részletes keresés

Asus FX504GE teszt – várjunk még vele

Frissítve: 2018-11-01 01:01:02
Létrehozva: 2018-10-31 04:28:18

Az Asus TUF Gaming FX504GE a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben. Áttekintés Az Asus FX504GE egy új sorozatot...


Dell Inspiron 7560


Az Asus TUF Gaming FX504GE a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A gép megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.


Áttekintés


Az Asus FX504GE egy új sorozatot nyit a gyártó életében. A belépő szintű X, az olcsósított gémer GL és a játékosoknak készült G sorozat mellett most már FX sorozat is van, mely rögtön megkapta a TUF Gaming kiegészítő tag-eket is. A TUF jelen esetben a The Ultimate Force rövidítése, ami kicsit talán túlzónak hat, ha átnézzük a gép hardverét. A gyártó szerint ez a gép új fejezetet nyit a „gamingben” és „megnövelt élettartamot” hoz el a játékos gépek világába. Utóbbit elsősorban az új pormentesítő rendszernek köszönheti.  Lássuk, mit érzékel ezekből az enyhén fellengzős szavakból az egyszeri felhasználó.


asus fx504ge nyitva2


Az Asus FX504GE többféle konfigurációban érhető el. A processzor az Intel® 8. generációjából érkező I5-8300H és I7-8750H lehet. A memória részére két bővítőhely áll rendelkezésre, így maximálisan 32 GB DDR4 memóriát rakhatunk a gépbe. Kijelzőt három opcióból választhatunk, mindhárom fullhd felbontású. Az alap TN panel mellett IPS-szerű(?) panelt is választhatunk. Nem tudjuk, a gyártó mire gondolt, de a specifikáció szerint a TN és az „IPS-szerű” panel színtér lefedettsége is 45% NTSC, tehát nem lehet közöttük sok különbség. A kínálat csúcsa a 120 HZ-es, 94%-os NTSC lefedettségű panel.


A videókártya az Nvidiától érkező GTX 10-es sorozat kisebb tagjaiból kerülhet ki, GTX 1050, GTX 1050Ti és GTX1060 lehet, előbbiek 2 vagy 4, utóbbi 3 vagy 6 GB GDDR5 memóriával rendelkezhet.


Meghajtóból választhatunk egy lassú és egy kevésbé lassú HDD-t 1 TB tárhellyel valamint 256 GB-os SSD-t akár PCIe gen3. sebességgel, m.2 foglalattal.




















































































Adatlap
Asus TUF Gaming FX504GE
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-8750H
Lapkészlet Intel® Coffee Lake
Memória 8 GB DDR4 (1x8GB)
Kijelző 15,6 1920×1080 TN matt
Grafika Intel® UHD Graphics 630
  Nvidia Geforce GTX 1050Ti 4GB
Merevlemez 1 TB HDD 5400rpm (Seagate)
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 2xUSB3, 1xUSB2, HDMI, LAN, 7.1 headset
Kommunikáció Wifi AC, Bluetooth 5.0
Egyéb
Akkumulátor kapacitása 48 Wh
Méret 384 x 262 x 25 mm
Tömeg akkumulátorral 2,3 kg
Töltő tömege 0,4 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2018.10.) 309.490 Ft
Garancia 2 év

Külső


Az Asus FX504GE a kategórián belül átlagos anyaghasználatot és összeszerelési minőséget vonultat fel. A ház műanyagból készült, egyedül a fedlap kapott fém borítást. Sajnos sem a kijelző, sem az alsó rész nem fog elkápráztatni bennünket a strapabírásával. Mindkettőt elég könnyű meghajlítani, nagyobb erőhatással akár maradandó károsodást is okozni. Az alsó fél különösen a billentyűzet felső részénél sikerült képlékenyre, itt fél centis benyomódást is kiválthatunk azzal, hogy rátesszük a kezünket a gépre. A csuklótámaszon érdekes, futurisztikus mintázatot láthatunk.


A merevítés (hiánya) mellett a másik fájó pont az anyaghasználat, azon belül is a csuklótámasz és a touchpad környéke. Itt sikerült olyan anyagot használni, ami az ujjlenyomatokhoz rettentő módon ragaszkodik. Több perces sikálás és káromkodás után lehet csak eltávolítani a ronda zsíros foltokat.


Érdekesen oldották meg a visszajelző ledeket, melyek a billentyűzet tetejére kerültek, de a kijelző alja úgy van kialakítva, hogy összecsukott állapotban is láthatók maradnak a ledek.



Csatlakozók


Nem túlozták el a mérnökök a csatlakozók számát az Asus FX504GE-n. A legfájóbb pont talán az SD kártyaolvasó hiánya lesz. De azok sem fognak örülni, akiknek sok USB-s eszközük van, hiszen USB-ből is csak három jutott a gépre. Ezek közül ráadásul csak kettő 3.0-ás, a haramdik mindössze 2.0-ás sebességre képes. Ezen kívül egy HDMI 1.4 és egy gigabites LAN portot találunk.


Elöl nincs semmi.



Jobb oldalon a hangszóró nyílása és a biztonsági zár csatlakozója található. Ide elfért volna még egy USB az egér vevőjének, mert így csak a túloldalon csatlakoztathatjuk a gépbe. Ez érzékenyebb vezetéknélküli rágcsálóknál problémát okozhat, mert a gép bekerül az egér és a vevő közé, ez pedig árnyékló és zavaró hatást eredményezhet.


asus fx504ge jobb


Hátul a hűtés két kivezető nyílása látható.


asus fx504ge hatul


Bal oldalra került a gép összes csatlakozója, hátulról előre haladva látható a LAN, a HDMI, az USB2, a két USB3 és a headset csatlakozója, végül a hangszóró nyílása.


asus fx504ge baloldal


A gép alján egy nagy rácsot találunk, de ha közelebbről megnézzük, látható, hogy mindössze néhány apró szellőzőnyílás van itt.



Kijelző


Bár az Asus FX504GE elérhető fullhd felbontású nagylátószögű panellel, a tesztgépbe sajnos csak az alap 60Hz-es TN panel került. Ennek minden hátrányát tapasztalhatjuk már az első bekapcsolásnál, kezdve az erősen szürkülő feketével, a kép alján és tetején torzuló kontraszttal, színekkel. Méltatlan ez egy multimédiás, játékos géphez. A felbontással szerencsére nincs baj, a fullhd megfelel a mai elvárásoknak.



A zsanéroknak nyitott állapotban van egy kis holtjátéka, de mindenképp pozitívum, hogy könnyen járnak. A kijelzőt akár egy kézzel is kényelmesen fel lehet nyitni.


Beviteli eszközök


Piros háttérvilágítást kapott az Asus FX504GE, a fényerő két lépésben állítható és ki is kapcsolható. Utóbbi nem ajánlott, mert még jó fényviszonyok között is nehéz olvasni a piros alapon fekete betűket háttérvilágítás nélkül.



asus fx504ge billvil


Maga a billentyűzet erősen átlagos. A gombok útja hosszú és bizonytalan, a leütésekhez enyhe zörgés társul. Az alátámasztás sem sikerült tökéletesre, főleg a középső-felső részen. A kiosztás kicsit érdekes, a kurzormozgatók beépülnek a többi gomb közé, emiatt néha hajlamos az ember félreütni. Jó pont viszont, hogy a bekapcsoló gomb nem a normál gombok között vegyült el, hanem külön helyett kapott. Nem tökéletes a gombok illeszkedése sem, a háttérvilágítás néhol egészen erősen kiszivárog egyes gombok alól, míg máshol normálisan világítanak a körvonalak.


A touchpad is átlagos méretű, könnyen kattintható bár a kattanás kicsit hangos. A felülete sima és hasonlóan a csuklótámaszhoz, mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat, melyeket aztán nagyon nehéz letakarítani róla.


Hang, kommunikáció


A kommunkációs rész nem tartogat meglepetést, a gép a Coffee Lake integrált megoldásait használja a vezeték nélküli kapcsolatokra, vezetékesre pedig a Realtek RTL8168-as gigabites csatolója került bele.


A hangról szólva szívesen írnám már le, hogy végre egy laptop, amiből kihagyták a hangszórókat, de sajnos még nem jutottunk el ide. A két hangkeltő a gép oldalán helyezkedik el és oldalra is néznek, emiatt egy minimális sztereó hatást kapunk, de ennyiben ki is merülnek a pozitívumok. A zenék túltolt magasokkal, tompa középtartománnyal és nem létező mély hangokkal szólalnak meg. Tényleg nem értem a gyártók részéről a felesleges erőlködést. Sokkal jobban járna mindenki, ha a gépbe csak egy csipogó kerülne és egyből mellékelnének hozzá egy bármilyen 5000 forintos külső hangszórót.


Hardver


Az Intel® legújabb generációs processzora teljesít szolgálatot az Asus FX504GE-ben. A Core™ i7-8750H Processzor 6 magot és 12 szálat kínál, alapfrekvenciája 2,2 GHz, mely turbó módban akár 4,1 GHz-re is felmehet. Mindezt 45W-os TDP keretből gazdálkodva teszi.






Videókártyából egyrészt megkapjuk a processzorba integrált Intel® UHD Graphics 630-at, mely a 3D megjelenítésen kívül minden feladatot ellát. A játékokat pedig az Nvidia GTX 1050 Ti kártyája varázsolja a kijelzőre. A kártya a belépő szint közepén helyezkedik el, így az újabb címeket csak kompromisszumokkal, alacsony-közepes beállítások mellett tudja futtatni. Hardverigényesebb játékoknál azt is meg kell fontolnunk, hogy a fullhd felbontásból lejjebb adunk és 1366×768-as felbontásban próbáljunk játszani. Talán szerencsésebb lett volna egy gyengébb processzor és erősebb videókártya párosítás, mondjuk egy I5-8300H egy GTX 1060-nal több FPS-t eredményezne játékok alatt.







Memória, háttértár, bővíthetőség


Az Asus FX504GE két memóriahelyet kínál, mely a mai forrasztós világban ritka kincs. Egyiket rögtön el is foglalja egy 8 GB-os DDR4-es modul. Szintén jó pont a külön 2,5-ös és m.2-es bővítőhely. Így könnyen berakhatunk egy SSD-t a rendszer alá és egy HDD-t a játékoknak, videóknak. Az SSD és az akku között elég nagy rés maradt szabadon, ide még befért volna egy másik SSD hely vagy akár egy nagyobb akku is.


A gép alján nem találunk szerelőablakot, az egész alsó részt el kell távolítani, ez szerencsére nem túl nehéz művelet. A pormentesítő rendszernek kívülről nem nagyon látjuk nyomát, mindössze két kis nyílást fedezhetünk fel a hűtés kivezetése mellett. A marketing anyagokból azért kiderül a működése. A ventilátorok kaptak két kis csatornát a belső oldalukon, ahol a centrifugális erőtől kicsapódó porszemek anélkül távozhatnak a gépből, hogy keresztülmennének a hűtőbordázaton. Az ötlet jónak tűnik, a hosszútávú tapasztalat majd bebizonyítja, hogy mennyire életképes.






Hőmérséklet, zaj, üzemidő


A hűtést két, viszonylag nagyméretű ventilátorra bízta a gyártó. Ezek a vékony és közös hőcső ellenére is jól végzik dolgukat, azonban ezt meglehetősen hangosan teszik. A szűk nyílások miatt a levegő süvítése erős és a ventilátoroknak is van egy saját zúgása, ami belevegyül a hangok közé.










































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Asus TUF Gaming FX504GE
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor 8750H
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 630
Nvidia Geforce GTX 1050Ti 4GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 5 óra 50 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 20 perc
Akkumulátor töltése félig 1 óra 10 perc
Teljesen 2 óra
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat 38 °C  n.a. Halk
Játék 75 °C 74 °C Hangos
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
25 28 28 24 26 24
25 28 28 24 26 24
26 25 24 27 24 24
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
34 35 38 38 32 35
29 42 28 28 42 35
30 30 27 33 32 24

A gép hűtése elegendő a hardverhez, azonban komoly fogyasztási korlátok vannak beépítve. A konnektorból minden esetben maximum 105W körüli értéket vesz fel. Ha a processzort Prime95-tel terheljük, a hat mag 3,2 GHz környékén fog futni. Amikor emellé elindítjuk a Furmark-ot is, akkor már csak 2,1 GHz közötti értéket képesek kipréselni magukból. A hőmérsékletekkel nincs probléma, 80 fok fölé nem emelkedik egyik részegység sem, azonban a teljesítmény így jelentősen lecsökken. Mindeközben a videókártya sem tud teljes órajelen működni, hiszen 1750MHz helyett csak 1200 körüli értéket mutat. Ha csak a videókártyát terheljük, akkor az órajel 1550 MHz környékén alakul.


asus fx504ge primefurmark


Akkuról működve a laptopok egy része visszavesz a teljesítményből, felére csökkentve az FPS értéket játékokban. Más részük továbbra is adja a teljes teljesítményt, ezzel azonban az akkuidő erősen lecsökken. Az Asus FX504GE a kettő között helyezkedik el, ugyanis az FPS ugrálni fog a teljes teljesítménnyel mért érték és annak fele között. Ezáltal akkuról gyakorlatilag játszhatatlanok lesznek a játékok, hacsak le nem korlátozzuk szoftveresen az FPS-t. HWInfo-val ellenőrizve azt láthatjuk, hogy a videókártya órajele ugrándozik erőteljesen, 400 Mhz és 1400 MHz között.


asus fx504ge gpuclock


A 48Wh-s akkumulátor internetezés, filmnézés esetén majdnem 6 óráig bírta, míg játék alatt 1 óra 20 perc után kezdett töltőért kiáltozni a gép.


Asus FX504GE értékelés


Az Asus FX504GE kompromisszumos gép. Anyaghasználata, háza, kijelzője az alsó kategóriát idézi, míg hardvere már a középkategóriába emeli. Régebben ez a kategória volt a mumus, hiszen az olcsó anyagokból összerakott gépek nem tudták megfelelően hűteni az erős hardvert, így rendre túlmelegedtek, csökkent az élettartamuk. Szerencsére mostanság kevés olyan gép van, ahol hűtési problémákba ütközünk, cserébe megkapjuk az új generációs hardverekkel érkező teljesítménykorlátokat. A végfelhasználás szempontjából végül is ugyanott vagyunk: processzorunk és videókártyánk sem tud teljes teljesítményt nyújtani. Annyi előrelépés történt, hogy most már nem sütik meg maguk körül a gépet.


A tesztelt gép ára jelenleg 309.490 Ft. A hardver indokolhatná ezt, de mindenképp magas ehhez a minőségi szinthez. A ház és a kijelző inkább a 200 ezer forint körüli kategóriába való és az erős hardver sem indokolhat több, mint 100 ezer forintos felárat. 240 ezer forintért még akár ajánlott vétel is lehetne, de a 300 ezres kategóriában már olyan ellenfelei vannak, mint a remek Dell G5, mely legalább két kategóriával jobb gépnek érződik remek anyagaival, IPS kijelzőjével, jó hangszóróival. Aki az Asus FX504GE-t szemelte ki, mindenképp várjon néhány hónapot. Ez alatt talán helyére kerül az árazás és akkor olcsón vehet egy alsóközép kategóriás játékgépet. Csak arra kell figyelni, hogy ne TN paneles legyen.







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...