részletes keresés

HTC U11 life teszt – az élet napos oldala?

Frissítve: 2017-12-07 01:01:03
Létrehozva: 2017-12-06 11:50:41

A HTC U11 life készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon kecskeméti üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Bevezető Elég sokat lehetett már hallani...


A HTC U11 life készüléket a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon kecskeméti üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Bevezető


Elég sokat lehetett már hallani arról, hogy a HTC milyen hullámvasútra ült fel az utóbbi években, amit azért részben maguknak is köszönhettek, hiszen nem fogadták el, hogy azért nem árazás tekintetében kell a Samsung és az Apple szintjén állni. A Vive VR megmutatta, hogy mekkora potenciál rejtőzik még a tajvani vállalatban, keményen dolgoztak érte, meg is lett a gyümölcse, egyértelműen ez a szegmens tartja életben, emeli feljebb a céget.



Az eddigi mobiltelefonokkal nem volt különösebb gond, de drágán adták őket, mígnem idén megérkezett az U11, ami teljes mértékben új irányba kanyarodott. Ennek aztán nemrég érkezett két testvére, méghozzá az U11+, valamint tesztalanyunk, a HTC U11 life, előbbi az elődmodell hibáit hivatott javítani, utóbbi pedig annak bizonyos erényeit hozza el a középkategóriába.


Külső, kijelző


Az egyik ilyen, hogy a 149.1 x 72.9 x 8.1 milliméteres és 142 grammos burkolat IP67-es védettséggel rendelkezik, így teljes mértékben bírja a port, a vizet pedig fél méter mélységig és harminc perc időtartamig, tehát szakadó esőben is lehet vele telefonálni. Az anyaghasználatot csak dicsérni lehet, hiszen üveg és alumíniumból épül fel javarészt a mobil, nyilván ez a fényes hátlap nem mindenkinek tetszik, mindenesetre a színeket nagyon eltalálták.



Ami mutatja, hogy hová lett pozicionálva a HTC U11 life, az a vastag káva, ami a képernyőt körülöleli. Azt a kijelzőt, ami 5,2″-es és 1080 x 1920 pixel felbontású, ez 16:9-es képarányt és 424 ppi-s képpontsűrűséget jelent. A Super-LCD panel érintésérzékenysége kiváló, fényereje és kontrasztaránya szintén, a betekintési szögekkel sincs gond. A töltés már USB Type-C csatlakozón keresztül történik alul, ahogy sajnos ez szolgál audiokimenetként is (nincs 3,5 milliméteres jack). Az előlap alján kever az ujjlenyomat-olvasóval felvértezett home gomb, mellette két oldalt pedig a háttérvilágítással rendelkező vissza és alkalmazásváltó.


Hardver


Van már picivel erősebb hardver a középső szegmensben, de a HTC U11 life egyáltalán nem szégyenkezhet a Qualcomm Snapdragon 630-as lapkával. A 2,2 GHz-es, nyolc Cortex-A53 magot tartalmazó processzor mellett a grafikus feladoknál az Adreno 508 segít be, plusz jól jön a 3 GB RAM is. Az adattároló 32 GB-os, ebből azért bő 7 GB-ot elfoglal a rendszer, de még így is bőven marad hely az adatoknak, pláne, hogy a telefon akár 256 GB-tal is bővíthető (microSD).



A rendszersebesség nagyon rendben van, szinte tökéletes a szimbiózis a szoftver és a hardver között, tényleg annyira jó érezni, hogy nem csak a felső kategóriás készülékek esetén kapunk megfelelő felhasználói élményt. Az üveg és az alumínium jól elvezeti a hőt, egyáltalán nem hevül zavaró mértékben a telefon, még benchmarkok futtatása során sem. A készülék AnTuTuban közel 75 ezer, Geekbench 4-ben pedig 881/4199 pontot gurított.


Szoftver


A HTC nagy fantáziát lát az Android One-ban, és valljuk be, mi is. A gyári operációs rendszer esetén ugyanis két évig garantált az új főverziók érkezése, a biztonsági frissítések pedig még három évig biztosan telepíthetők lesznek. Középkategória tehát ide vagy oda, mégis megkapjuk ezeket a nagyon fontos szolgáltatásokat. Az ikonkészlet nem tér el például a Pixelektől, jól néz ki, könnyedén használható a rendszer.






Igazság szerint éppen ezért nincs is túl sok extra, sőt, egyetlen egyet kell kiemelni, méghozzá a szorítást. Az Edge Sense néven ismert megoldást az U11-nél vezette be a HTC, oldalról kell tenyerünkkel összenyomni a telefont, hogy meghatározott funkciókat aktiváljunk. Az első bekapcsoláskor konfigurálni lehet a préselés erősségét, hogy ne legyen kényelmetlen, a menüben pedig finomhangolhatjuk, hogy mely programok vagy szolgáltatások induljanak el rövidebb vagy éppen hosszabb markolászásra.






Az előlapon lévő home gombba épített ujjlenyomat-olvasó remekül működik, pillanatok alatt felismeri az ujjunkat, mondjuk néhány tizedmásodperc kell ahhoz, hogy a képernyő felvillanjon és a főmenü (ami akár panoráma nézetben is használható) elénk táruljon. Programokból csak az alapdolgokat kapjuk, Google alkalmazások hadára lehet számítani (YouTube, Térkép, Dokumentumok, Keep stb.), ezek kívül minden másra ott a Play Áruház.


Kamera, multimédia


Nincs dupla kamerás rendszer sem elöl, sem pedig hátul, ám a felhozatallal így sem lesz gondunk. Az elsődleges egy 16 megapixeles, f/2.0-s, fázisdetektálós autofókusszal ellátott szenzor, ami maximum 2160p-ben tud videókat felvenni 30 fps sebességgel. Az előlapon egy szinte ugyanilyen, tehát 16 megapixeles és f/2.0-s egységbe mosolyoghatunk bele, a Full HD felbontású filmek itt is adottak, a PD-autofókusz viszont nem.



Elég sok mindent be lehet állítani a kameraszoftverben. A módok között találjuk a panorámát, a time-lapse-t, a lassítást és a profit, utóbbiban a záridőtől kezdve az érzékenységen át egészen a fehéregyensúlyig mindennel játszadozhatunk. A fényképeket akár RAW-formátumban is elmenthetjük, tehát sokkal könnyebb utólag szerkeszteni ezeket. A kamera 4:3-as képarányban tudja a maximális felbontást.






A képminőség meglehetősen korrekt, pedig sokféle fényviszonyban kellett helytállnia a telefonnak, kezdjük rögtön ott, hogy a télies időjárás sem épp a legoptimálisabb fotózásra. A dinamikatartomány ennek ellenére láthatóan széles, nem égnek ki a részletek, jól kezeli a szoftver a helyzeteket. A vonalélesség maximum a sarkoknál csorbul egy picikét, a részletességről ugyanez mondható el. A vaku nagyot villan, ha pedig csak az utca fényeire számítunk, akkor sem zajosodnak nagyon a felvételek, lehet bátran kattintgatni.


A hangot az alul található apró hangszóró biztosítja közepesen jó minőségben, de lármát azt nagyon tud csapni. 3,5 milliméteres jack kimenet sajnos nincs, az USB Type-C használható csak, ami kényelmetlen, de hangzás szempontjából mindenképpen előremutató.


Akkumulátor, adatkommunikáció


Első körben egészen megmosolyogtató a 2600 mAh-s akkumulátor mérete a HTC U11 life esetén, aztán ahogy szépen lassan használni kezdjük a mobilt, rájövünk, hogy mennyire takarékos ez a chipset és az Android One operációs rendszer. Egy napot lazán kibír, mondjuk a második napnak már nem érdemes töltővel nekivágni. Gyorstöltésről nem tudunk, de azért aránylag sebesen felszívja magát energiával a telep.



Nem marad a lelkünkben űr, ha az adatkommunikációs listát megnézzük: 802.11a/b/g/n/ac-s WiFi, A-GPS (GLONASS, BDS), NFC, Bluetooth 5.0, dual SIM képesség (2 x nanoSIM vagy 1 x nanoSIM + 1 x microSD), ujjlenyomat-olvasó fért a repertoárba. Infra és rádió nincs, esetleg ha szőrösszívűek szeretnénk lenni, akkor az utóbbi kihagyását lehetne szemére vetni a cégnek.


Összegzés


A HTC U11 life hivatalos forgalmazásban 129 990 forintba kerül, ami nem kevés, hiszen aki ennyi pénzt kifizet, bizony már korrekt szolgáltatásokat vár el cserébe. A készülék pedig elég sokféle igényt ki tud elégíteni. Egyrészt ott az Android One operációs rendszer és a sok éves frissíthetőség, ráadásul csak olyan extrákat hagyott benne a cég, amik a mindennapok során is jól tudnak jönni (szorítás, ujjlenyomat-olvasó). A kamera szintén helytáll a hobbifotósok körében, a dizájnt pedig vagy lehet szeretni, vagy nem, a színpaletta vagány, a kijelző/előlap arány már nem annyira (ott házon belül az U11+ nyer toronymagasan). Tény, ennyiért már el lehet kapni az LG G6-ot is, de kezdőárnak nem vészes a korábban említett összeg, lehet sikere a HTC U11 life-nak.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...