részletes keresés

Apple iPhone XS Max teszt – egy pofon erről, egy mosoly arról

Frissítve: 2018-10-11 01:01:03
Létrehozva: 2018-10-10 09:45:41

Bevezető Meghalt Steve Jobs, azóta elfogyott az innováció. Mondja az egyszeri Apple ellenes, vagy csak a szakmában magát jártasnak érző felhasználó. Felesleges szavak viszont ezek,...


Bevezető


Meghalt Steve Jobs, azóta elfogyott az innováció. Mondja az egyszeri Apple ellenes, vagy csak a szakmában magát jártasnak érző felhasználó. Felesleges szavak viszont ezek, aligha köthető egy emberhez az Apple politikája. Tény, a vállalat elképesztően pénzhajhász és óriási profittal értékesíti termékeit, főleg okostelefonjait, és az is tény, hogy az utóbbi években mintha már a cupertinóiak szaladnának a konkurencia után, nem fordítva. Tavaly az iPhone X-zel (ejtsd: tízzel) valami teljesen új kezdődött a cégnél, végre sok kritikát megfogadtak, ám az idei modellek esetén megint csak hibajavítással és némi frissítéssel találkozhatunk, nem pedig őrületes újdonságokról. És ezt főszereplőnk, az iPhone XS Max esetén még annyival tetézi, hogy borzasztóan drága lett.


Külső


Nagyon keveset változtak az idei generációs készülékek az egy évvel korábbi csúcsmodellhez képest, az iPhone XS Max viszont hatalmas lett, minden eddigi iPhone-nál jóval, de jóval méretesebb: 6,5″-es kijelző tátong az előlapon, igencsak széles szenzorszigettel a tetején. A 19,5:9-es képarányú Super-AMOLED panelen 1242 x 2688 pixel jelenik meg, nagyon szépek a színek, mondhatni hibátlanok a betekintési szögek, és akkor még nem beszéltünk a 3D Touch nyomásérzékenységről, ami még további szoftveres funkciókat nyit meg.



A notch ad helyet egyébként a 7 megapixeles, f/2.2-es előlapi kamerának, valamint itt van az arcfelismerő rendszer is, ami 3D-ben képes beszkennelni arcunkat, majd azt majdhogynem tökéletes hatásfokkal ismeri fel. Elbúcsúzhatunk viszont az ujjlenyomat-olvasótól, a Touch ID-t tehát minden bizonnyal soha többé nem látjuk viszont egy apple-ös mobilon sem. Szomorúságunkat talán az IP68-as védelem enyhítheti, az elég komoly előrelépés, hiszen így már 2 méter mély édesvízben is vígan lubickol a masina úgy nagyjából 30 perc időtartamig.


Hardver


Az iPhone XS Max lett az első telefon, amely 7 nanométeres lapkával került forgalomba. Az Apple A12 Bionic hatmagos processzort foglal magában (2x Vortex + 4x Tempest), emellé társul az Apple négymagos grafikus gyorsítója, valamint 4 GB RAM (ugyanennyi van az XS-ben, az XR-ben viszont csak 3 GB). Adattárolóból háromfélét kínál a cég; a 64 GB-os a belépőszintű, ami azért igen karcsú ennyi pénzért, főleg úgy, hogy nincs microSD támogatás, aki viszont többet fizet és többre vágyik, azok a 256-os vagy az 512-es változatban találhatják meg a számításaikat.



Szoftver


Ugyan iOS 12-vel debütált a két új modell, már meg is jelent az iOS 12.0.1, hiszen volt egy hiba, amit javítani kellett (zárolt képernyőnél nem indult be mindig a töltés). Sok meglepetés nincs a rendszerben, inkább a motorháztető alatt csiszoltak a szoftveren, ennek előnyeit a régebbi készüléktulajdonosok is érezhetik, hiszen azok a mobilok állítólag sokkal gyorsabbak lettek az új verzióval. Nyilván nem árulunk el titkot, hogy a 12-es változat is ugyanúgy működik, ahogy a 11-es, ikonok és ikonok mindenhol, középen felülről az értesítési sávot, a jobb sarokból pedig a személyre szabható vezérlőpult varázsolható elő.






A főoldalaktól balra találjuk lényegében a widgetközpontot, ide számos okosság kijelezhető. A beállításokban bőven el lehet merülni: aktiválható a magyarul még mindig nem tudó Siri hangasszisztens, módosítható a betűméret, bekapcsolható a true-tone megjelenítés, amivel melegebb, a szem számára kímélőbb színeket lehet előcsalni. Újítás, hogy az akkumulátornál immár láthatjuk a képernyőidőt, vagyis egyrészt azt, hogy melyik alkalmazással mennyi időt töltünk, másrészt pedig hogy melyik app mennyi értesítés küld nekünk.






Az iPhone XS Max az X-sorozathoz hasonlóan gesztusvezérléssel működtethető, alulról felfelé legyintve a főoldalra juthatunk, ugyanezzel a mozdulattal, de középen tartva ujjbegyünket pedig az alkalmazásváltót érjük el. A szöveges üzeneteknél elmaradhatatlan kellékek az animojik, a Face ID arcfelismerést használva lehet akár kutyaként, akár sárkányként imitálni magunkat, majd ezt valakinek elküldeni. A Fájlokban némi szabadságot kapunk az adatok kezelésére, ám ez még rémesen messze áll az Androidtól, vagy a PC-től. A Spotlight kereső igen hasznos és szinte bárhol bármiért képes kutatni, a Mail pedig továbbra is az egyik legjobb e-mail kliens a világon.


Kamera, multimédia


Két szenzorral szerelték fel az iPhone XS Maxot: az egyik 12 megapixeles (f/1.8, 26 mm, 1/2.55″, 1.4µm), a másik pedig szintén 12 megapixeles (f/2.4, 52 mm, 1/3.4″, 1.0µm). Mindkettőt felszerelték optikai stabilizátorral és PD-autofókusszal, a másodlagos egység kétszeres optikai zoomolást tesz lehetővé. Videózni nagy élmény a készülékkel, 1080p-ben lehet 240 fps-es lassított filmeket készíteni, 4K-ban pedig 60 fps az elérhető maximum. A szoftver még mindig igen szegényes, ráadásul a felbontásokat külön a kameraappból kilépve a beállításokban kell módosítani. Vannak fő üzemmódok és van live photos, utóbbi esetén a képkészítés előtti és utáni pár tizedmásodpercet is felveszi a kamera.



Aligha kérdez az iPhone XS Max, ha a fotózásról, vagy éppen a videózásról van szó. Rendkívül megbízhatóan működik a kütyü mind nappal, mind pedig este. Egészen kiváló a dinamikatartomány, a színek, a makró mód is szuperül működik, a távoli részletek sem mosódnak el, vagy szemcsésednek. Éjjel szintén helytáll a készülék, más kérdés, hogy azért etalonnak már nem nevezhetők ezek az alkotások, kevés talán már a rekeszérték a vetélytársakhoz képest.






Sajnos nincs 3,5 mm-es jack kimenet, sztereó hangszóró viszont igen, amely valami egészen elképesztően jól szól, a top háromban biztosan benne van ez az iPhone, ha nem a virtuális koronát hordja a képzeletbeli fején.


Üzemidő


Egy 3174 mAh-s akkumulátor tartja életben a készüléket, amelyet Lighning csatlakozón, vagy vezetékmentesen lehet tölteni. Támogatott a gyorstöltés is, ami 50%-nyi naftát jelent 30 perc alatt, ám ehhez külön kell megvásárolni a töltőfejet, mert hát miért is fért volna ez bele az őrült végösszegbe, ha már az androidos berkekben ez alapvetően számít. Az átlagos üzemidő 1-1,5 nap, ez 4-4,5 óra kijelzőidőt jelent úgy, hogy még nagyjából 25%-nyi töltés rendelkezésre áll, vagyis ha normális mértékben nyomkodjuk a telefont, biztosan kibír velünk egy egész munkanapot.



Adatkommunikáció


Nyilván az Apple-nek valami újat kellett mondania, hiszen a Bluetooth 5.0 azért annyira nem hangzik nagy dolognak egy iPhone XS Max esetén. Jött tehát a dual SIM, ám itt sem mondható az, hogy a felhasználó dönthet, hanem az almás cég ítélte meg úgy az egészet, ahogy a vezetők jónak látták. Két fizikai nanoSIM-et ugyanis csak a kínai piacon lévő modellekbe lehet rakni, mindenhol máshol egy nanoSIM rakható a telefonba, belül pedig van egy eSIM, vagyis egy elekronikus/virtuális kártya, amire rátelepítik az előfizető telefonszámát. Hibrid megoldás tehát ez, itthon először a Telekom vezeti be a szolgáltatást, kérdést, hogy mikor. Van amúgy kétcsatornás, 802.11ac-s WiFi, A-GPS (GLONASS, BDS, Galileo) kiváló pozicionálási képességekkel, valamint NFC is, ami viszont csak az Apple Payhez használható.


Összegzés


Nyilván nem lehet mással kezdeni az iPhone XS Maxról készült verdiktet, mint magával az árazással. A Laptopszalonnál a 256 GB-os verzió kapható jelenleg, ez akciósan 456 990 forintba kerül, a csúcsmodell viszont bőven túltesz a félmillión, ami egészen horribilis összeg. Persze főleg a magyaroknak, és pláne úgy, hogy szinte az egész világon itt a legdrágább az új iPhone, köszönhetően a sok adótehernek. Ennyi pénzért viszont többet várnánk, mert innovációról aligha beszélhetünk a tesztalanyunk esetén.



Azért szó sincs arról, hogy az iPhone XS Max ne lenne egy kiváló telefon: egészen impozáns a kijelzője, nagyon jó a kamerája, irtó fürge az iOS 12 rendszere, és még az üzemideje is pozitív cslódásnak mondható. De akármilyen márkanév is lenne egy ilyen mobil hátulján, akkor is őrült sokba kerülne. Persze nem a mi reszortunk a vásárlók pénztácáját megítélni, de ennyit egyelőre egy mai okostelefon sem ér, főleg úgy, hogy felennyiért is lehet legalább ilyen, ha nem jobb készülékeket kapni, kezdve a OnePlus 6-tól a Xiaomi Mi 8-on át egészen a Samsung Galaxy S9-ig.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...