részletes keresés

Milyen notebookot vegyek 2018-ban?

Frissítve: 2018-08-20 01:01:02
Létrehozva: 2018-08-01 05:10:35

Milyen notebookot vegyek 2018-ban? Ezt a kérdést a legjobbkor tesszük fel, hiszen éppen hogy kihirdették a felvételi ponthatárokat, és még nem tombolnak a back-to-school akciók....


Milyen notebookot vegyek 2018-ban? Ezt a kérdést a legjobbkor tesszük fel, hiszen éppen hogy kihirdették a felvételi ponthatárokat, és még nem tombolnak a back-to-school akciók.



Felelős-laptop vásárlóként azonban jobb, ha legalább némi tudással felvértezve döntünk a kiválasztott hordozható számítógép mellett.



Ugyanis egy rossz választás könnyen azt eredményezheti, hogy jövőre kénytelenek leszünk – a hibánkat orvosolva – egy újabb laptopot vásárolni. Azok, akik idő szűkében vannak, görgessenek a cikk végére és megtalálják a Techkalauz 2018-as notebook ajánlatát.


Milyen notebookot vegyek 2018-ban?


Az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján a következő három tényezőt kell leginkább figyelembe vennünk: (1) az anyaghasználat, (2) a felhasználói élmény, és (3) a szervizháttér.






Milyen notebookot vegyek 2018-ban?


az anyaghasználat


Az anyaghasználat (és az összeszerelés minősége) nagyon fontos tényező és alapjaiban fogja meghatározni egy laptop élettartamát. A hosszabb élettartam pedig a jó befektetés garanciája. Kiadhatunk évente 100.000 forintot egy alsó-középkategóriás laptopért, de azt jó eséllyel évente kell majd cserélnünk. Ellenben egy jól meghozott döntéssel, nagyjából 150.000 forintért már olyan notebookot vehetünk, ami akár a következő 3-5 évben is társunk marad.

Korábban a gépjármű iparhoz hasonlítottuk a számítástechnika világát, most talán megfelelőbb egy építőipari analógiával indítanunk. Egy új ház építése során rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, és a kóklereket el kell kerülnünk. Ezeket egy új laptop kiválasztása esetén is meg kell tennünk. Mindkét eseteben hozhatunk jó és rossz döntést, a különbség csak az elkótyavetyélt összegben ölt majd testet. Talán ez az oka annak, hogy könnyebben hallgatunk az új laptop kiválasztása során egy “szakértő ismerősre”, mint egy valódi szakértőre. Amennyiben ezt a gondolatot alkalmaznánk egy új ház építése során, akkor meg kellene kérdőjeleznünk az építészmérnök számításait egy ittas szaki okoskodása alapján (no offense!).






Az új ház építése során oda kell figyelni, hogy jó minőségű “alkatrészekből” épüljön fel a házunk. Ezt a megállapítást is tudjuk alkalmazni az új laptop kiválasztása során: a minőséget meg kell fizetni. Sajnos szomorú tény, hogy a legtöbb esetben igaz a legolcsóbb laptop a legolcsóbb anyagokból készül el. Rosszabb esetben még az összeszerelés minőségén is spórolnak a gyártók. Az olcsó laptopok általában úgy kelnek el, ahogy az olcsó nők: kiteszik amivel rendelkeznek és ezzel hívják fel magukra a figyelmet. Ez általában néhány könnyen beazonosítható tényező, egy komolyabbnak látszó processzor, vagy egy gyenge, de dedikált GPU. Cserébe az olcsó zsanérszerkezet a jótállási időn túl szinte egyből törik, és hamar recseg-ropog majd a gyenge minőségű műanyag váz. Ennek a másik végletét azok a prémium üzleti laptopok képviselik, amelyek félmillióba kerülnek és látszólag nem nyújtanak semmit. Erőtlennek látszó processzor és egy csöppnyi háttértár. A körítés azonban teljesen más, hiszen a legtöbb üzleti gép váza részben, de inkább egészben valamilyen fémből készül. Csak érdekességképp hívjuk figyelmet a következő videóra, amelyben circa 300 méterről dobnak ki egy Apple MacBook Pro (2016) laptopot. Spoiler alert (03:24): egy műanyag vetélytársa darabokra tört volna.



Összegezzük, hogy milyen elvárásokat kell figyelembe vennünk az anyaghasználat & összeszerelés kapcsán:


– fémből, de legalább jó minőségű műanyagból készüljön a váz;

– kerüljük a csillogást, ugyanis az ilyen borítások csak a boltok polcain mutatnak jól;

– a különböző anyagok, alkatrészek találkozásánál az illesztések szakszerűek, egyenletesek legyenek;

– legyen erős a zsanérszerkezet;

– álljon ellen az esetlegesen jelentkező szélsőséges fizikai hatásoknak is.


Ezeket persze nehéz megállapítani, ha nem forgunk nap-mint-nap laptopok között. Ezért érdemes szakbolti eladó tanácsát kérni a kiszemelt típussal összefüggésben. Valamint egy apró trükk: szigetes kialakítású billentyűzet esetén nyomjuk be a laptop fedlapját középen (pl.: g-h billentyűk között). Amennyiben ellenálló, nem vagy csak alig hajlik meg a nyomásra, akkor vélhetően jól választottunk.


Milyen notebookot vegyek 2018-ban?


a felhasználói élmény


Azok, akik tetszjeinket olvassák, gyakran találkozhatnak ezzel a kifejezéssel. A felhasználói élmény képletét a beviteli & megjelenítő eszközök (billentyűzet, érintőpad, kijelző) és az egyes hardverelemek (CPU-GPU-RAM-háttértár) alkotják.


Billentyűzet


Ez az az eszköz, amelnyek segítségével milliárdnyi üzenet cserél gazdát másodpercenként, és erre a célra nem felel meg akármi. Fontos a nyomáspontja, zajszintje, a felület tapintása és kialakítása, a háttérvilágítás-, valamint az egyes funkciók megléte vagy hiánya. Jó hír, hogy – néhány kivételtől eltekintve – már az alsó-középkategóriás gépekbe elfogadható billentyűzetek kerülnek. Ez elsősorban az általánosan elterjedt igénynek, másodsorban a viszonylag alacsony költségnek köszönhető. Etalonnak továbbra is az üzleti modellek számítanak, de ezek inkább a funkciókkal és a háttérvilágítással emelkednek a mezőny fölé.


Érintőpad


Az érintőpaddal az egeret helyettesítjük, kisebb vagy nagyobb sikerrel. Sajnos még a legjobbnak számító érintőpadok sem veszik fel a versenyt az egerekkel. Ettől függetlenül a használhatóságban tetten érhető különbséget tapsztalunk érintőpad és érintőpad között. Nagyon fontos a méret, 5×8 cm-nél kisebb touchpad esetében nagyon nehéz dolgunk lesz. További nagyon fontos befolyásoló tényező az érintőpad felületének anyaga, a legjobb ha üveg, vagy üvegszerű. A gesztus érintések kezelése, duplaujjas görgetés minden esetben alapelvárásként kell, hogy felmerüljön. Amennyiben ezeket a plusz funkciókat nem engedhetjük meg magunkat, számoljunk egy egér beszerzésével is.


Kijelző


A kijelző a laptop megjelenítő perifériája. Ennél fogva alapvető feladat hárul erre az eszközre, már csak azért is, mert egy kép többet mond ezer szónál. Első sorban a mérete a kérdés, mivel minél kisebb, annál kompaktabb laptopot lehet köré építeni. Ma már jól belőtt méretekben dolgoznak a gyártók, nekünk csak ki kell választanunk az igényeinknek megfelelőt. A régi standardok szerint a 15,6 hüvelykes verzió volt talán a legelterjedtebb. Ez azonban csak a történet egyik része, hiszen a felbontás, a válaszidő, a kontraszt arány, a fényerő, a betekintési szög és az alkalmazott technológia mind-mind tovább árnyalja a képet. Amennyiben megengedhetjük magunknak, minimumként ragaszkodjunk a FHD (1920x1080p) felbontáshoz és az IPS technológiához.


dell g3 3579 kijelzo


CPU


A CPU – vagy közismertebb nevén a processzor – a laptop dobogó szíve. Órajelét (szívfrekvenciáját) és a benne dolgozó magok számát sok esetben tévesen azonosítják egy laptop értékével és használhatóságával. Azt senki nem vitatja, hogy egészen meghatározó szerepe van ennek az alkatrésznek, de önmagában nem értékelhetünk egy Intel® Core™ i9 CPU-t, hiszen a tálalás nagyban befolyásolja az összképet. Jó példa erre a múlt heti botrány, amely során a legújabb generációs MacBook Pro gépekbe szerelt i9 processzorok nem hozták a várt eredményt. Ennek nagyon egyszerű oka a laptop vékony kialakítása, ami miatt gyorsan túlmelegedett a processzor és vissza kellett venni az órajelet.

Át kell gondolnunk, hogy milyen célból vásároljuk a laptopot:


– tartalom fogyasztásra (webböngészés)?

– munkára? ha munkára, milyen jellegű munkára (irodai programok futtatása vagy teljesítmény & számítás igényes alkalmazásokhoz)?

– játékra?






Miután ezeket megválaszoltuk léphetünk tovább. Ökölszabály, hogy ha csak tartalom fogyasztásról és irodai jellegű alkalmazások futtatásáról van szó akkor már egy Intel® Core™ i3 Processzor (vagy azzal egyenértékű) CPU vélhetően elég lesz. Egyéb esetben érdemes szakértői segítséget kérni az igények pontos feltérképezése érdekében.


GPU


A GPU – vagy közismertebb nevén grafikus gyorsító – felelős a képi megjelenítésért. A legtöbb laptop integrált GPU-val rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy valamelyik alkatrészhez – legtöbb esetben a CPU-hoz – integrálták, egy memóriából dolgoznak. Ez a megoldás gyengébb teljesítményt eredményez, de nem minden esetben kell az erős GPU. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új integrált grafikus gyorsítók bőven megfelelnek az átlag felhasználók igényeinek. Akik viszont játékra keresnek laptopot, vagy grafikai értelemben véve számításigényes feladatokat futtatnak azoknak dedikált GPU-ra lesz szükségük. Ez az alkatrész az alaplapon jól elkülönül, külön memóriából dolgozik és komolyabb órajelek elérésére képes, mint integrált társai. Jó hír, hogy az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti – és társai – egészen megfizethető ár mellett kínálnak olyan teljesítményt, amelyre korábban csak asztali gépek GPU-i esetén volt példa.






RAM


A RAM – vagy közismertebb nevén: memória – felelős az ideiglenes adatok tárolásáért, ezért nem mindegy, hogy ebből mennyi áll rendelkezésünkre. Egy integrált CPU-GPU páros esetén még meghatározóbb a szerepe, mivel mindkettő ezt a memóriát fogja felhasználni az egyes feladatok végrehajtása során. Az operációs rendszer adta környezet sem teljesen mindegy, mivel a macOS és a Windows memória kezelésében alapvető eltérés érhető tetten. Általánosságban elmondható, hogy 4GB RAM ma már kevésnek számít, 8GB viszont már elégséges szinte minden hétköznapi felhasználónak. Természetesen vannak olyan memóriaigényes feladatok, amelyek ennél többet fognak megkövetelni.


Háttértár


A háttértár biztosítja az adataink tárolását, így ezen kap helyet az operációs rendszeren felül minden zenénk, filmünk, programunk és alkalmazásunk, satöbbi. Ma leginkább két variánsával találkozhatunk: HDD (Hard Disk Drive) és SSD (Solid State Drive). Az előbbi mechnikus elven működő alkatrészek segítségével fér hozzá a tárolt adatokhoz, emiatt lassú, de nagy tárolókapacitást biztosít viszonylag olcsó áron. Az SSD már nem mechnikus elven dolgozik (nincs benne mozgó alkatrész), emiatt nagyságrendekkel gyorsabb, mint a HDD, de drágább is annál. Mindezeket figyelembe véve azt kell mondanunk, hogy az SSD sokkal inkább hozzájárul az optimális felhasználói élmény eléréséhez.






Milyen notebookot vegyek 2018-ban?


a szervizháttér


Ne áltassuk magunkat, minden laptop elévül és el is fog romlani. Ez igaz az alsó-közép, és a prémium kategória termékeire is. A megfelelő karbantartás, az odafigyelés és a gyártói gondoskodás miatt nagyon fontos tényező minden laptop életében. Egy üzleti laptop esetében hosszabb élettartamra számíthatunk, amelyet jobb szervizháttér támogat. Egy olcsó gépben is ott van a lehetőség arra, hogy évekig társunk maradjon, de ehhez el kell aludnia Murphy-nek. Egy új laptop esetében a jótállás, vagy garancia általában minimum egy év, de sok esetben kettő, sőt akár három is lehet. Az utóbbi leginkább a DELL, HP és FUJITSU gépeire igaz, és ezek a gyártók ráadásul kiterjedt, jól ellátott, valamint megbízható szervizháttérrel rendelkeznek a régiónkban. A DELL, HP és FUJITSU mellett meg kell említenünk az ACER-t is, ami egyes modellek esetében rövidebb jótállást kínál, de hasonlóan jó szervizátfutási idővel rendelkezik. Sőt, az ACER esetében előremozdulás tapasztalható, ugyanis mára 6-7 nap alatt elintéznek egy javítást. Ezt követően beszélhetünk az ASUS, és a LENOVO gépekről, amelyek esetében már annyira nem döccenőmentes az ügyintézés, ami hosszas szervizügyintézést és nehezebben elérhető ügyfélszolgálatot foglal magába. Megemlíthetünk még néhány gyártót, ilyen például az MSI és az APPLE, előbbi nem túl komoly tényező a hazai laptop piacon, emiatt kevés visszajelzés érkezik hozzánk a szerviz tapasztalatokról, viszont az APPLE termékek szervizeléséről alapvetően pozitív visszajelzések születnek.



A felhasználói élményt leginkább ezek az eszközök és alkatrészek fogják befolyásolni. Az egyéni preferenciáink pedig eldöntik, hogy melyik mennyire befolyásolja majd a döntésünket.



Milyen notebookot vegyek 2018-ban?


A fent körbejárt témákat figyelembe véve összeállítottunk egy listát, amelyben mindenki találhat kedvére való olcsó és drága, új és használt laptopot.


Milyen notebookot vegyek 2018-ban 50.000 Ft alatt?


Ezért az összegért nem kapunk új laptopot, de a használt üzleti gépek között még bőven találhatunk az igényeinknek megfelelőt. Első sorban az alábbi modellekre kell vadásznunk:


LifeBook S752 (made in japan, 3. generációs Intel® i3, kisvállalati üzleti kategória)

LifeBook S781 (made in japan, 2. generációs Intel® i5, kisvállalati üzleti kategória)

EliteBook 8460p

Latitude E5430


Milyen notebookot vegyek 2018-ban 100.000 Ft alatt?


Ezért az összegért már lehet, hogy kapunk új laptopot, de abba nem célszerű befektetni. Cserébe viszont sokkal inkább kitágul a használat laptopok világa és elérhetővé válnak a korábbi prémium modellek is:


ThinkPad T440, T440p, X240

HP EliteBook 840 G1, 820 G1

Dell Latitude E6440, E7240, E7440

HP EliteBook 8470p, 2570p, 8570p

Dell Latitude E6430, E6230, E6330, E6530

Lenovo ThinkPad T430, X230, T530


Milyen notebookot vegyek 2018-ban 100.000 Ft felett?


Itt már bőven van választék új laptopokból is. A következő listát olyan szériákból állítottuk össze, amelyek ár-érték arányban a legjobb mutatókkal rendelkeznek.


Acer Aspire A515 széria

Acer Aspire A517 széria

Dell Inspiron 7577 széria

Acer Aspire A715 széria

Acer Aspire A717 széria

Lenovo IdeaPad 520 széria

HP Pavilion 15 széria

HP ProBook 430 G5 széria

HP Probook 450 G5 széria

Fujitsu LifeBook A557 széria

Fujitsu LifeBook E547 széria

Dell Latitude E5580 / E5480 széria


Milyen notebookot vegyek 2018-ban – a legolcsóbb új laptop, amelyet érdemes megvenni:


Acer Aspire A315-51


Milyen notebookot vegyek 2018-ban – a legolcsóbb új fémborítású laptop:


Acer Aspire 5 A515-51G / teszt



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...