részletes keresés

Dell Inspiron 7560 teszt – Nem minden ízében prémium

Frissítve: 2017-10-31 01:01:03
Létrehozva: 2017-10-22 02:46:05

A Dell Inspiron 7560-at a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Áttekintés Dell Inspiron 15 7000. Ez a...


Dell Inspiron 7560


A Dell Inspiron 7560-at a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Áttekintés


Dell Inspiron 15 7000. Ez a felirat szerepel a tesztelt gép dobozán. A gond vele, hogy ebből az égvilágon semmi nem derül ki, tekintve, hogy a Dell így hívja az összes 7000-es sorozatú konzumer gépét, amiben aztán a játékos géptől az ultrabookig mindenféle laptop megtalálható. Mindenképp szükség lenne itt rendcsinálásra, legalább olyan szinten, ahogy a többi gyártó „kiszervezte” gamer gépeit külön fantázianév alá. Mert a mostani helyzet súlyos félreértéseket szülhet. A dobozt kibontva aztán egyértelművé válik a helyzet, tesztünk tárgya a Dell Inspiron 7560, mely a besorolás alapján egy prémium kategóriás multimédiás gép. Lássuk, mennyire felel meg ennek a teszt során.


Dell Inspiron 7560


 




















































































Adatlap
Dell Inspiron 15 7000 (7560)
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor-7200U
Lapkészlet Intel® Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 15,6 1920×1080 IPS fényes
Grafika Intel® HD 620
  Nvidia Geforce 940MX 2 GB GDDR5
Merevlemez Sandisk X400 256 GB m.2 SSD
Optikai meghajtó nincs
Portok és csatlakozók 1x USB2, 2xUSB3, headset, SD, LAN, HDMI
Kommunikáció Wifi (AC), Bluetooth 4.2, Gigabites LAN
Egyéb Billentyűzet világítás
Akkumulátor kapacitása 42 Wh
Méret 358 x 224 x 19,5 mm
Tömeg akkumulátorral 2 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2017.06.) 292 900,00Ft
Garancia 3 év

Külső


A prémium kategóriát első körben a külsőn kell tetten érni és valóban, a Dell Inspiron 7560-nál ez megvan. A fedlap és a gép alja fémből készült. A strapabíráson túl az ezüst színű fém ház óriási előnye, hogy az ujjlenyomatok szinte egyáltalán nem látszanak meg rajta. Manapság ez hatalmas előny, hiszen a sötétebb színű vagy műanyag házas gépeket hosszú percekig kell takarítani fotózás előtt, hogy ne úgy nézzenek ki, mint amit épp a kutya szájából húztak elő.


A gépen az ezüst szín dominál, a fedlapon ezt csak a Dell logo töri meg, alul pedig egy hosszú szellőzőnyílás és a hangszórók nyílásai. A hűtés kivezető nyílásai a zsanér mögé vannak rejtve. Maga a gép rettentő vékony egy 15-ös géphez képest, hiszen kevesebb, mint 2 centi vastag. És bár nem nevezném kifejezetten pehelysúlyúnak, de mindenképp könnyebb, mint az átlag, hiszen alig 2 kg.



Kinyitva a gépet sajnos búcsút kell mondanunk a fémnek, a belső részen már csak műanyag burkolatokat találunk. A kijelző körül matt fekete a keret, a csuklótámasz pedig egy sötétszürke, gumiszerű, enyhén tapadós bevonatot kapott. Érdekes az érintése és ez sem gyűjti az ujjlenyomatokat. Kérdés, mennyire lesz tartós.


Még egy érdekességet megjegyeznék a külsővel kapcsolatban, bár ez valószínűleg egyedi probléma és a tesztgép hibája: asztalra téve a jobb oldali első láb nem ér le, a gép billeg. Csak akkor ért le az asztalra ez az oldal, ha rátettem a csuklótámaszra a kezem. Roppant zavaró volt, hogy minden egyes kézfelemelés után lecsattant a gép lába az asztalra. Valószínűleg valamikor kapott egy olyan erőhatást, amitől egy enyhe, de maradandó alakváltozást szenvedett a gépház. Erre sem árt figyelnie annak, aki ilyen gépet vesz.


Csatlakozók


A Dell Inspiron 7560 megkapott minden szükséges csatlakozót, de egy darabbal se többet ennél.


A gép elején egy nagyméretű led tájékoztat a töltés és az alvás állapotáról.


Dell Inspiron 7560


Jobb oldalra szerencsére csak egy USB került, mely sajnos csak 2.0-ás, de mivel ide jó esetben csak az egér vevőjét dugja az ember, arra tökéletesen megfelel. Mellette találjuk az SD kártya olvasót és a biztonsági zár nyílását.


Dell Inspiron 7560


Hátul a zsanért fedő takarólap látható, alatta rejtve marad a hűtés kivezető nyílása.


Dell Inspiron 7560


Bal oldalra került minden más, név szerint egy headset csatlakozó, két USB 3.0, egy HDMI és a töltőnyílás.


Dell Inspiron 7560


A gép alján méretes szellőzőrácsot láthatunk, valamint a két hangszóró nyílását.


Dell Inspiron 7560


Kijelző


Érdekes a kijelző elhelyezése a gépben, ugyanis felül és kétoldalt egészen keskeny, alig 6 mm-es keretet kapott, ezáltal kinyitva a kijelző feljebb kerül egy átlagos gépnél és a laptop szélessége is kisebb, mint az átlag. Sajnos a keskeny keret alul nem folytatódik, itt vastag, 3 cm-es panel van, mely a webkamerát is magában foglalja. Furcsa elhelyezés ez, hiszen a partnerünk enyhén alulnézetből fogja szemlélni az arcunkat videózáskor.



A Dell Inspiron 7560 kijelzője hozza a kötelezőt, ami a panelt illeti és amit elvárunk 2017-ben egy multimédiás géptől: fullhd felbontású IPS panelt kapott a gép. A felület sajnos fényes, valószínűleg azért, mert így valamivel élénkebb színeket és magasabb kontrasztot tud produkálni. Kérdés, hogy a felhasználónak erre van szüksége vagy arra, hogy ne lássa magát tükörben ha épp nem tud megfelelően elhelyezkedni például utazás közben.


A kijelző merevítése a kategóriának és a fém háznak megfelelően elég jó, hátul a Dell logónál minimálisan benyomható, a hajlítást jól tűri, csak nagyobb erő kifejtésével lehet maradandó kárt okozni benne. Ami nem sikerült túl jól, az a zsanér. A nyitás már-már zavaróan nagy erőt kíván, esélyünk sincs egy kézzel kinyitni a gépet. Cserébe nyitott állapotban elég jól helyén tartja a kijelzőt, csak minimálisan lengedezik, ha megrázzuk a gépet.


Beviteli eszközök


Rövid billentyűút, határozott nyomáspont és megfelelő leütési visszajelzés jellemzik a Dell Inspiron 7560 billentyűzetét. A két lépcsőben állítható háttérvilágítás hasznos lesz sötétben és nappal ki is kapcsolhatjuk. Szerencsére a betűk fehérek, így kikapcsolt világítás mellett is jól láthatók. Konzumer gépeknél még a prémium kategóriában is probléma szokott lenni a billentyűzet megfelelő alátámasztása, szerencsére itt nem találkozunk besüllyedő alappal, ez is jól sikerült. Néhány negatívumot hozhatunk fel mindössze a billentyűzettel kapcsolatban, egyik a fel-le kurzorbillentyűk összenyomorítása, másik a 15,6-os méret ellenére is hiányzó numerikus rész. Végül az a tény, hogy asztalra helyezve a gépet van egy jellegzetes hangja a leütéseknek, mintha üreges testen dobolnánk az ujjunkkal.



A touchpadról már nem fogok ilyen örömódát zengeni. Egyrészt a felülete nem túl sima, másrészt nem kapott különálló gombokat, harmadrészt pedig hangos a kattintás. Egyszóval ez csak erősen átlagosra sikerült, semmi esetre sem hoz prémium minőséget.


Hang, kommunikáció


Mindig érdekes dolog a notebookok hangját tesztelni, ahogy egyes gyártók megpróbálják felülírni a fizikát és jó hangot belepréselni a 2 köbcentiméteres hangszórókba. Én azt mondom, mindenki jobban járna, ha minden notebookból elhagynák a hangszórókat és inkább adnának melléjük egy pár ezer forintos fülhallgatót vagy bluetooth-os hangszórót.


Sajnos a Dell Inspiron 7560 is megerősíti a fentieket. A hangszórók lefelé néznek, ez eleve tompítja a tiszta hangzást, ennek megfelelően tompa magas hangokat fogunk hallani. A mély hang természetesen szinte teljesen hiányzik a hangképből, a középtartománynak pedig ne szépítsük: dobozhangja van. Ehhez jön ráadásnak az, hogy a hangerő tartomány felső harmadában már egész érdekes torzításokat is képes produkálni a hangszóró.


Processzor


Az Intel® Kaby Lake kódnevű lapkájával érkezett a gép, méghozzá az I5-7200U-val. A processzor 2,5 Ghz-es és támogatja a turbo módot 3,1 GHz-ig, 14 nm-en készül, 15W-ot fogyaszt és belül 2 fizikai mag dolgozik 4 szálon és egy Intel® HD Graphics 620, mely akkor veszi át a megjelenítéshez szükséges teendőket, amikor nincs szükség a dedikált vga teljesítményére.


Dell Inspiron 7560


Grafikus kártya


Ezúttal az Nvidiától érkezett a Dell Inspiron 7560 grafikus egysége, mely a Geforce 940MX nevet viseli. Sejthető, hogy a korábbi 940M utódjáról illetve inkább újabb változatáról van szó. Szinte mindenben megegyezik a két chip specifikációja, az egyedüli előrelépés az, hogy a 940MX már támogatja a GDDR5-ös memóriát. Ez teljesítményben 5-10%-os előrelépést jelent a korábbi változathoz képest. 2 GB GDDR5-ös memória segíti a kártya munkáját.


Dell Inspiron 7560


A kártya teljesítménye a legfrissebb címekhez már kevés, még legalacsonyabb beállítások mellett sincs meg a játszhatónak mondható 30 fps. Régebbi, 2-3 éves játékokat viszonylag jól tudunk rajta játszani alacsony-közepes beállítások mellett.


Dell Inspiron 7560


Memória, háttértár, bővíthetőség


A Dell Inspiron 7560 alján nincs szerelőablak, szétszedése átlagosan nehéz. Megfelelő szerszámok nélkül inkább bízzuk a szervizre a dolgot. Ha bejutottunk, akkor elénk tárul a bővítési lehetőségek Kánaánja… Na jó, nem Kánaán, vagy legalábbis annak valami gazdaságos verziója. De az átlagos, vagy inkább úgy mondanám, 2017-ben kötelező elemek megvannak. Van egy 2,5-ös HDD helyünk a hozzá szükséges kábellel és hdd kerettel együtt (fontos, mert van olyan gép, amiből ezt kispórolják és megvesszük az új hdd-t a boltban, otthon pedig azzal szembesülünk, hogy még jópár ezresért beépítő keretet is kell vennünk mellé).


Dell Inspiron 7560


Az m.2 SSD helyet elfoglalja a gyárilag belerakott 256 GB_os Sandisk meghajtó. Memóriafoglalatból kettőt kapunk, itt egyet foglal el a gyári 8 GB DDR4 ram. Továbbá leellenőrizhetjük, hogy nem lóg-e bele vezeték a ventilátorba, ami esetleg a daráló hang forrása lehetne, de szomorúan állapíthatjuk meg, hogy nincs a környéken ilyen.


Hőmérséklet, zaj, üzemidő


Kezdjük a belső hőmérsékletekkel: a gép többé-kevésbé teljesítette az elvárásokat, a processzor és a vga sem melegedett 90 fok fölé még terhelés hatására sem. A 100%-os teszt alatt elért 87 fokos CPU és 71 fokos VGA hőmérséklet fogcsikorgatva ugyan, de még belefér a megfelelő tartományba. Nem ilyen jó a helyzet a felületi hőmérsékletekkel, a 47-49 fokos billentyűzet már nem a „kellemetlen”, hanem a „szinte fájdalmas” kategória. Ugyan ezt teljes terhelés alatt érte el a gép, de a cpu hőmérséklet játék alatt sem sokkal marad el a 87 foktól, tehát csak pár fokkal lesz hűvösebb a billentyűzet is.


Dell Inspiron 7560


Dell Inspiron 7560


A hőmérsékleteknél is problémásabb a zaj témakör. A Dell Inspiron 7560-ba csak egy ventilátor került, ez ráadásul egy vékony, kb. 5mm magasságú darab. Egyetlen hőcsövet hűt, ami a vga és a cpu hőjét is vezeti. Emiatt aztán dolgozik rendesen, még üresjáratban is. Ilyenkor ahhoz hasonlít a hangja, mint mikor belelógatunk egy drótot a forgó ventilátorba és azt darálja. Terheléskor ez a darálás elmúlik, viszont olyan sípoló zúgás jön, mint amikor egy sugárhajtású gép készül a felszálláshoz. Komolyan, össze kellene hozni a ventilátor gyártóit a hangszóró gyártóival, mert sokkal tisztább sípoló hang hallható az előbbiből, mint az utóbbiból.








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Dell Inspiron 15 7000 (7560)
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor-7200U
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD 620
Nvidia Geforce 940MX 2 GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 6 óra
Játék, 10/10 fényerő 42 perc
Akkumulátor töltése Félig: 1 óra
Teljesen: 2 óra
Hardver terhelés mértéke Alap Játék Benchmark
CPU hőmérséklet 44 °C 82 °C 87 °C
GPU hőmérséklet n.a. 71 °C 71 °C
Zajszint közepes hangos hangos
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
30 35 31 31 34 30
30 35 29 31 33 29
28 29 27 29 30 31
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
35 49 36 34 44 35
32 47 31 35 40 30
29 33 28 34 30 28

Végül ejtsük pár szót az üzemidőről. Filmnézés, netezés módban, 50%-os fényerőn 6 órát biztosít a 42 Wh-s akkumulátor, ez jó. Grafikus terhelés alatt bekapcsol a VGA, ezért drasztikusan kevesebb lesz az akkuidő, alig 40 perc.


Értékelés


A teszt végén meg kellene válaszolnunk, hogy prémium gép-e a Dell Inspiron 7560. Azt kell mondjam, hogy néhány tulajdonságát tekintve igen, másokat nézve nem. Prémium az anyaghasználat és a kijelző, mely ad egy egyedi élményt a keskeny kávával. Megállja helyét a prémium kategóriában a billentyűzet is, a könnyű súly és a vékony kialakítás. A hardver és a portok száma is megfelel annak a felhasználásnak, amire ezt a gépet szánták.


Dell Inspiron 7560


Ami viszont nem prémium, az a hangzás és a hűtés. Utóbbinál nem is a teljesítmény, hiszen végül is nem produkált a gép jelentős órajel esést túlmelegedés miatt. Viszont az alapjárati darálás és a magas fordulaton jelentkező reptéri zaj rettentő kellemetlen.


A vételárat figyelembe véve azt gondolom, hogy a gép i5-ös processzorral és 256 GB-os SSD-vel szerelve megéri az árát. Az I7-es majdnem 60 ezer forintos felára viszont már sok, abban az ár tartományban lehet már jobb gépeket is kapni, mint a Dell Inspiron 7560.







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...