részletes keresés

HP Pavilion X360 vs. Asus Zenbook UX370UA – 720 fok

Frissítve: 2019-06-08 01:01:04
Létrehozva: 2019-06-07 06:27:19

Áttekintés Összehasonlító tesztünkben ezúttal a 300.000 forint körüli kategóriában vetjük össze az Asus és a HP megoldását az otthoni használatra való, érintőkijelzős, kettő az egyben...


Áttekintés


Összehasonlító tesztünkben ezúttal a 300.000 forint körüli kategóriában vetjük össze az Asus és a HP megoldását az otthoni használatra való, érintőkijelzős, kettő az egyben gépekre. Az Asus részéről egy Zenbook UX370UA lesz a tesztalany, vele szemben a HP Pavilion X360 indul. A gépeket a Laptopszalontól kaptuk tesztre.


























































  HP Pavilion X360 Asus Zenbook UX370UA
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor 8250U
Videókártya Intel® UHD Graphics 620
Memória 8 GB DDR4
Háttértár 128 GB SSD + 1 TB HDD 265 GB SSD
Kijelző 14″ 1920 x 1080 IPS fényes érintőkijelző 13,3 1920×1080 IPS fényes érintőkijelző
Akkumulátor 40 Wh
Csatlakozók 2xUSB3, 1xUSB3.1, HDMI, SD, headset 2xUSB3,1, headset
Méret 335 x 227 x 20 mm 313 x 218 x 11 mm
Súly 1,63 kg 1,1 kg
Ár (2019.05) 278 890 Ft 311 500 Ft

Csomagolás és tartozékok


A laptopok csomagolásáról nem szoktam külön írni, mert általában mindegyik egyforma: kartondobozba pakolt gép, körülbástyázva merevítésekkel. Most azonban meg kell említenünk a különbséget, mert az elég jelentős.


pavilion zenbook 1


A HP Pavilion X360 egyszerű kartondobozban érkezett, tartozékként csak töltőt és néhány papírt találunk a dobozban. Az Asus Zenbook UX370UA azonban csomagolásában és tartozékkínálatban is kimagaslik nem csak ebből az összehasonlításból, de a laptopok mezőnyéből is.


Először is dupla dobozt kapunk, a külső kartondobozban egy lenejlonozott, dizájnos belső dobozt találunk. Ezt kinyitva elénk tárul a gép és a tartozékokat ízlésesen elrejtő ajtós dobozka. A gépet kivéve előszedhetjük a többi tartozékot. Itt is kapunk természetesen töltőt meg papírokat. Jár a gép mellé egy érintőceruza, ugyanis a Zenbook támogatja ezt a fajta beviteli módot is. Kapunk egy bőrtokot a gép mellé valamint egy törlőkendőt is. Utóbbi hasznos lesz, mert a fém ház erős ujjlenyomatmágnes. Ezen kívül egy portbővítőt is kapunk, hiszen a vékony gépházra nem sok csatlakozó fért el.






Külső


A két gépet egymás mellé helyezve egyértelművé válik, hogy a két gyártó eltérően közelíti meg a kettős üzemmódú gépeket.



A HP Pavilion X360 inkább hasonlít laptopra, megfelelő számú csatlakozókkal, műanyag külsővel. Kívülről egyedül a zsanér kialakítása és az oldalt elhelyezett bekapcsoló és hangerő gombok árulkodnak arról, hogy tablet mód is rendelkezésünkre áll. A gépet kinyitva a billentyűzet körül már fém keretet találunk, felette érdekes, háromszögekből kialakított hangszórórácsot, mely egy másodlagos webkamerát is rejt magában. A billentyűzet kialakítása is jobban hasonlít a normál laptop billentyűzetre.



Az Asus Zenbook UX370UA első ránézésre is a szépségre utazik. A nagyon vékony, teljesen fém ház az Asus szokásos körkörösen csiszolt mintázatát kapta. Itt is oldalt találjuk a bekapcsoló és a hangerő gombokat, azonban jóval kevesebb csatlakozó kapunk, mint a Pavilion esetében. Kinyitva a teljes méretű billentyűzet itt is megvan, azonban a gombok nagyon rövid úton járnak, Macbook-os érzés lenyomni őket. Mivel itt nincs hangszórórács a kijelző alatt, a billentyűzet feljebb került, így nagyobb touchpad fér el a gépen.


Csatlakozók


Az eltérő filozófia eltérő csatlakozókínálatot jelent a két gépnél. A HP Pavilion X360 a normál laptopokhoz hasonlóan „rendes” USB portokat kínál, szám szerint 2 db USB3-ast és egy USB3 Type C-t. Találunk ezen kívül HDMI csatlakozót és egy SD kártyaolvasót is.


Elöl nincs semmi.



Jobb oldalon van HDD led, az ujjlenyomat olvasó, a hangerő gomb, az SD kártyaolvasó, a Type C és egy normál USB3 port valamint a HDMI csatlakozó. Végül a töltőnyílást láthatjuk a töltésvisszajelző leddel.



Hátul a két zsanér található.



Bal oldalon érdekes módon előre került a biztonsági zár nyílása, a bekapcsoló gomb és a visszajelző led, a hűtés kivezető nyílása után pedig a headset csatlakozó és egy normál USB3-as port.



A gép alján egy viszonylag kis méretű levegő beszívó nyílást láthatunk.



Mint említettem, az Asus Zenbook UX370UA egészen más logika mentén épül fel. A vékony gép csak két USB 3.1 Type C portot kínál, valamint egy headset csatlakozót, ezeken kívül semmit. Nincs SD kártyaolvasó, se HDMI, de még normál USB port sem. Ráadásul a töltés is a Type C porton keresztül történik, így ha tölteni kell a gépet, mindössze egyetlen csatlakozónk marad. A gyártó próbálja enyhíteni a csatlakozóhiányt egy ajándék hubbal, amin HDMI, normál USB és egy újabb Type C csatlakozó található, de ehhez elő kell bányásznunk a táskából és ezzel együtt sem lesz például vezetékes hálózati csatlakozónk.


Elöl lent a hangszórónyílásokat találjuk, a gép elején pedig egy bemélyedést, mely a felnyitást segíti.



Jobb oldalra került a bekapcsoló és a hangerővezérlő gomb, az ujjlenyomat olvasó és egy USB 3.1 Type C port, valamint a bekapcsolást jelző led.



Hátul itt is csak a zsanérok vannak.



Bal oldalon a hűtés kivezetése mellett a töltőcsatlakozót, a töltésjelző ledet és a másik Type C portot láthatjuk.



A gép alján az első részen a hangszórónyílásokat, az oldalsó részen a nagyon apró hűtőnyílásokat találjuk.



Beviteli eszközök


A két gép közötti különbségek a billentyűzeten és a touchpadon is tetten érhetők. A Pavilion billentyűzete hagyományosabb, hosszabb úton járnak a gombok és jó a leütési visszajelzés. A Zenbookon a gombok laposabbak, nagyon rövid úton járnak (1 mm). Ennek ellenére a leütési visszajelzés itt is határozott. Mindkét beviteli eszköz jól használható, csak megszokást igényel a kettő közötti váltás.


Mindkét gép kapott billentyűzetvilágítást, azonban míg az Asusnál 3 fokozatban állítható, addig a HP esetén csak ki és bekapcsolni tudjuk. A HP ezüst billentyűin kévő szürke feliratok világítás nélkül nehezen olvashatók, így érdemes azt bekapcsolva tartani.


A kiosztást tekintve az Asuson hagyományos, numerikus rész nélküli kiosztást találunk. A HP új gépein, így ezen a Pavilionon is egyfajta átalakított amerikai ISO kiosztás van. Ez azt jelenti, hogy az Enter egysoros, az Ű felköltözött az Ú mellé és az Í a Space gomb jobb oldalára került. Ez mindenképp megszokást igényel. A HP előnye, hogy külön gombokon helyezkedik el az Ins-Del-PgUp-PgDn négyes, ez hasznos lehet, ha hosszabb dokumentumokban, weboldalakon navigál az ember.


A touchpad esetében egyértelmű a Zenbook előnye. A kisebb gépház ellenére nagyobb touchpad fért el a gépen, mivel itt nem foglalja el a helyet a hangszórónyílás. Az érintőpad felülete is sokkal simább a Zenbookon. Egyedül a kattintás hangosabb, ebben a Pavilion touchapdját jobban eltalálták.


Hang és hálózat


Hálátlan dolog a laptopok hangjáról írni. Kezdjük azzal, hogy bármelyik gépet vásároljuk meg, azonnal vegyünk hozzá fejhallgatót vagy külső hangszórót. Egyik hangrendszere sem alkalmas komolyabb zenehallgatásra vagy filmnézésre. Annak ellenére sem, hogy mindkét gépen egy-egy neves audiogyártó emblémája díszeleg, a Zenbookon a Harman Kardon, a Pavilionon pedig a Bang&Olufsen. Maximális hangerőn néha torzítanak, néha csúnya berezgéseket produkálnak. Közepesnél kisebb hangerőn a Zenbook hangszórói valamivel tisztábban, csilingelőbben szólnak, mint a Pavilioné, utóbbinál viszont több a basszus, teltebb a hang.


Vezetékes hálózati csatlakozót csak a HP gépe kínál nekünk, a Zenbookon ez az opció még a kapott portbővítővel sem használható. A vezeték nélküli hálózati rendszer tudása egyforma a két gépben. Az Asus az Intel® 8260-as megoldását használja, míg a HP-ban egy Intel® 7265-ös chip a felelős. Mindkettő kétsávos wifit (2,4 és 5 GHz) biztosít, maximum 862 Mbps sebességgel, melyet 4.2-es Bluetooth egészít ki.


Kijelző


Közös pont a két gépben a fullhd felbontású, IPS technológiával készült érintésérzékeny kijelző, mely mindkét gépben fényes felületű. Sajnos a Pavilion esetén nagyon gyenge lett a fényerő. Annyira, hogy egymás mellett nézve a két gépet azonnal szembetűnik, hogy mennyivel kisebb a fényereje a HP gépnek.


A Zenbook UX370UA 13,3-as kijelzője kellően erős fényű akár kültéri használathoz is, ezt csak erős napsütés vagy a csillogó felület fogja hátráltatni. A Pavilion X360 14-es kijelzőt kapott, mely alig észrevehetően nagyobb, azonban egy fényesebb irodában már zavaróan tompa, halvány lesz, még maximális fényerőn is.



Mint a bevezetőben említettük, a Zenbook támogatja a tollal történő bevitelt, ehhez mellékel is a gyártó egy tollat. Az eszköz támogatja a Windows Ink funkciókat és 1024 nyomásszintet képes érzékelni.


Hardver


A hardver mindkét gépben azonos. A processzor az Intel® Kaby Lake R generációból érkező I5-8250U, a grafikus kártya pedig az integrált Intel® UHD 620. Teljesítményüket az alábbi tesztekben lehet összehasonlítani. Játék tesztet nem erőltettük, hiszen a már régebbinek számító Witcher 3 1366×768-as felbontáson és minimális beállítások mellett sem érte el a játszhatónak mondható 30 fps-t, ennek majdnem felével, 17 fps körül tudták futtatni a gépek. Ha játszani akarunk ezeken a masinákon, akkor régebbi, jóval kisebb gépigényű játékokat kell választanunk.


Memória és háttértár


Mindkét gép 8 GB DDR4 memóriával van szerelve. Az Asus Zenbook UX370UA konkrétan forrasztva, ugyanis a memória nem cserélhető és nem is bővíthető. A HP Pavilion sem kínál sok lehetőséget, de itt legalább van egy ram slot, amiben a 8GB-os modult igény esetén 16GB-osra cserélhetjük. A másik eltérés, hogy a HP-ban csak single channel módban működhet az egy darab RAM modul, az Asusban viszont a forrasztott 8 GB dual channel módban működik.


A Zenbook gyárilag egy m.2 SSD-vel érkezett hozzánk. A Sandisk márkájú egység SATA3 sebességgel működik, ezért elmarad a legfrissebb, NVME szabványú SSD-k sebességétől, de így is sokat dob a gép használhatóságán egy HDD-hez képest. Más meghajtót nem tudunk a Zenbookba szerelni, hiszen nincs hely, de az SSD cserélhető.


A HP-ban a nagyobb hely miatt elfért két meghajtó. Itt egy 128 GB-os SATA3 m.2 SSD-t találunk, mellette pedig egy 1 TB-os HDD biztosít nagy háttértárat az adatainknak. Természetesen mindkét egység cserélhető.


Hűtés és akkumulátor


Az energiatakarékos hardver, a négymagos U-s processzorokba épített fogyasztási korlátozások és a dedikált videókártya hiánya nem állítják nagy kihívás elő a gépek hűtését.


A HP Pavilion X360 teljes terhelése esetén a CPU hőmérséklet induláskor felugrik 75 fok körülre, de a beinduló hűtés hamar leszorítja ezt. Végül a CPU órajele 100%-os terhelés esetén 2,4 GHz-en, hőmérséklete 70 fokon stabilizálódott. Eközben a ventilátor viszonylag halk maradt. Egy csendes szobában hallható a hűtés, de nem fogja elnyomni egy film vagy zene hangját.































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
HP Pavilion X360
Processzor   Intel® Core™ i5 Processzor 8250U
Grafikus vezérlő   Intel® UHD Graphics 620
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő   7 óra 10 perc
Játék, 10/10 fényerő   2 óra 30 perc
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat   42 °C  n.a. néma
Terhelés   75 °C 75 °C halk
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
26 26 26   26 25 26
26 27 26   26 27 26
25 26 25   25 26 26
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
31 31 30   38 33 29
30 30 29   34 32 28
29 29 28   24 26 30

Az Asus Zenbook UX370UA sokkal óvatosabban kezeli a hardvert. Itt is megfigyelhető egy ugrás a terhelés elején, 72 fok körülre melegszik a CPU, de aztán beindul a hűtés és 61-63 fok körül állapodik meg a hőmérséklet. Mindezt nem jobb hűtéssel éri el a gép, hanem azzal, hogy ilyenkor a CPU csak 1,6-1,7 GHz körüli órajelen működik, ami elég sokkal elmarad a HP 2,4 GHz-e mögött. A vékony fém ház valamivel jobban melegszik, mint a HP műanyag háza, de a hőmérsékletek még a normál tartományon belül maradnak. A hűtés pedig terhelés alatt is halkan teszi a dolgát.































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Asus Zenbook UX370UA
Processzor   Intel® Core™ i5 Processzor 8250U
Grafikus vezérlő   Intel® UHD Graphics 620
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő   7 óra 15 perc
Játék, 10/10 fényerő   2 óra 20 perc
Hardver terhelés mértéke CPU GPU Zaj
Alapjárat   48 °C  n.a. néma
Terhelés   72 °C 72 °C halk
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
27 26 24   27 26 24
26 25 24   26 25 24
25 24 24   25 26 24
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
41 33 27   43 35 27
35 32 26   42 34 27
31 28 26   32 29 26

Mindkét gépbe 40 Wh-s, azaz átlagos méretű akku került. Mivel a hardver és az akkumulátor mérete is azonos, így az üzemidők terén sincsenek eltérések. Az energiatakarékosságnak hála ez kis terhelésen egész kellemes üzemidőt jelent. Netezés és filmnézés esetén 50%-os fényerőn a HP Pavilion X360 és az Asus Zenbook UX370UA egyaránt 7 óra körüli üzemidőt bír. Terhelés alatt pedig 2 óra 30 perc körüli üzemidőket tudunk kihozni a gépekből.


Érdekes módon a HP Pavilion töltése sokkal gyorsabb volt, mint az Asusé. 50%-ra töltéshez az Asusnak 2 órára, a HP-nak 1 óra 10 percre volt szüksége, míg a 100%-os töltés eléréséhez az Asus esetén 3 óra, a HP esetén 2 óra kellett. Ezek azért érdekes értékek, mert a két gép közül elvileg az Asus kínál gyorstöltés funkciót, ami 49 perc alatt 60%-ra kellene, hogy töltse az akkut. Ezt valamiért nálunk nem tudta produkálni a tesztkészülék, sőt, kifejezetten lassan töltött. Emögött valószínűleg valamilyen egyedi hiba állhat.


Összegzés


A teszt végén nem hirdetünk egyértelmű győztest. Mindkét gépnek vannak olyan előnyei, mellyel a másik fölé kerekedik, és mindkettőnek vannak hátrányai is, amivel a tulajdonosnak együtt kell élnie.


HP Pavilion X360


A HP Pavilion X360 nem áldozta fel a használhatóságot a design oltárán. Külsőben és belsőben is közelebb áll a laptopokhoz, mint a táblagépekhez. Több csatlakozója van, háttértárban is több opciót kínál. Cserébe a tablet üzemmódhoz kicsit vastagnak és nehéznek érződik. És hát valljuk be, nem olyan szép, mint a Zenbook. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a HP garanciális szolgáltatása Magyarországon működik, így ha valami történik a géppel, 4-5 nap alatt javításra kerülhet.


Asus Zenbook UX370UA


Az Asus Zenbook UX370UA esetén egyértelmű, hogy a design volt az elsődleges szempont. A gép nem csak azért kisebb és vékonyabb, mert egy mérettel kisebb a kijelzője. A hardverek jobban integráltak, kevesebb a lehetőségünk a bővítésre és a portok tekintetében is messze elmarad a HP-tól. Viszont a gép szép és a kisebb méret, kisebb súly miatt tablet üzemmódban is jobban használható. Ezen még dob is egyet a ceruzás bevitelre alkalmas kijelző és az a tény, hogy a ceruzát kapjuk a géphez, nem kell külön megvásárolni. A Zenbookok javítása is Magyarországon történik, nem kell futárral külföldre küldeni a gépet. Az átfutási idő valamivel hosszabb, mint a HP esetén (2-3 hét).


Remélem, sikerült bemutatni mindkét gép előnyeit és hátrányait, ezáltal segítve a választást azoknak, akik kettős üzemmódú laptopot szeretnének vásárolni. Ha valaki kedvet kapott valamelyik géphez, az Asus Zenbook UX370UA-t és a HP Pavilion X360-at is megvásárolhatja a Laptopszalonnál.








Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...