodtan számoljunk hozzá egy bármilyen, 8-10 ezer forintos fejhallgatót vagy hangszórót, mert szükségünk lesz rá.


A vezetékes hálózatról a Realtek RTL8168 megoldása gondoskodik, mely gigabites kapcsolatot kínál. A vezetéknélküli kommunikációt pedig a Qualcomm Atheros QCA9377 biztosítja, mely 2 sávos AC-s wifit és 4.2-es Bluetooth-t tartalmaz.


Processzor


Az Acer Aspire A517 friss hardvert kapott, az Intel® 8. generációs processzora található a gépben, mely a Kaby Lake R (mint Refresh) architektúrát használja. Az Intel® Core™ i5 Processzor 8250U a négy fizikai magnak és a Hyperthreading technológiának köszönhetően 8 szálon képes egyszerre dolgozni. Mindehhez 15W-os TDP érték társul. Mindez azt jelenti, hogy ugyanakkora fogyasztásból az előd 7200U-hoz képest kb. 25-30%-kal nagyobb teljesítményt képes kihozni.


acer aspire a517 cpuz


acer aspire a517 pcmark


Grafikus kártya


Az Acer Aspire A517-ben lévő MX150 (asztali párjának neve GT 1030) az előd 940M-hez képest átlagosan mintegy 70%-kal tud többet. Ez persze csak átlagos érték, sokban függ attól, hogy milyen játék alatt mérjük. A kártya  fogyasztása alig nőtt, 25 W körül alakul a korábbi 23 W-hoz képest.


acer aspire a517 gpuz


A teljesítménynövekedés ellenére az MX150 továbbra is egy belépő szintű kártya marad. A legújabb játékokat csak nagyon alacsony részletességgel képes futtatni. Ha a célunk a friss, nagy gépigényű játékokkal történő szórakozás, akkor nem az Acer Aspire A517 lesz a mi gépünk. De ha elvagyunk régebbi, 2-4 éves játékokkal és hajlandóak vagyunk lejjebb venni a részletességet, akkor a 17,3-as IPS kijelzőn jó játékélményt tud nyújtani a gép.


acer aspire a517 fps


Természetesen rendelkezésünkre áll a processzorba integrált Intel® UHD Graphics 620 is, mely a kis erőforrás igényű megjelenítésben kap szerepet. És amely az U betűn kívül semmiben nem különbözik az előző generációs HD Graphics 620-tól.


acer aspire a517 3dmark


Memória, háttértár, bővíthetőség


Nem vagyunk elkényeztetve háttértár tekintetében az Acer Aspire A517 esetében. A gépbe csak 4 GB DDR4 memória került. Ez ugyan bővíthető egy újabb modul beszerzésével, de ez plusz pénzbe fog kerülni. A 4 GB pedig annyira kevés, hogy szinte kötelező lesz a bővítést meglépni a leendő tulajdonosnak.


A gépbe került 1 terrabyte-os HDD egy lassú, 5400 rpm-es darab. Itt is hasonló a helyzet, mint a memóriánál: vásárlás után muszáj venni egy SSD-t, mert ezzel a HDD-vel gyötrelmesen lassú lesz a gép.


acer aspire a517 cdi


Az Acer jó szokásához híven ezen a gépen is megőrizte a két bővítőablakot, így a memóriát és a HDD-t egy-egy csavar kicsavarása után cserélhetjük vagy bővíthetjük. SSD esetében már nem ilyen jó a helyzet, mert az m.2 port rejtve marad, a hozzáféréshez el kell távolítanunk a gép teljes alsó felét.


acer aspire a517 cdm


Hőmérséklet, zaj, üzemidő


Nincs gond az Acer Aspire A517 hűtésével, bár ebben inkább az energiatakarékos alkatrészeknek van szerepe, nem a hűtési megoldásoknak. A hűtést egy darab kisméretű ventilátor végzi, a CPU és a VGA közös, meglehetősen vékony hőcsöve juttatja el a hőt a kisméretű bordákra. Mind a processzor, mind a videokártya hőmérséklete a normál tartományokon belül marad terhelés esetén. Játék alatt a processzor 75, az MX150 pedig 82 fokig melegedett.


A gépház sem melegszik át, egyedül a hűtés kivezetőnyílása környékén mérhetünk 40 fok feletti hőmérsékleteket. A hűtés hangja a méretéhez képest egészen halk marad, még terhelés esetén is.



A gép energiagazdálkodása viszonylag agresszív, akkumulátorról működés esetén a processzor 1,6 GHz-es órajele leesik, 1400 és 800 MHz között ugrál. Emiatt játékok alatt némi FPS esést is tapasztalhatunk, bár ez nem vészes, hiszen a VGA továbbra is teljes órajelen megy.


Az akkuidő átlagos, a 48 Wh-s akku kapacitása valamivel nagyobb az ilyen gépekben szokásos 42 Wh-nál. Játék alatt 1 óra 20 percig bírta a gép töltő nélkül, míg netezés, filmnézés esetén valamivel több, mint 6 óra üzemidőre számíthatunk.










































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Acer Aspire A517
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor 8250U
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 620
Nvidia Geforce MX150 2GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 6 óra 5 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 20 perc
Akkumulátor töltése félig 1 óra 10 perc
Teljesen 2 óra
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat 38 °C  n.a. Halk
Játék 75 °C 82 °C Halk
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
31 31 30 31 33 26
28 29 28 29 30 26
27 29 28 29 26 32
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
39 42 33 33 46 37
33 33 30 31 32 28
29 30 29 27 31 32

Értékelés


Az Acer az Aspire sorozattal igyekszik lefedni az alsó és a középkategóriát, az Acer Aspire A517 pedig jól beleillik ebbe a stratégiába. Különösen jó, hogy 17-es méretben is van olyan gép, amit otthoni multimédiás célokra tökéletesen megfelel. Kritizálni lehet az ujjlenyomatgyűjtő felületeket, a gyenge hangminőséget (utóbbit szinte minden laptopnál) és jól jött volna a billentyűzet világítás is. De a nagy IPS kijelző, az új és megfelelően erős hardver szinte minden otthoni feladatra alkalmassá teszi a gépet és adott esetben játékra is használható, amennyiben beérük régebbi játékok futtatásával. Szerencsére jól sikerült a hűtés is, a billentyűzettel sincs különösebb probléma, így az A517 is ajánlott gép ebben a kategóriában.







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...