részletes keresés

Mikor jelenik meg végre az iPhone SE 2?

Frissítve: 2018-05-24 01:01:03
Létrehozva: 2018-05-23 05:55:41

Az iPhone SE 2 lesz talán az idei év legnagyobb dobása – de ha nem sikerül a nagy előd nyomdokaiba lépni, akkor lehet akár a...


Az iPhone SE 2 lesz talán az idei év legnagyobb dobása – de ha nem sikerül a nagy előd nyomdokaiba lépni, akkor lehet akár a legnagyobb bukása is. Sokak számára egészen furán hangozhat, de az Apple okostelefon palettájának egyik leginkább kedvelt modellje a jelenleg is kapható, de már egyre inkább öregedő iPhone SE. 2016-os megjelenésekor hatalmas meglepetést okozott és az április-június közötti időszakban olyan eladásokat villantott a kis iPhone, amire még Cupertino is felkapta a fejét. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban majdnem minden 10. eladott okostelefon iPhone SE volt az említett időszakban. Itt érdemes megjegyezni, hogy az eladott okostelefonok alapján számított piaci részesedés alapján az Apple általában 10-15% százalék között szokott mozogni.






Ez az eredmény egészen figyelemre méltó, főleg egy olyan eszköztől, ami aztán zéró innovációs értéket hordozott magában. Az iPhone SE nem tett mást csak ötvözte az iPhone 5S és az iPhone 6S széria néhány tulajdonságát. Így kaptunk egy 4 hüvelykes méretbe gyúrt aggresszív, de almás mértékekkel mérve olcsónak számító kismalacot – a szó legjobb értelmében. Vagyis a gyártó viszonylag kis energia befektetéssel elkészített egy olyan réskitöltő eszköz, amiben a régi keveredett az újjal, pontosan olyan arányban, ami eladható volt a nagy tömegek számára – és ezzel egészen nagy meglepetést okozott a piacon. Ezek a ma már történelminek számító események alapozták meg az iPhone SE 2 szemben megfogalmazott elvárásokat. Nézzük meg, hogy a megjelenés közeledtével milyen pletykákra érdemes adni, és mi az amit érdemes kacsaként kezelni.


Valóban iPhone SE 2 lesz a hivatalos elnevezés?


Egy évvel ezelőtt még teljesen biztos volt a piac abban, hogy a következő 4 hüvelykes almás okostelefon neve iPhone SE 2 lesz. Az azóta eltelt időszakban történt eseményeknek köszönhetően manapság már nem lehetünk ebben annyira biztosak. Ezek a különböző találgatások azóta bejártak szinte minden ismert és ismeretlen univerzumot. Amiben biztosak lehetünk, hogy az új SE fejlesztésével összefüggő projekt kódneve ‘Jaguar’ és az is biztos, hogy nem ezt a nevet fogja megkapni a telefon. A rajongói tábor egy lelkes kisebbsége abban bízik, hogy az új modell iPhone SE X néven kerül majd be a köztudatba, ezzel is utalva a korábbi SE és a jelenlegi csúcsmodellnek számító X fúziójára. Ez utóbbi több szempontból is vad feltételezésnek számít: (1) maga az elnevezés sokak számára hordozhat némi offenzív tartalmat, amit a hollywoodi genderbotránynak köszönhetően szinte biztosan nem fog felvállani az Apple, (2) korántsem biztos, hogy ha az iPhone SE és az iPhone X fúziójára sor kerülne, hiszen ez sokkal nagyobb innovációs erőforrást igényelne a gyártó részéről.




Az elnevezés tekintetében azonban van egy egészen konzervatív elképzelés, ami teljesen érthető okokból figyelembe veszi az Apple táblagépeivel történteket is. Az idén megjelent alap iPad nemes egyszerűsségel csak ezt a nevet viseli, a pontosítás érdekében zárójelben mögé tehetjük a megjelenés évét is. A fentebb megosztott tweetben Evan Blass ugyan erre számít az idén megjelenső iPhone SE tekintetében is.

Összegezve három elnevezésre tudjuk leszűkíteni a kört:



  • iPhone SE 2;

  • iPhone SE X;

  • iPhone SE (2018).


Mivel jelen sorok írásakor még semmiben sem lehetünk biztosak, így egyéni szimpátia alapján a cikk hátralevő részében az iPhone SE 2 elnevezést fogjuk használni a következő generációs Special Edition-re.


Mennyibe fog kerülni az iPhone SE 2?


Az iPhone SE 2 árának meghatározása azért hasonlít a rulett kerék megpörgetéséhez, mert továbbra sem tudni, hogy milyen technológiai újításokat kíván 4 hüvelykre préselni az Apple. Fiskális értelemben akkor fogunk a legjobban járni, ha Cupertino nem akar nagyot gurítani és csak minimális ráncfelvarrásra kerül sor, mint az iPad (2018) esetében. Ez azt jelentené, hogy a 32GB-os alapmodell bruttó ára Magyarországon 150.000 Ft körül kezdődne sőt, talán még ennél is lehetne egy lehelletnyivel olcsóbb.

Az iPhone SE 2 várományosainak azonban jobban fel kell kötniük a gatyájukat, hogy ha iPhone X szerű teljes kijelzős, szenzorszigetes verzió lát napvilágot. Ebben az esetben biztosan át fogjuk lépni a 200.000 Ft-os lélektani határt sőt, az sem kizárt, hogy matematikailag közelebb leszünk a 300.000 Ft-hoz. Csak a miheztartás végett: jelen sorok írásakor az iPhone SE alapára mindössze 129.990 Ft az Apple magyarországi honlapján, de sok disztribútortól ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk.

A részünkről az olcsóbb iPhone SE 2 mellett tesszük le a voksunkat. Tesszük ezt már csak azért is, mert a jelenlegi üzletpolitikát elnézve várhatóan ezzel a modellel elsősorban a korábbi SE tulajdonosokat, másodsorban pedig a kisebb büdzséből gazdálkodó jövőbeni Apple vásárlókat kívánják Cupertinoból megszólítani.


Hogy fog kinézni az iPhone SE 2?


Sajnos hivatalos forrásból még egyetlen kép sem jelent meg, de néhány dolgban már szinte minden Apple-jövő-kutató megegyezik. A változás mértéke ebben az esetben is nagy kérdés: sokan vízionálnak egy iPhone X jelleget magára öltő 4 hüvelykes Apple telefont, mások szerint csak a jelenlegi külső finomabb ráncfelvarrására kerül majd sor. Ami biztos, hogy az iPhone 5 óta ismert méret megmarad, de valószínűleg a fém hátlaptól el kell búcsúznunk – ezzel is teret adva a vezetéknélküli töltésnek. További biztosnak tűnő változás, hogy az iPhone 7-tel elbúcsúztatott 3.5mm jack csatlakozó már az iPhone SE 2 esetében sem fog visszaköszönni. Ezen felül néhány koncepcióban még felmerült annak lehetősége is, hogy a hátlapi kamera egy picit kiemelkedik a síkból – camera bump -, de ilyen méretben ez a módi még nem terjedt el.



Összefoglalva annyit mondhatunk, hogy az iPhone SE 2 legvalószínűbb formájában újra megörökli a sima 4 hüvelykes kijelzőt az iPhone X esetében látott szenzorsziget, és széltől-szélig tartó kialakítás nélkül. Legnagyobb változást a 3.5mm jack csatlakozó hiánya és az üveg hátlap fogja jelenteni a korábbi generációhoz képest. Ezekkel a megoldásokkal lehet majd leginkább a minimumon tartani az előállítási költségeket.


Mit fog tudni az iPhone SE 2?


Ebben az esetben is alapjaiban megegyező, de részleteiben eltérő koncepció rajzolódott ki a találgatások során. Amennyiben egy drágább SE jelenik meg, vélhetően már az A11 chip kerül beépítésre, 3GB RAM-mal, force-touch képes széltől-szélig tartó kijelzővel, és az arcfelismerést lehetővé tevő szenzorszigettel. Ezzel szemben továbbra is valószínűbbnek tetszik az olcsóbb opció, amelynek alapján az iPhone SE 2 csak az A10-es chipet kapja meg 2GB memória társaságában, minden egyéb nyalánkság nélkül. Ezek mellett még nagy kérdés, hogy a jelenegi kamera megy, vagy marad? A mi tippünk az, hogy az Apple az olcsóbb szegmensben is lépést akar tartani a versenytársakkal, így az iPhone 8-cal együtt napvilágot látott 12-megapixeles kamera az iPhone SE 2 olcsóbb verziója esetén is vissza fog köszönni.


Mikor fog megjelenni az iPhone SE 2?


A címben is feltett kérdés az ami leginkább foglalkoztatja az érdeklődöket. Nem is csoda, hiszen a megjelenés, vagy legalábbis a megjelenés dátumának hivatalos bejelentése végre véget vethetne az elmúlt két évben napvilágot látott találgatások végeláthatatlan sorának. Annak idején az Apple iPhone SE bemutatásra egy külön ennek szentelt esemény keretein belül kerüt sor 2016 márciusában. Figyelembe véve, hogy az idei márciuson már rég túl vagyunk, a következő nyilvánvaló választás a jövő hónapban megrendezésre kerülő World Wide Developer Conference (WWDC).


iphone se 2 megjelenés


Ez utóbbival csak az a probléma, hogy a WWDC inkább az ősszel érkező szoftveres újdonságokra fókuszál. Vagyis, amennyiben a 2018 júniusi WWDC-n sem leplezi le az Apple az új 4 hüvelykes iPhone-t, akkor várhatóan egészen szeptemberig kell várnunk, amikor egyébként is lelepleznék az új almás okostelefonokat. Tehát minden reményünk ellenére sokkal valószínűbb az őszi megjelenés, már csak azért is mert az új SE sorozatgyártásával összefüggésben is ellentmondó információk láttak napvilágot, amelyek alapján még nincs meg a végleges verzió. Röviden, ha jelenleg nincs gyártás alatt az új kicsike, akkor egészen biztos, hogy őszig kell majd várnunk a megjelenésre.


Lehet, hogy két különböző iPhone SE 2 is érkezni fog?


Figyelembe véve, hogy szinte minden pontban két különböző iskola tanai alapján elkészült iPhone SE 2 körvonalait rajzoltuk fel, akár még az is elképzelhető, hogy mindkettő megvalósul. Tőkeerős cég lévén az Apple megengedheti magának azt a kísérletet, hogy piacra dob a biztos befutó, olcsó 4 hüvelykes eszköz mellett egy iPhone X innovációkra sokkal inkább támaszkodó verziót. Ez lényegében teljes egészében belefér a Cupertinóban jelenleg is alkalmazott stratégiai elképzelésekbe, amely alapján ugyanahhoz a termékhez egy jóval szélesebb határok között változó ársáv tartozik. Ezzel megmaradna a belépőszintet – vagy inkább amolyan kapu-drogot – képviselő alternatíva és az újdonságra áhítozó vásárlóközönség is megkapná amire vágyakozik.


iphone se 2 megjelenés


Az közönségkedvenc, pénztárca barát iPhone SE 2 rajongói koncepciója


Már csak a poén kedvéért is vettük a fáradtságot, hogy az általunk megálmodott, racionális elemekre építkező 4 hüvelykes almás telefon koncepcióját is körvonalazzuk. Ennek alapján:



  • nincs szükség ID funkcióra;

  • nincs szükség Force Touch funkcióra;

  • nincs szükség optikai zoom funkcióra;

  • nincs szükség OLED kijelzőre;

  • nincs szükség vezetéknélküli töltésre;

  • szükség van jobb elő-, és hátlapi kamerára;

  • szükség van nagyobb akkumulátorra;

  • szükség van széltől-szélig tartó kijelzőre;

  • szükség van jack csatlakozóra.


A TouchID és a FaceID nélkül lehet legyártani egy igazán olcsó, széltől-szélig tartó kijelzőt. Ezzel a modern és régi elemeket vegyítő alkalmazással nagyon egyedi szépségtapaszt kaphatna az új SE anélkül, hogy érdemi költségnövekedéssel kellene számolnunk. A 4-6 számjegyből álló nyitó kód beütése az olcsó szegmensbe való belépés velejáróját jelentené és ezt a kellemetlenséget valószínű el is nézné a kompromisszumokhoz szokott vásárlóközönség. A további gyomírtás jegyében megszabadulnánk az OLED kijelző, a ForceTouch és az optikai zoom funkció, valamint a vezetéknélküli töltés gondolatától, amelyek együttesen már jelentős költségcsökkenést eredményeznének anélkül, hogy bármi esszenciális tartalmat áldoznánk fel.






Az egyszerűbb kivitelezés miatt talán egy picivel nagyobb akkumulátorral lehetne összeszerelni a telefont, ami miatt egészen biztos, hogy rögtön közönségkedvenccé válna az új SE. Az átlag felhasználó igényeit elnézve sokkal fontosabb, hogy a kamerák terén legyen – ésszerű – fejlesztés. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az optikai zoom képességet hajlandóak vagyunk elengedni a 12MP f/1.8 optikai képstabilizátorral rendelkező kameráért cserébe. Az SE torta tetején pedig a jack csatlakozó lenne a cseresznye, így legalább nem kellene eldobni a már meglevő jó minőségű vezetékes fej/fülhallgatókat. Legnagyobb sajnálatunkra azonban ez a koncepció vélhetően csak álom marad.


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...