részletes keresés

Huawei P20 Pro teszt – az intelligens fotózás mestere

Frissítve: 2018-04-12 01:01:02
Létrehozva: 2018-04-11 06:54:45

Bevezető A Huawei a harmadik legnagyobb mobilgyártó, pár éven belül viszont már a dobogó legfelső fokáról szeretnének letekinteni a vetélytársakra. Hogy ez sikerül-e, az egyelőre...


Bevezető


A Huawei a harmadik legnagyobb mobilgyártó, pár éven belül viszont már a dobogó legfelső fokáról szeretnének letekinteni a vetélytársakra. Hogy ez sikerül-e, az egyelőre még erősen kérdéses, mindenesetre a vállalat mindent megtesz azért, hogy minél közelebb kerüljön az áhított célhoz. A Huawei P20 Pro is egy lépéssel közelebb hozza őket ehhez, egy remekbeszabott telefonról beszélünk, ami ugyan formaterv szempontjából némileg megosztó, tudásban viszont nem kérdez, a cég mérnökeinek minden tudása benne van, ráadásul innovatív megoldásokat is felvonultat, ami jó irány lehetne a többiek számára is.



Külső, kijelző


Notch. Magyarul szenzorsziget, ami sajnos 2018 legtöbb telefonján megtalálható vagy megtalálható lesz, ezt pedig sokan komoly kritikával illetik, ám egyes gyártók képviselő szerint egyszerűen így lehet megoldani a dolgot, itt tart most a technológia. A 6,1″-es képátlóhoz 1080 x 2240 pixeles felbontás társul, a felül lévő bevágás nem zavaró, szoftveresen eltüntethető, legalábbis a mellette lévő sáv elsötétíthető. Az OLED technológiának köszönhetően élénkek a színek, hibátlanok a betekintési szögek, az érzékenység pedig szintén tökéletes, még a Mate 10 Pro képernyőjénél is sokkal jobb ez.



A 155 x 73,9 x 7,8 milliméteres és 180 grammos telefon IP67-es minősítést kapott, tehát a por ellen teljesen védett, a vízbe merülést pedig egy órán át fél méter mélységig lazán kibírja. A Huawei úgy döntött, hogy a mobil előlapjára helyezi a kapacitív home gombot, ami egyben ujjlenyomat-olvasó is. Ekkora eszköznél ez már nem a legkényelmesebb, nem néz ki itt jól, hátul sokkal jobb lett volna. A billentyű a képernyőn lévő virtuális vezérlőgombokat is képes kiváltani, ahogy anno a P10 esetén.


Hardver


A Huawei P20 Pro lelke a 10 nanométeres gyártástechnológiával készülő HiSilicon Kirin 970-es lapka, nyolcmagos processzorral (4 x 2,4 GHz Cortex-A73 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A53), valamint Mali-G72 MP12 grafikus gyorsítóval. A telefonban 128 GB-os tárolóegység található, ez microSD-vel nem bővíthető, nem mintha ne lenne elég lényegében minden fontos fájl vagy alkalmazás tárolására, főleg a mai felhő alapú világban. Oldalt SIM-tűvel lehet kinyitni a tálcát, két nanoSIM foglalat található belül, a kártyák standby módban tudnak együtt lógni a hálózaton. Rendszermemóriából 6 GB jutott, ennek bő a fele marad szabadon, a többit a rendszer használja.


Szoftver


Nem hiába szeretik olyan sokan a Huawei szoftverét, egyrészt villámgyors és jól optimalizált, másrészt pedig a végletekig személyre szabható. Android 8.1-ről van szó, méghozzá ennek megfelelően EMUI 8.1 felülettel. A főoldal klasszikus menü nélkül vagy azzal együtt használható, felülről húzható le az információs felület ahol a gyorsbeállítások ikonjai plusz az értesítések láthatók.






A Huawei által csak bevágásnak nevezett notch-csal egy síkban feketévé varázsolható a képernyő, így akit zavarna a szenzorsziget, az eltüntetheti. A home gomb a vezérlőgombokat úgy tudja helyettesíteni, hogy egy érintésre a visszalépést, jobbra ujjcsúsztatással az alkalmazásváltót, hosszú tapicskolásra pedig a kezdőképernyőt érjük el. A billentyűzet jól használható, ahogy a tárcsázó is, vannak témák, így könnyedén új ruhába öltöztethető minden.






A telefonkezelőben a felesleges fájloktól szabadulhatunk meg, letilthatunk telefonszámokat is. A P20 Pro fedélzetén már megtalálható az App Gallery is, ez a Huawei egyedi alkalmazásboltja. Az Okos vezérlő lényegében egy távirányító, ami nem tanítható, de rengetek előre betáplált eszközzel kompatibilis. A szemvédelem már az Android szerves része, ahogy az osztott képernyős mód is, egyik sem maradt el, ahogy a felbontásváltoztatás és a szövegméret módosítása sem.






Az ujjlenyomat-olvasó nem meglepő módon rendkívül gyors, precíz, könnyedén fel lehet oldani így a képernyőt. Akinek mégsem tetszene, ő akár az arcfelismerést is választhatja. Akad zenelejátszó, ami kellemes szolgáltatásokat vonultat fel, ahogy az Egészség is, aminek hála monitorozhatjuk a mozgásunkat, testsúlyunkat, valamint a bevitt kalóriák mennyiségét is.


Kamera, multimédia


Innováció! Mondhatnánk, de ez ha erős kifejezés, ha nem, a mobiliparban mindenképpen úttörő a Huawei P20 Pro, hiszen a hátlapjára vertikális formában három kamera is került. Van egy 40 (!) megapixeles szenzor (f/1.8, 27 mm, 1/1.7″, OIS), egy 20 megapixeles egység (f/1.6, 27 mm), valamint egy 8 megapixeles darab (f/2.4, 80 mm). A Leicával való együttműködés természetesen megmaradt, ahogy a dupla tónusú ledes villanó sem hiányozhat. Az előlapi fényképező a szelfizők valóságos álma lehet, hiszen 24 megapixelben (f/2.0) lövi a képeket. A videós képességek sem rosszak papíron, 4K-ban 30 fps-sel lehet filmezni, a szuperlassított videók pedig 720p-ben és 960 fps-sel készülnek.



A szoftver egyre átláthatóbb, bőséges funkcionalitást kínál. A fő módok között a képernyőn történő legyintéssel válthatunk: rekeszérték, este, potrté, fotó, videó, pro, továbbiak (lassítás, panoráma, monokróm, fénnyel festés, HDR, time-lapse, szűrő, 3D panoráma, vízjel, dokumentum). A Pro módban érzékenységet, záridőt, expozíció korrekciót és fehéregyensúlyt lehet babrálni. A beállításokban találjuk a felbontást, a GPS címkézést, a vízjelezést, a kamerarácsozást, az időzítőt, a hangvezérlést, a 4D prediktív fókuszt (mozgó témákon található fókuszpontokat mutatja valós időben).






Álljon itt egy szuperlassított videó is:



A képminőség őrülten jó. Talán még mindig a Nokia 808 Pureview a mobilos etalon, de a P20 Pro igencsak feladja a leckét a többieknek. A nagy megapixelszám mondjuk inkább egy felesleges erőfitogtatás és harc része, de azért aki szeret részleteket kivágni vagy csak szerkeszteni fotókat, nekik már igenis értelmet fog nyerni. A dinamikatartomány teljesen rendben van, mondjuk hiába szuper a mesterséges intelligencia, néha azért képes össze-vissza konfigurálni a beállításokat, szóval érdemes résen lenni. A részletességgel nincs baj, az éjszakai fotók pedig minden eddig látott végeredményen túltesznek, tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni ezekről az alkotásokról. Ami viszont nem jó, az a videózás. Még mindig nagyon szemcsések a filmek, ennél a konkurencia sokkal jobb, bőven lenne még hova fejlődni.



A Huawei P20 Pro sztereó hangzást biztosít, ráadásul nagyon jó minőségben, a Mate 10 Prónál még csak fekvő helyzetben működött a dolog, itt már álló formátumban is. 3,5 mm-es jack kimenet továbbra sincs, átalakítóval lehet zenét hallgatni az USB-C csatlakozón keresztül.


Adatkommunikáció, akkumulátor


A kétkártyás képességekről már beszéltünk, de sok mást is tud a Huawei P20 Pro. Egyrészt van benne 802.11 a/b/g/n/ac-s WiFi (dual-band, WiFi Direct, hotspot), másrészt NFC, A-GPS (GLONASS, BDS, Galileo), navigálni rendkívül szuper dolog a telefonnal, pillanatok alatt megtalálja a jelet és még magasabb épületek (már amennyiben van ilyen kishazánkban) sem veszíti el a jelet. Az viszont felettébb érdekes, hogy Bluetoothból csak 4.2-t kapott a mobil (A2DP, LE, EDR, aptX HD), az 5.0 illett volna. Az infra nem maradt el, ezzel lehet ugye távirányítóként is használni az eszközt.



Hiába lett meglehetősen karcsú a készülék, mégis beletuszakoltak egy 4000 mAh-s akkumulátort (hahó Samsung, így kellene ezt csinálni). Az USB-C-n keresztül villámgyorsan tölthető telep elég jól bírja szuflával, az egy nap szinte minden körülmény között hozható, de a kettő is simán lehetséges, főleg, ha valaki nem a mobiljának nyomkodásával tölti az egész napot.


Összegzés


A Huawei P20 Pro kezdőára 269 990 forint, ehhez két év teljes körű jótállás és 3 hónap kijelzőgarancia tartozik, tehát a vásárló elég biztos lehet abban, hogy probléma esetén sem fog fájni a feje. Ez az összeg ráadásul egyáltalán nincs elrugaszkodva a valóságtól, a Samsung és az Apple csúcsmodellje is jóval többe kerül ennél, az Asus zászlóshajója lesz majd igazán komoly ellenfél, már ha tényleg az ígért időben (nyár elején) megjelenik. De nem csak az ár az, ami miatt a kínaiak büszkesége híveket szerezhet magának.



A kijelző a notch ellenére gyönyörű, ugyan nem QHD+, de a Full HD+ is bőven elég, az OLED panelnek köszönhetően tényleg tökéletes tartalomfogyasztásra. A kecses dizájn mellett a Huawei gondolt a hosszú üzemidőre is, mondjuk a formaterv szenzorsziget mellett leginkább az alsó, kapacitív home gomb miatt kritizálható, ízlések és pofonok, szerintem könnyedén megszokható. A három kamera óriási ötlet, a zoomolás imádnivaló, a képminőség pedig bámulatos, egyedül a videós képességek nem érik még mindig el a felső kategória szintjét. A Huawei P20 Pro tehát jelesre vizsgázott, aki új telefonba szeretne beruházni, annak ezen a készüléken nagyon érdemes elgondolkodnia.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...