részletes keresés

Huawei Mate 20 teszt – ez az a Kirin, amit kerestek

Frissítve: 2018-11-07 01:01:02
Létrehozva: 2018-11-06 08:22:52

Bevezető Nagyjából 2010-ben kezdődött úgy igazán a Huawei magyarországi pályafutása, akkor még csak kvázi hagyományos készülékekkel, de már az androidos modellek is javában készültek. Azóta...


Bevezető


Nagyjából 2010-ben kezdődött úgy igazán a Huawei magyarországi pályafutása, akkor még csak kvázi hagyományos készülékekkel, de már az androidos modellek is javában készültek. Azóta viszont már majd’ egy évtized telt el, a kínai gyártó pedig olyan utat járt be, amire talán kevesen számítottak volna. Globálisan már az Apple-t is előzik mobilleszállítások számában, a Samsung a cél, de ehhez azért még a dél-koreiaknak is lesz egy-két szavuk. A Huawei fejlesztget, már van saját lapkája, ráadásul rendkívül fejlett technológiával, a két legújabb csúcsmodell, a Huawei Mate 20 Pro és a Huawei Mate 20 pedig minden kétséget kizáróan keményen labdába tud rúgni, előbbi a legfelső, utóbbi szimplán a felső kategóriában.



Dizájn, kijelző


Tesztalanyunk, a Huawei Mate 20 külsőleg eléggé hasonlít a Próra, ez is hatalmas jószág, a másik sem apróság, bár a mérnökök irtó ügyesen dolgoztak, hiszen a 188 grammos tömeg és a 8,3 mm-es vékonyság ekkora tepsinél tényleg képzeletbeli tapsvihart eredményez. Persze ettől egy kézzel kezelni majdhogynem lehetetlen, azért a 6,53″-es kijelző (DCI-P3, HDR10) hiába foglalja el az előlap 88%-át, ettől még nagy. Nagyon nagy. Felül csak egy vízcsepp alakú bemetszés zavarhatja a szemet, szoftveresen eltüntethető. Kisebb, mint a Prónál, de cserébe nincs 3D-s arcfelismerés, van viszont 24 MP-es kamera, értesítési led, hangszóró.



A panel IPS, nem AMOLED, ettől még szépek a színei, jók a betekintési szögei, bár oldalról nézve jelentősen redukálódik a fényerő. Felbontása 1080 x 2244 pixel, ez 381 ppi-s képpontsűrűséget és 18,7:9-es képarányt eredményez, ami bőven elég a mindennapokra. Ügyes és némileg meglepő húzás volt, hogy nem várt módon visszakerült a 3,5 mm-es jack csatlakozó, felülre rakták ezt a portot, ahogy az infrát is, alulra az USB-C és a hangszóró került. A sztereó hangzás nem rossz, nem csúcscucc, de mobilos fronton korrekt. A Mate 20 sajnos nem vízálló, IP53-as védettséget ugyan élvez, de maximum a vízcseppek ellen szól, messze van a Pro IP68-as tanúsítványától.


Hardver


A Huawei Mate 20 lelke a legújabb fejlesztésű, 7 nm-es gyártástechnológiával készülő HiSilicon Kirin 980-as lapka került. Nyolcmagos a processzor (2 x 2,6 GHz Cortex-A76 + 2 x 1,92 GHz Cortex-A76 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A55), plusz jár még 4 GB RAM illetve Mali-G76MP10 grafikus gyorsító is, méghozzá GPU Turbo 2.0 támogatással (egyelőre még hat olyan játék van, ami ebből profitál). Az adattároló 128 GB-os, alighanem ez mindenre elég, de lehet bővíteni is, bár csak a Huawei által feltalált nanoSD-vel, ami még itthon nem is kapható.



A készülék dupla aggyal rendelkezik, ezt állítja pontosabban a Huawei, hiszen két neurális processzoregységet, azaz NPU-t kapott, így papíron akár 4500 képet is felismer mindössze 1 perc alatt, ez 120%-kal jobb a korábbi kivitelnél. Benchmarkban nyilván elég jó a telefon, a Geekbench 4 például multiban majd’ 10 ezer ponttal jutalmazta. Ennél is jobb, hogy irtózatosan gyors a Mate 20, nincs megdöccenés, nincs melegedés, így jó, ahogy van.


Szoftver


A Huawei Mate 20-ra már az Android 9.0 Pie-t és az EMUI 9-et telepítették, utóbbi a kínaiak egyedi felülete már évek óta. A szoftver az esztendők alatt jóval átláthatóbb lett, könnyebb eligazodni a menüpontok között, bár még így is rengeteg van. Kezdjük rögtön azzal, hogy a felső notch némileg eltüntethető, lényegében egy fekete csíkkal szintbe hozza a képernyő tetejét a rendszer. A szoftveres vezérlőgombok is száműzhetők, helyettük ujjmozdulatokkal lehet navigálni, például felfelé csúsztatással a főoldalra, oldalra húzással visszaléphetünk.






Hátulra szerelték az ujjlenyomat-olvasót, nem pedig a kijelző alá, mint a Pro esetén. Nagyon, de nagyon kényelmes helyen van, baromi gyors és precíz, számos funkciót elérhetünk vele (például lehúzhatjuk az értesítési sávot, válthatunk a galériában), már ha nem a képernyőt oldjuk fel. Az okos vezérlő szintén említésre érdemes, a felül lévő infrát használva lehet irányítani más eszközöket, hifit, vagy éppen légkondit. Rendelkezésre áll a témázás, valamint a Telefonkezelő, utóbbiban megszabadulhatunk a felesleges fájloktól, indíthatunk víruskeresést.






A beállításokban megadhatjuk, hogy legyen-e klasszikus menü, bekapcsolhatjuk a szemvédelmet (melegebb fehérek köszönhenek be), módosíthatjuk a betűméretet, a képernyőfelbontást, kijelezhetjük a hálózati sebességet. A hangoknál találjuk a Ne zavarj módot, a biztonságnál az arcfelismerést (ez messze nem a legbiztonságosabb módszer).


Kamera


Ha hátulról ránézünk a Huawei Mate 20 fényképezős részlegére, alighanem nehéz eldönteni, hogy ez a Pro vagy a sima. A lencseelrendezés ugyanis megegyezik, a szenzorok viszont különböznek, még ha ugyanaz is a funkciójuk. Három kamera van (plusz a 24 Mp-es, f/2,0-es szelfi), adott egy normál, 12 MP-es (f/1,8, 27 mm), plusz egy 16 MP-es nagylátószögű (f/2,2, 17 mm), valamint egy 8 MP-es telefotó egység (f/2,4, 52 mm). Videózni maximum 4K-ban lehet, sajnos csak 30 fps-sel, a szuperlassítás viszont 720p-ben és 960 fps-sel lehet, normál lassítást pedig 1080p-ben és 240 fps-sel érhetünk el.



Könnyű használni a menüpontokat a kameránál, alul választhatunk közöttük: panoráma, szelvi, fotó, videó, éjszakai és még ezer meg egy másik, talán a Pro emelkedik ki, ahol lehet záridőt, ISO-t, expozíciót babrálni, plusz a rekeszérték, amivel a hátteret lehet elhomályosítani. A beállításokban is rá lehet bökni pár dologra, rácsvonalazás, gyorsindítás, GPS-címkézés stb.






A Huawei Mate 20 képességei kamerás téren sem rosszak, főleg az elsődleges szenzor okoz kellemes meglepetéseket, simán jó hobbifotózásra, kiváló a dinamikatartomány, jó a fehéregyensúly, nincsenek kiégett részletek, talán a sarkoknál gondolja túl a helyzetet az algoritmus. A készülékkel kétszeres, veszteségmentes közelítés érhető el, ekkor viszont fakóbbak lesznek a fotók, de nem kevésbé részletgazdagok. Az igazi király viszont a nagylátószögű variáns, kitárulkozik a világ, teljesen más lesz a perspektíva, szuper ötlet volt kiszerelni ezért a monokróm szenzort. A videók jók, stabilak, annak ellenére, hogy egyik lencse sem rendelkezik optikai, csak giroszkóp alapú elektronikus stabilizálással.


Akkumulátor


A Huawei Mate 20 nem támogatja a vezetékmentes, sem pedig a szélvészgyors, 40 W-os SuperCharge töltést, ám a 22,5 W-os etetés is minden kétséget kizáróan szuper, fél óra alatt 50%-ra, másfél óra alatt pedig 100%-ra tölthető a telep. Ez pedig igen kiváló, hiszen 4000 mAh-s energiaforrásról beszélünk, ami legalább 5-6 óra kijelzőidőt és minimum másfél, de inkább két napos üzemidőt biztosít. A gyorsetetéshez fontos, hogy szükség lesz mind a dobozban lévő töltőfejre, mind pedig a kábelre!



Adatkommunikáció


Minden van igazából a Huawei Mate 20-ban. De tényleg minden. 802.11ac-s, kétcsatornás WiFi, Bluetooth 5.0, FM-rádió, infra (távirányító), A-GPS (GLONASS, BDS, Galileo), valamint NFC. Szóval durva, és soroljuk még ide az USB-C-t és a 3,5 mm-es jack kimenetet, hiszen így lesz teljes a lista. Pontosabban nem. A dual SIM-képességekkel és az LTE/4G támogatással.


Jobb vétel a Huawei Mate 20, mint a Pro?


Kezdjük azzal, hogy a Huawei Mate 20 ára 229 990 forint, ami nyilván nem a szűkebb pénztárcával rendelkező felhasználók szívét dobogtatja meg. Ezzel a termék bőven felnő a Samsung Galaxy S9+ vagy éppen az Asus Zenfone 5z, OnePlus 6T mellé, sőt, utóbbi olcsóbb is. A Mate 20 méltó konkurens, a Kirin 980-as lapkát tényleg nagyon eltalálták, a rendszersebesség nem hagy kívánnivalót maga után, villámgyors a mobil. A kamera egész jó, főleg, hogy ilyen trió került a készülékbe, ennél többre egyszerűen nincs szükség a mindennapokban.



Tovább magasztalható a Huawei Mate 20, hogy van rajta infra, 3,5 mm-es jack, és az üzemideje is sokkal jobb az átlagosnál. Mi a hiba benne? A kijelző habár nagyon jó, azért érződik, mennyivel szuperebb egy AMOLED, illetve már ebben az ársávban is jól jött volna időtállóság miatt a 6 GB RAM. Ó, és a vízállóság hiányát se hagyjuk figyelmen kívül. Ettől még a Próhoz viszonyított 100 ezer forinttal kedvezőbb árazás jól lett belőve, aki ezt a készüléket választja, tuti nem lő mellé.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...