részletes keresés

Littlebits Gizmos & Gadgets Kit teszt – innováció a gyermekek fejlesztésében

Frissítve: 2018-10-28 01:01:03
Létrehozva: 2018-10-22 11:46:38

A Littlebits Gizmos & Gadgets készletet a Laptopszalon biztosította tesztre. Megnézhető a Laptopszalon üzleteiben, megrendelhető személyesen és online is. Mi is ez valójában? Kicsi bitek....


A Littlebits Gizmos & Gadgets készletet a Laptopszalon biztosította tesztre. Megnézhető a Laptopszalon üzleteiben, megrendelhető személyesen és online is.


Mi is ez valójában?


Kicsi bitek. Talán így lehetne lefordítani ezt a szóösszetételt, aminek némileg van is köze ahhoz, amit a termék maga el szeretne érni. A hivatalos weboldal leírása szerint ugyanis ez a készlet egy modern, kreatív elekronikai alkotó dolog, ami új szintre emeli az építés örömét. Igazából a hangsúly azon van, hogy a még gyerekkorban lévő lurkók szórakoztató formában edukálódjanak úgy, hogy bővítik fizikai ismeretüket, elsajátítják az elektronikus tervezés menetét és az analitikus gondolkodásmód kialakítását.



A Littlebits Gizmos & Gadgets Kit persze egyáltalán nem az a filléres mulatság, aminek hallatán minden szülő rohanna a boltba. Ám ez pont egy olyan termék, ami önmagában képes megindokolni a vételárat. A legfőképpen nyolc évesnél idősebbeknek szóló produktumok között Base Kitet, Smart Home Kitet és még sok más csomagot találunk, most viszont a Gizmos & Gadgets darabot mutatjuk be.


Ha ugyanis a gyermekeknek valaki az elektronika csodáit szeretné megmutatni, akkor ennél jobb választás aligha létezik manapság. A pakkban mindent megtalálunk, ami szükséges ehhez, számos flexibilis alkatrész, ami egyedi és mutatós is egyben. A Littlebits műszerei lényegében mágneses kapcsolódnak egymáshoz, így lehet különféle áramköröket létrehozni. Minden projekthez szükség van egy áramforrásra, ami biztosítható elemen vagy USB-n keresztül, de ezen kék részlegen kívül akadnak még zöld és rózsaszín alkatrészek, méghozzá a narancssárga kábelen felül.



Minden körhöz szükség van legalább egy rózsaszín és egy zöld “Bitre”, természetesen az áramforrást sem lehet nélkülözni.


Mi van a dobozban?


A Littlebits Gizmos & Gadgets Kit 13 Bitet (= elektronikus építőegységet) tartalmaz. Két darab 9 voltos elemet is találunk a csomagban, ezen kívül két i5-ös dimmer, egy i13-as fényérzékelő, két o25 DC motor, egy o9 Bargraph, egy o6 hangjelző, egy o13 ventilátor, két w1 vezeték, egy w19 Split és egy o11 szervomotor után lehet sikeresen kutatni a készletben. Plusz csavarok, csavarhúzó, kerék stb.


Az “i” betűk a bemeneti modulok, a Slide Dimmer csúsztatható kar, amely beállítja az áramot, a fényérzékelő a fényviszonyoknak megfelelően termel áramot. Az “o” betű a kimeneti modulok, a Bargraph egy-től öt ledet képes kiszolgálni, a Buzzer lármát csap, a DC motor és a ventilátor a szervómotorral együtt mozgatják az egész tákolmányt.



Hogy igazán 2018-ban érezzük magunkat, arról a w21-es vezetékmentes vevő és a w22-es vezetékmentes transzmitter gondoskodik (ezért van egyébként két elem a dobozban). Ezek pontosan úgy működnek, mint a kábeles társaik, csak vagányabbak. A transzmitter működése is aránylag egyértelmű, három bemenete van, a jelet ezeken keresztül kapja, majd továbbítja. Ugyan csak egy ilyet lehet használni, mert csak ennyi van a pakkban, de akár ötöt is lehet kapcsolgatni. A LEGO-nál kicsit bonyolultabb Littlebits logikus, jól kezelhető, és mindenképpen gondolkodásra készteti az embert.


Miket készíthetünk?


A dobozban lévő könyvben összesen tíz projektet találunk. Ezek mind gyerekbarát és játékos lehetőségek, létrehozhatunk világító karkötőt, távvezérelt autót, vagy éppen mozgatható lámpát. Ezek megszerkesztése nem borzalmasan nehéz, de az biztos, hogy az elme legnagyobb részét tényleg töprengésre sarkallja. Természetesen az okostelefon is előkerül majd a végső fázisban, sőt, a második kiadás már egy Bluetooth Low Energy egységet is tartalmaz, így még magasabb szinte lehet kontrollálni a találmányokat.



Megéri?


Kétség sem fér hozzá, hogy a Littlebits nagyon merészet és jót húzott a sorozattal, aminek Gizmos & Gadgets része talán az egyik legjobb. A pénztárcát viszont elég szélesre kell nyitni, nem kevesebb, mint 69 990 forintért vásárolható meg a cucc a Laptopszalonnál. Hogy ez sok vagy kevés, arról nehéz nyilatkozni, mindenesetre tény, nem nagyon van más olyan alternatíva, ami hasonlóan jól, játékosan, fejtörően és izgalmasan mutatja meg a gyerekeknek a logikus gondolkodást, a különféle építőegységek nem csupán összeszerelését, hanem működését is.


És igen, egy jó LEGO sem sokkal kevesebb már manapság. Hogy ajánlott-e? Az árat nem nézve maximálisan, az árcímkét látva viszont magyar viszonylatban nem lesz egyszerű sikereket elérni.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...