részletes keresés

Huawei P Smart 2019 teszt – az utolsó Androidos hírmondó?

Frissítve: 2019-06-08 01:01:03
Létrehozva: 2019-05-21 01:35:16

Huawei P Smart 2019 teszt a Laptopszalon támogatásával. 2019 elején jelent meg a Huawei P Smart legfrisebb verziója, amiről a nagy testvér 300 eFt-os árnyékában...


Huawei P Smart 2019 teszt a Laptopszalon támogatásával.



2019 elején jelent meg a Huawei P Smart legfrisebb verziója, amiről a nagy testvér 300 eFt-os árnyékában egészen könnyű volt megfeledkezni. Azonban a visszajelzések alapján számos olvasónk érdeklődik a 60-70 eFt-os telefonok iránt, így az alsó-középkategória versenyzőire is oda kell figyelnünk. Ebben a kategóriában pedig még véresebb ütközetek zajlanak, mint a zászlóshajók csatájában – ezért nagyon fontos arra a kérdésre választ adni, hogy



kinek érdemes elgondolkoznia a Huawei P Smart 2019 megvásárlásán?


A minél objektívebben mérhető eredmények vizualizálása érdekében a teszthez egy ötpontos (funkcionalitás, teljesítmény, kamera, megbízhatóság, egyebek) sorvezetőt fogunk alkalmazni, amely alapján fejezetről-fejezetre értékeljük a kínai csemegét.



















































































Adatlap
Huawei P Smart 2019 teszt
Chipset HiSilicon® KIRIN™ 710  (Octa-core, 12nm, max. 2.2 GHz)
GPU ARM Mali-G51 MP4 (max. 1000 MHz)
Memória 3 GB
Kijelző 6.21” (2340 x 1080p), 94.7 cm2 LTPS IPS érintőkijelző, fényes, ~415 ppi
Kamerák – előlapi: hátlapi: 8 MP, f/2.0
13 MP, f/1.8, PDAF + 2 MP mélységérzékelő
Háttértár 64 GB (bővíthető)
Csatlakozók 1×3.5mm jack, 1x microUSB (USB 2.0)
Adatkapcsolat 4G/LTE (dual Nano-SIM), 802.11 a/b/g/n/ac kétsávos WiFi, Bluetooth 4.2, NFC
IP-védettség n/a
Helymeghatározás A-GPS, GLONASS, BDS
Szenzorok  gyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó (hátlapi), környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Méret 155.2 x 73.4 x 8 mm
Tömeg 160 g
Akkumulátor 3400 mAh
Operációs rendszer Android 9.0 (Pie); EMUI 9
Garancia 24 hónap
Ár 64.900 Ft (2019 április)







Huawei P Smart 2019 teszt


funkcionalitás


csatlakoztathatóság

A telefonon egy microUSB átjárót, valamint egy 3.5 mm jack csatlakozót találunk. Előbbi előnye, hogy nagyon elterjedt és valószínűleg már minden olyan kiegészítővel rendelkezünk, amire szükségünk lehet. Hátránya, hogy az USB-C szabvány elterjedésével nagyon elavultnak hat a telefon ezzel a “kőkorszaki” porttal. A jack csatlakozónak viszont egyértelműen helye és ami még ennél is fontosabb: funkciója (!) van, főleg ebben az kategóriában. A vezetéknélküli csatlakoztathatóságról ac képes Wi-Fi modul, Bluetooth 4.2, valamint NFC gondoskodik. Ezek sorából érdemes kiemelni a Wi-Fi modult, ami az otthoni sebességtesztünkön az alább látható eredményt érte el.






telefon funkció

A szokásos kommunikációs alapokra építkezik a P Smart, így GSM,UMTS és LTE (Cat6) hálózatokon keresztül tud kommunikálni. Ennek eredményeként hazánkban nagyon jól használható a kínai csöppség, csak igazán félreeső / leárnyékolt helyeken kell megküzdeni a hálózati kapcsolatért. A beszédhang egyébként tisztán érthető, és minket is tisztán fognak érteni. A kihangosítás működhetne azonban jobban is: circa 1 méter távolságból viszonylag jól értjük a másik felet, de zajos környezetben minket már kevésbé fognak hallani.


kijelző

Az IPS panellel szerelt kijelző viszonylag nagy (6.2 hüvelyk), egészen jó felbontással és pixel sűrűséggel rendelkezik (2340 x 1080p @ 416 PPI). Fényereje (440 cd/m² @ 85%) elégséges ahhoz, hogy szabadtéren is használni tudjuk, de ahhoz már kevés, hogy ilyen körülmények között élvezni is tudjuk. Azonban a direkt napfényt elkerülve nagyon is élvezhető az élénk színvilággal, és jó betekintési szögekkel rendelkező IPS panel által szolgáltatott kép. Érdemes még megemlíteni, hogy a viszonylag jó kijelző arányt (83.1%) leginkább a felülről benyúló szenzorcsepp rontja le, de végeredmény nem kifejezetten csúfos.
















Huawei P Smart 2019 teszt


teljesítmény


hardver

A 2019-es P Smartban egy HiSilicon Kirin 710 lapka dolgozik 3GB RAM és egy ARM Mali-G51 MP4 grafikus gyorsító társaságában. A Kirin 710 8 maggal operál, amelyek közül 4 a teljesítményért (Cortex-A73 @ 2.2GHz), a maradék 4 (Cortex-A53 @ 1.7GHz) pedig a háttéralkalmazások stabil futtatásáért felel. A Mali-G51-ről elég annyit tudni, hogy a Bifrost architektúrára építkezik, és a tipikus órajele 650 MHz. Tárhely gyanánt 64GB eMMC áll a felhasználó rendelkezésére, ami bőven elég, ha figyelembe vesszük a microSD kártyával történő bővítés lehetőségét.


szoftver

A Huawei P Smart 2019 Android 9 Pie alapokra építkezik, és a saját launcher-rel (EMUI 9.0.1) operál. Az interfész még kellően intuitív és jól használható még azok számára is, akik viszonylag régi Android-ról frissítenek tesztünk főszereplőjére. Természetesen kapunk néhány előre telepített alkalmazást is, de ezektől gond nélkül – és viszonylag egyszerűen – meg tudunk majd szabadulni.


felhasználói / gamer élmény

A Kirin 710-es lapka még 2018-ban jelent meg, de ez nem azt jelenti, hogy túlságosan elavult lenne napjaink alsó-középkategóriás okostelefonjaihoz. Senkit ne tévesszen meg, hogy a zászlóshajókban ennél jóval erősebb SoC dolgozik, kétszer (néha már háromszor) ennyi RAM társaságában – a P Smart 2019 bőven elégséges a legtöbb felhasználó igényének kiszolgálásához. Ebbe beleértjük az Android Pie zavartalan operációját, az alapalkalmazások zökkenőmentes futtatását, és némi kompromisszumok mellett még a hardverigényes appokkal is megpróbálkozhatunk. Ezt az értékelést megerősítették az alább látható szintetikus benchmarktesztek eredményei is.






A Mali-G51 grafikus gyorsítónak köszönhetően olyan játékokba is belekóstolhatunk, aminek a futtatása során a korábbi telefonok nagyon könnyen letérdeltek. Ennek eredményeként az Arena of Valor, valamint az Asphalt 9 Legends is 30 fps körül muzsikált magas grafikai részletesség mellett. Akinek ennél nagyobb teljesítményre van szüksége, annak az akkumulátor beállításoknál engedélyeznie kell a teljesítmény módot és a maradék frame veszteség egy részétől megszabadul. Ennek a megoldásnak azonban nagy hátránya, hogy a melegedésre amúgy is hajlamos telefon még gyorsan eléri a throttling hőmérsékletet.




Huawei P Smart 2019 teszt


kamera


előlapi kamera

A szenzorcseppbe integrált selfi kamera 8 megapixeles (@ f/2.0) tűzerővel rendelkezik, ami elégséges ahhoz, hogy elfogadható képeket készítsünk jó fényviszonyok között. Sajnos ezen felül nem sikerült más specifikációkra fényt deríteni, mert sem a gyártó honlapján, sem harmadik féltől származó információk nem azonosítják be pontosan a szenzort. Azt azért még érdemes megemlíteni, hogy a közkedvelt bokeh effekt is rendelkezésre áll, de ebben az ársávban nem várhatjuk el, hogy a zászlóshajók szintjén látott portrémóddal előtt képeket lássuk majd viszont.






hátlapi kamera

A hátlapi dual-kamera szetup összesen 15 megapixelt (13+2) kínál, ami összességében kellő információt szolgáltat az átlagfelhasználó igényeinek kiszolgálására. A kisebb szenzor csak a mélységérzékelést segíti, amelynek köszönhetően valósághű(bb) bokeh effektet készíthet a kamera szoftver mesterséges intelligenciája. A nagyobb szenzor f/1.8 rekeszértékkel rendelkezik, ami bőven elég ahhoz, hogy a viszonylag kis méretű felületet megtöltse a szükséges mennyiségű fénnyel. Ez persze nem azt jelenti, hogy gyenge fényviszonyok között is nappalihoz hasonló minőségű képeket készíthetünk, de a végeredmény még ebben az esetben is megfelelőre értékelhető.


fénykép készítés & mozgókép rögzítés

Azt már most látni, hogy a kamera-technológiák sorában a jelen és a közeljövő legnagyobb slágere a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása. Ez a 2019-es P Smart esetében is tetten érhető, hiszen az MI nem csak a bokeh effekt létrehozásában segít, hanem a szenzorokból érkező információ feldolgozását követően 22 különböző beállításból a legmegfelelőbbet választja ki az adott fénykép elkészítéséhez. Az MI-vel felvértezett okostelefon-fotósok elképesztő minőségi ugrás kapujában állnak, hiszen sokkal vonzóbb fényképekkel tölthetik meg a FB és Insta feedjüket. Ezzel szemben a mozgókép rögzítés tekintetében viszonylag szűk lehetőségek állnek rendelkezésünkre, hiszen a felhasználónak meg kell elégednie 1080p @ 60fps felvételekkel.







Ezt az élményt tovább rontja, hogy se optikai, se elektronikus képstabilizáció nem simítja ki a kézremegésünket, ami az eredményt elnézve picit kellemetlennek tűnhet 2019-ben. A további feldolgozást megkönnyítve h.264 / h.265 codec-ek közül választhatunk, a maximum bit-ráta pedig 10.8 Mbps körül alakul (sztereó hang @ 192kbps). Ezek a specifikációk már önmagukban árulkodóak: a P Smart videó rögzítésre csak megfelelő minősítést kaphat, de ez nem feltétlen jelent problémát a 60 eFt-os ársávban. Érdemes még megemlíteni, hogy a szenzorcseppben elrejtett 8 megapixeles kamera csak 30 fps mellett garantálja a 1080p felbontást, de ez bőven elégséges a nagyszülők videóhívásához.









Huawei P Smart 2019 teszt


megbízhatóság


anyaghasználat

A P Smart helyét és szerepét nagyon hamar elárulja a viszonylag olcsó hatást keltő műanyag (Plexiglas) váz. Ez három, egészen vonzónak mondható színben (Midnight Black, Sapphire és Aurora Blue) jelent meg, és fotókon alapvetően jó benyomást kelt. Kézbe fogva ezt már kevésbé mondhatjuk el, de cserébe legalább viszonylag könnyűnek tűnik a telefon. Azonban a műanyaggal kapcsolatos legnagyobb aggodalmat a karcállóság kérdése jelenti, amellyel összefüggésben a teszt nem szolgáltatott elég időt, hogy minden kétségünket kizárjuk. További bosszúságot szolgáltat az ujjlenyomat vonzó felület, így összességében mindenféleképp javasolt egy külön tok használata a P Smart esetében.


huawei p smart 2019 teszt anyaghasználat


összeszerelés

Annak ellenére, hogy az anyaghasználattal kapcsolatban felmerült néhány kérdés, az összeszerelés minőségére nem lehet panaszunk. Az illesztések mindenhol pontosak, a kézbe simuló telefon pedig kellően szilárd benyomást kelt a Plexiglas ellenére is. Emellett érdemes még azt is megjegyezni, hogy a lekerekített éleknek és barátságos színhasználatnak köszönhetően egészen vidám, fiatalos benyomást kelt a P Smart.


szervízháttér

Murphy óta tudjuk, hogy ami elromolhat, az előbb vagy utóbb el is fog romlani. Ez alól a Huawei telefonok se képeznek kivételt, ezért érdemes néhány szót ejteni, hogy szerviz-szükség esetén mire számíthatunk. Az első és legfontosabb, hogy a külföldről rendelt telefonok garanciáját csak az eladónál lehet érvényesíteni. A szervizjogok hazai érvényesítéséhez hazai forgalmazóra van szükségünk, emiatt érdemes néhány ezer forinttal többet kifizetni annak érdekében, hogy a megvásárolt telefon szakszerű javítása biztosított legyen. A Laptopszalonnál megvásárolt Huawei P Smart 2019 okostelefonok esetében Magyarországon érvényesíthető 24 hónap korlátozott jótállás áll az ügyfelek rendelkezésére.




Huawei P Smart 2019 teszt


egyebek


tartozékok

A doboz tartalma viszonylag szegényes, így az elengedhetetlen töltő mellett csak és kizárólag egy fülhallgatót találhatunk. Ez mindenféleképp jobb megoldásnak tűnik, mint a Xiaomi gyakorlata, de azért örömmel láttunk volna egy szilikon tokot. Öröm az ürömben az előre applikált kijelzővédő fólia, ami főleg azért hasznos, mert nem Gorilla üveg védi a kijelzőt.


hangzás

Talán senkit sem fog meglepni, hogy egy ~60 eFt-os telefonba integrált hangszóró csak a legelementárisabb igényeket tudja kielégíteni. Minden más esetben fej/fülhallgatóra, vagy egy külső hangszóróra lesz szüksége a felhasználónak. Ez utóbbi esetében nagy segítséget jelent a 3.5 mm jack csatlakozó jelenléte, hiszen így nem csak a manapság elterjedt vezetéknélküli eszközöket, hanem a régen elfelejtett hangszórókat is csatlakoztatni tudjuk majd P Smart-hoz.


üzemidő

Üzemidő tekintetében sajnos inkább visszafejlődésről beszélhetünk, hiszen a 3400 mAh az átlagosnál is kevesebb naftát szolgáltat a felhasználónak. Ennek eredményeként mindössze 22 óra rendelkezésre állást sikerült kipréselni a P Smart akksijából, és circa 9 óra webböngészés teljesen lemerítette.




Huawei P Smart 2019 teszt


ítélet


Az alábbi ábra remekül szemlélteti, hogy a P Smart a legtöbb pontban éppen csak meg tudta ugrani az elvárt minimumot, miközben a gyenge üzemidejének köszönhetően az egyéb kategóriában picit a norma alá is süllyedt. Ezt azonban viszonylag könnyen megbocsájthatjuk a kínai barátunknak, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy napjaink okostelefonjai – mAh kapacitástól függően – minden este töltőn végzik. A P Smart alapvetően az átlagfelhasználók igényeire lett szabva, és ezt az ára is hűen tükrözi.

huawei p smart 2019 teszt


A Huawei P Smart 2019 teszt előestéjén jelent meg a hír, miszerint a legnépszerűbb kínai okostelefon gyártót elzárják az amerikai szoftver és hardver forrásoktól. Ez azonban csak azokat a Huawei termékeket fogja érinteni, amelyek még nem kerültek a boltok polcaira, így tesztünk főszereplőjén még futni fognak a Google/Android alkalmazások. huawei p smart 2019 teszt






A versenytársak közül kettőt érdemes kiemelni: a Xiaomi MI A2 és a Redmi Note 7. Az A2 anyaghasználat terén mindenféleképp erősebb, mint a vetélytársak, a hardveres téren viszont fej-fej mellett folyik a küzdelem. 4K videókat szintén csak az A2-vel tudunk rögzíteni, állóképekben viszont a Redmi Note 7 lehet a jobb, de csak egy nyúlfaroknyival. Emiatt érdemes a kamerákkal összefüggésben leszögezni, hogy pusztán a megapixelek nem sok mindent jelentenek, a rekeszérték és – még inkább – a szenzor mérete sokkal fontosabb. Ezek alapján pedig alig-alig van eltérés a három kínai telefon között.



A P Smart-ot első sorban azoknak tudjuk ajánlani, akiknek elengedhetetlen az NFC támogatás (másik kettőben nincs), egyben a kategória legkompaktabb 6 hüvelykes telefonját keresik, mert súlya és mérete alapján felülkerekedik vetélytársain.


Huawei P Smart 2019 teszt a Laptopszalon támogatásával készülhetett el.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...