részletes keresés

Lenovo IdeaPad 520-15IKB teszt

Frissítve: 2017-09-19 01:01:03
Létrehozva: 2017-09-16 07:53:15

Az Lenovo Ideapad 520 – 15IKB-t a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben. Lenovo IdeaPad 520 – Bevezető Nehéz korszakukat...


Az Lenovo Ideapad 520 – 15IKB-t a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Lenovo IdeaPad 520 – Bevezető


Nehéz korszakukat élik a laptopok. Állítólag, hiszen az okostelefonok már-már olyan erővel rendelkeznek, hogy minden fontos feladatot ellátnak, ráadásul több gyártó próbálkozik olyan kiegészítővel, ami valóban asztali megoldáshoz közelivé teszi ezeket az eszközöket. No de azért nem eszik olyan forrón a kását. Azért még mindig jobb egy teljes billentyűzettel és képernyővel rendelkező gépen dolgozni, és valószínűleg nagyon sok víz lefolyik még a Dunán addig, mire komolyabb változások következnek be. Addig pedig dúl a csata, a Lenovo például itthon az élen jár az eladásokban, de számos konkurenssel meg kell küzdenie.



Az emberek szeretik a kompakt, vagy a sok mindenre használható notebookokat, mert az egy dolog, hogy valaki állandóan csak gépeli az Office dokumentumokat, azért nem rossz néha játékkal elütni az időt, vagy egyszerűen csak olyan videót nézni, aminek a felbontása már a mai kornak megfelelő. Ehhez azonban hardverre van szükség, mindegyik előbb felsorolt igényt pedig csak akkor lehet kielégíteni, ha a processzor mellett dedikált videokártya is hever. Tesztalanyunk, a Lenovo IdeaPad 520 – 15 IKB kompromisszumkész eszköz, jól bírja szuflával, korrekt teljsítményt nyújt, sőt, még jól is néz ki.



Külső, burkolat


A Lenovo IdeaPad 520 a maga 2,2 kg-os tömegével egyáltalán nem mondható ultrahordozhatónak a gép, de azért egy hosszabb séta utána sem fogjuk úgy hinni, hogy leszakad a kezünk. Főleg annak tudatában nem fogjuk kellemetlenül érezni magunkat, hogy minőségi anyaghasználattal van dolgunk, legfőképpen alumínium és némi műanyag váltja egymást, jó tapintással, kellemes összeszereléssel, szerencsére a zsanár is jól fog, plusz 180 fokban kihajtható, így az asztalon használva, vagy ölbe téve is megtalálhatjuk a megfelelő pozíciót.



A képernyőt körülölelő keret nem túl vékony, de nem is mondható borzalmasan visszataszítónak, talán akkor lett volna jobb az összehatás, ha feketére festik. Ergonómiai szempontból a kategória átlagát hozza a laptop, nem emelkedik ki belőle, természetesen nem is tudja felvenni a versenyt mondjuk a Dell XPS 13-mal. Az ujjlenyomatokat nem gyűjti a burkolat, a tenyerünknek pedig bőven van hol hely pihenni még hosszabb gépelés után is.


Csatlakozás


A Lenovo IdeaPad 520 jobb oldala nem rejt túl sok izgalmat: van egy DVD-RW-nk, amit valószínűleg egyre kevesebben fognak használni, érdekes, hogy milyen gyorsan leváltotta a felhőszolgáltatás a lemezeket. Plusz van egy Kensington zár is itt, hogy teljes legyen a kép.



A bal oldalon már jóval több minden zsúfolódik össze, de szerencsére bőven volt hely, hogy ne egymás hegyén-hátán legyenek a csatlakozók. Találunk itt 3,5 mm-es jack kimenetet, teljes értékű HDMI-t, Ethernet portot, két normál USB 3.0-t, egy töltőcsatlakozót, egy USB-C-t, egy kártyaolvasót (ez nagyjából 80 Mbps-sel tud írni maximum, de nyilván az adott kártyától függ), valamint egy ledes visszajelzőt.



Kommunikáció


A beépített Intel® Wireless 3165 egy 1×1 AC-WLAN kártya, amit egyébként a kevésbé költséges laptopokban lehet megtalálni. A teljesítménye elegendő a mindennapokban, bár a sebessége nem annyira bámulatos, mint mondjuk egy 7265-nek. Van még Bluetooth is a gépben, plusz a képernyő felett találjuk a webkamerát, ha éppen videochatelni támadna kedvünk.


Billentyűzet


Ha ránézünk az alant látható képre, láthatjuk, hogy nagyon szorosan helyezkednek el egymás mellett a gombok, aminek az a következménye, hogy ameddig ehhez nem szokunk hozzá, el kell fogadni néhány elgépelést. Nyilván egy ekkora laptopon nehéz lett volna megoldani, hogy teljes nagyságú billentyűket szereljenek rá, odaférjen a numerikus rész és még kényelmes is legyen, így inkább utóbbinak a kárára tömtek ide mindent.



ALenovo IdeaPad 520 klaviatúráján más téren nem okoz kellemetlenségeket, a gombok nyomáspontja jó, nincs holtjátékuk, nem mozognak a helyükön, persze a ThinkPad sorozat etalon megoldását meg sem közelíti ez a kialakítás. Örömteli azonban, hogy rendelkezésre áll a billentyűzetvilágítás, két fázisban állítható, kicsit kékes-fehér fény vetül fel alulról. A legrosszabb rész minden kétséget kizáróan a fel és le gomboknál lelhető fel, a vastagabb ujjbegyek itt pláne gyorsan el tudnak tévedni.


Touchpad, biztonság


A Lenovo által ClickPadnek nevezett érintőrész műanyag felülettel rendelkezik, ami nem érződik olcsó megoldásnak, de az üveghez képest érezhetően gyengébb a precizitás. Szerencsére a klikkelés nem hangos, tehát nem az van, hogy dolgoznánk a párunk mellett ő pedig minden egérhangra felriad, korrektül működik és a töbujjas gesztusokat is támogatja.



Hiába nem egy üzleti laptop a Lenovo IdeaPad 520, a billentyűzet jobb alja alá került egy ujjlenyomat-olvasó, amivel a cég a ma egyre inkább közkedvelt biztonsági trendet lovagolja meg. A működési sebessége nagyon jó, pontos a felismerés, mondjuk a ThinkPadekből ismert led (ami azt mutatja, hogy működéskész) hiányzik.


Kijelző


A Lenovo IdeaPad 520 képernyője 15,6 hüvelykes. Több jó hírrel is szolgálhatunk vele kapcsolatban: egyrészt 1920 x 1080 a felbontása, így meglehetősen éles megjelenítőn dolgozhatunk, IPS, tehát nagyon jók a betekintési szögek és a színek, ráadásul matt felületet kapott, így kültéren sem lesz probléma a használata, mondjuk a 256 nites fényerő csak jónak, nem pedig tökéletesnek mondható, persze azért ne legyünk telhetetlenek, kevés termék tud ennél többet a kategóriában.



A kijelző impulzusszélesség-modulációja (PWM-je /hogy mi az, arról ITT írtunk korábban/) szerencsére nagyon alacsony, mindössze 24510 Hz, aminek hála még az érzékeny szemmel rendelkező felhasználók is nyugodtan tudnak hosszú órákat dolgozni. A legtakarékosabb fényerő esetén 0,18 nitet lehet mérni, vagyis a kontrasztarány 1:1522-re jön ki, amivel szintén elégedettek lehetünk. Akad azért rossz hír is, ilyen az sRGB színskála mindössze 61,5%-os megjelenítése, ebből tisztán látszik, hogy spórolós a panel, dacára a kellemes tulajdonságoknak.


Teljesítmény


A Lenovo IdeaPad 520 lelke egy Intel® Core™ i5 Processzor-7200 Kaby Lake rendszerchip, méghozzá kétmagos processzorral karöltve, plusz nem lehet elmenni szó nélkül a GeForce 940MX kártya mellett sem, amiről a következő részben írunk bővebben. Kicsit szűk keresztmetszet lehet a mindennapokban a 4 GB-nyi DDR4L-2400 RAM, érdemes ezt legalább a duplájára bővíteni akár sima dokumentumszerkesztés, böngészés, akár visszafogottabb játék esetén. Egy slot van csak, ez maximum 16 GB-os modulokat tud fogadni. Tárhelyből ezen az áron 1 TB-nyi winchester jár.


A kétmagos processzor 15 W-os maximum fogyasztást tud felmutatni, tehát egy energiatakarékos megoldás ez, ami alapvetően 2,5 GHz-en ketyeg, de turbó üzemmódban akár 3,1 GHz-re is képes felpörögni.


Grafikus gyorsító


A Lenovo IdeaPad 520-ban lévő GeForce MX940 grafikus gyorsító már egy elég öregecske megoldás, de pont azért férhetett be a burkolat alá, mert így egyrészt többet tud nyújtani a Lenovo laptopja, másrészt mégsem drágítja meg túlságosan az eszközt. A kártya már három éves, igazából a 840M átnevezése, de szerencsére a gyártó a GDDR5 változatot tette be. A dedikált eszköz mellett akad még Intel® HD Graphics 620 is, ami természetesen a lájtosabb feladatok ellátása során kap nagyobb szerepet.

























 Játék  FPS (nagy / közepes)
 FIFA 17 (2016)  38 / 77,6 fps
 Company of Heroes 2 (2013)  19,4 / 32,4 fps
 A Witcher 3 (2015)  13,4 / 25,0 fps
 GTA V (2015)  13,6 / 56,9 fps


Zaj


A Lenovo IdeaPad 520 ventilátora alapműveleteknél nincs mindig bekapcsolva, de szinte azonnal felpörög, ha picit is terhetjük a rendszert, ez még a böngészést is magában foglalja. A levegő ilyenkor halkan áramlik be a gépbe, egyáltalán nem csap nagy zajt a gép, még párunk mellett ágyban dolgozva sem zavaró. Játékoknál azért más a helyzet, olyankor forog rendesen minden, de minden bizonnyal az izgalmas gémelés közben aligha a ventilátorok ricsajára fülelünk majd.



Hőmérséklet


A mindennapos nyomkodás során nem melegszik fel túlságosan a burkolat, az egészen kellemes 24-25 fok közelében marad a gép minden része, mondjuk fura is lenne, ha nem így történne. A terheléses teszt azonban egyáltalán nem ad okot mosolygásra, főleg a billentyűzet feletti rész hevül fel nagyon, néha még az 50 fokot is meghaladja, ami azért már érezhetően süt, ha mondjuk éppen ölünkben tartva próbáljuk végigvinni a The Witcher 3-at. A leginkább a CPU “lobban be” ilyenkor, 99 fokos, a GPU némileg visszafogottabb, hiszen a hőmérő higanyszála 85 fokig kúszik fel nála.

























































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo IdeaPad 520 – 15IKB
Processzor Intel® Core™ i5 Processzor-7200U
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD Graphics 620
Nvidia GeForce 940MX
Akkumulátor használat
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, bekapcsolt kijelző nulla fényerő 14 óra 10 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 10/6 fényerő 9 óra 54 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8 fényerő 2 óra 5 perc
HD film, PDF nézegetés, internet rar csomagolás rádiók bekapcsolva, 10/6 fényerő 9 óra 11 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett Félig: N / A
Teljesen: N / A
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 30°C 99°C 95°C
GPU hőmérséklet 30°C 85°C 83°C
Zajszint emberek hallható hallható
Környezeti hőmérséklet 23°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
26,5 26,7 25,6 24,8 25,9 25,2
26,1 26,2 25,4 24,3 24,9 24,6
25,6 25,0 24,8 23,9 24,1 24,2
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
49,3 47,6 48,2 50,9 51,2 48,8
37.4 35.2 37,6 36,7 38,4 39,0
34.6 28.6 23.8 22.7 26.4 32.3

Hangszóró


A hangszórók alul kaptak helyet, a Harman minősítés most sem maradt el, bár az 510-es modellnél már láttuk, hogy ez mennyire nem jelent semmit a valóságban. Az 520-asnál némileg sikerült javítani a helyzeten, de még mindig nem az igazi, nem túl hangos, zajosabb környezetben már a maximum sem lesz mindig elég. A hangzás minősége viszont egész korrekt, szépen, kiegyensúlyozottan szólalnak meg a magas és a mély dallamok.



Üzemidő


Az akkumulátor teljesítménye nagyon jó, ha nem nyúlunk a géphez, csak úgy megy, akkor akár 14 óráig is képes életben maradni egy feltöltéssel. Nyilván ennek a mindennapokban nem sok értelme lenne, úgyhogy elkezdtünk egy kicsit wifizni, olvasni, dokumentumokat szerkeszteni, ám még így is kijött úgy 9 óra, vagyis egy munkanap, ugyanúgy a Full HD-s filmeket is legalább 8-9 órán keresztül lehet élvezni. A teljes terhelés már más tészta, de a 2 órás megmérettetést ilyenkor is lazán bírta a masina.


Szerviz


2013-ig az egyik legnépszerűbb gyártó volt hazánkban, azonban a szerviz Lengyelországba, majd Győrbe költöztetése (Telemax), valamint a súlyos alkatrészhiány és hosszas szervizidő (1-2 hónap) miatt kifejezetten népszerűtlenné vált a vásárlók körében. Sajnos itt még van hová fejlődnie a Lenovo-nak.


Lenovo IdeaPad 520 – Összegzés


A Lenovo IdeaPad 520 egy kevés kompromisszumot igénylő, lényegében minden fontosabb feladat ellátására használható laptop, aminek vannak előnyei és hátrányai. Előbbiek közé tartozik a rendkívül jó anyagminőség és összeszerelés, plusz ide lehet még sorolni a rendkívül korrekt üzemidőt, a csendes hűtést és a matt IPS megjelenítőt. A teljesítmény nem kiemelkedő, a processzor például néha mintha el is fogyna, pedig ott a dedikált grafikus gyorsító, ami még egyszerűbb játékok futtatására is lehetőséget teremt.



A leggyengébb pont viszont egyértelműen a support, valamint a túlzott felmelegedés. Ha valaki játékkal ütné el a napot, akkor azért számíthat némi forrósára a klaviatúra feletti részen. Apropó billentyűzet, azért ezt is szokni kell, mert habár nagyok a gombok, közel helyezkednek egy egymáshoz. Kár az 1×1-es Wlanért, de ez még megbocsátható, a 209.990 forintos ár tudatában pedig kijelenthető, hogy azoknak bátran ajánlható a notebook, akik hosszú üzemidőre, nagyon szép kijelzőre és korrekt teljesítményre vágynak.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...