részletes keresés

Apple iPhone 8 Plus teszt – egy nagy színpadi portré

Frissítve: 2017-10-09 01:01:02
Létrehozva: 2017-10-08 10:46:09

A Apple iPhone 8 Plus készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Bevezető Idén lett tíz...


A Apple iPhone 8 Plus készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Bevezető


Idén lett tíz éve, hogy az Apple, nyugodtan mondhatjuk, megreformálta a mobiltelefonos piacot az első iPhone-nal, amelyet még 2G-nek neveztek. Az érintőkijelző ezután terjedt el és teljes mértékben megváltoztatta a felhasználói szokásokat, igényeket. Az almás cég évekig az orránál fogva vezette a konkurenseket, ám sajnos Steve Jobs, a korábbi vezérigazgató halálával elkezdődött egy nem túl kellemes, de mégis jövedelmező időszak. Az Apple ugyanis mostanság inkább a vetélytársak után lohol, persze profittermelés szempontjából még mindig mérföldekkel jobb mindenkinél. A sors fintora? Aligha, egyszerűen csak jó, de kevésbé kedvelhető üzletpolitika.



A termékeket is érinti a dolog. Az iPad már nem annyira keresett, mint korábban, az iPhone-ok pedig viszik még hátukon a céget, de mindig csak annyit fejlődnek, amennyit muszáj, egy kicsivel sem többet. Idén viszont valami nagy dobásra számított mindenki, amivel az Apple megmutatja, miért lett a világ egyik legnagyobbja. Ezt azonban nem kapták meg a felhasználók, tesztalanyunk, az Apple iPhone 8 Plus is inkább csak egy ráncfelvarrás, mint új számozásra hivatott modell, amiből talán a processzor és a kamera emelkedik csak ki. Az iPhone X azért elég komoly készülék lett, de itthon még sokat kell rá várni, plusz igazából az a termék nevezhető méltó kihívónak, mondjuk nincs nála drágább telefon jelenleg.


Külső, kijelző


Igazából egy lényeges dolog változott csak az elődmodellhez képest, a 158,4 x 78,1 x 7,5 milliméteres és 202 grammos mobil hátlapja ugyanis már nem alumíniumból, hanem üvegből készült. Ennek oka, hogy a készülék már támogatja a vezeték nélküli Qi töltést, amihez szükség volt a matéria megváltoztatására, más kérdés, hogy könnyen karcolódik, valamilyen vékony tok mindenképpen kell majd rá. Természetesen hibátlan az összeszerelési minőség, ellenben ergonómiai szempontból már eléggé le van maradva a kütyü, a 67%-os kijelző/előlap aránynál már egyes középkategóriás termékek is jobbak. Az IP67-es védettséggel rendelkező házba egy 5,5 hüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású képernyő fért, éles a kép, de nem rendkívüli.



Az iPhone X-zel (ejtsd: X = tíz) ellentétben az Apple iPhone 8 Plus még IPS panelt kapott, aminek szépek a színek, kiválóak a betekintési szögei és a fényereje is nagyszerű, a TrueTone pedig segít a fényviszonyoknak megfelelően állítani a fehéregyensúlyt. A 3D Touch, tehát a nyomásérzékenység támogatott, ezzel plusz funkciókat lehet elérni a szoftverben. Fontos, hogy alul még van home gomb, amiben Touch ID ujjlenyomat-olvasó is található, működési sebessége és precizitása még mindig a legjobbak közé tartozik. Felül szenzorok, valamint 7 megapixeles iSight, f/2,2-es kamera található, értesítő led továbbra sincs sajnos. Jobbra találjuk a bekapcsológombot, balra pedig a hangerőszabályzót és a némítót, jack kimenetet sehol se keressünk, mert nincs, helyette átalakítóval az alul lévő Lightning csatlakozót használhatjuk a füleshez.


Hardver


Kedves gesztus volt a cégtől, hogy az Apple iPhone 8 Plus belsejében ugyanaz a 10 nanométeres Apple A11 Bionic lapka dolgozik, mint az X-ben. A processzor 2,34 GHz-es hatmagos, 64-bites (2 x bivalyerős Monsoon + 4 x energiatakarékos Mistral magok), a magok immár együtt is képesek dolgozni, ami elképesztő erőt jelent, benchmarkokban simán ver mindent jelenleg a cupertinóiak megoldása. A Bionic amúgy semmit nem jelent, csak könnyebbé teszi a megkülönböztetést. Mondta a cég. Az Apple viszont továbbra sem viszi túlzásba a RAM mennyiségét, a készülékbe 3 GB-nyi rendszermemória került, a kistestvérbe például csak 2 található. Az adattároló 64/256 GB lehet, microSD bővíthetőség nincs.



Nem meglepő módon ez a szélvészgyors rendszerchip a Full HD kijelzőt röhögve meghajtja, a rendszerben egy pillanatnyi megakadásra nem lehetünk figyelmesek, minden olyan folyékonyan működik, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva. Az alkalmazásváltás, a játékok futtatása, az összetettebb programok elindítása sem jelent gondot a készüléknek, még akkor is szemléltetőek lesznek a szintetikus teszt eredmények, ha itt másképpen kell kicsit nézni ezeket, mint az Android esetén: AnTuTu 6-ban 211 ezer pontot gurított a telefon, a Geekbench 4-et pedig 4226/9988 ponttal zárta.


Szoftver


Az Apple iPhone 8 Plus fedélzetén már az iOS 11 fut, amit azóta kétszer is frissítettek, szóval már a 11.0.2-es verzió is elérhető. Az iOS továbbra is ugyanolyan unalmas külsővel rendelkezik, mint korábban, vagy 4×6, vagy pedig 4×5 elrendezésben jeleníthetőek meg az ikonok. Ezekre erősebben nyomva a 3D Touch segítségével azonnal elérjük az almenüket, például a fényképező ikonra erősen tátapicskolva rögtön tudunk szelfizni, vagy videózni, de ugyanez támogatott a Facebooknál, az Instragramnál, vagy éppen a navigációnál.






Használhatóbb lett az alulról előbukkanó vezérlőközpont, mindent egy lapon látunk, így könnyedén lehet változtatni a fényerőt, ki- és bekapcsolni a fontosabb adatkommunikációs modulokat, elérni néhány fontosabb alkalmazást. Újítás, hogy a képernyőfotókat immár mentés előtt át tudjuk alakítani, tehát rajzolhatunk rájuk, kivághatjuk a fontosabb részeket. A Siri személyi asszisztens egyre okosabb, és habár a magyar nyelv megtanulásához még mindig nem elég intelligens, már nem csak szóval, hanem akár írásban is utasíthatjuk, ráadásul az Apple lehetővé tette, hogy harmadik féltő származó alkalmazásokba is beépüljön.






A fájlkezelő is egy lépés előre, persze olyan szinten sosem fogunk hozzáférni az iOS-ben lévő dolgokhoz, mint az Androidnál, de legalább már tudunk egyet s mást azért tárolni. Minden szükséges és eddig ismert program megtalálható a telefonon, úgy mint az iBooks, az iTunes, a számológép, a naptár, az e-mail kliens, vagy éppen az időjárás.


Kamera, Zene


Az Apple iPhone 8 Plus hátlapján két darab 12 megapixeles kamera (az egyik 28 mm-es, f/1,8-as, optikai képstabilizátorral ellátott, a másik 56 mm-es, f/2,8-as lencs) figyelhető meg, a második egység telefotóként működik, tehát akár kétszeres optikai zoom is elérhető. Ami észrevehető, hogy a PD-autofókusz az eddigieknél sokkal gyorsabban és jobban működik, a ledes vaku pedig továbbra is elég nagyot villan. A videózás lett viszont az új iPhone-ok egyik nagy vonzereje: 4K-ban akár 60 fps-ben lehet filmezni, a lassított felvételeket pedig 240 fps-ben lehet rögzíteni, és ez már 1080p felbontás esetén is lehetséges, ebben egyelőre egyedülállóak az Apple telefonjai.



A kameraszoftver továbbra is rémesen egyszerű. Az eddigi módoknál csak egy változás van, a fotó, a videó, a négyzet, a lassítás és a panoráma mellé ugyanis bekerült az Apple iPhone 8 Plus és a majdani iPhone X esetén a potré mód, ami viszont egészen elképesztő dolgokra képes. A második szenzort használja ilyenkor a készülék, megvizsgája, mi tartozik a háttérhez és mi az előtérhez, majd ennek alapján tényleg bámulatos felvételek lőhetők. Nincs viszont továbbra sem lehetőség arra, hogy manuálisan babráljunk a beállításokkal, vagyis konfiguráljuk a záridőt, vagy éppen a fehéregyensúlyt.






A képek persze ennek ellenére az élmezőnybe, szinte annak legtetejére repítik a készüléket, tényleg egészen gyönyörű fotók lőhetők: remek a vonalélesség, a dinamikatartomány HDR nélkül is teljesen rendben van, a távolban lévő tárgyak sem modósnak el. Az alacsony rekeszérték miatt éjszaka sem jön zavarba a telefon, lehet nyugodtan kattintgatni, ezzel már azért családi nyaralásokat is meg lehet örökíteni.


Zene téren közepesen muzsikál a mobil, hiszen ugyan sztereó hangszóróval rendelkezik, ettől még elmarad a BoomSound megoldástól, bár legalább szépen, tisztán szól, aránylag jó hangerővel.


Adatkommunikáció, üzemidő


Az Apple iPhone 8 Plus akár 1000 Mbps letöltési sebességre is képes a 4G/LTE hálózatokon, nanoSIM-et fogad természetesen. A 802.11a/b/g/n/ac WiFi MiMO támogatással is rendelkezik, kétcsatornás, a Bluetooth pedig már 5.0-s, A2DP és LE szabványoknak megfelelő. Az NFC sem maradt ki, más kérdés, hogy az Apple Payen kívül még mindig nem nagyon használható semmire, illetve van még navigációra is lehetőség a beépített A-GPS-nek (GLONASS, BeiDou) köszönhetően.



A készülékben található 2691 mAh-s akkumulátor az androidos telefonoktól jelentősen elmarad, sőt, még a tavalyi modellbe is nagyobb telepet szereltek. A Plus jóval tovább bírja egy feltöltéssel, mint a kistestvére, de azért a második napnak töltő nélkül nekiindulni még így is elég merész dolog, persze nem lehetetlen. A készülék támogatja a Qi töltést, tehát vezeték nélkül etethető, sőt, még a gyorstöltés is adott, más kérdés, hogy alapból nem kapunk ilyen adaptert a telefonhoz, jól megszokott apple-ös lehúzás jön, hiszen 30 ezer forint egy ilyen egység beszerzése, amivel már jóval szélsebesebben pumpáhatók a százalékok a telefonba.


Végszó


A vállalat árazást szolgáló ceruzája most is nagyon vastagon fogott: az Apple iPhone 8 Plus 64 GB-os kivitelben 303 990 forintot kóstál, a 256 GB-os modell esetén pedig 360 990 forintot kell kiszurkolni. Ez rengeteg, bár igaz, hogy a Samsung Galaxy Note8-at sem lehet olcsóbban hazavinni. Ott viszont van egy csodaszép AMOLED kijelző, S-Pen, szintén dupla kamera, szóval egyéni preferencia, hogy ki mit választ, de azért a Note8 vagy éppen az LG V30 már tudásban előrébb jár, mint a 8-as számozással ellátott iPhone-ok. Ettől még persze tesztalanyunk egy nagyszerű készülék, fantasztikus hardverrel, potré móddal és kamerával, csak egyszerűen nem nyújt szinte semmivel sem többet a tavalyi generációnál, talán 6s Plusról lehet már érdemes váltani, de inkább 6 Plus tulajdonosok helyében gondolkodnánk el a cserén.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...