részletes keresés

Huawei Mate 20 Lite teszt – A nagyok árnyékában

Frissítve: 2019-02-11 01:01:02
Létrehozva: 2019-02-09 12:13:47

A Huawei Mate 20 Lite a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A telefon megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben. Bevezető – Huawei Mate 20 Lite A Huawei Mate...


A Huawei Mate 20 Lite a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A telefon megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.


Bevezető – Huawei Mate 20 Lite


A Huawei Mate család a gyártó csúcskészülékeit takarja, a jelenlegi legdrágább telefonjuk a Mate 20 Pro is ebben a csoportban található. A Huawei Mate 20 Lite a Mate-ek közül a legkisebb, ha nem is méretre, de tudásra és árra is. A Lite-osítás A Mate 20 esetén a kamerákat, a processzort és az LTE képességeket érintette elsősorban, azonban jótékonyan hatott a készülék árára.


Elmélkedés


Aki a 2018-as évben kezébe vett egy új mobiltelefont, annak nem fog meglepetést okozni a Huawei Mate 20 Lite sem. A recept egyszerű, az üveg elő és hátlapot egy alumínium keret öleli körbe. Szinte mindegyik gyártó ebbe az irányba mozdult az utóbbi években közép és felső kategóriás telefonjaikkal, legfeljebb az olcsóbb készülékeknél maradt meg a fém hátlap, némileg jobb fogást biztosítva, azonban ellehetetlenítve a vezeték nélküli töltést.



Hogy ez mennyire jó nekünk, felhasználóknak, arról erősen megoszlanak a vélemények. Szerintem például egyáltalán nem. Tény, hogy az ilyen telefonok jól néznek ki a képeken. De ennek a kialakításnak van legalább három olyan hátránya, ami jelentősen befolyásolja a felhasználói szokásokat. Az első az esztétika, mert hiába néz ki jól egy ilyen telefon, ha 3 perc használat után tele lesz ujjlenyomatokkal. A második a fogás, ugyanis az üveg hátlapú telefonok csúsznak, mint hal a ta… étolajban. Nincs ezen mit szépíteni, egy ilyen telefont tok nélkül használni lehetetlen. És a harmadik probléma is a tokhasználat felé viszi el a felhasználókat, hiszen az üveg hátlap sérülékeny. Tok nélkül használva fél-egy évnél tovább ritkán marad ép egy ilyen hátlap és az első komolyabb esés megöli az esztétikai élményt a pókhálósra repedő üveggel.


Így aztán mindenkinek első dolga, hogy új telefonjához tokot vegyen. Igen ám, de tokban már nem úgy fog kinézni a telefon, mint a képeken. Vastagabb lesz, más a fogása, a színe. Ha találkoznék egy mobilokat tervező mérnökkel, biztosan ez lenne az első kérdésem: nem lehetne jobban megfogható, kevésbé sérülékeny telefonokat gyártani, hogy a felhasználók használat közben is azt a látványt élvezhessék, azt a kialakítást érezzék a kezükben, amit a reklámokban látnak? Talán egyszer majd ebbe az irányba mozdul az iparág.


Külső


Addig is maradnak nekünk a csupa üveg telefonok. Ennek megfelelően a Mate 20 Lite is csúszós és hamar tele lesz ujjlenyomatokkal, ezért mindenképp javasolt egy tok beszerzése. A dobozban gyárilag csak egy kijelzővédő fóliát kapunk, szilikon tok nincs benne, ezért érdemes vásárláskor beszerezni mellé egy ilyet is.


Ami eltér a csupaüveg készülékeknél, az a design és a Mate 20 Lite esetén ez egészen ügyesre sikerült. Az előlapnak közel 82%-át foglalja el a kijelző, ez már sejteti a vékony kávákat. Egyedül az alsó részen nem sikerült levinni a kijelzőt a készülék aljáig, ami kár, hiszen itt nincsenek kezelőgombok, ezért ez a rész kihasználatlan marad. A másik három oldalon a kijelző szépen kimegy az üveg lekerekített széléig.


Fent látható egy bevágás, „notch”, ami az előlapi dupla kamerát és a beszédhangszórót rejti, valamit itt bújik meg egy apró értesítési led is. Mérete átlagos, nem túl kicsi viszont nem is olyan nagy, hogy ne férnének el mellette az értesítések ikonjai. Szerencsére a menüben találunk egy beállítást, melynek segítségével a notch fekete hátteret kap, így már nem nyúlik be a kijelzőbe és az értesítések is jobban láthatók.






Alul találjuk a multimédiás hangszórót, a Type C-s töltőnyílást, a mikrofont és a 3,5-es jack csatlakozót.


huawei mate 20 lite alja


Jobb oldalon sincs meglepetés, itt van a bekapcsológomb és a hangerőszabályozó.


huawei mate 20 lite jobboldal


Felül csak a zajszűréshez használatos másodlagos mikrofont láthatjuk.


huawei mate 20 lite teteje


Bal oldalon van a mellékelt tűvel nyitható SIM és microSD fiók, melybe két nanoSIM kártyát vagy egy SIM és egy microSD kártyát tehetünk.


huawei mate 20 lite baloldal


Hátul a dupla kamera uralja a készüléket, amit ügyesen középre tettek, így kevésbé van kitéve az összetapogatás veszélyének. Melléjük kerül a LED villantó, alájuk pedig az ujjlenyomat olvasó, ami így kellően lent van ahhoz, hogy kényelmesen el lehessen érni és ne kelljen használatához fogást váltani a telefonon. A kamerák kiemelkedése kb. 1 mm, ami nem szép, de mivel úgyis tokban fogjuk használni a készüléket, ezért elviselhető.


huawei mate 20 lite hatul


Kijelző


A Huawei Mate 20 Lite kijelzőse 6,3 inch-es, fullHD közeli felbontású (2340 x 1080 pixel). A panel IPS technológiát használ és mint fentebb olvasható, az előlap 82%-át foglalja el. Kicsit vegyes érzésekkel használtam ezt a panelt. A színek nagyjából rendben vannak, kicsit talán kékesebbek, hidegebbek a kelleténél. A betekintési szögekkel nincs probléma (különben is ki a fene néz oldalról egy telefont?). A fényerővel azonban már baj van, ugyanis napsütésben egyszerűen kevés. Még a mostani sápadt téli napsütés is képes annyi környezeti fényt produkálni, hogy erőltetni kelljen a szemünket a kijelzőn megjelenő dolgok leolvasásához.


lenovo ideapad


A kijelző beállítások között választhatunk normál és élénk színek között, illetve állítható a színhőmérséklet is. Tapasztalatom szerint érdemes a Normál színeket választani, Meleg színhőmérséklettel, így lesz legkevésbé zavaró a kijelző hidegsége. A fenti beállításokon kívül van még szemkímélő mód, mely ütemezhető. Így beállíthatjuk, hogy estefelé jelentősen csökkenjen a kék fény mennyisége.


Hardver


A Huawei Mate 20 Lite lelke a Kirin 710-es SoC. A 12 nm-es gyártástechnológiával készülő chip összesen nyolc magot tartalmaz. Ebből négy nagyobb teljesítményű, Cortex-A73 architektúrás, maximális órajelük 2,2 GHz. A „kicsik” is négyen vannak, Cortex-A53-asok és 1,7 Ghz-ig képesek felpörögni.















































































Adatlap
Huawei Mate 20 Lite
Chipset HiSilicon Kirin 710 64bit Octa-core
GPU Mali-G51 MP4
Memória 4 GB
Kijelző 6.3” (2340 x 1080) LTPS IPS érintőkijelző, fényes, 19.5:9, 409 ppi
Kamerák – előlapi: hátlapi: 20MP f/1.8 27mm PDAF + 2MP mélységérzékeléshez
24MP f/2.0 26mm fix fókusz + 2MP méylségérzékeléshez
Háttértár 64 GB (bővíthető, 50 GB szabad)
Csatlakozók 1x USB Type C
Adatkapcsolat 4G (dual Nano-SIM), GSM, WCDMA, LTE FDD, LTE TDD, 802.11 a/b/g/n/ac WiFi, Bluetooth 4.2
IP-védettség nincs
GPS GPS, GLONASS, Beidou
Szenzorok  gyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó, környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Méret 158.3 x 75.3 x  7.6 mm
Tömeg 172 g
Akkumulátor 3750 mAh, 18W töltő
Operációs rendszer Android 8.1 Oreo, EMUI 8.2
Garancia 12 hónap

A beépített memóriavezérlő 32 bites, LPDDR3 és LPDDR4 memóriákat támogat, ebből maximum 10 GB-ot képes kezelni. A Mate 20 Lite esetén persze nem ütközünk méret korlátba, mert a készülékbe kiviteltől függően 4 vagy 6 GB ram kerül. Háttértárként 64 GB került a telefonba, melyből 50 GB szabad hely áll a felhasználó rendelkezésére.






A beépített grafikus chip Mali-G51 MP4 névre hallgat. Négy mag dolgozik benne, órajele 650 Mhz. Támogatja a legújabb mobilos szabványokat, így nem fogunk kompatibilitási problémákba ütközni játékok terén.


Szoftver


8.1-es Android fut a Huawei Mate 20 Lite-on, mellette az EMUI 8.2-es verziója teljesít szolgálatot. A Huawei saját felülete gyors, kellően testreszabható, akinek pedig ez kevés vagy szeretne külön alkalmazás menüt, az letölthet bármilyen launchert a telefonra. Reklámszoftverekkel nincs telepakolva a telefon, eBay, Amazon, Netflix és Booking.com programokat találjuk rajta, illetve a Huawei néhány saját fejlesztését.


huawei mate 20 lite nevjegy


Az App Gallery a gyártói alkalmazásboltba visz minket, a HiCare a telefonunkkal kapcsolatban nyújt mindenféle segítséget kezdve az élő chattől a szervizpontok kereséséig.


huawei mate 20 lite hicare


Van egy Party Mode nevű alkalmazásunk, mellyel több Huawei telefont összekapcsolhatunk zeneügyileg, így surround hatással játszhatunk le zenéket.


Ennél valamivel hasznosabbnak tűnik a Game Suite alkalmazás, ami játék közben elrejti az értesítéseket, kikapcsolja a gesztusvezérlést és a hardvert is tuningolja valamilyen szinten. Ennek használatával azonban az üzemidő látványosan csökken és a telefon is képes kellemetlenül melegedni.


huawei mate 20 lite notch2


Kamera


A Huawei Mate 20 Lite fotózáshoz összesen négy kamerát kínál, ezek közül kettő az előlapon, kettő hátul található.


huawei mate 20 lite kamera


Lássuk először a specifikációkat: a fő kamera 20 megapixeles, 1,8-as rekeszértékkel rendelkezik, látószöge 27 mm-es objektívnek felel meg. Ez nem túl rossz, de nem is kiemelkedő érték. Mivel Lite készülékről beszélünk, ezért kimarad a nagyobb tesókban lévő optikai zoom és az optikai képstabilizálás is. A másodlagos kamera 2 megapixeles és nem tudunk vele fotózni, csak mélységinformációkat szolgáltat a fő kamerának. A fókusz fázisdetektálás elvén működik.


Az előlapon a hátlapinál nagyobb, 24 megapixeles érzékelőt találunk, mellette szintén 2 megapixeles kiegészítő kamera ül. Az előlapi egység fix fókuszos és itt sincs képstabilizálás. A mélységérzékelő segítségével képes az arcfelismerésre is, de ezt lassan és elég pontatlanul teszi, így jobban járunk az ujjlenyomat olvasó használatával, ami villámgyorsan teszi a dolgát.


Fotózás


A gyári fényképező appban tudunk „sima” fotókat gyártani, van AR kamera, mely az augmented reality-t próbálja meg elénk tárni azzal, hogy különféle emojikat készíthetünk magunkból illetve elhelyezhetünk a videóinkon különböző animált dolgokat, táncoló, horgászó pingvineket például.






Sokkal fontosabb, hogy a kamera támogatja a Pro módot, melyben szinte minden beállítást a kezünkbe vehetünk és lehetőség van RAW formátumú képek mentésére is.


huawei mate 20 lite promod


Videózás


Videót a hátlapi kamerával 1280×720, 1920×920 és 1920×1080 felbontással tudunk felvenni, utóbbit akár 60 fps-sel is. Kódolásból H.264 és H.265 közül választhatunk. Az előlapi kamera képességei nagyon hasonlóak, azonban ott nincs 60 fps-re lehetőség. A videófelvételhez elektronikus stabilizálás áll rendelkezésre az előlapi és a hátlapi kamera esetén is, de csak 30 fps módban. A szoftver ezen kívül képes GPS címkével is ellátni a felvételeket.











Lassított videót is tudunk felvenni 120 és 480 fps sebességgel, utóbbiból maximum 10 másodperces videót készíthetünk, míg 120 fps felvétel időkorlát nélkül készíthető.


Akkumulátor


3750 mAh-s lítium-polimer akkumulátor került a Huawei Mate 20 Lite-ba, mely kellő energiát biztosít a készüléknek ahhoz, hogy átlagos használat mellett másfél, kicsit spórolva akár két napot is kibírjon. Videónézési tesztünkben 12 órás teljesítményt mértünk, normál használat közben, némi navigációval, internetezéssel, zenehallgatással másfél nap és 5,5 óra kijelzőidő után jelezte a telefon, hogy ideje töltőre tenni.


A telefon mellé kapott 18 W-os töltővel alig másfél óra alatt feltölthetjük a készüléket. A vezeték nélküli töltés lehetősége kimaradt, ami kicsit érthetetlen az üveg hátlapot nézve. Így talán okosabb döntés lett volna egy matt fém hátsó rész, ami kevésbé szedné magára az ujjlenyomatokat és nem is csúszna annyira, mint az üveg.


Csatlakozók, adatkommunikáció


Kommunikáció terén a Huawei Mate 20 Lite hozza a középkategóriás telefonok kötelező tudását, de elmarad a csúcskategóriától. Wifiből csak a 2,4 GHz-es sávot ismeri, LTE hálózatokhoz CAT 12/13-as sebességgel, azaz 600 Mbps letöltési és 150 Mbps feltöltési sebességgel képes csatlakozni.


Természetesen B20-as LTE támogatás is jelen van, ahogy a két SIM kártya kezelése is dual standby módban, bár ezt elveszítjük akkor, ha a microSD bővítési lehetőséget is ki akarjuk használni, hiszen a microSD kártya az egyik SIM helyére kerül. Bluetoothból 4.2-es verzió áll rendelkezésre, zenehallgatók számára fontos AptX támogatással. Helymeghatározás tekintetében minden jóval el vagyunk látva, van GPS, GLONASS és BeiDou vétel is.


A Type C csatlakozó nem kínál teljes sebességű adatátvitelt, csak 2.0 USB-nek megfelelő sebességgel tudjuk mozgatni adatainkat. Viszont van 3,5-es jack csatlakozó azoknak, akik vezetékes fülhallgatóval szeretnék használni a készüléket.


Végszó – Huawei Mate 20 Lite


Egy Lite telefonnál mindig az a kérdés, hogy mennyire jelent visszalépést a nagy testvérekhez képest. A legkisebb kompromisszumot talán az jelenti, hogy az LTE képességekből le kell adnunk a Huawei Mate 20 Lite esetén. A 600 Mbps letöltési és a 150 Mbps feltöltési sebesség nyilván elmarad a nagyobb tesók 1400/200-as értékétől, de a mindennapokban ennek nem fogjuk hátrányát érezni. A kamera a középkategóriának megfelelő minőségű, a Pro móddal elérhető manuális beállítások jó pontot jelentenek. A Kirin 710-es SoC teljesítménye elegendő a telefonhoz, akadások nélkül használhatjuk a hétköznapok során és nem retten vissza a játékoktól sem.


A Mate 20 Pro 250 ezer forint feletti és a Mate 20 170 ezer forint körüli árát tekintve a Huawei Mate 20 Lite egész jó vételnek tűnik. Valamivel 100 ezer forint alatt hazavihető, így a középkategóriában egy erősen megfontolandó vétel. Versenytársai közül a Honor 10 a bővíthetőség hiányával, a Xiaomi Pocophone F1 pedig a műanyag házzal marad el mögötte.


huawei mate 20 lite felirat


A Huawei Mate 20 Lite a Laptopszalontól érkezett hozzánk tesztre. A telefon megtekinthető, kipróbálható és megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...