részletes keresés

Huawei Watch GT teszt – elképesztő üzemidő

Frissítve: 2018-11-02 01:01:03
Létrehozva: 2018-11-01 10:37:55

Bevezető Mindig van új a nap alatt. Az okostelefonok, a tabletek, az okoskarperecek, majd például az okosórák. Utóbbinál nagy a verseny, hiszen a legtöbb nagy...


Bevezető


Mindig van új a nap alatt. Az okostelefonok, a tabletek, az okoskarperecek, majd például az okosórák. Utóbbinál nagy a verseny, hiszen a legtöbb nagy gyártó komoly potenciált látott és még mindig lát ebben a szegmensben. Egyáltalán nem véletlen, hiszen van is itt pénz, a felhasználók egyre jobban szeretik ezeket a kütyüket. Az egymás elleni harcban jelenleg az Apple vezet, méghozzá toronymagasan, az Apple Watch pedig immár a negyedik generációnál tart, így látszik, nem veszik félvállról a dolgot még ebben az előnyös helyzetben sem. A Huawei viszont nem az a cég, aki akár a második helybe belenyugodna, mobilgyártásban már megelőzték a cupertinói vállalatot, jöhet most az óra. A Huawei Watch GT-vel erre minden esély megvan, hiszen már a megjelenéskor olyan üzemidőt lengettek be, amire eddig az okosórák történetében nem volt példa. És nem hazudtak, nagyon nem.



Külső


A Huawei Watch GT meglehetősen királyul néz ki, a 46,5 x 46,5 x 10,6 mm-es méretekből főleg utóbbi emelkedik ki, igen karcsú a kütyü. Az anyaghasználatra egy rossz szavunk nem lehet: 316L rozsdamentes acélból készült a keret, a szíj pedig ugyan gumiszerű műanyag, mégis van rajta egy bőrszerű (műbőr?) borítás, barna színű, ami szuper ötlet volt, bár talán egy kicsit összeráncolja az ember a homlokát, hogy miért így lett pontosan. Persze kapható más árnyalatokban is, ki milyet szeretne.



A kijelző 1,39 hüvelykes, kör alakú, egy AMOLED panel, aminek nem csupán a betekintési szögei és színei frankók, hanem nagyon éles, a 454 x 454 pixel és az ebből adódó 326 PPI-s képpontsűrűség egészen kivételes. A kijelzőt úgynevezett DLC (gyémánt-szerű szén) nanokompozit bevonat védi. Nyilván érintésérzékeny, így lehet vezérelni a működését. Igen szuper, hogy az óra vízálló 5 ATM-ig, nyugodtan lehet benne úszni is.


Hardver


Egy érdekes lépés történt itt. Az okosórák átlagosan 4 GB-nyi belső tárhelyet kapnak és legalább fél giga RAM-ot. Mivel azonban erre az eszközre nem lehet alkalmazásokat telepíteni, így teljesen más a struktúra: az adattároló 128 MB, a rendszermemória pedig 16 MB (igen, megabájt), utóbbi a szoftver és az appok használják csupán. A műveleteket egyébként az ARM Cortex-M4-es lapka végzi.


Szoftver


Kezdjük ott, hogy Android 4.4 vagy iOS 9.0 szükséges ahhoz, hogy telefonhoz csatlakoztathassuk a Huawei Watch GT-t. Amit még mindenképpen telepíteni kell a mobilra, az a Huawei Health, magyarul Egészség alkalmazás, hiszen ez tárolja az adatokat, itt lehet megnézni a legfontosabb tudnivalókat, a kommunikáció Bluetooth 4.2 LE-n keresztül épül fel, WiFi nincs.






Az óra az oldalsó két gombbal, érintéssel és ujjcsúsztatással vezérelhető. A felső billentyű hozza elő a menüt és ezzel lehet visszalépni, az alsó pedig az edzésmódokhoz visz. A kütyü menürendszere jól átlátható, bár még van mit reszelni a szoftveren, hiszen nem a legfolyamatosabb a görgetés, jött már frissítés, egyre jobb, látják ezt a cégnél is. A főoldalnál fentről húzva az ujjunkat az gyorsbeállítások gombjai figyelhetők meg, felfelé csúsztatva pedig az értesítések, amiket egyesével sajnos nem lehet kilőni.






Simán lecserélhetjük az óralapot, van klasszikusabb és információdúsabb változat is. A menüpontok között kószálva találjuk az edzést, az alvásfigyelést (3 óra felett tud részletesen tájékoztatni, ennél rövidebb pihenést csak ilyen szunyókálásnak érzékel), a magasságmérőt, az iránytűt, az időjárást, az üzeneteket, a visszaszámlálót, a stoppert, az ébresztőt, a zseblámpát (fehéren világít a kijelző), a telefonkeresést és a beállításokat.






Nem beszéltünk még a pulzusmérésről, pedig az is van, hat LED-del próbálja meg a legpontosabb eredményeket kinyerni a Huawei Watch GT, ráadásul a nem megfelelő pozícióban lévő szenzorok méréseit figyelmen kívül hagyja, így igen korrekt számokkal találkozhatunk. Nem orvosi eszköz, de egész jól mér. A mobilos alkalmazásban monitorozhatjuk testtömegünk alakulását, az edzések útvonalait (nem kell futáskor telefon, hiszen az órában van GPS), a megtett lépéseket stb.


Üzemidő


Itt nyújt kiemelkedőt, sőt, egészen rendkívülit a Huawei Watch GT. A 420 mAh-s akkumulátor ugyanis alig akar lemerülni. Ha csak úgy hagyjuk értesítéseket küldeni, méregetjük a pulzusunkat, néha használjuk a GPS-t, akkor két hétig lazán elrakhatjuk a mágneses is töltőt a fiókba. Ha még ennél is kevesebbet nyomkodjuk, akkor kijöhet a három hét, folyamatos aktivitáskövetés esetén pedig közel egy napig tudunk tevékenykedni egy feltöltéssel. Elég durva.



A Huawei Watch GT a legjobb?


A Huawei Watch GT 79 990 forintba kerül, ami messze nem a legdrágább okosóra, ennél az Apple és a Samsung csúcsragadozói is többe kerülnek, de nem is a legolcsóbb. Az óra legnagyobb erénye az iszonyat hosszú üzemidő, ami olyan egyedivé teszi, hogy sokan már csak ezért is megvásárolják meg, nem is hiába. A rendszer jól működik, aki szeret sportolni, minden szükséges funkciót megtalál majd benne.



Igen ám, de azért érdemes szem előtt tartani, hogy a Huawei Watch GT esetén hiányosságok is vannak. Nincs elég tárhely és zenelejátszó sem, hogy mondjuk Bluetoothon keresztül hallgassuk a muzsikát, plusz telefonálni sem lehet vele, nem utolsósorban pedig elfelejthetjük a további applikációk telepítését. Hogy akkor megéri vagy sem? Aki olyan órát keres, ami mindenről értesít és van benne GPS, annak igen, de csak ha a kijelző is számít, mert ugyanezt a tudást (csak jóval bénább képernyővel) az Amazfit is tudja.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...