részletes keresés

Acer Swift 3 teszt – belépő AMD módra

Frissítve: 2018-07-09 01:01:03
Létrehozva: 2018-06-30 07:50:35

Az Acer Swift 3 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Áttekintés Az Acer Swift 3 a...


Dell Inspiron 7560


Az Acer Swift 3 a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Áttekintés


Az Acer Swift 3 a gyártó multimédiás gépcsaládjának tagja. A Swift gépekkel igyekszik meghódítani az Acer azokat, akik a normál műanyag gépeknél kicsit többet vágynak, valamivel jobb anyagminőséget, multimédiás tulajdonságokat szeretnének. A Swift belépő szintű 3-as modellje a tesztünk főszereplője.


acer swift 3 nyitva2


Külső


Az Acer Swift 3 a Swift család többi tagjához hasonlóan teljesen fém házat kapott. A szálcsiszolt szürke felület jól mutat a lekerekített élekkel. Design szempontjából szintén jól néz ki a kijelző üvegborítása, ami kinyúlik egészen a szélekig, csak egy pár mm-es gumikeret van körülötte, amivel felfekszik az alsó részre becsukáskor. A gép alján már nincs szálcsiszolt minta, de az is fémből készült. További jó hír, hogy a borításnak hála a gép teljes felülete mentes marad az ujjlenyomatoktól, egyedül a kijelző csillogó felszíne lehet érzékeny rá, de azt talán nem fogja tapogatni senki.


acer swift 3 aaa


Sajnos a fém ház ellenére a gép stabilitása nem a legjobb. Az alsó rész kisebb erő hatására is meghajlik és a fém borítás magában hordozza a veszélyét annak, hogy egy ilyen hajlítás maradandó lesz. A tesztgép például billegett a sima asztalon, ellentétes irányba meg kellett kicsit hajlítani, hogy mind a négy lába leérjen. Ha valaki hordozós gépnek veszi az Acer Swift 3-at, akkor mindenképp olyan táskába kell tenni, ahol külön van védelem ez ellen.






















































































Adatlap
Acer Swift 3
Processzor AMD Ryzen 5 2500U
Memória 8 GB DDR4 (forrasztott)
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS matt
Grafika AMD Vega 8
Háttértár 256 GB SSD (Micron 1100)
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 2 x USB3, 1 x USB2, 1 x USB3.1, headset, SD, HDMI
Kommunikáció AC wifi (Qualcomm QCA6174A), BT 4.2 LE
Egyéb háttérvilágításos billentyűzet, ujjlenyomat olvasó
Akkumulátor kapacitás 48 Wh
Méret 384 x 255 x 18 mm
Súly 2,01 kg
Operációs rendszer Linux
Fogyasztói ár 229 000 Ft (2018.07)
Garancia 2 év

Csatlakozók


Az Acer Swift 3-ról a vezetékes hálózati csatlakozón kívül nem hiányzik semmi. Van négy USB port, amiből az egyik 2-es, a másik 3.1-es Type C, a többi pedig 3-as. Ezen kívül HDMI és headset csatlakozó, valamint SD kártyaolvasó áll rendelkezésre. A csatlakozók elosztása jó, a jobb oldalra csak egy USB került, célszerűen a vezeték nélküli egér vevőjének, ezen kívül minden, amiből vezeték lóg ki, a bal oldalon van, így nincs útban az egerező kéznek.


Elöl, ha nagyon benézünk a gép alá, akkor láthatjuk a hangszóró nyílásokat.


acer swift 3 eleje


Jobb oldalon van az SD kártyaolvasó, egy USB 2-es csatlakozó, két led, melyek a töltésről és a bekapcsolt állapotról értesítenek. A sort a biztonsági zár csatlakozója zárja.


acer swift 3 jobboldal


Hátul csak a hosszú zsanér látható, mögötte rejtve marad a hűtés kivezető nyílása.


acer swift 3 hatulja


Bal oldalon a töltő mellett egy HDMI-t, egy USB Type C-t, két USB 3-as portot és a headset csatlakozót találjuk.


acer swift 3 baloldal


Alul egy viszonylag nagy szellőzőt láthatunk, a hangszórók nyílásait és a 12 csavart. A gép gumilábai elég nagyok, de nem túl puhák, így különösebb gond nélkül arrébb lehet tolni az asztalon.


acer swift 3 alja


Kijelző


Az Acer Swift 3 fullhd IPS kijelzőt kapott, mely fényes felületű. A kijelző minősége átlagos, természetesen messze jobb bármelyik TN panelnél, de nem adja a professzionális IPS kijelzők vibrálóan élénk színeit. A kijelző borítása üveg, a matricák szerint Corning Gorilla Glass. Mivel nem érintőkijelzőről beszélünk, ezért legfeljebb a merevítésben játszhat ez szerepet, de ott érezhető is valamilyen eredmény. A hasonló kategóriás gépekhez képest az Acer Swift 3 kijelzője egész merev, oldalirányú hajlításhoz jóval nagyobb erő kell, mint más gépeknél. Persze ne gondoljunk itt egy üzleti munkaállomás merevítésére, inkább arról van szó, hogy egy normál gépnél egy 4 éves gyerek is ketté tudja roppantani a kijelzőt, az Acer Swift 3-nál pedig minimum 7 éves gyerek kell ehhez.


acer swift 3 kijelzo


acer swift 3 maxnyitas1


A kijelző zsanérja érdekesen működik. 180 fokban hátra lehet dönteni, de az utolsó kb. 45 fokban már leér a széle az asztalra, becsúszik a gép alá és megemeli azt. Ez egyrészt nem túl szép másrészt magában rejti a karcok kialakulásának lehetőségét.


acer swift 3 maxnyitas2


Beviteli eszközök


Teljes méretű, numerikus résszel ellátott billentyűzet került az Acer Swift 3-re. A háttérvilágítás fehér színű, fokozatai nincsenek, így csak ki és bekapcsolni tudjuk. A billentyűk leütési visszajelzése jó, de emiatt valamivel nagyobb erő kell a lenyomáshoz, mint amit más, hasonló kategóriás gépeknél megszokhattunk. A gombok felülete matt, nem csúszós, ami jót tesz a gépelési élménynek. Az alátámasztás a fém ház ellenére csak átlagos, a billentyűzet teljes területén behajlással reagál az erősebb nyomásra. Sajnos a Caps Lock és a Num Lock visszajelzőknek nem jutott hely.


acer swift 3 billentyuzet


A touchpad a kategóriában megszokott méretű, műanyag a felülete, tehát nem a felsőbb kategóriás gépeken megszokott üveg, ennek megfelelően valamivel érdesebb, de jól használható. Különálló gombok nincsenek, a pad alsó felével kell kattintani, a kattintás nem hangos, de a kényelmesnél valamivel nagyobb erő kell a lenyomáshoz. A beviteli eszközöket kiegészíti még egy ujjlenyomat olvasó is.


acer swift 3 billvil


Hang, kommunikáció


Az Acer Swift 3 hangszóróival egészen érdekes eredményt értek el a mérnökök. Sikerült az összes laptopos hibát belezsúfolni a gép hangzásába. A magas hangok tompák, a középtartomány doboz hangú, a mélyek pedig nem nagyon vannak jelen. Ha mégis, akkor pedig enyhén torzítanak. A hangszórók a gép elején vannak, lefelé irányulnak. Egyszóval a kategórián belül teljesen átlagos hangkeltőkről beszélhetünk. Továbbra is érdemes már a gép vásárlásakor gondoskodni egy normális külső hangszóróról vagy egy fejhallgatóról.


Kommunikáció területén már ezt a kategóriát is elérte az egyszerűsítés, itt sincs már vezetékes hálózati csatoló. A vezetéknélküli kapcsolatokért a Qualcomm chipje felel, mely QCA6174A névre hallgat és mindent tud, amit 2018-ban egy wifi modulnak tudnia kell. Támogatja az AC szabványt, a két sávot, a 2×2-es MIMO-t, és Bluetooth eszközökhöz 4.2-es szabvány szerint képes kapcsolódni, valamit képes a Low Energy módra is.


A webkamera 720p felbontású és csak jóindulattal lehet átlagos képminőségűnek nevezni.


Processzor


Az Acer Swift 3 AMD platformra épült. Központi egysége a Ryzen 5 2500U. A 15W-os fogyasztású egység négy fizikai magot tartalmaz, melyek összesen 8 szálon képesek dolgozni. Az órajel alapból 2 GHz, mely turbó módban 3,6 GHz-re mehet fel. A CPU teljesítménye körülbelül az I5-8250U-nak felel meg.


acer swift 3 cpuz


Grafikus kártya


Az integrált grafikus kártya az Acer Swift 3 esetében Vega 8 névre hallgat. Nyolc végrehajtó magból áll, melyekben összesen 512 shader dolgozik, 1100 MHz-es órajel mellett. Teljesítménye valahol a 940MX / Nvidia MX130 és az MX150-es kártyák között van, ami imponáló egy integrált VGA-nak, de egyben azt is jelenti, hogy komolyabb játékokra ne készüljünk vele. Régebbi, kis gépigényű játékok elmennek rajta, de az újabb, nagy címeket nem tudja játszható minőségben futtatni.


acer swift 3 gpuz


acer swift 3 fps


Memória, háttértár, bővíthetőség


Következik az Acer Swift 3 igazán gyenge pontja, a bővíthetőség. Kezdjük a memóriával, a 8 GB DDR4 RAM teljes egészében az alaplapra van forrasztva, így cserére és bővítőhely hiányában további bővítésre nincs lehetőség.


acer swift 3 cdm


Bár a gépben elférne az m.2 SSD mellett egy 2,5-ös meghajtó is, az Acer gyárilag nem ad SATA csatlakozót a rekesz mellé, így nem tudjuk HDD-vel bővíteni a gépet. Ez eléggé érthetetlen húzás.


Hőmérséklet, zaj, üzemidő


Ha azt nézzük, hogy a gép teljesítménye 3D programokban felveszi a versenyt a belépő szintű dedikált VGA-s gépekkel, akkor elmondhatjuk, hogy jól sikerült az Acer Swift 3 hűtése. A gépház ugyan felmelegszik terhelés alatt, de sehol nem lesz forró, a maximális hőmérséklet 41 fok. A belső alkatrészeknek sem kell rettegniük az elolvadástól, hiszen terhelés alatt sem mehet 75 fok fölé a CPU hőmérséklet, ott már órajel csökkenéssel védi magát a rendszer.










































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Acer Swift 3
Processzor AMD Ryzen 5 2500U
Grafikus vezérlő(k)
AMD Vega 8
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 5 óra 15 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 15 perc
Akkumulátor töltése félig 1 óra 10 perc
Teljesen 2 óra 10 perc
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat 37 °C  n.a. Halk
Játék 75 °C 75 °C Halk
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
30 30 30 30 30 30
28 30 27 28 30 28
25 25 24 24 24 27
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
38 41 38 37 42 35
37 41 32 34 39 31
31 35 29 35 31 29

A ventilátor végig kifejezetten halk maradt. Az egyetlen anomália a hűtés kivezetése, amely a kijelző felé irányítja a meleg levegőt, így a kijelző azon a részen akár 40 fokra is melegedhet, miközben a többi területen 30 fok alatt marad a hőmérséklete. Kérdés, hogy hosszú távon ezt hogy fogja viselni.


Az üzemidő a 48 Wh-s akkunak köszönhetően egész jó, terhelés alatt 80 perc, míg netezés, filmnézés alatt 5 óra körül alakul.


acer swift 3 hwinfo


Értékelés


Minden gépet az ára szerint kell értékelni, és az ára alapján az Acer Swift 3 jó gép. A fém ház kellően prémium érzetet kelt, az AMD hardver végre kezdi behozni hátrányát az Intellel szemben fogyasztásban és melegedésben is, a gép jól felszerelt, kellő mennyiségű memóriával és háttértárral. A 230 ezer forintos ár alapján nagyon a helyén van minden. A versenytársakat nézve házon belül az Aspire 5-öt lehet említeni, mely hasonló, de Inteles hardvert kínál, viszont ott csak 4 GB ramot és 1 TB-os HDD-t kapunk, tehát hasonló felszereltséggel az ára sem lesz olcsóbb a Swift 3-nál és ott a ház nem teljesen fém, ráadásul botrányos mértékben gyűjti az ujjlenyomatokat.


Természetesen itt is vannak hátrányok. A fényes kijelző sokszor bekorlátozza a gép használhatóságát világos helyeken vagy szabadban, a billentyűzet alátámasztása nem tökéletes és némelyeknek fájó pont lehet a RAM és a háttértár bővítés lehetőségének vagy épp a vezetékes hálózati csatlakozónak az elmaradása. De ezzel együtt is az a végkövetkeztetés, hogy aki otthoni mindenes gépet keres, amin néha játszana is néhány régebbi játékkal, annak jó választás lesz az Acer Swift 3.







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...