részletes keresés

DJI Osmo Mobile teszt – maradj mindig stabil

Frissítve: 2017-10-15 01:01:02
Létrehozva: 2017-10-14 10:44:17

A DJI Osmo Mobile a Laptopszalon felajánlásának köszönhetően jutott el hozzánk. Megvásárolható a weboldalon, megtekinthető a Laptopszalon budai üzletében. Bevezető Egyre jobban fejlődnek a mobilos...


A DJI Osmo Mobile a Laptopszalon felajánlásának köszönhetően jutott el hozzánk. Megvásárolható a weboldalon, megtekinthető a Laptopszalon budai üzletében.


Bevezető


Egyre jobban fejlődnek a mobilos kamerák. Nyilván ezek a megoldások még nem érnek fel egy jó MILC, pláne egy tükörreflexes géppel, de a mindennapokban már nemcsak a felső, hanem akár a középkategóriás telefonok is rendkívül jól használhatók fotózásra. Sőt, nem egy rendezvényen lát már az ember fényképező nélküli, mobilt a kezében fogó járókelőt, teljesen érthető módon, hiszen kicsi, kompakt, jól kezelhető, gyorsan lehet akár a közösségi oldalakra is feltölteni az alkotásokat. Az optikai képstabilizátor sem extrém ritka jelenség már, a csúcskészülékek pedig már eljutottak arra a szintre, hogy a dupla hátlapi szenzorok közül mindkettőnél adott az OIS, más kérdés, hogy ezek általában csak pár fokos eltérést tudnak ellensúlyozni.



Arra már nem hivatottak, hogy sétálás, netalántán futás közben is kiszűrjék a mozgásokat, maximum a kézremegéseket. Pedig sokan szeretnének profibb felvételeket lőni, megörökíteni, ahogy kocognak a Duna-parton reggel, a koncertet ugrálás közben, vagy ahogy éppen gördeszkások mutatványoznak a parkban. Ezek viszont már komolyabb műveletek, amikre a DJI Osmo Mobile egy tökéletesen használható eszköz, könnyen kezelhető, ráadásul pillanatok alatt elcsomagolható. Nyilván nem egy filléres kütyü, de aki szeret videózni, annak egy ilyen cucc pillanatok alatt megszépítheti nem csupán a mindennapjait, hanem a filmjeit is.


Külső, gombok


A DJI Osmo Mobile esetén már első pillantásra látszik, hogy egy minőségi anyagokból felépített, kiválóan összeszerelt dolgot fogunk majd a kezünkben. Ráadásul ezt elég stabilan tehetjük meg, a markolat ugyanis gumírozott, ezáltal nem csúszik ki a kezünkből, plusz a kialakítása is olyan, hogy a tenyerünkbe könnyedén belesímul. Méreteit tekintve 61,8 × 48,2 × 161,5 milliméteres és 201 grammos (a gimballal együtt már 501 grammot nyom), de azért hozzá kell számolni még a telefon tömegét is, szóval ha nem is nehéz a cucc, azért hosszú távon már érezni lehet.



A markolat felett több gombot figyelhetünk meg: jobb oldalt van a bekapcsolásra szolgáló csúszka, középen pedig egy joystick, aminek érzékenységét személyre lehet szabni, van egy külön fényképezésre, valamint videofelvétel elkezdésére szolgáló billentyű. A joyjal tudjuk forgatni magát a mobilt tartó részt, jobbra-balra és fel-le működik a művelet, de be lehet állítani, hogy ez milyen gyorsan történjen, vagy éppen lehet limitálni, hogy milyen szögben fordulhasson el. Hátul találunk még egy fontos részt, méghozzá a ravaszt, ennek tartásával egy pontot követhetünk (mert egyébként arra néz a kamera, amerre mi forgunk), dupla vagy háromszori megnyomással pedig azonnal visszaugrik alaphelyzetbe a rendszer.



A motor nagyon erős és nagyon precíz, szóval tényleg igazán apró mozdulatokkal is kontrollálhatjuk a kütyüt, mégis olyan erős mozgásokat is képes stabilizálni, mint a futás, vagy éppen a gyors mozgás. Először nem hiszi el az ember, hogy mennyire hasznos, de amikor elkezd vele videózni, majd készít egy filmet nélküle, máris rohan, hogy újra összeállítsa a szerkezetet. A telefont tartó rész sokkal jobb, mint az elődnél, egy hátul lévő kis tekerő segítségével lehet beszorítani a mobilt, van belül egy gumis rész, hogy egyrészt ne karcoljuk össze a készüléket, másrészt pedig ne csúszkáljon benne.


Szoftver, funkciók


A DJI Osmo Mobile esetén egy programot is le kell tölteni ahhoz, hogy teljes értékű legyen a történet. A DJI GO telepíthető iOS-re az App Store-ból, valamint Androidra (min. 4.1) a Play Áruházból. Az appon belül meg kell keresni az Osmo megfelelő termékét, jelen esetben ugye a Mobile-t, majd ezután a program keresni kezdi a telefont (a Bluetooth kapcsolatot aktiválni kell). Ezután nincs más teendő, mint a Connect gombra nyomni, és máris megjelenik a külön kamerakereső kép, ami különféle funkciókat tesz lehetővé.



A gyári applikációhoz hasonlóan pillanatok alatt lehet váltani az előlapi és a hátlapi kamerák között, ugyanígy a videó funkciói is elérhetők. Az egyik legjobb fícsör az Active Tracking, amikor kijelölünk egy négyzetet a kijelzőn és utána azt követi végig az Osmo, de a panoráma és a time-lapse is fantasztikus, hiszen előbbinél önmaga megy körbe finom sebességgel, utóbbinál pedig ki lehet választani, hogy merre, milyen időközönként és hányszor fotózzon. Tényleg nagyszerű dolgok ezek.


Kompatibilitás


A DJI Osmo Mobile Bluetooth Low Energy 4.0-n keresztül építi fel a kapcsolatot, tehát lényegében alig van olyan készülék a piacon, ami ne működne együtt a termékkel, már ha a megfelelő operációs rendszer (verziója) fut rajta. Szerencsére a tartórész elég tágra képes kinyílni, az én 5,99 hüvelykes kijelzővel szerelt Huawei Mate 9-emet is lazán megette, és még mindig volt egy pici hely, tehát akár ennél is méretesebb phabletek használata sem jelenthet gondot.



Akkumulátor, verdikt


A 10,8 Wh-s, 980 mAh-s akkumulátor a DJI Osmo markolatában található, természetesen cserélhető, a hivatalos adatok szerint nagyjából 3,5 óra működésre képes egy feltöltéssel. Ezt valószínűleg laboratóriumi körülmények között érték el, mert normális esetben inkább 2, nagyon maximum 3 órára számíthatunk, persze összességében még ez is bőven jónak mondható, ennél többet egyhuzamban ritkán filmezik az átlagfelhasználó. A töltés egyedi csatlakozón (olyan, mint a fülhallgató kimenet) keresztül történik, 1 amperes töltő esetén 3 óra alatt lehet telepumpálni a telepet.



A DJI Osmo Mobile fekete és fehér színben érhető el, ára pedig most akciósan 89 990 forint a Laptopszalonnál. Nyilván ez egyáltalán nem kevés pénz, mondhatni egy mobiltelefon ára, de aki tényleg telefonnal szeret videózni, a filmezést pedig szeretné egy, de inkább három szinttel magasabbra helyezni, annak viszont egy tökéletes befektetés lesz a készülék, hiszen a pontkövetés, a porté mód, vagy éppen a hihetetlenül precíz szabályozás és stabilitás mind-mind olyan, ami nélkül lehet ugyan élni, de videósként nem érdemes.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...