részletes keresés

Acer Predator Helios 300 teszt – Kellemes csalódás

Frissítve: 2018-01-26 01:01:02
Létrehozva: 2017-10-06 10:05:34

Az Acer Predator Helios 300-at a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Áttekintés Az Acer sem maradhatott...


Acer Predator Helios 300


Az Acer Predator Helios 300-at a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Áttekintés


Az Acer sem maradhatott ki a játékosoknak szánt hardverek piacáról. Létrehozták a Predator márkanevet, hogy versenyre kelljenek a Legion (Lenovo), az Omen (HP) és a ROG (Asus) termékcsaládokkal. Ebbe a családba tartozik tesztünk tárgya, a kicsit hosszú nevű Acer Predator Helios 300. Kíváncsi vagyok, a Dell milyen fantázianevet talál majd ki, amikor külön márkanév alá rendezi a gamer termékeit.



 


Ahogy a többi márka, az Acer sem csak laptopokat forgalmaz a Predator kódnév alatt. Vannak itt asztali számítógépek, monitorok, különféle kiegészítők, perifériák és még projektorok is.




















































































Adatlap
Acer Predator Helios 300
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-7700HQ
Lapkészlet Intel® Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika Intel® HD 630
  Nvidia Geforce GTX 1050Ti 4 GB
Merevlemez HGST 1TB 7200rpm HDD
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 2x USB2, 1xUSB3, 1xUSB3.1, headset, SD, LAN, HDMI
Kommunikáció Wifi (AC), Bluetooth 4.2, Gigabites LAN
Egyéb Billentyűzet világítás
Akkumulátor kapacitása 48 Wh
Méret 390 x 270 x 27 mm
Tömeg akkumulátorral 2,,56 kg
Töltő tömege 0,4 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár (2017.06.) 339 990,00Ft
Garancia 3 év

 


Külső


Az Acer Predator Helios 300 első ránézésre is igazi gamer gép. Nem túl csicsás, egyedül a hátsó részen lévő piros díszítőelemek keltik a kicsit gagyi műanyag hatást a matt, enyhén rózsaszínbe csúszó színezéssel. A fedlap fekete szálcsiszolt fém, rajta az ezüstös berakással formázott Predator logó.


Acer Predator Helios 300


Kinyitva is viszonylag visszafogott design elemekkel találkozunk. Itt is van egy Predator felirat a kijelző alatt, ezen kívül a clickpad kapott piros keretet és szintén pirossal vannak kiemelve a WASD gombok. A kijelző kerete matt fekete műanyag, a csuklótámasz pedig ugyanolyan fekete szálcsiszolt hatású fémburkolatot kapott, amit a fedlapon is láthatunk.


Csatlakozók


A legtöbb mai gépből már kiveszett az USB 2.0 csatlakozó, sajnos a Helios 300 kettővel is megörvendeztet minket. Ez akkor is nagy blama, ha figyelembe veszem, hogy 3.1-es csatlakozót is kapunk a géphez.


Elöl nincs semmi. Legalábbis a két oldalsó díszítőelemről nem sikerült megállapítani, hogy vajon hangszórórácsok-e vagy csak díszítőelemek.


Acer Predator Helios 300


Jobb oldalon találjuk a headset csatlakozóját (itt nincs külön mikrofoncsatlakozó), az említett két USB 2.0 portot és a töltőnyílást. Meg két, a 80-as évekből szökött LED visszajelzőt, egyik a bekapcsolt állapotról, másik a töltésről tudósít. HDD visszajelző nem jutott a gépre.


Acer Predator Helios 300


A gép hátulját a pirosra színezett félig-ál-hűtőkivezetés foglalja el. Azért nevezem így, mert ha közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy csak a bal oldalon van valódi nyílás, a teljes jobb oldal csak design.


Acer Predator Helios 300


Bal oldalra került a többi csatlakozó, úgymint biztonsági zár, LAN, USB 3.1, HDMI, USB 3.0 és az SD kártyaolvasó.


Acer Predator Helios 300


A gép alján láthatjuk a nagyméretű szellőzőnyílásokat és két kisebb szervizablakot. Egyik mögött a memória, másik mögött a HDD bújik el. A gép elejénél pedig két hangszórónyílás található.


Acer Predator Helios 300


Kijelző


Szerencsére az Acernél nem követték el azt a baklövést, amit a Dellnél, hogy kiadnak egy multimédiás gamer gépet TN panellel. A Predator Helios 300 IPS kijelzőt kapott, átlagos minőséggel és átlagos felhősödési hajlamossággal. Itt is megfigyelhető sötét tartalomnál a kijelző szélein enyhe bevilágítás, de messze nem olyan durván, mint például a korábban tesztelt HP Omennél.


Acer Predator Helios 300


A fedlap a fém burkolat ellenére sajnos nem ad sok védelmet a kijelzőnek, a legkisebb erőhatásra is durva elhajlásokat produkál, ne próbáljuk meg a gépet a sarkánál fogva kinyitni. A zsanérok könnyen járnak és nyitott állapotban megfelelően a helyén tartják a kijelzőt, csak enyhe belengést produkálnak mozgatás hatására. A nyitási szög valamivel nagyobb, mint az átlagos.


Beviteli eszközök


Az Acer Predator Helios 300 billentyűzete jól sikerült. Az alátámasztás ugyan csak átlagos, de a billentyűk könnyen és zörgésmentesen járnak, a leütési visszajelzés határozott, a gombok felülete nem csúszik. Egyedül a nagyon rövid leütési utat róhatjuk fel neki, de az összhatás mindenképp pozitív. A kiosztás nem tartogat olyan meglepetéseket, mint a HP Omen, itt csak a DEL-HOME gombok vannak elcsúsztatva, hogy a bekapcsoló gomb elférjen a jobb felső sarokban. A kurzormozgatók mérete megfelelő, talán az lehet kicsit zavaró, hogy nincsenek elkülönítve a többi gombtól.


Acer Predator Helios 300


Nem ilyen jó a helyzet a touchpaddal, vagyis clickpaddal. Nincsenek különálló gombok, az egész panelt le kell nyomnunk kattintáshoz, legalábbis az alsó részét. Ehhez a kényelmesnél valamivel nagyobb erőt kell kifejtenünk, ami kicsit zavaró tud lenni. A clickpad felülete sima, az érintéseket pontosan érzékeli és a kattintás is halk.


Hang, kommunikáció


Megszokhattuk már, hogy laptopoknál nem találkozunk jó hangszóróval. Hiába adják néha a nevüket neves audiogyártók a gépek mellé, ez sokszor nem több egy feliratnál. Ezeknél a gépeknél elsősorban a méret a lényeg, főleg manapság, mikor a vásárlók többsége fél centis gépben akar asztali pc-nek megfelelő erőt birtokolni. Az audio részt készítő mérnökök az öngyilkosság határán egyensúlyoznak, hiszen azt várják tőlük, hogy egy 40x20x20 centis hangdoboz hangminőségét szólaltassák meg egy 2x1x1 centis hangkeltőből. Nyilvánvalóan ez lehetetlen. És nem csak a szűk hely miatt, hanem azért is, mert általában a hangszórók optimális elhelyezésére sincs mód, legtöbbször nem jófelé néznek, különböző dolgok árnyékolják őket, satöbbi. Szóval maradjunk annyiban, hogy a laptop és a jó hang két egymást kizáró dolog.


Ennek ellenére rendre felbukkannak olyan gépek, amik valamilyen módon kitűnnek a mezőnyből. Ilyen volt a Dell 7559, mely máig az egyik legtisztább hangú laptop. És ilyen az Acer Predator Helios 300 is, de más szempontból. A hang itt is notebookos: kevés mély, enyhén fülsértő magas, kicsit tompa, kicsit dobozhangú középtartomány. Viszont a hangszórók elhelyezését sikerült olyan jól eltalálni, hogy amikor bekapcsolunk egy zenét vagy filmet, egészen döbbenetes térhatást produkálnak. Nem csak sztereót, hanem konkrét színpadot, mely nem ér véget a kijelző széleinél. Egészen meglepő volt hallgatni rajta a játékokat például.


Processzor


Az egyik legerősebb Kaby Lake processzor került a gépbe, az I7-7700HQ-t. A négy magos, nyolc szálon dolgozó központi egység alapórajele 2,8 GHz, mely turbo módban egy magnál 3,8, két magnál 3,6, négy mag esetén pedig 3,4 GHz-ig mehet fel. Munkáját 6 MB cache segíti, TDP értéke pedig 45 W. Az előző generációs párjánál, a 6700HQ-nál mintegy 7-10%-os teljesítménynövekedést sikerült elérnie.


Acer Predator Helios 300


Grafikus kártya


Az Acer Predatorba, mint legtöbb kategóriatársába az új Pascal videokártyák második tagja került (ha teljesítmény szerint nézzük: 1050, 1050Ti, 1060). A GP107-es kódjelű chip 14 nm-es eljárással készül, teljesítménye kb. a régebbi 970M szintjén van, mindezt kb. 70W-os fogyasztás mellett képes nyújtani. 128 bites memóriabusza 4 GB GDDR5 ramot kezel, a GPU maximális órajele 1620 MHz. Ereje minden mai játékhoz elegendő fullhd felbontásnál, bár a teljesítményigényesebb (vagy optimalizálatlanabb) címeket csak közepes beállításokkal tudjuk futtatni (Ark Survival Evolved, Mafia 3).


Acer Predator Helios 300


Acer Predator Helios 300Acer Predator Helios 300


Memória, háttértár, bővíthetőség


8 GB DDR4 memória került a gépbe, mely sajnos 2×4 GB kiépítésben van, így további bővítés csak az egyik vagy mindkét modul cseréjével lehetséges. A háttértár 1 TB-os HDD, mely sajnos lassú és méltatlan egy ilyen géphez. A gépben van egy m.2 SSD bővítőhely is, de az most üresen maradt.


Acer Predator Helios 300


A bővíthetőség egyszerre könnyű és nehéz. Könnyű, amíg csak a HDD-hez és a RAM-hoz akarunk hozzáférni, hiszen ez a kettő dedikált kis szerelőablakot kapott, melyeket egy-egy csavar eltávolítása után simán ki tudunk nyitni. És nehéz, mert ezen kívül semmihez nem férünk hozzá. Minden máshoz, így a hűtés tisztításához vagy az m.2 SSD hely eléréséhez le kell szerelnünk a gép alját, ami viszont nagyon nehézkes folyamat, mindenképp javallott szervizben elvégeztetni.


Hőmérséklet, zaj, üzemidő


A végére maradt a legérzékenyebb téma, amin rengeteg játékos gép elbukott már, ez pedig a hűtés. Az Acer Predator Helios 300 kétventilátoros hűtést kapott, a kivezetés jó 15 centi hosszú, így méretes borda fér mögé. A CPU-tól és a VGA-tól egy vastag és két vékonyabb hőcső vezeti a hőt a ventilátorokhoz.


Szerencsére a Helios 300 nem bukott meg a hűtés teszten. Ugyan nem 5-öst kapott, de egy erős 3-as mindenképp kijár neki. Játék alatt a cpu és a vga is 80 fok alatt maradt (78 és 71), Prime95-tel és Furmarkkal is csak a CPU-t sikerült 90 fok fölé hajszolni. Játék alatt 3,5 GHz körül alakult a cpu sebessége, míg a tesztporgramokat 2,8 GHz-en tudta futtatni. A VGA órajele végig tartotta a maximális értéket. A billentyűzet a középső részen melegedett fel jelentősen, itt a még elviselhető 43 fokot sikerült tartani.


Alapjáraton csendes a gép, alig hallható a hűtés. Ha mindkét ventilátor elkezd dolgozni, akkor azért megjön a hangja, hangosnak is mondható, de nincsenek benne bántó sivítások, zúgások, így ez is az elviselhető határokon belül marad.








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Acer Predator Helios 300
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-7700HQ
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD 630
Nvidia Geforce GTX 1050Ti 4 GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 4 óra
Játék, 10/10 fényerő 57 perc
Akkumulátor töltése Félig: 55 perc
Teljesen: 2 óra
Hardver terhelés mértéke Alap Játék Benchmark
CPU hőmérséklet 42 °C 78 °C 91 °C
GPU hőmérséklet n.a. 71 °C 74 °C
Zajszint halk közepes hangos
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
30 33 30 29 32 28
29 32 28 25 26 26
27 28 29 25 24 34
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
36 43 35 30 40 35
35 41 30 28 32 28
28 30 29 25 25 32

Játékos gépről lévén szó az akkumulátoros üzemidő talán nem olyan fontos szempont, mindenesetre a Helios 300 hozza az átlagot. Na nem a notebookokra általában jellemző átlagot, hanem a játékos gépek átlagát. Ez azt jelenti, hogy 48 Wh-s akkuja filmnézésre, netezésre 4 órát ad nekünk, játék esetén viszont kevesebb, mint 1 óránk lesz, mielőtt töltő után kell néznünk.


Értékelés


Kellemes csalódás. Ez jut eszembe, ha röviden jellemeznem kell az Acer Predator Helios 300-at. Az Acertől jött eddigi gépek után rosszabbat vártam. A V sorozat annó erős hardvert adott a vetélytársaknál jóval olcsóbban, de ugyanakkor anyagminőségben, billentyűzetben és hűtésben rendre lemaradt azoktól. Most itt van végre egy Acer gép, ami nem marad el semmiben például a múlt héten tesztelt HP Omentől, sőt, hűtésben még le is pipálja. Ráadásnak pedig van egy kiemelkedő tulajdonsága, ami miatt emlékezetes marad, ez pedig a kiváló térhangzás.


Sajnos ezzel a minőségi ugrással búcsút mondhatunk az olcsó árnak is. A Helios 300 fenti konfigja most akciósan 339.990 forintos áron vihető haza. Ha megnézzük a vetélytársakat, akkor még ez is jó árnak számít, hiszen a hasonló konfiggal szerelt, de több sebből vérző HP Omen majdnem százezer forinttal drágább és a Dell 7567 is néhány ezressel többet kér a pénztárcánkból. A Lenovo Y520 és a házon belüli konkurens Aspire V sorozat nyilván olcsóbb, de ott természetesen előjön az olcsó gamer gépek minden átka, szóval nem érdemes összehasonlítani őket a Helios-szal. Marad a végére a konklúzió: végre egy jó gép jött az Acertől, gratulálunk hozzá.







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...