részletes keresés

HP EliteBook 840 G4 teszt – az üzleti zsákbamacska

Frissítve: 2018-04-22 01:01:03
Létrehozva: 2018-04-21 12:22:57

PROLÓGUS Az EliteBook 840 G4 azon kevés gyártók egyikének gyermeke, amely már bebizonyította, hogy képes jó üzleti laptopot a piacra dobni. Ez már önmagában is...


PROLÓGUS


Az EliteBook 840 G4 azon kevés gyártók egyikének gyermeke, amely már bebizonyította, hogy képes jó üzleti laptopot a piacra dobni. Ez már önmagában is nagy szó, hiszen számos példát lehet hozni a közelmúltból amikor jó nevű – de az üzleti szegmensben be nem járatott – gyártó partra futott próbálkozását láthattuk. Ezeket a sikertelenségeket látva a HP úgy ítélte meg, hogy az új HP EliteBook 840 G4 lényegében eladható lesz a MacBook Air-hez fogható frissítéssel is: vagyis a Skylake processzorok mentek a kukába és helyükre érkeztek az új Kaby Lake CPU-k. A kérdés már csak az, hogy van-e még bármi más a felszín alatt, ami miatt érdemes megfontolni a HP EliteBook 840 G4 beszerzését? Tesztünkben erre a kérdésre kerestük a választ.






















































































Adatlap
HP EliteBook 840 G4 Z2V47EA#AKC
Processzor Intel® Core™ i5-7200U Dual Core (3 MB Cache, 2.50 – 3.10 GHz)
Lapkészlet Kaby Lake
Memória 4 GB DDR4-2133 SDRAM
Kijelző 14″ (1920x1080p) TN, LED háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® HD Graphics 620
n/a
Merevlemez 500 GB
Optikai meghajtó Nincs
Protok és csatlakozók 1x SD kártyaolvasó, 1x USB Type-C (USB 3.1), 2x USB 3.0, 1x DisplayPort™ 1.2, 1x VGA, 1x 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó, 1x Ethernet csatlakozó (RJ-45), 1x dokkolócsatlakozó
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth® 4.2, LTE modul
Egyéb HD (720p) webkamera + beépített mikrofon
Akkumulátor kapacitása 51Wh  / 3 cella
Méret 338 x 237 x 19 mm
Tömeg akkumulátorral 1,48 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer Windows 10
Fogyasztói ár (2018. április) 364 510 Ft
Garancia 36 hónap

A HP EliteBook 840 G4 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.


KÜLCSÍN


Az EliteBook 840 G4 sem szakít az üzleti szférára jellemző letisztult, elegáns dizájnnal, finom vonalvezetéssel – és ezzel nincs is semmi baj. A gyártási költségeket kellő képpen megdrágítva magnézium ötvözetből, festett alumíniumból készült a laptop legjava, csupán az alsó borítás készült strapabíró, fekete műanyagból. Ennek a három anyagnak a kölcsönhatása a 14 hüvelykes méretre rácáfoló masszivitást sugároz, a fémburkolat ráadásul azt a minőség érzetet kelti, ami minden sikeres business laptop sajátja. Stabilitásra és összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk, ami teljes mértékben igaz a zsanérokra is, amelyek maximum 145 fokos szögben engedik dönteni a kijelzőt. Jelen formájában a HP EliteBook 840 G4 teljes mértékben megegyezik az előddel, ami azt is jelent, hogy minden üzleti meeting atmoszférájába beleillik, de ettül függetlenül örömmel láttunk volna néhány szépészeti beavatkozást.






CSATLAKOZTATHATÓSÁG


Egy business modell esetében az egyik legfontosabb kérdés a csatlakoztathatóság és figyelembe véve, hogy az EliteBook 840 G4 port repertoárja nem változott az előző évhez képest most már van okunk a panaszra. A legkellemetlenebb, hogy az USB-C csatlakozó nem támogatja sem a Thunderbolt, sem a DisplayPort technológiát – még tölteni sem lehet a laptopot ennek a portnak a segítségével. Szerencse a szerencsétlenségben (?), hogy a dedikált VGA és DisplayPort 1.2 csatlakozók valamelyest pótolják ezt az űrt, noha utóbbi támogatottsága elenyésző. A zűrzaravban némi segítséget jelenthet a számunkra a dokkoló állomás csatlakoztathatósága. Találunk még itt SD kártyaolvasót, 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozót, RJ45 ethernet csatlakozót, még két további USB 3.0 portot és azt is meg kell említeni, hogy az EliteBook 840 G4 micro-SIM fogadására is képes. Az USB 3.0 portokon 310 MB/s, míg az SD kártyaolvasón 75 MB/s átlagsebességet mértünk. A vezetéknélküli technológiákból bőven válogathatunk: Wi-Fi, Bluetooth 4.2 és LTE modul is a rendelkezésünkre áll. Mindezek fényében a politikailag korrekt, egyben tényszerű megállapításunk; hogy a kötelezőt leszállította a HP.






BEVITELI ESZKÖZÖK


Billentyűzet


A billentyűzet ismét egy olyan elem, ami kiemelt szerpet tölt be minden üzleti eszköz életében, hiszen a produktivitást nagyban befolyásolja, hogy mennyire kényelmes egy adott eszközön a gépelés. A HP ebben ismét a már jól bevált (?) receptet választotta és ennek köszönhetően a billentyűzet semmit nem változott az előző modellhez (HP EliteBook 840 G3) képest. Ennek eredményeképp egy háttárévilágítással rendelkező, szigetes kialakítású fekete billentyűzetet kapunk, ami a gyártótól kapott adatok alapján cseppálló. Alapvetően kényelmes, megfelelő elrendezéssel bír – bár méretei miatt szó sem lehetett numpad elhelyezéséről – és még a nyomáspont is egészen komfortos. Az új EliteBook 840 G4 tervezésekor érdemes lett volna megfontolni, hogy a billentyűk felülete homorú kialakítást kapjon, mivel ez a megoldást sokat segíthet a gépelés természetesebbé tétele érdekében.






Touchpad


Az érintőpad talán az egyetlen olyan markáns elem, ami egyértelműen – és pozitív értelemben – beazonosíthatja a vérvonalat. Annak ellenére, hogy nem túl nagy (10 x 5.5 cm) viszonylag jól lehet használni, a felhasználó ujjai könnyen és természetesen siklanak a touchpad üveg(szerű?) felületének. Kicsit szokni kell, hogy az érintőpadot nem tudjuk benyomni, helyette a négy dedikált gombot tudjuk használni, vagy az érintőképernyőkről jól ismert koppintást tudjuk alkalmazni. Meg kell még említeni a billentyűzet közepén elhelyezkedő PointStick-et is, ami a precíziós kurzormozgatásban lehet segítségünkre (de ha már erre adott a HP akkor miért nem kaptunk dedikált scroll gombot?).


KIJELZŐ


A kijelző a legtöbb üzleti laptop esetében alulértékelt, emiatt néhány gyártó alapmodelljében egy egyszerű TN panelt látunk viszont. Nincs ez másképp az EliteBook 840 G4 esetében sem, így már azt is értékelni kell, hogy a HP legalább FHD (1920x1080p) felbontást választott. A TN panel legnagyobb erénye a fényereje, hiszen az átlagosan 320 nit körül alakul, de ezzel kéz a kézben viszonylag világosak – már-már szürkék – a fekete színek. Betekintési szögekrből beszélhetünk, de nem kell csodát várni egy TN paneltől: konkrétan arról van szó, hogy egy nem ideálisan szögből nézett kijelző csak bosszúságot fog okozni. Sajnos az EliteBook 840 G4 egyik legnagyobb hátránya a kijelzője, ebben az árkategóriában szinte bűnnek számít egy ennyire gyenge minőségű panel alkalmazása. Az alábbi képeken bal oldalt egy ASUS GL503 IPS panelje, bal oldalt pedig az EliteBook 840 G4 TN panelje látható.






TELJESÍTMÉNY


CPU – a processzor


Ezen a téren se kell csodát várni az EliteBook 840 G4 laptoptól, hiszen a mainstream megoldásként alkalmazott Intel® Core™ i5 Processzor-7200U processzor két magja a minimum játékszabályok betartására törekszik. A 14 nm-es Kaby Lake architektúrával rendelkező 7200U két fizikai magot dolgoztat, amelyek 2.5 – 3.1 GHz órajelet érhetnek el, és a HyperThreading technológia eredményeképp akár 4 szálon is futhatnak az adatok. A korábbi Skylake párjával (6200U) párhuzamba állítva 300 MHz-et nyertünk, ami a teljesítményben is megmutatkozik. Érdemes még felhívni a figyelmet Spectre és Meltdown sérülékenységekre, amelynek a 7200U is sajnos ki van téve.


GPU – a grafikus gyorsító


Az Intel® HD Graphics 620 a legtöbb Kaby Lake generációs ULV (Ultra Low Voltage) processzor integrált társa, így az EliteBook 840 G4 esetében is erre kell támaszkodnunk. Ennek a GPU-nak az órajele az adott CPU-hoz igazított, maximum 1050 MHz-et tud magából kipréselni, ami a versenytársakhoz viszonyítva egészen tisztességes. Önálló memóriával nem rendelkezik, eDRAM segítségével azonban hozzáfér a rendszer memóriájához, ami a hétköznapi feladatok elvégzése során valószínűleg meg fog felelni a felhasználói igényeknek. Fontos, hogy az Intel® HD Graphics 620 támogogatja a 10 bites színkódú H.265/HEVC Main10 profilt, ami ebben a konkrét esetben HDCP 2.2 és Netflix 4K támogatást is jelent.


Háttértár


Ebben a pontban semmilyen jó hírrel nem tudunk szolgálni, ezért egy tényszerű megállapítással kell kezdenünk: a tesztpadra fektetett EliteBook 840 G4 egy 2.5 hüvelykes 500 GB tárhelyet kínáló mechanikus Western Digital (Black) HDD-vel érkezett hozzánk, ami a maga nemében viszonylag gyorsnak számít (7200 fordulat/perc). Most már jöhet a fekete leves: figyelembe véve, hogy egy prémium kategóriás business modellről van szó, aminek az alapverziója is közel 400 ezer forintba került, igazán méltatlan választásnak tűnik egy lassú, idejét múlt mechanikus megoldás. A legtöbb komoly üzleti laptop SSD-vel kerül a piacra és (!) másodlagos megoldásként kapunk egy kicsit nagyobb tárhelyet kínáló mechanikus háttértárat is. Az EliteBook 840 G4 ezzel szemben nem túl felhasználó barát megközelítést alkalmaz.


Felhasználói élmény


A felhasználói élményt a CPU-GPU-Háttértár között kialakuló összhang befolyásolja, és ebbe természetesen egy picit bekavarnak még egyéb hardverelemek is, mint például a rendszer memóriája (RAM). Az összhanggal alapvetően nincs baj, hiszen a CPU eleget tesz a kor követelményeinek, de a szerencsétlen háttértár választása miatt az EliteBook 840 G4 megdöbbentően lassú is lehet bizonyos helyzetek során (pl.: újraindítás). A mechanikus HDD annyira komoly korlátozó tényező, ami egy SSD-hez szokott felhasználót nagyon könnyen kihozhat a sodrából. Emellett szóvá kell tenni a 4 GB RAM-ot is, amit nem csak az előre telepített Windows 10 és egyéb HP alkalmazások kívánnak megcsapolni, hanem még az integrált GPU is. Sajnos ilyen körülmények között a felhasználói élmény rengeteget csorbul, teáht legyen szó böngészésről, vagy médiatartalmak fogyasztásáról, esetleg irodai alkalmazások futtatásáról az EliteBook 840 G4 alapkiszerelésben túlságosan döcögősen dolgozik a kezünk alá.


Gamer élmény


Talán sokaknál feszegeti a pofonzsákot, hogy egy alapvetően üzleti felhasználásra szánt eszköz ilyen célú felhasználásról is beszélünk, de az alábbi fps számok nagyon jó közelítő értéket adnak az egyéb 3D alkalmazások futtatásával összefüggésben. A friss címek természetesen túl nagy falatot jelentenek az integrált Intel® HD Graphics számára, de néhány régi, nagy hajdan nagy sikernek örvendő játékkal érdemes lehet próbára tenni a vasat. Összességében azt kell mondani, hogy egészen szerteágazóan tudjuk használni az EliteBook 840 G4 laptopot, így a lehetőségekhez mérve a HP üzleti gépe által kínált gamer élmény egyáltalán nem nevezhető rossznak.
























































































































low


(1280x720p)

medium


(1280x720p)

high


(1280x720p)

ultra


(1280x720p)

X-Plane 11.11 (2018) 24 12 fps
Kingdom Come: Deliverance (2018) 12 6 fps
ELEX (2017) 13 5 fps
The Evil Within 2 (2017) 10 6 fps
Middle-Earth: Shadow of War (2017) 16 8 fps
Team Fortress 2 (2017) 78 71 40 14 fps
Dragon Age: Inquisition (2014) 27 19 7 fps
GRID 2 (2013) 80 47 34 13 fps
Metro: Last Light (2013) 31 24 15 5 fps
Tomb Raider (2013) 74 38 23 11 fps
Counter-Strike: GO (2012) 166 114 71 42 fps
Diablo III (2012) 106 73 47 33 fps
StarCraft 2 (2010) 181 55 31 18 fps





EGYÉB


Hangrendszer


A Bang & Olufsen adta a nevét az EliteBook 840 G4 hangrendszeréhez és az eredményekre támaszkodva elmondható, hogy sokkal több elvárásunk nem is lehet egy laptoppal szemben. A sztereó hangszórók viszonylag jól balanszírozott közép és mély tónusokkal dolgoznak, a basszus arányaiban vérszegénynek tűnik. VoIP hívásokhoz, Skype session-ök levezényléséhez egy kisebb teremben bőven elegendő, de a maximum 66 dB(A) hangerő nagyobb konferencia termeket egészen biztosan nem fog betölteni.


Biztonság


Ebben a pontban nem marasztalhatjuk el a HP-t, sőt! Ki kell emelni, hogy egészen szertágazó megoldásokat alkalmazott annak érdekében, hogy az EliteBook 840 G4 felhasználó barát módon váljon cégtitkok örzésére is alkalmas eszközz. Van itt ujjlenyomat olvasó, TPM, SmartCard olvasó és a laptop fizikai biztonságát elősegítő Kensington zár is. Ezen túlmenően az előre telepített HP szoftverek tovább növelik az adataink biztonságát (HP SureStat, HP Clien Security).


Zajkibocsájtás


Az EliteBook 840 G4 alapvetően egy egészen halk masinának nevezhető, amin a komoylabb terhelés sem változtat. Ettől függetlenül hallható egyfajta finom, de állandó ciripelés, ami ugyan nem egyedi jelenség (például a Dell Latitude E6220 esetében szintén jelentkezik), mégis zavaró tényezőt jelent – főleg egy ilyen árú üzleti laptop esetében.


Melegedés


Az EliteBook 840 G4 hozza azt, amit egy üzleti laptoptól elvárhatunk, ennek köszönhetően még terhelés alatt is garantált az optimális belső hőmérséklet. Az ULV processzor belső hőmenedzsmentje az élvonalat képviseli, így az egyéb aktív-passzív hűtőelemeknek csak a kötelező feladatokat kell elvégezniük.


Áramfogyasztás


Szintén az ULV processzor menedzsment képességeit méltatja, hogy az EliteBook 840 G4 beéri viszonylag kevéssel: 30-32 Watt között nagy általánosságban elketyeg, így a 45 Wattra optimalizált adapter bőven képes kiszolgálni a maximum áramfelvételt is.


Üzemidő


Ebben a pontban végre egy kis előrelépésről számolhatunk be, hiszen az elődmodellhez képest nőtt az akkumulátor kapacitása, most már 51 Wh-val számolhatunk. Ez már elég ahhoz, hogy egy munkanapnál picivel többet is kibírjon az EliteBook 840 G4, ráadásul komolyabb terhelés mellett is három óráig húzza – vagyis még a legnagyobb munkaterhelés mellett is hűséges társunk lehet a HP gyermeke.


Jótállás, szerelhetőség


Korábban már hangsúlyoztuk, hogy egy laptop vásárlása során rengeteg szolgáltatáshoz is hozzájutunk, amelyek egyenként növelhetik az eszköz értékét / használhatóságát. A HP üzleti szériára vonatkozó jótállási feltételek a legjobbak közé tartoznak, alap esetben 3 évig élhetünk ilyen jellegű igényeinkkel és jól ellátott szervízhálózatok egyikénél jelentkezve. A szerelhetőség már nem annyira egyszerű kérdés, hiszen hiányzik az a könnyen mozgatható nyílás, ami gyors hozzáférést biztosíthatna legalább az egyik RAM slothoz és az M.2 SSD foglalathoz. Ehelyett 10 csavart kell eltávolítanunk, nem elfeledkezve az SD kártyaolvasónál elhelyezkedő elhelyezkedőről sem, majd csak ezt követően tárul elénk minden belsőség. Ezt követően már nincs túl nagy dolgunk, az egyszerűbb karbantartási műveletek, mint a hardver bővítés vagy csere nem jelent problémát.








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
HP EliteBook 840 G4 Z2V47EA
Processzor Intel® Core™ i5-7200U
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD Graphics 620
n/a
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 9 óra 48 perc
Játék, 10/10 fényerő 3 óra 03 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:59 perc
Teljesen: 1:43 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 43 °C 68 °C 88 °C
GPU hőmérséklet n.a. n.a. n.a.
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 23 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
24,3 28,4 26,5 26,5 25,3 26,9
22,8 28,5 25,4 25,9 24,9 25,7
25,4 25,7 24,6 24,9 23,7 24,2
Burkolati hőmérsékletek (Furmark alatt)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
35,4 38,3 33,5 39,1 36,9 35,3
32,1 37,4 33,1 35,8 36,7 33,9
28,9 29,9 28,4 31,3 29,4 27,0





HP EliteBook 840 G4 VERDIKT


Túlzás lenne azt állítani, hogy a HP EliteBook 840 G4 lenyűgözne a képességeivel. Ebben az árkategóriában igen komoly aggodalmakat vet fel, hogy az előző generációhoz képest csak a processzor és az akkumulátor kapott némi szépség tapaszt. Természetesen vannak örökigazságok, amelyekre az üzleti szféra laptopjait építik fel: (1) megkérdőjelezhetetlen megbízhatóság, amibe beletartozik az adott régióban elérhető legjobb jótálláshoz kapcsolódó szolgáltatás rendszer és szervízhálózat is, (2) letisztult elegancia, (3) makulátlan összeszerelés, (4) átlagon felüli felhasználói élmény. Vitán felül áll, hogy az (1)-(3) pontnak megfelel az EliteBook 840 G4, de a (4) pont alapján nyilvánvaló fogyatékosságok terhelik a tesztalanyt. Ráadásul olyan fogyatékosságok, amelyeket – az árcédulát elnézve – nem lehet csak úgy a szőnyeg alá söpörni.






























HP EliteBook 840 G4 Z2V47EA
(-) Gyenge kijelző (+) prémium anyaghasználat
(-) Lassú háttértár
(-) Kevés RAM (+) makulátlan összeszerelés
(+) gyenge felhasználói élmény
(+) zéró innováció (G3-hoz képest) (+) időtálló dizájn, kivitelezés
(+) drága (aránylag)

Ilyen fogyatékosság a háttértár – nem rossz, de méltatlan egy üzleti laptop repertoárjához. A bővíthetőség megoldás, de ez megint felveti azt a problémakört, hogy egy közel 400 ezer forintba kerülő laptop esetén még további súlyos tízezreket kell kifizetni a szükséges felhasználói élményért. További kifogás az alapmodellel szemben, hogy nem csak a háttértárat kell bővíteni / cserélni, hanem a memória modult is, hiszen 4 GB a mai Windows környezetben egyszerűen elégtelen. A végső ütést a kijelző méri a gyanútlan felhasználóra: az egyszerű TN panel annyira példátlan ebben az árkategóriában, hogy erre szavakat sem egyszerű találni.






A fentebb felsorolt igen komoly fogyatékosságok nem méltóak a HP üzleti szériájához és ami még ennél is fontosabb, hogy nem tükrözik vissza az árcédula alapján feltételezhető értéket. Mindezeket figyelembe véve a tesztpadra fektetett HP EliteBook 840 G4 modellt nem tudjuk ajánlani.


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...