részletes keresés

Asus ROG Strix GL553VE-FY101T teszt – a világ nem elég

Frissítve: 2017-11-04 01:01:03
Létrehozva: 2017-10-21 12:24:11

Az Asus ROG Strix GL553VE-FY101T készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel nekünk tesztre. Megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Bevezető Az...


Az Asus ROG Strix GL553VE-FY101T készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel nekünk tesztre. Megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Bevezető


Az Asustól egyáltalán nem idegen az, hogy többféle választási lehetőséget kínál a felhasználóknak, a ROG sorozat ugyanis szinte minden elemében személyre szabható. A Strix pedig az egyik húzóága a cégnek, ebbe a famíliába olyan készülékek tartoznak, amelyek szinte mindig a legfrissebb specifikációval rendelkeznek. Különféle képernyőméretek, meghatározott mennyiségű memória, erős processzor és videokártya, ezek mind-mind jellemzik ezeket a modelleket.



Az Asus ROG Strix GL553VE inkább a szűkebb pénztárcával rendelkező, mégis szinte minden játék futtatására képes laptopok kategóriájába sorolható, amit Intel® i7-7700HQ processzorral, valamint Nvidia GeForce 1050 Ti grafikus gyorsítóval szereltek fel, így a pici kompromisszumoktól eltekintve tényleg egy remek gépről beszélünk, aminek még az ára sem csillagászati.






















































































Adatlap
Asus ROG Strix GL553VE-FY101T
Processzor   Intel® Core™ i7 Processzor-7700HQ
Lapkészlet Intel® Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6″ (1920×1080) Full HD IPS matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® HD Graphics 630
Nvidia GeForce 1050 Ti
Merevlemez 1 TB 7200 RPM HDD
Optikai meghajtó DVD-RW
Protok és csatlakozók USB Type-C, HDMI, 2 x USB 3.0, 1 x USB-C, kártyaolvasó, microSDXC, 3,5 mm jack, Ethernet
Kommunikáció WiFi AC a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
Egyéb HD webkamera
Akkumulátor kapacitása 48 Wh
Méret 383 x 255 x 30 mm
Tömeg akkumulátorral 2,5 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Fogyasztói ár (2017.10.) 337 990 forint
Garancia 24 hónap

Külső, burkolat


A Strix széria egyik nagy előnye a remek anyaghasználat, ez alól pedig a Asus ROG Strix GL553VE sem kivétel. A gép fedele alumíniumból készült, ez már eleve nagy előny, hiszen a vetélytársak többsége műanyagot használ, a narancssárga logó pedig még vagányabbá teszi a készülék külsejét, főleg, hogy még világít is. Természetesen azért nemcsak előnyei vannak a fém burkolatnak, hátránya például az, hogy vigyázni kell rá, plusz az ujjlenyomatokat is előszeretettel gyűjti össze. Egy kézzel könnyedén kinyitható a fedél, más kérdés, hogy ilyenkor az alsó rész is képes felemelkedni egy kicsit.



A laptop többi része már nem vonultat fel ennyire prémium matériákat, főleg plasztikkal találkozunk, ennek ellenére az összeszerelési minőség remek, a billentyűzet is csak akkor hajlik meg egy kicsit, ha már nagyon erősen rátenyerelünk. Összességében tehát tényleg egy vonzó laptopról beszélünk, ami talán jobb anyagokból épül fel, mint a konkurencia termékei.


Csatlakozás


A különféle portok viselése nagyon fontos szempont egy gamer laptop esetén, ebben a tekintetben pedig nem áll rosszul az Asus ROG Strix GL553VE, csak a logikával van egy kis gond.



A bal oldalon lelhető fel a gigabites LAN csatlakozó, a HDMI, két USB Type-A, egy USB Type-C, valamint egy 3,5 mm-es jack kimenet. A Type-C port első generációs, tehát sajnos a Thunderbolt 3 támogatásnak búcsút kell inteni.



A készülék jobb felén kevésbé zsúfolt a helyzet, itt egy USB 2.0-s csatlakozót találunk, aminek hűséges társa a DVD-RW optikai meghajtó. Az SD-olvasóhoz (nagyjából maximum 61/91 Mbps írás/olvasás sebesség) elöl férünk hozzá.


Igazából elég kellemetlen, ahogy az Asus megoldotta a csatlakozókat, nem mindenhez könnyű hozzáférni, főleg úgy, hogy egy gamer kiegészítő USB felőli vége nem mindig olyan vékony, hogy kettőt is egymás mellett hozzá lehessen kapcsolni a laptophoz.


Kommunikáció


A vezetékmentes kapcsolat az Asus ROG Strix GL553VE erősségei közé tartozik. A 2×2-es wireless kártya akár 434 Mbps sebességgel képes továbbítani az adatokat, ugyanez nagyjából 661 Mbps, ha fogadja. Ez a gamereknek fontos szempont, hiszen manapság már inkább wifin keresztül kapcsolódnak az internetre, nem Ethernet kábel segítségével. Természetesen akad Bluetooth is a gépben, szóval fájlok küldése, eszközök csatlakoztatása sem lehet akadály.


Karbantartás


Aránylag egyszerű hozzáférni a belső komponensekhez, persze a 11 csavar kilazítása némi időt vesz igénybe, ezután viszont a műanyag elem könnyedén leszedhető a gép aljáról. A HDD, a RAM, valamint az optikai meghajtó villámgyorsan cserélhető, az akkumulátort sem nehéz eltávolítani, ám ehhez már azért némi precizitás szükséges. A CPU és a GPU mozdíthatatlan, ezeket az alaplaphoz rögzítették. Van hely M.2 SSD-nek is.



Billentyűzet


Röviden és tömören: a billentyűzet fantasztikus. A chiclet klaviatúra megfelelően tágas, a gombok elhelyezése is kiválóan meg lett oldva, még akkor is, ha a numerikus rész egy picit keskenyebb a többinél, hiszen ettől függetlenül jól használható. Figyeltek az irányokat jelző gombokra is, hogy kényelmesen lehessen nyomkodni őket. A billentyűk 2,5 mm-re süppednek be, stabilak, nem lötyögnek a helyükön, némi megszokást azért igényelnek.



Szerencsére szépen, halkan működik minden, lehet pötyögni, játszani, nem fogunk ezzel másokat zavarni. Mindenképpen kellemes, hogy a klaviatúra több színben képes világítani, így aki zöld, fehér, kék, vagy éppen piros árnyalatra vágyik, ő is örömét leli majd ebben a személyre szabhatóságban.


Touchpad


A tapipad aránylag rendben van. Gyors, de nem érzékel mindig érzékel tökéletesen, inkább a multitouch gesztusoknál akad probléma (néha úgy érzi, mintha két ujjal nyúlnánk hozzá), egyéb esetben precíz, mind a jobb, mind pedig a jobb klikkeket kiválóan veszi. Mindkettő a touchpadbe építve található, mindössze egy piros vonal választja el őket, a felület szélét is ilyen csíkkal jelzik. A lenyomás nem annyira markáns, mint amit esetleg elvárnánk, néha nem feltétlenül lehet érezni, hogy megnyomtuk, plusz a műanyag felület sem a legjobb, üveggel érdemesebb lett volna megoldani.



Kijelző


Az Asus ROG Strix GL553VE 15,6 hüvelykes, 16:9-es képarányú kijelzőt kapott, amelyen 1920 x 1080 pixel jelenik meg. Az IPS panel messze jobb, mint a régebbi TN megoldások, nagyon jók a betekintési szögek (45 fokig nem is érezni, hogy gyengülnének a színek vagy a fényerő) és a maximális fényerő is aránylag rendben van, átlag 285 nitet tud a gép, tehát még kültéren is látható.



A 998:1-es kontrasztarány nem rendkívüli, de elégedettek lehetünk vele, a 91%-os sRGB eredmény is abszolút a jobbak közé repíti a laptopot. Szintén jó hír, hogy a panel felülete matt, tehát nem tükröződik, az ujjlenyomatokat már csak azért sem gyűjti, mert nem érintésérzékeny, tehát nem fogjunk állandóan tapogatni.


Teljesítmény


Az Asus ROG Strix GL553VE lelke a Kaby Lake notebookos csúcsainak egyike, az i7-7700HQ lapka, amit szinte kizárólag munkaállomásokban és gamer eszközökben találunk meg. A grafikus teljesítményt terhelés esetén a GeForce GTX 1050 Ti látja el, de kevésbé hardverigényes programoknál az Intel® HD Graphics 630-at használja a rendszer. Rendszermemóriából 8 GB DDR4 jutott gyárilag, a hardcore gamerek biztosan bővíteni fogják.



Processzor


Az Intel® i7-7700HQ-ban négymagos processzor található, természetesen ez egy laptop esetén kiemelkedő teljesítménynek számít. Az alap órajel 2,8 GHz, turbó módban pedig 3,8 GHz-ig is fel tud szaladni a számítási kapacitás, szerencsére ezt a szerkezet akkumulátoros üzemmódban is nyújtani tudja, tehát biztosak lehetünk abban, hogy nem maradunk hardveres erőforrás nélkül.



A riválisok nagyrészében egyébként i7-6700HQ-t találunk, igazából a Skylake és a Kaby Lake között nincs nagy különbség, egyedül enerigatakarékosság szempontjából figyelhető meg, hogy utóbbi azért újabb konstrukció. Cinebench tesztekben 148 pontot ért el a gép egymagos és 732 pontot többmagos teljesítményben.


Háttértároló


Érdekes módon az Asus ROG Strix GL553VE egy merevlemezt vonultat fel, ami 7200 RPM-es. A HGST Travelstar sok más gépben is tiszteletét tette már, de mindenképpen ajánlott venni mellé egy SSD-t, az M.2 slot lehetőséget is biztosít erre.


Grafikus gyorsító


Az Nvida GTX 1050 Ti eléggé mainstream megoldás, sok gépben találjuk, ugyanis a Pascal architektúrájú GPU játékra is alkalmas, persze némi kompromisszumok betartása mellett. A grafikus gyorsító 14 nm-es, FinFEET-es, GP107 chippel rendelkezik. Általánosságban igaz, hogy a 1050 Ti teljesítménye nagyban függ a hűtéstől, ami szerencsére tesztalanyunk eseténben jól megoldott. A fogyasztás nagyjából a 965M szintjén mozog, maximum olyan 70 W-ot képes enni a kártya.






Ha nem kell erő, akkor az Intel® HD Graphics 630 jöhet szóba, ez teljesen rendben van akkor, ha csak internetezünk, filmezünk, ráadásul a fogyasztása is jóval kisebb, mint az nvidiás társáé.




































Asus ROG Strix GL553VE-FY101T
Játék Full HD

(medium)
Full HD

(high)
Fifa 18 232 fps 188 fps
F1 2017 91 fps 69 fps
Rocket League 178 fps 135 fps
COD Infinite Warfare 68 fps 59 fps

Zaj, hűtés


Az Asus ROG Strix GL553VE elég hangos tud lenni, ha terhelés alá helyezzünk. A hűtést egy darab, aránylag méretes ventilátor végzi, ami azonnal felpörög, ha komolyabb műveleteket végez a gép, igyekszik 55 fokon tartani a belső komponenseket. A hűtés mellett a HDD is képes hangokat adni, tehát ezt a gépet nem arra tervezték, hogy szupercsendes szobában hasznájuk, mondjuk ez már a gamer mivoltából is valószínűleg tudható volt.



Hőmérséklet


Ha már zaj terén nem szerepel jól az Asus notebookja a nagy ventilátor miatt, a hőmérséklet mérésénél már szélesebb mosollyal fogjuk konstatálni az ererdményeket. A GL553 ugyanis még nagyobb terhelés esetén is egész hűvős marad, egyedül a billentyűzet bal felső sarkánál lehet 40 foknál magasabbat mérni, a többi részen egészen kényelmesen pihentethetjük a kezünket.



















































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Asus ROG Strix GL553VE-FY101T
Processzor   Intel® Core™ i7 Processzor-7700HQ
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD Graphics 630
Nvidia GeForce 1050 Ti
Akkumulátor használat
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, bekapcsolt kijelző nulla fényerő   7 óra 26 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 10/6 fényerő 4 óra 32 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8 fényerő 0 óra 49 perc
HD film, PDF nézegetés, internet rar csomagolás rádiók bekapcsolva, 10/6 fényerő 4 óra 34 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett Félig: 1 óra 30 perc
Teljesen: N/A
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 32°C 54°C 54°C
GPU hőmérséklet 33°C 53°C 54°C
Zajszint halk hangos hangos
Környezeti hőmérséklet 22°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
23.4 24.5 22.3 21.3 24.4 23.4
23.5 23.5 22.1 22.9 24.4 23.8
23.4 23.5 24.2 26.2 23.4 23.4
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
42.7 36 23.3 22.8 32.8 36.5
33.5 39.2 25.2 23.6 32.2 37.4
25.7 30.2 25.2 25.2 25.4 28

A WASD billentyűknél langyos més a helyzet, mindenképpen vállalható a dolog még itt is, az irány gomboknál pedig tényleg hideg a masina.


Hangszóró


A hangszórók átlagosan szólnak, nagyjából 75 dB-s erővel, szóval semmi eget rengető. A közepes és magas hangok rendben vannak, mélyebb dallamokra viszont ne nagyon számítsunk. A multimédiára éhesebb felhasználók azért még élvezhetik az Asus ROG Strix GL553VE képességeit, de a vájtfülőbbeknek már ajánlott valamilyen külső hangszórót csatlakoztatni.



Üzemidő


A Kabe Lake architektúrának és a Pascal GPU-nak köszönhetően a GL553 gamer léte ellenére is képes elfogadható üzemidőt nyújtani, 12 W-ot eszik normál használat és 80 W-ot terhelés esetén. A 4-cellás 48 Wh-s akkumulátor bő 7 óráig képes életben tartani a laptopot, ha igazából nem nyúlunk hozzá, 4 és fél órányi üzemidőt pedig akkor várhatunk, ha wifin keresztül böngészünk. Játszani ne nagyon próbáljunk akkumulátorról, mert töltő nélkül egy órán át sem élvezhetjük majd a LoL vagy a DOTA küzdelmeit.


Verdikt


Az Asus ROG Strix GL553VE valójában képes (volt) kiemelkedni a nagy harcból. Ameddig a grafikus gyorsító inkább a szűkebb pénztárcával rendelkező felhasználókat célozza meg, addig a processzor már szinte minden feladatot képes ellátni. Mi mutatja tehát, hogy prémium laptoppal van dolgunk? Nos, egyrészt a többféle színben világító, nagyon kényelmesen használható billentyűzet, a rendkívül jól megoldott, bár egy kicsit hangos hűtés, valamint az igazán szép színeket megjelenítő IPS panel.



Érdemes viszont rögtön SSD bővítéssel kezdeni, sőt, még a memóriát is lehet, hogy növelnie kell annak, aki komolyabb játékélményre vágyik. A GL553-nak hibája viszont, hogy nem szól igazán jól, valamint a touchpad sem éri el azt a szintet, amit mondjuk elvárna az ember. Az üzemidő sem kiemelkedő, mondjuk aki ezt a terméket vásárolja, nem is interkontinentális repülőutakat szeretne egy töltéssel kibírni. A 337 ezer forintos akciós ár mindenesetre abszolút rendben van, ennyiért egy lényegében mindenre használható notebookot kapunk.































































Értékelés
Asus ROG Strix GL553VE-FY101T
Előnyök   Fantasztikus billentyűzet
RGB, többszínű háttérvilágítás
Prémium minőségű alapanyagok
Nagyon jó hűtés
Matt, világos és színhű IPS kijelző
Könnyű szerelhetőség
Könnyen fejleszthető
Hátrányok Maximum közepes üzemidő és hangszóró
Hangos, néha már zavaró ventilátor
Touchpad nem túl precíz
Alternatívák HP Omen 15
Dell Inspiron 15 7000
Acer Predator Helios 300
Acer Aspire V5-591G


Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...