részletes keresés

Ezért NE vegyél DJI terméket nem megbízható forrásból!

Frissítve: 2017-10-12 01:01:02
Létrehozva: 2017-10-10 10:00:04

Tavaly a DJI nagyott robbantott a Mavic Próval, a kereslet minden várakozást felülmúlt, aminek az lett az eredménye, hogy egy ideig nem lehetett teljesíteni a...


Tavaly a DJI nagyott robbantott a Mavic Próval, a kereslet minden várakozást felülmúlt, aminek az lett az eredménye, hogy egy ideig nem lehetett teljesíteni a rendeléseket, vagyis a hivatalos forrásból történő beszerzés lehetetlenné vált. Ennek ellenére viszont más weboldalakon feltűnt a drón, méghozzá meglehetősen kedvező, az eredetinél jobb áron.


A Mavic Pro korrekt masina, az alap akkumulátorral 27 percet képes repülni, méghozzá maximum 65 km/h sebességgel. A 7 km-es hatótávolság korrekt a 4K felbontású videók és 12 megapixeles képek készítésére képes kamera pedig még vonzóbbá teszi.



Az ilyen akkor kihagyhatatlan lehetőség, nem?


Azoknak, akik nem járnak utána a dolgoknak, valószínűleg az év ajánlatának tűnhet, de még azok is elcsábulhatnak, akik egyszerűen csak vágyakoznak egy ilyen drón után. Van viszont egy nagy bökkenő.


Az ilyen ajánlatoknál az eladó nem lehet tudni, hogy kitől szerezte az eszközt, vagyis honnan vásárolta, hiszen nem számít a DJI hivatalos partnerének, ez pedig komoly problémákhoz vezethez, az Ázsia-Óceánia régióért felelős kommunikációs vezető, Kevin On is erről nyilatkozott:


“Amikor az emberek szürkeimportos DJI terméket vesznek, akkor ezek valószínűleg nem felelnek meg a piaci követelményeknek, vagy eltérnek a különböző országokba szánt specifikációktól, így pedig kockázatot jelentenek a felhasználó számára.” Kevin példának azt hozta fel, hogy “amikor mondjuk valaki Kínából Ausztráliába rendel illegálisan terméket, akkor nincsenek rajta azok a biztonsági előírások, vagy nem biztos, hogy megfelel azoknak a biztonsági feltételeknek, amit mondjuk az Ausztrál Polgári Repülésbiztonsági Hatóság megkövetel.”


Rosszabb eset is előfordulhat ennél, mivel a világ különböző pontjain más-más töltőfejeket kell pakolni a dobozba, amik nemcsak kialakításban, hanem feszültségfelvételben és -leadásban is különböznek, ami kigyulladáshoz is vezethet, de probléma esetén cserélni biztos nem fogja a cég. És pont itt jön a következő probléma.


Komoly gond: a támogatás hiánya


A garancia, hivatalos nevén jótállás hiánya egy újabb ok arra, hogy nem szabad nem hivatalos forrásból DJI terméket (de egyébként mást sem) vásárolni. Kevin is rávilágított erre, hiszen nem egy olyan eset adódott, amikor az eBayről megszerzett drónban elromlott valamilyen alkatrész, de a vásárló nem volt jogult a cserére, mert nem hivatalos partnertől vette a készüléket.



Mit lehetett tenni?


Semmit igazából. Ha ellenőrzött viszonteladótól vásárolta volna meg a terméket, akkor jogosult lett volna a jótállás érvényesítésére, ergo az alkatrész ingyenes kicserélésére. Ehelyett viszont az ügyfél egy dolgot tehetett: kifizette a javítási költséget.


Egyre nagyobb probléma


A szürkeimport, nem meglepő módon, tökéletes összhangban van a kereslet és a kínálat változásával. Azokon a piacokon, ahol növekszik a kereslet, ott a fekete megoldások is egyre nagyobb számban bukkannak fel. Kevin szerint leginkább Indiában, Malajziában, Ausztráliában, de még Észak-Amerikában is érezhető ez. “Ezért kell tudniuk az ügyfeleknek, milyen kockázatot vállalnak” – mondta a kommunikációs vezető.


A DJI-nál sem ment azért anno minden prímán


Persze minden éremnek két oldala van. A DJI megalakulását követő években még sok, jelentős esetben jogos, kritika érte a céget, hogy elképesztően lassú a szerviz, rengeteget kellett várni a javításokra. Kevin teljes mértékben elfogadja a kritikákat, ám szerinte nagyon sokat fejlődtek ilyen téren is:



“Növeltük a szervizelés sebességét. Ausztráliában például az esetek 90%-ban 5-6 nap alatt elvégzik a szükséges javításokat, ami a harmada a korábbi időnek.” Előrelépésnek számít egyébként a DJI Care Refresh program is, hiszen ennek keretében egy kis ráfizetéssel évente kétszer újra lehet cserélni a meglévő terméket.


Vásárlók figyelem!


Nagyon fontos, ha másért nem, már csak az akkumulátorok minősége miatt is érdemes a DJI-tól vásárolni. Nem ritka ugyanis, hogy nem eredeti energiaforrással szállítják a boltok a termékeket, ami egyrészt rendkívül veszélyes, másrészt pedig tönkreteheti nemcsak a napi repülést, hanem magát a drónt is.


A fent leírtak egyébként lényegében minden elektronikai termékre igazak, mindig érdemes hivatalos forrásból vásárolni, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy egyrészt megfelelő minőségű terméket kapunk, másrészt pedig probléma esetén biztosan érvényesíteni tudjuk majd a jótállási igényeinket.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...