részletes keresés

Lenovo IdeaPad 520s-14IKB teszt – vékony keretbe foglalva

Frissítve: 2017-11-16 01:01:03
Létrehozva: 2017-11-14 05:58:42

A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB notebookot a Laptopszalon biztosította tesztelésre. Megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható a boltokban vagy online. Bevezető Igazság szerint már...


A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB notebookot a Laptopszalon biztosította tesztelésre. Megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, megvásárolható a boltokban vagy online.


Bevezető


Igazság szerint már a 2015-ös év óta észrevehető az a trend, hogy egyre inkább a keskeny kávákkal körülvett kijelző a menő, amiért egyértelműen a Dell XPS sorozata a felelős. Eddig főleg az ultrabookok próbáltak lépést tartani az igényekkel, méghozzá elég magas árcímkével, ám manapság már a technológia fejlődésével az alsóbb kategóriákban sem ritka egy-egy igazán szemkápráztató modell.



Erre példa tesztalanyunk, a Lenovo IdeaPad 520s-14IKB, ami a tavaly bemutatásra kerülő 500-as sorozat egyik ékköve. Papíron legalábbis. A széria a Lenovo IdeaPad Z családot váltotta, és beleillik az eddigi elnevezésekbe, hiszen a 100-asok a legolcsóbb készülékek, a 700-asok pedig a legjobban felszereltek. Főszereplőnk 14 hüvelykes képernyővel hívja fel magára a figyelmet, és a HP Envy 13-nak, valamint a Xiaomi Mi Notebook Air 13,3-nak próbál meg ellenfeléül szolgálni.






















































































Adatlap
Lenovo IdeaPad 520s-14IKB
Processzor   Intel® Core™ i5 Processzor-7200U
Lapkészlet Intel® Kaby Lake
Memória 8 GB DDR4
Kijelző 14,0″ (1920×1080) Full HD IPS matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® HD620
Nvidia Geforce 940MX
Merevlemez 256 GB SSD
Optikai meghajtó Nincs
Protok és csatlakozók 1 x USB Type-C, HDMI, 2 x USB 3.0, kártyaolvasó, 3,5 mm jack, ujjlenyomat-olvasó
Kommunikáció Intel® Wireless-AC 3165 (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.1
Egyéb 0,3 MP webkamera
Akkumulátor kapacitása 52,5 Wh
Méret 327,3 x 236,5 x 19,3 mm
Tömeg akkumulátorral 1,62 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Fogyasztói ár (2017.10.) 213 990 forint
Garancia 24 hónap

Külső, burkolat


Az elődhöz képest a Lenovo IdeaPad 520s-14IKB külsejét teljesen átdolgozták, ám az anyaghasználat megmaradt: alumíniumon pihen a tenyerünk és ez a matéria képezi a fedlapot, a műanyag pedig a gép alján és a kijelző körül kerül előtérbe. A keret főleg oldalt lett észrevehetően keskenyebb, amit ráadásul szürke helyett feketére festettek. A laptop összességéen nagyon minőségi, tényleg jó érzés kézbe fogni, modernek és újszerűnek hat, főleg a korábbi eszközökhöz képest.



A burkolat stabilitása semmi kívánnivalót nem hagy maga után, nyilván már az alumínium is jelzi, hogy nem egy két perc alatt összedobott valamiről beszélünk. Természetesen nem lehet az egész gép ennyire felső kategóriás, főleg ennyi pénzért, még ha a Xiaomi pont kivételt jelent. Nem hajlik össze-vissza a külső, ha nagyon erősen benyomjuk a fedelet, maximum akkor lehet észrevenni némi szivárványosodást a panelen, ami 180 fokban kihajtható. Az IdeaPad 510s-hez képest kisebb lett a laptop, összességében pedig kompaktabb.


Csatlakozás


Ugyan a Lenovo több téren is követte a mindennapokat, hiszen az IdeaPad 520s rendelkezik Type-C porttal is, néhány dolog mégis hiányzik róla, ilyen például a Thunderbolt csatlakozó, a töltés is egyedi megoldással történik.



A laptop bal oldalára tekintve figyelhetjük meg a töltőcsatlakozót, a HDMI-t, az USB 3.0-t, az USB Type-C 3.1-es, valamint a 3,5 mm-es jack kimenetet.



A másik oldalon kapott helyet az SD-olvasó, az USB 3.0, valamint a Kensington zár.


Kommunikáció


A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB belsejébe egy Intel® Wireless 3165 modemet szereltek, ez egy 1×1-es AC-WLAN kártya, ami általában az olcsóbb készülékekben található meg. Természetesen a mindennapi használat során nem okoz csalódást, de a sebessége nem veszi fel a versenyt a komolyabb megoldásokkal, nagyjából 350 Mbps-re számíthatunk letöltés, és 300 Mbps-re feltöltés esetén. Nem maradt ki a Bluetooth 4.1, valamint a 0,3 megapixeles webkamera sem.


Biztonság


A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB ugyan nem egy üzleti laptop, mégis rendelkezik ujjlenyomat-olvasóval, ami a billentyűzet jobb sarka alatt helyezkedik el. Sokkal könnyebb így feloldani a képernyőt, mint állandóan bepötyögni a jelszót, plusz elég jól és gyorsan érzékeli a mintákat, szóval még kényelmes is.



Szerviz


Hozzáférhetőség szempontjából tipikus utrabookként viselkedik a Lenovo laptopja, hiszen nincs külön szervizablak, az egész alsó részt le kell venni ahhoz, hogy a komponensekhez hozzáférhessünk, ami nem bonyolult, de picit időigényes művelet, hiszen 10 darab csavart kell kilazítani. Miután ez megtörtént, már látható az akkumulátort, a hűtés, a WLAN modul, a 2,5″-es tárolóegység, valamint az üresen tátongó M.2 SSD, valamint a RAM.



Tudni kell, hogy a Lenovo 2013-ig az egyik legnépszerűbb gyártó volt hazánkban, azonban a szerviz Lengyelországba, majd Budaörsre költöztetése (Telemax), valamint a súlyos alkatrészhiány és hosszas szervizidő (1-2 hónap) miatt kifejezetten népszerűtlenné vált a vásárlók körében. Sajnos itt még van hová fejlődnie a Lenovónak.


Billentyűzet


Ahogy a külsőt, úgy a billentyűzetet is átgondolta a gyártó a Lenovo IdeaPad 520s-14IKB esetén, főleg a kiosztásra kell ezt érteni, azon belül pedig a nyilaknál. Ezen kívül a klaviatúra teljes értékű, mivel nincs numerikus rész, így nem kellett összezsúfolni a gombokat. A bekapcsolásra szolgáló billentyűt jobb felülre helyezték.



A gombok mérete megfelelő, könnyedén és jól használható, még akkor is, ha a ThinkPad azért még mindig etalonnak számít a kategóriában. A háttérvilágítás nem maradt ki, két fázisban állítható, kékesfehér színben ad fényt a gomboknak.


Touchpad


A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB meglehetősen méretes touchpaddel rendelkezik, a drágább modellekkel ellentétben a felülete nem üvegből, hanem műanyagból készült, ami nyilván olcsó hatást kelt, de szerencsére jól működik. Egyáltalán nem kattog hangosan, mégis érezhető, ha benyomjuk, a többujjas gesztusokat kiválóan kezeli, a bal és jobb klikket egy kis vonal választja el egymástól.



Kijelző


Kétféle kijelzővel vásárolható meg a Lenovo IdeaPad 520s-14IKB. A kvázi rosszabbik esetben egy 14″-es , HD felbontású TN panelt kapunk, viszont teszalanyunkban egy sokkal jobb kijelző található: a Full HD IPS minden téren kielégítő ebben az árszegmensben, még akkor is, ha nem ez a legjobb a piacon. Átlagosan 256 nites fényerőre képes, ennél néhány konkurens azért többet tud felmutatni.



Napfényben ettől még jól látható, az 50 Hz-es PWM (impulzusszélesség-moduláció) teljesen vállalható, ebből a szempontból az előd nem teljesített túl fényesen. A kritika inkább a fénybeszivárgás miatt érheti a képernyőt, elég durván látható ez a feketék esetén, talán még egy picit zavarónak is mondanám.


A feketét 0,18 nites értékével számolva a kontrasztarány 1:1522, ez igencsak jó eredményben számít, egyedül az XPS 13 tud ennél jobbat. Nem teljesít viszont ilyen jól a kijelző az sRGB esetén, a színskálának csak a 61,5 százalékát képes lefedni. A betekintési szögek rendben vannak, a színek nem invertálódnak jelentősen még oldalról nézve sem, a matt kialakítás miatt nem tükröződik a panel.


Teljesítmény


A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB meglehetősen sok konfigurációban érhető el, természetesen ehhez mérten különböző árcímkével. Nálunk az egész korrekt felhozatallal rendelkező darab járt, hiszen Intel® i5-7200U processzor hajtotta, emelett 8 GB RAM segítette a Windows rendszer működését. A grafikai feladatokat az Intel® HD Graphics és az Nvidia GeForce 940MX vállalta magára, a tárolást pedig a 256 GB-os SSD-n lehetett megoldani.



Processzor


Az Intel® Kaby Lake kódnevű lapkájával érkezett a gép, méghozzá az I5-7200U-val. A processzor 2,5 Ghz-es és támogatja a turbo módot 3,1 GHz-ig, 14 nm-en készül, 15W-ot fogyaszt és belül 2 fizikai mag dolgozik 4 szálon és egy Intel® HD Graphics 620, mely akkor veszi át a megjelenítéshez szükséges teendőket, amikor nincs szükség a dedikált VGA teljesítményére. CineBench R15-ben egymagos teszt esetén 132, többmagosnál pedig 330 pontot ért el a processzor.



Tárolás


A gépben 256 GB-os SSD található, amit a RAMAXEL gyárt, ez a cég memóriaegységekkel is foglalkozik. A beépített tárolóegység SATA-III sebességen üzemel. Gyorsaság terén nagyjából közepes eredményekre számíthatunk, olvasás esetén nagyjából 473 Mbps, írásnál pedig 254 Mbps érhető el.


Grafikus kártya


Ezúttal az Nvidiától érkezett aLenovo IdeaPad 520s-14IKB grafikus egysége, mely a Geforce 940MX nevet viseli. Sejthető, hogy a korábbi 940M utódjáról illetve inkább újabb változatáról van szó. Szinte mindenben megegyezik a két chip specifikációja, az egyedüli előrelépés az, hogy a 940MX már támogatja a GDDR5-ös memóriát. Ez teljesítményben 5-10%-os előrelépést jelent a korábbi változathoz képest, ennek ellenére már jelentősen elmarad GeForce MX150 névre keresztelt utódtól. 2 GB GDDR5-ös memória segíti a kártya munkáját.



A kártya teljesítménye a legfrissebb címekhez már kevés, még legalacsonyabb beállítások mellett sincs meg a játszhatónak mondható 30 fps. Régebbi, 2-3 éves játékokat viszonylag jól tudunk rajta játszani alacsony-közepes beállítások mellett.



Zaj, hőmérséklet


Ahogy az ultrabookoknál lenni szokott, a Lenovo IdeaPad 520s-14IKB ventilátorjai alaphelyzetben többnyire nem működnek, ha mégis, akkor is csak csendesen suhognak. Szerencsére még komoly terhelés esetén, nagyobb fokozatra kapcsolás esetén sem zavaró a hűtés működése, szóval akár este is nyugodtan lehet az ágyban dolgozni (már ha valaki egyáltalán ezzel töltené az esti órákat).



















































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo IdeaPad 520s-14IKB
Processzor   Intel® Core™ i5 Processzor-7200U
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD620
Nvidia Geforce 940MX
Akkumulátor használat
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, bekapcsolt kijelző nulla fényerő   14 óra 23 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 10/6 fényerő 9 óra 28 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8 fényerő 2óra 16 perc
HD film, PDF nézegetés, internet rar csomagolás rádiók bekapcsolva, 10/6 fényerő 9 óra 17 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett Félig: N/A
Teljesen: N/A
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 33°C 97°C 99°C
GPU hőmérséklet 32°C 74°C 75°C
Zajszint halk halk halk
Környezeti hőmérséklet 22°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
26.5 26.7 25.6 24.8 25.9 25.1
26.1 26.2 25.4 24.3 24.8 24.6
25.6 25.1 24.8 23.9 24.1 24.2
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
47.5 48.5 49.3 32.1 53.9 52.9
43.6 45.5 36.8 34.7 39.7 35.7
33.6 29.3 28.5 26.2 29.2 30.1

A mindennapos használat során a laptop szinte alig melegszik fel, tehát átlagos feladatok ellátása során még ölbe véve is nagyon kényelmes a munka. Ha viszont már megizzasztjuk, akkor a gép is meg fog minket, ugyanis nem ritka, hogy a billentyűzet tetején az 50 fokos hőmérsékletet is átlépi, ez egyáltalán nem mondható kényelmesnek. Ilyenkor már a CPU hője is bőven a 100 fokos határ közelében mozog, nem véletlen, hogy azonnal visszaesik az órajel 400 MHz-re. A GPU legrosszabb esetben 75 fokig hevül fel.


Hangszóró


A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB 2 wattos Harman Kardon által fémjelzett hangszórói alul kaptak helyet, a minőség a kategóriának megfelelően rendben van. Nem annyira hangos, mint néhány vetélytárs, de vannak mélyek, a magasak pedig nem süketítenek meg, egész szépen szólnak összességében a hangszórók.



Energiafelhasználás, akkumulátor


A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB meglehetősen energiaéhes, nem véletlen, hogy 65 wattos töltőt mellékeltek hozzá, amivel gyorsan táplálékra lel. Az akkumulátor 52,5 Wh kapacitású, ez jelentős előrelépés az IdeaPad 510s 30 Wh-s telepjéhez képest. Ennek köszönhetően az üzemidő is nagyon kedvezően alakul, ha nem nyúlunk a laptophoz (ki tesz ilyet), akkor 14 órán át működik, de wifizéskor is kibír legalább 9 órát, ahogy a filmezés is nagyjából ennyi ideig lehetséges egy feltöltéssel. Nyilván a teljes terhelés már más tészta, de ilyenkor is bő 2 órába telik, mire a laptop megadja magát.


Verdikt


A Lenovo IdeaPad 520s-14IKB összességében egy korrekt konstrukció, ami persze nem mentes a hibáktól. Ezek a problémák viszont kisebb kompromisszumokkal elfogadhatók, főleg, ha azt nézzük, hogy a gép 215 900 forintért vásárolható meg a Laptopszalon üzletében. A billentyűzet és a touchpad nagyon jól használható, az üzemidő pedig kimondottan a legnagyobb előnyei közé tartozik a gépnek, nem beszélve a halk működésről. A kijelző szintén nem rossz, igaz, láttunk már ennél jobb IPS paneleket a piacon.


Nyilván vannak azért negatívumok is, ilyen például a terhelés alatt mért rendkívül magas hőmérséklet, a DisplayPort hiánya, vagy a nem éppen kedvező szervizháttér. A készülék jól vizsgázott, szerethető, a mindennapok során nagyon jól használható.































































Értékelés
Lenovo IdeaPad 520s-14IKB
Előnyök   Nagyon jó anyaghasználat
Kényelmes billentyűzet
Megfelelő mérető, jól használható touchpad
Csendes hűtés
Nagyon jó üzemidő
Matt IPS kijelző
Korrekt teljesítmény
Hátrányok Nagyon forrósodik terhelés alatt
Nincs DisplayPort támogatás
A processzor teljesítménye könnyedén visszaesik
Alternatívák HP Envy 13
Xiaomi Mi Notebook Air 13
Asus X302UV
Dell XPS 13

 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...