részletes keresés

Acer Predator Helios PH315 teszt – csúcsragadozó?

Frissítve: 2018-09-16 01:01:03
Létrehozva: 2018-09-15 05:07:57

Az Acer Predator Helios PH315 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. Adatlap Acer Predator Helios PH315-51 teszt Processzor Intel® Core™ i7-8750H Hexa...


Az Acer Predator Helios PH315 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



















































































Adatlap
Acer Predator Helios PH315-51 teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H Hexa Core + Hyper-Threading (9 MB SmartCache, 2.20 – 4.10 GHz)
Lapkészlet Coffee Lake
Memória 8 GB DDR4-2400MHz
Kijelző 15.6” HD (1920 x 1080) Acer ComfyView™ IPS LED-háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce™ GTX 1060 6GB GDDR5
Háttértár 1TB HDD @ 7200 rpm
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók SD™ kártyaolvasó, 1x USB 3.0 (Power Off Charging funkció), 1x USB Type-C (USB 3.1 Gen 1 5Gbps), 2x USB 2.0, 1x HDMI™ 2.0 port, 1x 3.5mm headset/hangszóró + mikrofon kombó csatlakozó, 1x Ethernet (RJ-45)
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz), 2×2 MU-MIMO technológia, Bluetooth® 5.0, Gigabit Ethernet LAN
Egyéb Acer Crystal Eye SHDR webkamera 1.3MP + beépített mikrofon, Dolby® Audio Premium® és Acer TrueHarmony Plus hangrendszer
Akkumulátor kapacitása  48 Wh / 3220 mAh / 15.2 V / 4-cella Li-ion, ~3 óra üzemidő
Méret 390 x 266 x 26.75 mm
Tömeg akkumulátorral 2,70 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár (2018. szeptember) 394 900 Ft
Garancia 36 hónap (+12 hónap a Laptopszalonnál)

A pontos tesztalanyunk az Acer Predator Helios PH315-51-76YD, ami az egyik legígéretesebb új gamer laptop a piacon. Ezt az ígéretet pedig a bivalyerős grafikus gyorsító, és a még komolyabb processzor hordozza magában. A kérdés már csak az, hogy mi igaz, ebből az ígéretből? Tesztünkben utána jártunk minden kérdésnek.


Acer Predator Helios PH315 teszt

a külsőségek


Első ránézésre a boncasztalra fektetett ragadozó tökéletesen illik a Predator-vérvonalba, a korábban lefektetett alapokra építkezik. Ez azt jelenti, hogy a sötét-fémszínű Helios kapott néhány markáns élénkebb (piros) kiemelést, ami egészen domináns külsővel ruházza fel az Acer üdvöskéjét. Ezt jól megtámogatja a nem mindennapi vonalvezetés és a viszonylag méretes kialakítás. Az anyaghasználat vonatkozásában ez az extravanganzia azonban már nem köszön vissza, a gyártó a jól megszokott műanyag-alumínium kombóból legózta össze a Predatort. A zsanérszerkezet kellően strapabírónak tűnik, a masszív hűtőrácsok pedig már messziről elárulják, hogy egy igazán komoly fenevadat kell féken tartani. Minden laptop teszt során feltesszük a kérdést:



a forma követi a funkciót, vagy a funkció a formát?



Az előbbi nyilván azt jelenti, hogy a dizájnt alárendelték a főfeladat kiszolgálásának, az utóbbi pedig ennek ellenkezője, tehát a külsőségeknek rendelték alá a feladatvégrehajtást. A tesztalany mintha a kettő közötti arany középút megtalálását tűzte volna ki célul: nem túl vékony, nem túl vastag. Ennek köszönhetően egészen modern külcsínnel bír, ami nem megy a hűtés rovására.






Acer Predator Helios PH315 teszt

a beviteli eszközök


Billentyűzet


A ragadozó egy teljes méretű, szigetes kialakítású, vörös háttérvilágítással rendlkező magyar billentyűzetet kapott. Játékos mivoltja miatt egy picit tüzetesebb tesztnek vetettük alá ezt a komponenst. Az biztos, hogy nem mechnikus billentyűzetről van szó, de ettől függetlenül jó látni azokat a gamer jegyeket, amelyek szavak nélkül is elárulják mivel van dolga az érdeklődőnek. Ilyen például a WASD kvartett ízléses kiemelése. Ezen felül érdemes még megemlíteni azt is, hogy a – numpadtól eltekintve – billentyűk mérete egészen ideális, nyomáspontjuk komfortos, könnyen megszokható. Összefoglalva: az átlagos játékos igényeinek teljes mértékben eleget tesz az Acer Predator Helios PH315-51-76YD.






Érintőpad


Az érintőpadot jól kivehető vörös keretbe foglalták a dizájnerek, ami kifejezetten feldobja a külső jegyeket. A billentyűzet alatti részt elnézve lett volna hely egy picit nagyobb érintőpadnak is, de valójában a 10.7 x 7.8 cm is bőven elég helyet kínál. Ettől függetlenül a tapipad nem lett a kedvencünk, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a játékosok csak akkor fogják ezt a perifériát használni, ha minden kötél szakad. A sima felületet nem töri meg semmi, nincsenek dedikált gombok. A touchpad felső 1/5-ét nem tudjuk benyomni, a duplaujjas görgetés nem győzött meg, ahogy a többi gesztusirányítás kezelése sem.


Acer Predator Helios PH315 teszt

a kijelző


A kijelző egy igazán komoly összetevője a jó gamer laptopnak. Ezt az elődmodell esetében láthattuk, ami azért nem gyerte el a közönség kedvenc címet, mert a legfontosabb tulajdonságai csak középszerűek maradtak. Emiatt az első és legfontosabb megállapítás, hogy a ragadozó FHD (1980x1080p) felbontással rendelkező matt 15.6-hüvelykes kijelzőjét még mindig az LG szállítja. Ennek a panelnak (LGD0590) a színhűsége átlagos (sRGB@70%, Adobe RGB@52%), amit ráadásul a gyártó nem is kalibrált, vagyis akinek fontos az elérhető legjobb színhűség, annak ezt mindenféleképp meg kell tennie.


Acer Predator Helios PH315 review


A színhűség mellett azonban sokkal fontosabb a képfrissítés értéke. Az  LG panel sajnos teljesen szokványos 60 Hz-es frissítéssel operál, ami a legalapvetőbb consumer igények kielégítésére elegendő. A vérfrissítés sajnos ezt a részt most nem érintette, noha sokkal jobban mutatna egy 144 Hz-es panel az Acer-ben. Minden egyéb tekintetben egy átlagos-jó IPS panelről beszélhetünk, vibráló színekkel, elfogadható (200-250 cd/m²) fényerővel, jó betekintési szögekkel és egy kicsit gyenge fehéregyensúllyal.


Acer Predator Helios PH315 teszt

a teljesítmény


CPU


Amennyiben a ragadozó egy kétfejű sárkány, akkor az izmosabb fej mindenféleképp az Intel® Core™ i7 Processzor-8750H processzor. Ez a Coffee Lake alapokra építkező hat magos Intel® szörnyeteg nyugodt szívvel viselheti a high-end gamer jelzőt. A magok egyenkénti órajele 2.2 – 4.1 GHz között váltakozhat az aktuális feladat függvényében. Akit ez önmagában nem győzött volna még meg, azoknak elmondjuk, hogy a Hyper-Threading képességnek köszönhetően összesen 12 szálon képes a CPU adatokat futtatni. Mindezket összeadva közel 50%-os teljesítménytöbbletet kapunk az előd (Intel® Core™ i7 Processzor-7820HQ) multi-Core™ performanszához képest. Összességében a sárkány másik fejéhez képest a Core™ i7-8750H egy kicsit overkillnek tűnik, a GPU kihajtásához vélhetően elég lett volna a Core™ i7-7700HQ teljesítményével rendelkező Core™ i5-8300H is.






GPU


Intel® UHD 630


A GPU-duóból az érdektelenebb részt az Intel® integrált megoldása jelenti, ami játékra ugyan elégtelen, de kisebb számításigényű 3D feladatokat el lehet ezzel is végezni. Miközben az Intel® UHD 630 24 végrehajtó egységével végzi a dolgát az órajele a CPU órajeléhez, memóriája pedig a rendszer memóriájához kötött. 10 bites színmélységig támogatja a h.265/HEVC Main10 profilt, valamint a HDCP 2.2 szintén eredményeképp a 4K tartalmak fogyasztására is alkalmas.


NVIDIA GeForce GTX 1060


A kétfejű sárkány kevésbé veszélyes – de korántsem veszélytelen! – feje az NVIDIA GeForce GTX 1060 grafikus gyorsító. Megjelenésekor a high-end gamer laptopok legjobb választása volt, azóta viszont eltelt két év és így egy picit lentebb csúszott a ranglétrán. Pascal alapokra építkezik, és kisebb GP106 chipeket dolgoztat, így valamivel kevesebbet fogyaszt, mint a GTX 970M. Órajele 1404 – 1670 MHz között váltakozik, amelyet az adott feladat elvégzéséhez igazít. Emellett még meg kell említenünk azt a 6GB GDDR VRAM-ot, amivel a GPU dolgozik. A GTX 1060 VR képes grafikus gyorsító, és ennek a képességnek a kiaknázásához minden eszköz a rendelkezésére is áll.


Acer Predator Helios PH315 review benchmark






Háttértár


Ezt a komponenst nevezhetnénk a Predator achilles sarkának is, de ez nem teljesen igaz – hiszen cserélhető. A cserét / kiegészítést javasoljuk is, hiszen az 1TB tárhelyet kínáló HDD 7200rpm sebessége vészesen kevés volt már két évvel ezelőtt is. Emiatt az SSD-vel szocializálódott felhasználók egészen biztos, hogy az arcukat fogják kaparni a tipikus-lassú Windows élménynek köszönhetően.


Acer Predator Helios PH315 review


Felhasználói élmény


A háttértár kapcsán már bepillantást nyújtottunk a felhasználói élménybe. Ebben az összeállításban nem egy gyors ragadozóról van szó, hanem inkább Godzilláról. Tehát a Helios 300 a merevlemeznek köszönhetően bosszantóan lassú, minden egyes folyamatnál érezni, hogy toporog az i7-es processzor mind a 6 magja. Ez önmagában nem lenne akkora probléma, de egy 400.000 forintba kerülő laptop esetében már a gyárilag helye van az SSD-nek. Ennek hiányában kénytelen lesz minden felhasználó egyedi megoldást keresni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Laptopszalonban vásárolt darabokba már a boltban beleszereltethetjük az új háttértárat.


Acer Predator Helios PH315 review benchmark


Egy gamer laptop esetében azonban mégse a felhasználói élmény a döntő tényező, hanem…


Gamer élmény


A gamer élményt szerencsére sokkal inkább fogja meghatározni a sárkány két feje (Intel® Core™ i7 Processzor-8750H + GTX 1060), mint a csöppnyi farka (HDD). A történeti kontextus kedvéért: az NVIDIA GeForce GTX 1XXX széria volt az első olyan mobil-GPU család, ami valóban betekintést nyújtott a PC-master-race világba. Így a Predatorban található GTX 1060-tól egészen sokat várhatunk, teljesítménye átlagban csak 10%-kal tér el az asztali verzió mutatóitól.


Acer Predator Helios PH315 gaming benchmarks


A játékok során mért FPS, valamint a szintetikus benchmarkok eredményei remekül visszatükrözik, hogy micsoda erőről van itt szó. Ezzel a kártyával lényegében kimaxolhatjuk a FHD és a WQHD felbontást és belekóstolhatunk akár a 4K gamer élménybe is.


Acer Predator Helios PH315 teszt

minden egyéb


Csatlakozók


A Ragadozó igazán szerteágazó port repertoárt biztosít az új tulajdonos számára: SD™ kártyaolvasó, 1x USB 3.0 (Power Off Charging funkció), 1x USB Type-C (USB 3.1 Gen 1 5Gbps), 2x USB 2.0, 1x HDMI™ 2.0 port, 1x 3.5mm headset/hangszóró + mikrofon kombó csatlakozó, 1x Ethernet (RJ-45). Ezzel gyakorlatilag a köteleződ az Acer le is tudta, bár sokkal többet egyébként se várhatnánk el egy gamer laptoptól.






Hangrendszer


Nagyon kevés olyan laptopba épített hangrendszer van, ami le tudja nyűgözni az embert – és ebbe a sorba a Predator Helios se állt be. A Dolby hangzás ettől függetlenül megteszi, amit megkövetel a haza: elfogadható hanghatást biztosít még egy közepes méretű szobában is anélkül, hogy túlságosan torz mély, közép, vagy magas hangtónusok jelennének meg. A gamerek számára ettől függetlenül erősen ajánlott a megfelelő pro-sumer fejhallgató használata.


Zajkibocsájtás


Zajról első sorban az akítv hűtőelemeknek köszönhetően beszélhetünk, a HDD sercegését ezek szinte teljes mértékben elnyomják. Az viszont biztos, hogy az AeroBlade 3D ikreknek van hangja, főleg terhelés alatt. Ez azonban nem feltétlen baj, hiszen nincs az a gamer laptop ami teljesen csendesen tenné a dolgát. Az Acer üdvöskéje az átlagos feladatok között viszont befogja a száját és alig hallatja hangját. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy teljesítményigényes feladatok közben 50 dB(A) terheli meg a dobhártyánkat.


Acer Predator Helios PH315 review


Melegedés


A Helios esetében a veszélyesnek mondható melegedést olyannyira sikerült kiküszöbölni, hogy arra egy szavunk nem lehet. Nem meglepő módon a CPU és a GPU környékén volt a legmelegebb a laptop, de ebből viszonylag keveset tapasztalhatnak a felhasználók, köszönhetően a szorgos ventillátoroknak. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az extrém magas hőmérséklet jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egyes hardverelemekre, akkor az Acer Predator Helios PH315-51-76YD várhatóan hosszú életű lesz.


Üzemidő


A hardver igazi achilles sarka az akkumulátor. Amennyiben teljesítménymódban hagyjuk – ahova egyébként normáls esetben is állítjuk – akkor a Budapest – Kecskemét között közlekedő InterCity járaton is izgulnunk kell majd az Predátorért.


Jótállás, szerelhetőség


Jótállás vonatkozásában nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztos forrásból származó termék. A Techkalauz tesztpéldányát a Laptopszalon szállította, így a gyártó által kínált 3 év mellett további 1 év (tehát összesen 4 év) áll rendelkezésünkre. Szerelhetőség tekintetében az Helios igényli a szakértelmet, még annak ellenére is, hogy van egy kis csalogató szerelőnyílása. Ez lehetőséget biztosít a memória, valamint a háttértár cseréjére / bővítésére. A többi hardverelemhez viszont már jóval nehezebb hozzáférni, ami egyértelmű üzenet a gyártó részéről: ne piszkáld a vasat (hacsak nem értesz hozzá).












































Akkumulátor és hőmérséklet
Acer Predator Helios PH315-51 teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce™ GTX 1060 6GB GDDR5
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 2 óra 51 perc
Játék, 10/10 fényerő 0 óra 55 perc
Akkumulátor töltése Félig: 1:01 perc
Teljesen: 2:15 perc

Acer Predator Helios PH315 review heatmap


Acer Predator Helios PH315 teszt

az ítélet


Az elődmodellhez képest hatalmas előrelépést tudott felmutatni a PH315, amelyet az új,  bivalyerős processzornak köszönhetünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy



az Acer Predator Helios PH315-51-76YD nem pusztán a modern gamerek egyik legújabb játékszere, hanem egy időtálló befektetés is.



Joggal merülhet fel, hogy mégis mire alapozunk egy ilyen kijelentést? Valóban, a bizonytalan előrejelzések leginkább a meteorológusok és a pénzügyi elemzők privilégiumai. Meglátásunk szerint – amit a Steam kimutatása is alátámaszt – alig-alig jelent meg igazán vasizzasztó game az elmúlt 2 évben. A játékosok legjava még a GTX 1060-at is alulról karcolja, emiatt nehezen elképzelhető, hogy a következő 1-2 évben teljes mértékben kihasználnák a nagyobb kártyákban rejlő erőt.






Megvásárolnád az Acer Predator Helios PH315-51-76YD laptopot? Ez egy jó döntés, de némi extra kiadással érdemes számolni a tökéletes élmény hajszolása közben:


(1) Tapipaddal nem lehet játszani, emiatt – ha még nincs – kénytelenek leszünk egy tisztességes gamer egeret is vásárolni.

(2) A hangzás vérszegény, ennek köszöhetően a komoly játékosoknak szüksége lesz egy jó fejhallgatóra is.

(3) A felhasználói élmény gyenge, ezért legalább a rendszer / programok számára elégséges tárhellyel rendelkező SSD beszerzéséről is gondoskodni kell.


Ebből is látszik, hogy az Acer Predator Helios PH315 teszt nem a csúcsragadozóról rántotta le a leplet, itt-ott bizony kompromisszumokat kötött a gyártó, hogy beleférjen a 400.000 forintos keretbe. Mégis ésszerűbb kompromisszumnak tűnik a valamivel gyengébb processzor + SSD alkalmazása. Így az árcédula változatlan maradna, de miközben az Intel® i7-7700HQ erejével felruházott Intel® i5-8300H is elégséges lenne a GTX 1060 kihajtásához, addig az SSD nagyban növelné a felhasználói élményt.


Acer Predator Helios PH315 review


A fenti ábra folyamatos vonallal szedett körvonala reprezentálja az egyes területeken elérhető maximumot, a külső szaggatott vonal az optimális minimumot, a belső szaggatott vonal pedig az abszolút minimumot. A PH315 szinte minden téren meghaladta az optimális minimumot, de a praktikum frontján kicsit alulteljesített. Ezt első sorban a gyenge üzemidőnek köszönheti, de további befolyásoló tényezőként említhetjük a nehéz hordozhatóságot és a nagy zajterhelést is. Ezt kompenzálja a funkcionalitás, amelyet a gyártó a jó gamer élmény biztosítására hegyezett ki.


Ettől függetlenül a végeredmény egy sziklaszilárd (Intel® i7-8750H + GTX 1060) alapokra építkező fenevad. Tehát az Acer Predator Helios PH315-51-76YD bátran ajánlott a gamer közönség számára.


Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...