részletes keresés

Lenovo Yoga 720 teszt – az alkotó szellemű felhasználóknak

Frissítve: 2018-06-19 01:01:03
Létrehozva: 2018-06-18 03:10:03

Prológus Az Intel® legújabb generációs Kaby-Lake-R ULV processzorai egyre több eszközben jelennek meg és ezt a trendet meglovagolva a kínai gyártó is elérkezettnek látta az...


Prológus


Az Intel® legújabb generációs Kaby-Lake-R ULV processzorai egyre több eszközben jelennek meg és ezt a trendet meglovagolva a kínai gyártó is elérkezettnek látta az időt, hogy az új Lenovo Yoga 720 napvilágot lásson. A Yoga néven ismertté vált kettő-az-egyben eszközök alapjaira támaszkodó laptop egyáltalán nem nevezhető olcsónak, de – ahogy mondani szokták – a minőségnek ára van.



















































































Adatlap
Lenovo Yoga 720-13IKB
Processzor Intel® Core™ i5-8250 Quad Core (6 MB SmartCache, 1.60 – 3,40 GHz)
Lapkészlet Kaby Lake Refresh
Memória 8 GB DDR4-2400MHz SDRAM
Kijelző 13.3″ FHD (1920 x 1080) IPS, Anti-Glare, Multi-touch, fényes
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 620
n/a
Merevlemez 128GB  PCIe NVMe SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 2x USB Type-C (Thunderbolt), 1x USB 3.0, 1x 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth® 4.1
Egyéb HD (720p) webkamera + beépített mikrofon, JBL® Pro hangrendszer
Akkumulátor kapacitása n/a
Méret 310 x 213 x 14.3 (mm)
Tömeg akkumulátorral 1,30 kg
Töltő tömege 0,2 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Fogyasztói ár (2018. május) 294 890 Ft
Garancia 24 hónap

A Lenovo Yoga 720-13IKB teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.


Külcsín


Ami a külsőt illeti, különösebb változást nem láthatunk a 7. generációs Intel® processzorral szerelt Lenovo Yoga 720-hoz képest, ez mégsem jelent különösebb problémát, mivel a megjelenés még mindig fiatalos és a stílusjegyek távolról is könnyen beazonosíthatóvá teszik a Lenovo ultra-könnyen hordozható vérvonalát. A dobozból előbújó, friss & ropogós Lenovo Yoga 720 még egy Apple-hívő MacBook felhasználó elismerésére is pályázhat, hiszen a makulátlan összeszerelés, az igényes anyaghasználat, a finoman lekerekített élek ritka összhangját nem minden eszköz hordozza magában. Annak ellenére, hogy a 15,6 hüvelykes mérethez szokott szemeknek az új Yoga szinte gyámoltalannak tűnhet, mégis merevségének köszönhetően kellő mértékben ellenáll a mindennapok átlagos torziós hatásainak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Lenovo mérnökei a “build to last” jelmondat szellemében tervezték meg a masinát, vagyis nem egy olcsó, egy-év-használatra tervezett consumer laptopról van szó. Az előző megállapítás azért is nagyon fontos, mert a Yoga 720 az egyik legsokoldalúbb eszköz a piacon, amit elsősorban a 360 fokban hajlítható kijelzőjének köszönhet – ez a kijelző pedig semmit sem érne egy megbízható zsanér-szerkezet hiányában. Összefoglalva a lényeget: tesztünk főszereplőjénél van kisebb és könnyebb 13 hüvelykes Windows laptop, ettől függetlenül méltán érdemli ki az ultra-könnyen hordozható jelzőt, ráadásul a versenytársaknál korántsem ennyire sokoldalúak. Az már csak a hab a tortán, hogy kifejezetten szemet gyönyörködtető darabról van szó, ami miatt egy percre se kell szégyenkeznünk, ha társaságban kellene elővennünk.






Csatlakoztathatóság


Ezen a téren nem történt forradalmi változás az előd megjelenése óta, így valószínű, hogy végleg eltemethetjük a HDMI csatlakozót és az SD kártyaolvasót. 2018-ban ez talán már annyira nem jelent nagy meglepetést, de ettől függetlenül némi kellemetlenséget okozhat a felhasználóknak. Ezt a  kellemmetlenséget összesen négy porttal kívánja enyhíteni a kínai gyártó, ebből kettő Type-C (Thunderbolt), egy USB 3.0 és egy 3.5mm jack csatlakozó. Az adatkapcsolatról az Intel® Wireless-AC 8265 modul (a/b/g/n/ac) gondoskodik, amely teljes egészében megfelel az alapelvárásoknak.






 


Beviteli eszközök


Billentyűzet


A legtöbb Lenovo laptop árkategóriától függetlenül elmondhatja magáról, hogy az átlagnál jobb billentyűzettel rendelkezik. Nincs ez másképp a Yoga 720 esetében sem, hiszen a jól pozícionált és méretezett billentyűinek köszönhetően kényelmes gépelési élményt biztosít, a nyomáspont könnyen szokható, hangját alig-alig hallani és még háttérvilágítást is kapott. Egyetlen kellemetlenséget a  túlságosan apróra sikerül kurzormozgató-billentyűk jelentik.


Érintőpad


A multi-touch gesztusérintésekre is érzékeny érintőpadot egy vékony krómcsík keretezi, minden egyéb tekintetben teljesen illeszkedik a Lenovo Yoga 720 alap színsémájához. Méretei (10,5 x 7 cm) alapján egészen nagynak nevezhető, ami nagyban megkönnyíti az eszköz használatát laptop módban. Az alsó sáv fel van osztva egy bal és egy jobb egérgombra. Itt érdemes megjegyezni, hogy egy ujjlenyomat olvasót is kapunk, ami az érintőpadtól picit jobbra helyezkedik el.


Érintőkijelző


Az érintőkijelző gond és probléma nélkül működött a tesztüzem alatt, a kellően erős processzornak hála alig tapasztaltunk animáció-késést, vagy akadást. Mindenféleképp pozitív, hogy az érintőkijelző biztosítja azt a fajta szabadságot a felhasználó számára, amit nem lehet elérni az érintőpad + billentyűzet együttes alkalmazásával. Ez elsősorban a kreatív megoldások alkalmazása során biztosít számottevő előnyt a versenytársakkal szemben.






Kijelző


A Lenovo Yoga 720 egy remek FHD felbontással rendelkező IPS érintőkijelzőt kapott, aminek azért megvannak a maga tökéletlenségei. Az egyik legnagyobb probléma a fényereje, ami a kijelző teljes területére vetítve 277.4 cd/m2 körül alakul, ami közvetlen napfény esetében gyengének tűnik. A másik kellemetlenséget annak köszönhetjük, hogy ez a viszonylag régi panel még mindig az impulzusszélesség-moduláció elvén működtetett fényerő szabályozást alkalmazza (PWM villogás@350Hz), és ennek köszönhetően az arra érzékenyek szeme hamarabb elfáradhat, fejük megfájdulhat. Egyébként az IPS technológiának köszönhetően remek betekintési szögeket és élénk színvilágot kapunk, ami a megfelelő színkalibrációt követően akár fotós-videós munkára is alkalmas lehet. Az alábbi képeken bal oldalon referenciaként egy Retina MacBook Pro (2015) szolgál, jobb oldalon pedig a tesztalany.






Teljesítmény


A processzor


Az Intel® Core™ i5 Processzor-8250U egy négymagos energiahatékony SoC, amelyet elsősorban notebookok és ultrabookok számára terveztek. Ez a 8. generációs Intel® Core™ megoldás, ami a Kaby Lake Refresh kódnevet kapta és először 2017. augusztusában mutattak be a nagyközönség számára. Tekintehetjük akár a Core™ i5-7200U közvetlen leszármazottjának is, noha az csak két maggal dolgozott, de magasabb alapórajelet produkált. Áramfogyasztása mindössze 15 Watt, ami remek lehetőséget teremt az egész napos munka kiszolgálására. Az integrált memória vezérlő támogatja a DDR4-2400 / LPDDR3-2133 dual-channel memóriák alkalmazását. Sajnos a Meltdown és a Spectre néven ismertté vált támadásokkal szemben még ez a processzor sem rendelkezik hardveres védelemmel.


A grafikus gyorsító


Az Intel® UHD Graphics 620 lényegében csak egy átnevezett Intel® HD Graphics 620, annak minden előnyével és hátrányával. Ahogy korábban nagyon sok 7. generációs ULV (Ultra Low Voltage) processzor mellett láthattuk, úgy számíthatunk arra, hogy a 8. generáció is erre fog támaszkodni. Ennek a GPU-nak az órajele az adott CPU-hoz igazított, maximum 1050 MHz-et tud magából kipréselni, ami a versenytársakhoz viszonyítva egészen tisztességes. Önálló memóriával nem rendelkezik, eDRAM segítségével azonban hozzáfér a rendszer memóriájához, ami a hétköznapi feladatok elvégzése során valószínűleg meg fog felelni a felhasználói igényeknek. Fontos, hogy az Intel® UHD Graphics 620 támogogatja a 10 bites színkódú H.265/HEVC Main10 profilt, ami ebben a konkrét esetben HDCP 2.2 és Netflix 4K támogatást is jelent.


A háttértár


Praktikum, helytakarékosság és teljesítmény szempontjából is optimális választás a Lenovo Yoga 720 laptopban alkalmazott 128GB PCIe NVMe SSD. A benchmark tesztek alapján elmondhatjuk, hogy ez a háttértár írási és olvasási sebesség tekintetében egy picit alulmarad 2018-as versenytársai mellett, de ez nem azt jelenti, hogy ne biztosítaná a mindennapokban tempót.


Memória


A Lenovo Yoga 720 általunk tesztelt verziójába 8GB 2400 MHz órajelen dolgozó DDR4 memória került, ami bőven elegendő a klasszikus Windows vagy Linux felhasználás mellett. A megfelelő operációs rendszer nyújtotta támogatás mellett összesen 32GB memóriának tudunk munkát adni, de erre a legtöbb felhasználónak vélhetően nem lesz szüksége.


Felhasználói élmény


Egy Lenovo Yoga 720 laptophoz hasonló eszköz értékelése során a legmeghatározóbb pont a felhasználói élmény minősítése. A felhasználói élményt pedig az fogja meghatározni, hogy az előbb felsorolt hardverlemek – CPU-GPU-háttértár-RAM – mennyire képesek együtt dolgozni a kiválasztott operációs rendszer alatt. A mi tesztkörnyezetünket a legelterjedtebb oprendszer, a Windows 10 biztosította. Az egészen biztos, hogy a négy magos processzorból rengeteget profitál a rendszer, az átlagos irodai felhasználás még csak meg sem izzasztja, a tartalomfogyasztás az általunk ismert határokig (4K filmek) biztosított, a webböngészés alkalmával szintén kifogástalan élményben van részünk. A processzort kellő mértékben támogatja meg az SSD és a RAM is, vagyis összefoglalva:



egy prémium ultrabooktól sokkal többet nem várhatunk felhasználói élmény tekintetében 2018-ban.







Gamer élmény


Annak ellenére, hogy nem kifejezetten játékos laptopról van szó, mégis érdemes egy pillantást vetni az alábbi táblázatban látható FPS értékekre. Régebbi címekkel az alkalomszerű játék gond nélkül belefér, de azt ne felejtsük el, hogy a hűtési rendszer nem ennyire jelentős igénybevételre tervezték
























































































































low


(1280x720p)

medium


(1280x720p)

high


(1280x720p)

ultra


(1280x720p)

X-Plane 11.11 (2018) 27 15 fps
Kingdom Come: Deliverance (2018) 18 12 fps
ELEX (2017) 20 15 fps
The Evil Within 2 (2017) 21 10 fps
Middle-Earth: Shadow of War (2017) 24 14 fps
Team Fortress 2 (2017) 86 78 44 20 fps
Dragon Age: Inquisition (2014) 29 25 11 fps
GRID 2 (2013) 91 54 40 20 fps
Metro: Last Light (2013) 40 29 22 8 fps
Tomb Raider (2013) 88 45 28 14 fps
Counter-Strike: GO (2012) 184 132 88 49 fps
Diablo III (2012) 119 87 48 40 fps
StarCraft 2 (2010) 195 59 45 28 fps

Egyéb


Hangrendszer


Ultrabook ide, vagy oda, nagy meglepetést egy hasonló méretű eszköz sem tartogat magában. A JBL hangszórók természetesen némi felüdülést jelentenek a klasszikus dobozhangokhoz szokott fülek számára, de audiofil élményt nem fognak biztosítani. Ennél egy fokkal örömtelibb hír, hogy a megfelelő fejszóró segítéségével elérhető a Dolby® Atmos® térhangzás is.


Zajkibocsájtás


A zaj forrása a Lenovo Yoga 720 esetében csak egyetlen dolog lehet, nevezetesen a hűtést biztosító ventillátor. Ez terheléstől függetlenül egészen halk marad, köszönhetően a jó hőháztartásnak és rendszermenedzsmentnek.


Melegedés


Nincs itt kérem semmi látnivaló – annak ellenére, hogy a Yoga 720 hőháztartását nem hosszantartó játékra tervezték, a mindennapokban teljesen megfelel. A stressz-teszt során elér maxium hőmérsékletek nem veszélyeztetik az egyes belső rendszerlemeket és a használatot sem teszik kellemetlenné.


Áramfogyasztás


A doboztan található 65 W AC adapter árulkodó és a teszt alapján bőven elégséges. A maxium áramfelvétel 50 W körül mozgott, alapjáraton pedig megelégedett 8,5 – 13 Wattal is.


Üzemidő


Az áramfogyasztás alapján már sejthető, hogy az egész napos munka nem jelenthet különösebb kihívást átlagos felhasználás mellett, ez ebben az esetben közel 9,5 órát jelentett. Ami kicsit meglepő, hogy terhelés alatt viszont nagyon gyorsan merült a Yoga 720, ennek eredményeképp csak 1,5 órát sikerült belőle kisajtolni.


Jótállás, szerelhetőség


A Lenovo Magyarországon 2 év gyári jótállást nyújt, amelyre a Laptopszalonban vásárolt eszközökre a bolthálózat – a szükséges feltételek teljesülése mellett – további 1 évet biztosít. A Lenovo háza tájáról érkező szerviztapasztalatok azonban továbbra is vegyesek. A szerelhetőség azonban viszonylag egyszerű, a laptop alsó feladpjának eltávolítását követően a RAM és az SSD könnyen hozzáférhető, a ventillátor tisztítása sem igényel komoly erőfeszítést.


Lenovo Active Pen 2


A tesztalany mellett található egy Lenovo Active Pen 2 stylus toll is, ami 4096 szintű nyomásérzékelést, BT csatlakoztathatóságot, papírhoz hasonló kézírás élményt garantál, ráadásul konfigurálható gombokkal is rendelkezik. A kézírás élmény természetesen csak hasonló, de az átlagos stylus tollnál sokkal jobban használható, a fogása komfortos, érzékenysége egészen közel áll a reklámszövegek alapján elvárható mértéknek, a konfigurálható gombok segítségével pedig elősegítheti a produktivitást is. A kreativitást igénylő munkákat remekül megtámogathatja és nagyszerű adaléka az amúgy unalmas unboxing élménynek.








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo Yoga 720-13IKB
Processzor Intel® Core™ i5-8250U
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 620
n/a
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 9 óra 28 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 31 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:55 perc
Teljesen: 1:35 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 37 °C 59 °C 77 °C
GPU hőmérséklet n.a. n.a. n.a.
Zajszint halk halk halk
Környezeti hőmérséklet 23 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
28,4 31,5 27,5 25,5 26,3 26,9
26,7 30,9 25,8 23,9 24,9 24,7
24,2 26,5 23,5 23,4 23,7 23,2
Burkolati hőmérsékletek (Benchmark alatt)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
33,0 33,3 33,1 38,1 39,9 36,3
32,8 35,6 30,4 35,6 37,7 34,9
27,1 27,9 29,5 30,3 30,1 29,5

Verdikt – Lenovo Yoga 720


A Lenovo Yoga 720 rengeteg jó tulajdonsága mellett csak egyetlen dolgot tudunk igazán a szemére vetni, hogy drága. Az ára mellett további kellemetlenséget okoz, hogy nincs benne SD kártyaolvasó, ami főleg egyes kreatív feladatok végrehajtását akadályozhatja. Ez már csak azért is kellemetlen, mert sok egyéb szempontból a



Yoga 720 kiváló társa lehet az alkotó szellemű felhasználóknak.



A mérleg másik nyelvén azonban sokkal több tényezőt kell figyelembe vennünk, amelyek közül kiemelkedik a 8. generációs i5-ös processzor, ami egészen biztos, hogy hosszú évekre elegendő teljesítménnyel rendelkezik. A felhasználói élmény remek, a 360 fokos szögben hajlítható érintőkijelző használata az egyes módokban annyira intuitív, hogy a teszt során néha még magunkat is megleptük.





























Lenovo Yoga 720-13IKB / Pro és Kontra
(+) remek felhasználói élmény (-) drága
(+) FHD multi-touch IPS kijelző
(+) makulátlan összeszerelés (-) nincs SD kártyaolvasó
(+) Lenovo Active Pen 2
(+) ultrakönnyű (-) viszonylag kis háttértár
(+) eredeti Windows 10


Minden figyelembe véve arra a végeredményre jutottunk, hogy a Lenovo Yoga 720-13IKB remek választás mindazok számára akik egy ultrakönnyen hordozható kettő-az-egyben eszközt keresnek.








Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...