részletes keresés

Apple iPhone X teszt – a klasszikus 10-es

Frissítve: 2017-11-16 01:01:02
Létrehozva: 2017-11-15 12:27:59

Az Apple iPhone X készüléket a Laptopszalon biztosította tesztelésre. Megtekinthető a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható a boltokban és online. Bevezető Tíz éve, hogy az első...


Az Apple iPhone X készüléket a Laptopszalon biztosította tesztelésre. Megtekinthető a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható a boltokban és online.


Bevezető


Tíz éve, hogy az első iPhone forradalmat indított el a telefonok piacán. Hiába, mindenki Steve Jobshoz köti az Apple felemelkedését, ami talán nem is véletlen, hiszen olyan víziói voltak, amelyek alapjaiban rengették meg a konkurenseket, így még akkor is lehet szeretni a munkásságát, ha a személyiségét finoman szólva is kevesen kedvelték. A sajnálatos betegség, majd a korai halál viszont űrt hagyott a cégnél, és valljuk be, a 4S óta azért nem volt túl iránymutató a vállalat, szép dolgokat hoztak létre, de az 5s ujjlenyomat-olvasóján kívül nem alkottak maradandót, egyre inkább csak a vetélytársak utáni rohanást lehetett felfedezni a stratégiában.



Eljött viszont a 2017-es év, amikor is bemutatták az iPhone 8-at és a 8 Plust, igaz, egyik sem érdemelte meg a tavalyi modellnél eggyel magasabb számozást, a ráncfelvarrásnak tekinthetőek csak. És akkor még jó fejek vagyunk. Igen ám, de a két csapattag mellett bemutatkozott a családfő, az Apple iPhone X, aminek számozása fura, mindenesetre utal arra, hogy tíz éves a sorozat, illetve arra is, hogy itt valami teljesen mást kapunk. Tény, a készülék iszonyatosan jól néz ki, bivalyerős, a dupla kamera kiváló képeket készít, ám egyrészt arcátlanul, nem, kimondom, pofátlanul drága, másrészt pedig megint marad egy kis hiányérzet, és akkor még a hibákról nem is beszéltünk.


Külső, kijelző


Az Apple iPhone X teljesen más útra tért rá, mint eddig bármelyik iPhone. Egy ízig-vérig 2017-es modellről beszélünk, ami annak ellenére rendelkezik 5,8 hüvelykes, 1135 x 2436 pixeles képernyővel, hogy mindössze 143,6 x 70,9 x 7,7 milliméteres és 174 grammot nyom. A készülék IP67-es védelmet kapott, tehát víz- és porálló, a rozsdamentes acél keret és az üveg elő- és hátlap rendkívül prémium külsőt kölcsönöz, előbbi talán az első generációra emlékeztet, az összeszerelési minőség természetesen példás. Iszonyatosan jó kézbe fogni a mobilt, könnyedén kezelhető akár egy kézzel is.



Az Apple végre meglépte, hogy nem az idejét múlt IPS panelt szerelte a telefonba, hanem AMOLED-et, aminek hibátlanok a betekintési szögei, a színei, támogatja a HDR10-et és a Dolby Visiont is. Egyszerűen nem lehet belekötni, hacsak nem a felülről benyúló, angolul Notch-nak nevezett részbe. Nyilván ez jelentősen lecsíp a megjelenítőből, ami az előlap majd’ 83%-át fedi le. Nyilván ez a kis sziget sincs itt véletlen, hiszen ez tartalmazza azokat a szenzorokat, amik a magaslatokba emelik az Apple iPhone X-et: a Face ID, vagyis az arcfelismerés ezzel a készülékkel debütált (erről később). itt található az előlapi kamera is, értesítési led továbbra sincs sajnos.



Újítás, nem feltétlenül pozitív irányba, hogy a széltől szélig érő, iszonyatosan futurisztikusan kinéző kijelző miatt alulra már nem fért oda a hőn szeretett Touch ID ujjlenyomat-olvasó és home gomb, ezt nem helyezték át máshova, hanem egyszerűen száműzték, helyette szofveresen, gesztusokkal lehet kezelni a rendszert. A kijelző esetén ki kell még emelni a 3D Touch nyomásérzékenységet, valamint a True Tone képességet, a fehéregyensúly a környezeti fényviszonyoknak megfelelően változik. A jobb oldalt lévő bekapcsológomb hosszúkásabb lett az eddigieknél, hangszóró pedig nemcsak alul, hanem felül is található. 3,5 mm-es jack kimenet sajnos továbbra sem áll rendelkezésre.


Hardver


Az Apple már júniusban bemutatta az Apple A11 Bionic (Mit jelent a Bionic? Semmit, csak egy fantázianév.) lapkáját, ami szó se róla, bivalyerős lett. Az SoC-ben egy 2,39 GHz-es hatmagos processzor dolgozik, kettő mag erősebb, kettő pedig energiatakarékosabb, de ami a lényeg, hogy immár mind a hat mag képes egyszerre dolgozni, így őrült erőt felszabadítva, a kijelzőt minden gond nélkül meghajtva. Az Apple még mindig eléggé spórol a RAM-mal, hiába van a csúcs iPadben 4 GB, az iPhone X-be “csupán” 3 GB fért, ami annak fényében mókás, hogy a Razer Phone vagy a OnePlus 5 már 8 GB-tal büszkélkedhet.



A tárhely továbbra sem bővíthető, meg kell tehát elégedni a 64, vagy a 256 GB-os adattárolóval, ebben a két verzióban kapható a telefon. A grafikus feladatokat az Apple saját fejlesztésű, “hárommagos” GPU-ja látja el, tényleg elég látványos eredményeket képes produkálni, ahogy maga a rendszer is, AnTuTuban például majd’ 200 ezer pontot gurított a mobil, ami annak ellenére bámulatos eredmény, hogy azért nem lehet összehasonlítani az androidos mérésekkel.


Szoftver


Az Apple iPhone X fedélzetén az iOS 11 teljesít szolgálatot, ami már a számos frissítésen is túlesett, valahogy az az érzése az embernek, hogy egyre több a hiba a gépezetben, pedig már a felhasználók is idő előtt bétatesztelhetik a legújabb verziókat. Ezért sem érdemes már rögtön frissíteni, de ez csak egy szubjektív vélemény, amit sok ismerősöm követ. Küllemben nincs különbség, talán egy picit sötétebbek lettek a betűtípusok és néhány vonal, de továbbra is ikonokkal teli főképernyőket láthatunk, a widgetek a felülről lehúzható értesítési függönyben találhatók, ahogy maguk a notifikációk is.






Rendesen átdolgozták a Vezérlőközpontot (Control Center), egyrészt személyre szabható, hogy milyen kapcsolók kerüljenek ide, másrészt pedig őrült sok dolog kirakható ide, kezdve az ébresztőórától a ne zavarj módon át egészen a zseblámpáig. A Siri személyi asszisztens még okosabb lett, még több, akár harmadik fél által fejlesztett alkalmazásba képes beépülni, ám egy probléma még mindig van vele, az, hogy nem tud magyarul.






Újdonság a Fájlkezelő, bár azért nem arra kell számítani, mint a Windows vagy az Android esetén. Az iOS 11 iPaden még tökéletesebbnek hat, hiszen az alkalmazásváltó, a dock, vagy éppen a drag&drop mind-mind kiváló újításnak számít. És a lényeg, a home gomb hiánya: gesztusokkal lehet vezérelni a rendszert, hiszen alulról kell a vonalról legyinteni ahhoz, hogy a főképernyőre ugorjunk, ugyanígy, csak fent tartva az ujjunkat pedig az appváltó nyitható meg, aminél elég idegesítő, hogy még hosszan is rá kell nyomni az egyik kártyalapra ahhoz, hogy a memóriából töröljük az adott programot. Izgalmasak viszont az új emojik, amik az arcfelismerést használják, belebújhatunk róka, malac, vagy akár Kula bák is lehetünk.






A Face ID maradt még hátra. Az Apple sok évig fejlesztette az arcfelismerést, ami az előlapon felül található infraszenzor és kamera segítségével olvassa be a három dimenziós képet az arcunkról. Állítólag húszszor biztonságosabb az ujjlenyomat-olvasónál, a pontossága sem rossz, suhintunk egyet a képernyőn és közben már fel is ismer. A gond csak az, hogy mindenképpen szemtől-szembe kell állnunk a telefonnal ahhoz, hogy ez működjön, úgy nem tudjuk feloldani így a készüléket, hogy az az asztalon hever. Más téren az iOS 11 ugyanolyan, mint az elődök, van Apple Maps, iTunes, iMessage és pár jól ismert gyári program is. Minden másra ott a Apple Store.


Kamera, multimédia


Az Apple iPhone X hátlapján két darab 12 megapixeles kamera található (28mm, f/1,8 és 52mm, f/2,4), a pláne és a különbség az iPhone 8 Plushoz képest, hogy mindkettő rendelkezik optikai képstabilizálással. A két szenzor együtt kétszeres optikai zoomra képes, sötétben a négyledes villanó nyújt segítséget. Az előlapi iSight fényképező 7 megapixeles (f/2.2, 32mm). A hátlapi szenzorok 4K-ban 60 fps-sel, 1080p-ben pedig 240 fps-sel (ez rekord) rögzít videókat, a másodlagos modul picit szerényebb képességekkel rendelkezik, 1080p-ben 30 fps-sel veszi fel a filmeket.



A szoftveres képességekről továbbra sem lehet ódákat zengeni, a legrosszabb, hogy még mindig nincs professzionális, más néven kézi mód, az Apple nem hagyja ezt a felhasználókra. Lassítás, videózás, fotózás és panoráma viszont van, sőt, potré mód is, ami iszonyatosan látványos képek készítését teszi lehetővé. Akadnak még azért filterek, automatikus HDR, rácsvonalazás és helycímkézés is.






Talán nem lepődik meg senki, ha azt mondom, az Apple iPhone X kamerája az egyik legjobb most a piacon. Nappal szinte tökéletes fotók lőhetők, a vonalélesség, a dinamikatartomány, a részletesség mind-mind csúcskategóriás. A végeredményeket tüzetesebben megnézve sem találunk lényeges hibákat, a zoomolás pedig kimondottan jól tud jönni a mindennapokban, ahogy a kiváló makró felvételek is. Sötétben sem kell aggódni, hiába nem ez a legjobb/legalacsonyabb rekeszértékkel rendelkező mobilos kamera, mégis szépek a képek, a gyors mentés és fókuszálás miatt az elmosódott fotóktól sem kell nagyon félni.


A sztereó előlapi hangszóró jól szól, néhányan állítólag panaszkodnak recsegésre, de én ebből nem figyeltem meg semmit, korrekt a teljesítmény, habár a HTC-s BoomSound még mindig etalonnak számít.


Akkumulátor, adatkommunikáció


Az Apple iPhone X hátlapja alá egy 2716 mAh-s akkumulátort helyeztek, ami még mindig nagyon messze elmarad például a Huawei Mate 10 Prótól vagy más androidos csúcstelefonoktól. Az üveg hátlap miatt már lehetőség nyílt a vezetékmentes Qi töltés bevezetésére. A gyorstöltés is lehetséges, amivel 50%-ra 30 perc alatt felpumpálható 0-ról a telep, de ehhez meg kell vásárolni a különleges töltőfejet, mert az Apple ezt nem csomagolja a készülék mellé. Ejnye, egy ilyen drága eszköz mellől kispórolni ilyet, kell arc hozzá rendesen. Az energiatakarékos mód adott, ezzel azért nyerhetünk némi időt, amikor már nagyon kevés a nafta. A töltést Lightning csatlakozón keresztül végezhetjük.



Tesztalanyukban kvázi minden adatkommunikációs modul megtalálható: 802.11 a/b/g/n/ac-s, kétcsatornás WiFi, Bluetooh 5.0, NFC (bár az Apple Payen kívül másra nem használható), 4G/LTE, valamint A-GPS (GLONASS, GALILEO, QZSS), de ide sorolható akár a korábban említett Face ID is.


Verdikt


Nehéz mással kezdeni az összegzést, mint hogy a 64 GB-os modell 379 990 forintba, a 256 GB-os pedig 439 990 forintba kerül. Ennyiért már tényleg lehet autót, gamer laptopot, 4K-s okostévét és még egy csomó dolgot kapni, sőt, akár utóbbiakat együttesen és még mindig marad pénz normális telefonra. De az Apple iPhone X egy kultusztermék, már-már egy ékszer, amit azok fognak megvenni, akik vagy fanatikus Apple rajongók, vagy mindenből a legújabbat akarják, vagy sok pénzük van, vagy csak fel akarnak vágni vele. Mert más esetben nehéz megmagyarázni, hogy ennyi pénzt miért fizet ki valaki egy mobilért.



Nem azt mondom, hogy az Apple iPhone X nem a 2017-es év egyik legjobb készüléke, mert az. A kijelző egyszerűen bámulatos, a dizájn szintén, a dupla kamera csillagos ötösre vizsgázott, a hardver és a szoftver összehangja pedig nem is lehetne tökéletesebb. A Face ID is sokkal előremutatóbb a konkurenseknél, de hiányzik az ujjlenyomat-olvasó, mert az arcfelismerés még mindig lassabb nála, még ha elvileg biztonságosabb is. Az árazást tehát igazából nem indokolja semmi, pláne úgy, hogy igazi androidos szörnyetegek kaphatók jóval olcsóbban, gondoljunk csak a Samsung Galaxy S8-ra, a hamarosan itthon is kapható LG V30-ra, vagy éppen a Huawei Mate 10 Próra, hogy akkor még a OnePlus 5T-ről ne is beszéljünk. Mi tehát az Apple iPhone X? 2017 egyik műremeke, gyémántja, ami inkább méltó ellenfél lett, mintsem valami iránymutató eszme.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...