részletes keresés

Lenovo Legion Y530 teszt – Légió a nevem

Frissítve: 2018-09-17 01:01:02
Létrehozva: 2018-09-16 04:32:16

A Lenovo Legion Y530 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. Adatlap Lenovo Legion Y530 teszt Processzor Intel® Core™ i7-8750H Hexa Core +...


A Lenovo Legion Y530 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



















































































Adatlap
Lenovo Legion Y530 teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H Hexa Core + Hyper-Threading (9 MB SmartCache, 2.20 – 4.10 GHz)
Lapkészlet Coffee Lake
Memória 8 GB DDR4-2400MHz
Kijelző 15.6” HD (1920 x 1080) IPS LED-háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce™ GTX 1050 Ti 4GB GDDR5
Háttértár 1TB HDD @ 7200 rpm + 128GB PCIe SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 3x USB 3.1 Type-A, 1x USB 3.1 Type-C, 1x HDMI™ 2.0 port, 1x Mini DisplayPort 1.4, 1x 3.5mm headset/hangszóró + mikrofon kombó csatlakozó, 1x Ethernet (RJ-45)
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz), Bluetooth® 4.1, Gigabit Ethernet LAN
Egyéb 720p webkamera + beépített mikrofon, Harman®hangszórók, Dolby Audio™
Akkumulátor kapacitása  52,5 Wh / 3-cella Li-ion
Méret 365 x 260 x 24.2 mm
Tömeg akkumulátorral 2,30 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2018. szeptember) 315 900 Ft
Garancia 24 hónap (+12 hónap a Laptopszalonnál)

A pontos tesztalanyunk a Lenovo Legion Y530 81FV00C5HV, ami jelenleg az egyik legérdekesebb gamer (???) laptop a piacon. Az első kérdés rögtön az, hogy gamer laptopról beszélünk-e egyáltalán? Hiába a tisztességes grafikus gyorsító, vagy a bivalyerős 8. generációs Intel® processzor, a külső bizony megtévszető. Ezeknek az anomáliáknak a felderítését tűzte ki célul a most következő Lenovo Legion Y530 teszt.


Lenovo Legion Y530 teszt

külsőségek


A Legion Y530 unorthodox külsejét egyértelműen a a felmenőitől örökölte. Ez alatt a kicsit előretolt zsanérszerkezetet értjük, aminek köszönhetően már messziről beazonosítható a Lenovo üdvöskéje. Nagyon kevés gyártó mer hasonló lépéseket megtenni, így ma már szinte minden ehhez hasonló vérfrissítésnek örvendezünk. Ezt a megközelítést a kínai gyártó egyébként elég bátran alkalmazza, elég a Legion széria mellett a Yoga-laptopokra gondolni.


lenovo legion y530 review






Minden esetben feltesszük a kérdést: a funkció követi a formát, vagy a forma a funkciót? Ennek a kérdésnek a megválaszolása sokat elárul magáról az eszközről is. Az új Légió esetében a forma vélhetően felülreprezentálja a funkciót, vagyis az alacsony profilt, a vékony kivitelezést előtérbe helyezték a funkcióval szemben. Ez elsősorban azoknak örvendetes, akik számára kifejezetten fontosak a külsőségek. A fedlapot felnyitva láthatjuk, hogy szinte minden klasszikus gamer jegyet kitörölt a Legion dizájnere a szótárából. Eltűnt a WASD kvartettet kiemelő vörös szín (és a háttérvilágítás is). Helyette a telefonokból indult őrület, a vékony káva tünteti el a korábbi modell ráncait. Maga a ház fekete, jó minőségű műanyagból készült, a palm-rest rész pedig komfortos gumiborítást kapott. Az összeszerelés minősége sem hagy kívánnivalót maga után. Annak ellenére, hogy picit hiányoznak a fémes jegyek, a Legion egyáltalán nem kelti consumer-grade eszköz benyomását. Amennyiben gamer laptopnak tekintjük a tesztpadra fektetett Lenovo-t, akkor biztos, hogy a gamerek lopakodójával állunk szemben.


Lenovo Legion Y530 teszt

beviteli eszközök


Billentyűzet


A Lenovo mindig is híres volt arról, hogy remek billentyűzeteket szerel szinte minden laptopjába. Ez alól az Y530 sem képez kivételt. A teljesméretű, szigetes kialakítással rendelkező magyar billentyűzet fehér háttérvilágítást kapott. Az unorthodox megközelítés itt is tetten érhető, mivel a kurzor-billentyűk felett kapott helyet a numpad. A jó kialakításnak és a remek nyomáspontnak köszönhetően a gépelés kényelmes sőt, bátran merjük állítani, hogy ez a billentyűzet 2018 egyik legjobb darabja.






Érintőpad


Az érintőpad (pontosabban: Precision Touchpad) méreteit (100 x 51 mm) elnézve éppen elég helyünk van a szükséges navigációhoz. Az alsó sávban két dedikált billentyűt találunk, amelyeket elsőre szokatlanul nehéz lenyomni (ezzel legalább elkerülhetjük a “vétlen-lövéseket”), ráadásul kifejezetten hangosak. Ettől eltekintve egy használható megoldásról van szó, de sajnos annyira nem tudjuk méltatni, mint a billentyűzetet.


Lenovo Legion Y530 teszt

kijelző


A tudatos laptopválasztás során az egyik legfontosabb alkotóelem a kijelző. Korábban sokszor alulértékelték ennek szerepét, így hosszú évek kemény munkája volt mire a gyenge minőségű TN paneleket végre sikerült kiírtani.


lenovo legion y530 review


Ahogy látjuk a betekintési szögekkel nincs baj, ami egyértelműen az IPS panel előnye. A matt, 15.6 hüvelykes panel FHD (1920x1080p) felbontásra képes, 60 Hz-en frissül, és az átlagosnál picit gyengébb fényerővel (250 – 280 cd/m²) rendelkezik. A Légió színhűsége egyértelműen gyengélkedik, erről árulkodik az is, hogy mindössze az sRGB paletta 57%-át, és az Adobe RGB paletta 36%-át képes lefedni. Ennek fényében nem meglepő, hogy a gyártó nem színkalibrálta a panelt, így aki mégis szeretné ebből kihozni a legjobbat, annak magának kell kézbe vennie a dolgokat.


Lenovo Legion Y530 teszt

teljesítmény


CPU


A Légió mellkasában egy hat magos, Coffee Lake alapokra építkező Intel® Core™ i7 Processzor-8750H processzor dobog 2.2 – 4.1 GHz között. Akit ez önmagában nem győzött volna még meg, azoknak talán érdemes még azt is elmondani, hogy a Hyper-Threading képességnek köszönhetően összesen 12 szálon képes a CPU adatokat futtatni. Mindezket összeadva közel 50%-os teljesítménytöbbletet kapunk az előd (Intel® Core™ i7 Processzor-7820HQ) multi-Core™ performanszához képest. Ahogy azt az Acer Predator Helios PH315 tesztünkben is megállapítottuk: a Core™ i7-8750H egy kicsit overkillnek tűnik, a GPU kihajtásához vélhetően elég lett volna a Core™ i7-7700HQ teljesítményével rendelkező Core™ i5-8300H is.






GPU


Intel® UHD 630


A GPU-duóból a szürke eminenciás szerepét az Intel® integrált megoldására osztották, ami játékra ugyan nagyon vérszegény, de kisebb számításigényű 3D feladatokat el lehet ezzel is végezni. Miközben az Intel® UHD 630 24 végrehajtó egységével végzi a dolgát az órajele a CPU órajeléhez, memóriája pedig a rendszer memóriájához kötött. 10 bites színmélységig támogatja a h.265/HEVC Main10 profilt, valamint a HDCP 2.2 szintén eredményeképp a 4K tartalmak fogyasztására is alkalmas.


NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti


A Léigóban található Nvidia Geforce GTX 1050 GPU-t sokan úgy ismerik, mint az olcsójánosok gamerek megoldását. Ez a megállapítás high-end gamer szemszögből nézve akár még meg is állhatja a helyét, de a lekicsinylő nyilatkozat nem csorbítja a GTX 1050 eredményeit. A GTX 1050 gyakorlatilag a fentebb részletezett CPU-nál két generációval idősebb és a Pascal kódnéven megismert 14 nm-es architektúrára építkezik, amelyet 2 GB VRAM támogat meg. Az asztali és a mobil eszközökbe szánt GTX 1050 grafikus gyorsítók közötti különbség elenyésző, mindkettőben 640 shader unit dolgozik. A GTX 1050 a már jól ismert GP107 chipet használja, ami alkalmassá teszi az Y530-at a DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b, HDR, SMP, h.265 és PlayReady 3.0 képességek kiaknázására.


lenovo legion y530 gtx 1050 ti benchmark






Háttértár


Légió a nevem – idéztük fel a Bibliát a címben. Nos, tárhely kapcsán tényleg légiónyi bájtról beszélünk, hiszen az 1TB HDD mellett további 128GB SSD kap helyet. Az utóbbi lépés rengeteg gyártó esetében el szokott maradni, ezért a Lenovo-t most mindenféleképp dícséret érdemli.


lenovo legion y530 crystal diskmark


Felhasználói élmény


A felhasználói élmény igáslova egyértelműen a gyors SSD. Ez gyakorlatilag a saját hátára veszi a mindennapos feladatokat, és a CPU-RAM támogatásával egy tisztességes eredményt mutat fel. Amennyiben az SSD-re telepítjük az operációs rendszert és a legszükségesebb programokat, úgy a processzor erejét kellő optimum mellett tudjuk kihasználni. A merevlemez pedig helyet szolgáltathat a különböző médiatartalmaknak. Összességében, mind a webböngészés, mind az irodai alkalmazások futtatása folyékony, így a felhasználói élménnyel szemben nem sok kifogásunk lehet.


Lenovo Legion Y530 review benchmark comparison


Gamer élmény


Egyelőre még nem rántjuk le a leplet arról, hogy gamer gépről van-e szó, vagy sem. Ettől függetlenül mégis beszélhetünk a gamer élményről, amiről szinte mindent elárul az alábbi FPS táblázat.


Lenovo Legion Y530 gaming benchmarks


A számok mögött egészen jól kirajzolódik, amelyre már korábbi tesztünkben is rávilágítottunk: az erős processzor viszonylag kis befolyással rendelkezik az átlag FPS számra. Ez ebben a pontos esetben nem azt jelenti, hogy egy megtévesztés áldozatai vagyunk, hiszen a gamer klubok belépőkategóriás grafikus gyorsítója, az Y530-ban is megtalálható GTX 1050 Ti. Ebben az eszközben még ma is kellő erő áll rendelkezésre, hogy medium-high beállítások mellett kihasználjuk az FHD kijelző minden egyes pixeljét. A pro játékosokat viszont akár hátráltathatja is a 60 Hz-es képfrissítés.


Lenovo Legion Y530 teszt

minden egyéb


Csatlakoztathatóság


Csatlakoztathatóság terén egészen nagyot durrantott a Lenovo, noha a megszokott helyeken alig-alig találunk néhány portot. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbbet nem a két oldalon, hanem hátul találhatjuk. Kezdjük balról-jobbra haladva: bal oldalt mindössze 1 db USB 3.0 port található, egy 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó mellett, míg a jobb oldalon további 1 USB 3.0 kapott helyet. Hátul, a hűtőrácsok között találjuk az USB Type-C Gen 1 csatlakozót, egy Mini DisplayPort-ot, egy újabb USB 3.0 csatlakozót, egy teljes méretű HDMI-t, Gigabit Ethernet csatlakozót, a töltőcsatlakozót és a kensington zárat. Ez az elrendezés kellő átgondoltságot hordoz magában, noha nem a gamer vonalat erősíti az 1 jack csatlakozós megoldás. Az SD kártyaolvasó viszont nagyon hiányzik.






Hangzás


Az Y530 két darab előre néző hangszóróval van felszerelve, amelyek az “audio by HARMAN” név alatt futnak. Ezeken a szolid kis nyílásokon keresztül túl sok mélyre bizony nem kell számítanunk, de a magas és a közép tartományok az átlagosnál szebben szólalnak meg. Átlagos multimédia fogyasztáshoz megfelelő, de a gamer igényeket ez a hangrendszer sem fogja kielégíteni.


Zajkibocsájtás


Az alapjárat közben, valamint a minimális terhelés alatt zajkibocsájtásról alig-alig beszélhetünk. Játék közben, komolyabb igényevétel során sem nevezhető túlságosan harsánynak a Légió, de azért már hallatja a hangját (~35dB).


Melegedés


Sokszor leírtuk már, hogy egy laptop esetében nagyon komoly problémákat jelez előre, ha a hűtőrendszer nem tudja kordában tartani a hőtermelést. Az Y530 esetében szerencsére ilyesmiről szó sincs, játék közben természetesen vehemensebb vérmérsékletű, de ezzel még megbirkóznak az iker-ventillátorok.


Üzemidő


Amennyiben elhisszük a gyári adatokat, akkor egy 52.5 Wh akkumulátor került a Légióba, ami gyakorlatilag elég a Budapest – Szeged vasútvonalon történő böngészéshez, közepes fényerő mellett. Amennyiben szabadjára engedjuk a CPU + GPU párost máris negyedére csökken az üzemidő. Ez az eredmény teljesen átlagos, a külsőre jellemző extravaganziát sajons itt nem sikerült készpénzre váltani.


Jótállás, szerelhetőség


Jótállás vonatkozásában nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztos forrásból származó termék. A Techkalauz tesztpéldányát a Laptopszalon szállította, így az alapjótállás 2 év jótállást jelent (a Laptopszalonnál további 1 év igényelhető), budapesti szervízmegoldással. Szerelhetőség tekintetében a Lenovo Legion Y530 igényli szakértelmet, már csak azért is mert a 11 Phillips-fejjel rendelkező csavar által rögzített alsó fedlapon egyetlen szerelőnyílást sem fogunk találni. Ennél fogva nincs lehetőség a memória, valamint a háttértár gyors cseréjére / bővítésére. Ez egyértelmű üzenet a gyártó részéről: ne piszkáld a vasat (hacsak nem értesz hozzá).












































Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo Legion Y530 81FV00C5HV teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce™ GTX 1050 Ti 4GB GDDR5
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 4 óra 31 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 05 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:55 perc
Teljesen: 1:45 perc

Lenovo Legion Y530 review heatmap


Lenovo Legion Y530 teszt

ítélet


A hivatalos sajtóanyag szerint a Legion egy olyan gamer laptop, ami azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a szegmensre jellemző tini-fiús dizájnt megreformálja. Az elképzelés önmagában egyáltalán nem rossz, hiszen a legtöbb játékos gép valóban gyermeteg módon próbálja magára felhívni a figyelmet. Ez le sem esik addig, míg az ember a kezébe nem veszi a Légiót.


Lenovo Legion Y530 review


A fenti ábra folyamatos vonallal szedett körvonala reprezentálja az elérhető maximumot, a külső szaggatott vonal az optimális minimumot, a belső szaggatott vonal pedig az abszolút minimumot. Az Y530 szinte minden téren meghaladta az optimális minimumot, de a támogatás frontján kicsit alulteljesített. Ezt első sorban a viszonylag gyenge szervízháttérnek köszönhet. Sajnos általános tendencia, hogy a Lenovo laptopok szervizelésének ideje nem napokban, hanem bizony hetekben mérhető. Ezt próbálja kompenzálni a megbízhatóság, amelyet a jól működő ventillátorokra alapozhatunk.






A pro gamerek figyelmét ez a modell egészen biztos, hogy el fogja kerülni. Ez elsősorban a kijelző gyenge képfrissítési frekvenciájának, másodsorban az öregecske GPU-nak köszönhető. Ettől függetlenül felkeltheti azok figyelmét, akik egy viszonylag kompakt, de vonzó külsővel rendelkező, közepesen-erős masinát keresnek.

lenovo legion y530 review



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...