részletes keresés

Milyen routert vegyek 2018-ban?

Frissítve: 2018-11-06 01:01:03
Létrehozva: 2018-11-05 06:24:38

Milyen routert vegyek 2018-ban? Nagyon fontos, hogy erre a kérdésre ideális választ találjunk, hiszen egy modern háztartást / irodát nem lehet elképzelni hálózatba kötött, és...


Milyen routert vegyek 2018-ban? Nagyon fontos, hogy erre a kérdésre ideális választ találjunk, hiszen egy modern háztartást / irodát nem lehet elképzelni hálózatba kötött, és az internethez csatlakoztatott eszközök nélkül. 


milyen routert vegyek 2018


Érdemes egy rövid analógiával bemutatni miről is van szó. Képzeljük el, hogy az internetkapcsolat az autópálya, a router pedig az autónk. Ezen az autópályán a megengedett maximális sebesség 130 km/óra, de mivel egy régi Trabant van alattunk, így csak 80 km/órával repesztünk. Ez azt jelenti, hogy hiába áll rendelkezésre az elméleti 130 km/óra sebességhatár, mi mégis megelégszünk annak ~60%-ával. Ahhoz, hogy ezt az értéket 100%-ra növeljük, be kell szereznünk a megfelelő gépkocsit is. Az előző mondatból a megfelelő szót kell hangsúlyozni: nem túl gyors, nem túl lassú “járműre” van szükség. Vagyis felesleges egy versenyautó megvásárlása, ha nem tudjuk kihasználni a lóerőket. 


milyen routert vegyek 2018


Jelen a cikkel azokat kívánjuk támogatni, akik új autót (=routert) szeretnének vásárolni. Akiket nem érdekelnek a szakmai részletek, a következő néhány fejezet átugrásával rögtön a Techkalauz ajánlásához juthatnak. 


Milyen routert vegyek 2018-ban?


Elég a szolgáltatótól kapott eszköz?


Az internet szolgáltatás megvásárlásával egyidejűleg kapunk egy alap hálózati eszközt is. A legtöbb esetben ez az eszköz nem garantálja azt, hogy a szolgáltatást teljes sávszélességben ki tudjuk majd használni. Az előző megállapítás kiváltképp igaz, ha vezetéknélküli hálózatban gondolkozunk. A modern életviteli sajátosságok viszont megkövetelik a telefon, a tablet, a laptop, az okosTV (stb.) hálózatba rendezését, és ezt vezetékekkel nem tudjuk megoldani. Egy router szerepe ebben az esetben válik nyilvánvalóvá, mivel ennek segítségével tudjuk az otthoni eszközparkot vezetéknélküli hálózatba kötni és az internethez csatlakoztatni. Ezt néhány szolgáltató is belátta, így a prémium internet előfizetőik számára routert, vagy kedvezményes vásárlási lehetőséget is biztosítanak. 


milyen routert vegyek 2018


Még inkább javasolt a külön router vásárlás, ha optikai szálon nyújtott internetelérésről van szó. Ez annak köszönhető, hogy a szolgáltatás érdekében kiépített egyszerű optikai hálózati terminál (ONT eszköz) router funkciói korlátozottak. Azok a szolgáltatók, akik az ONT eszközön kívül routert is biztosítanak, inkább költséghatékonyságra törekednek, mint a sávszélesség teljes kihasználásának biztosítására. Emiatt minden esetben érdemes felülvizsgálni, hogy az így kapott új router kinek az érdekeit szolgálja: a felhasználóét, vagy a szolgáltatóét? Amennyiben az utóbbi bizonyosodik be, érdemes ezt a routert tovább értékesíteni és egy olyan eszközt vásárolni, ami az igényeinket jobban kielégíti. 


Milyen routert vegyek 2018-ban?


alapozás


Azt már tudjuk, hogy routerre szükség van, de azt még nem, hogy milyenre. Az utóbbi kérdés megválaszolása érdekében sorra vesszük a legfontosabb témákat, amellyel felhasználói szinten is érdemes tisztában lenni. 


Vezetéknélküli hálózat (WiFi) sávszélessége


A routerek egyik legfontosabb tulajdonságát a vezetéknélküli hálózat operatív sávszélessége (2.4GHz / 5GHz) fogja megadni. Ennek alapján megkülönböztetünk egy, vagy kétcsatornás (single – 2.5GHz / dual band – 2.4GHz + 5GHz) eszközt. 


Single band router


A single band routerek családjába azok az eszközök tartoznak, amelyek csak a 2.4GHz-es sávban dolgoznak. Ökölszabályként elfogadhatjuk, hogy a dual band routerek által 5GHz-en biztosított sebességnél a 2.4GHz lassabb, de hatótávolsága nagyobb. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos régebbi eszközök csak a 2.4GHz-en elérhető WiFi hálózathoz tudnak csatlakozni. Emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a 2.4GHz egy kifejezetten forgalmas sáv, emiatt sűrűn lakott övezetekben “közlekedési dugók” is kialakulhatnak. 


Dual band router


A dual band routerek családjába azok az eszközök tartoznak, amelyek a 2.4GHz és az 5GHz frekvencia sávban is dolgoznak. Ebben az esetben az alapszabály az, hogy az 5GHz gyorsabb kapcsolatot tesz lehetővé, mint a 2.4GHz, de a hatótávolsága kisebb. Sűrűn lakott övezetekben (lakótelepek) kifejezetten javasolt az 5GHz-es hálózat használata, mivel itt kevesebb “közlekedési dugóra” számíthatunk.  


802.11a/b/g/n/ac – ez mit jelent?


A vezetéknélküli hozzáférést biztosító eszközök specifikációi között találhatjuk meg a fenti szám és betűkombinációt, vagy ennek részleteit. Ezek adott szabványokat jelölnek, amelyek jól körülírják, hogy milyen frekvenciasávban (2.4GHz és / vagy 5GHz), és mekkora sebességet biztosítva képes dolgozni az adott eszköz (router, telefon, tablet, stb.). 




































Szabvány



Sávszélesség



Elméleti sebesség



802.11b



2.4GHz



11 Mbps



802.11a



5GHz



54 Mbps



802.11g



2.4GHz



54 Mbps



802.11n



2.4GHz + 5GHz



600 Mbps



802.11ac



5GHz



1300+ Mbps



Van előnye a több antennának?


Több antennától jobb jelerősséget és gyorsabb internetet várhatunk el, tehát a feltett kérdésre a válasz egyértelmű igen. Számolni kell azonban azzal is, hogy az adott antenna karakterisztikája önmagában is komoly befolyásoló tényezőt jelent. Érdemes az egyes antennákra, mint szemtanúkra gondolni. Minél több szemtanú áll rendelkezésünkre, annál pontosabban tudjuk rekonstruálni az adott eseményt, mivel több részlet (adat / információ) áll rendelkezésünkre. 


A WiFi jelek átjutnak a falon?


Ez egy nagyon gyakori kérdés, hiszen a legtöbb épületben számos fal osztja fel a lakóterületet. A fal anyaga azonban alapvetően befolyásolja, hogy a router által biztosított jel terjedése milyen akadályokba ütközik. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy a könnyűszerkezetes (fa, gipszkarton) megoldások könnyebben leküzdhetőek, mint a téglafalak. Azonban a téglafalakkal szemben megoldást jelenthet egy WiFi repeater közbeiktatása, vagy a legújabb technológiákat (beamforming, mesh) felvértezett router alkalmazása. 


Hány eszközt tud kiszolgálni egy router?


Szintén nagyon fontos kérdés, hogy egy router hány eszközt tud egy időben kiszolgálni. Egy átlagos otthonban érdemes legalább 10 eszköz internet csatlakozási igényével számolni. A legtöbb modern router ezzel az igénnyel könnyedén megbirkózik, de a kétségek eloszlatása érdekében érdemes a szükséges adatért végigböngészni a kiválasztott termék specifikációit.


SU-MIMO / MU-MIMO


Ezek olyan egymásra építkező fogalmak, amelyek leginkább csak az elmúlt években indultak hódító körútra. Ismerkedjünk meg először a múlt technológiájával, a single user multiple input / multiple out (SU-MIMO) megoldással. Ennek során a csatlakoztatott eszközök (tablet, telefon, laptop, stb.) sorba állnak az internetkapcsolatért. A router priorizálja ezeket, majd kiszolgálja az eszközök igényeit. Már ebből is látszik, hogy minél több eszköz áll sorban az internetért, annál hosszabb kiszolgálási idővel kell szembenézni. Optimális esetben a router webes interfésze lehetőséget biztosít, hogy az egyes eszközök igényeit a felhasználó rangsorolja. Ezzel szemben a multiple user multiple input / multiple out (MU-MIMO) technológia több igény egyidejű kiszolgálását is lehetővé teszi. Egy MU-MIMO router kapacitásban és hatékonyságban is felülmúlja elődjét, ami főleg napjaink sláger elfoglaltságai (média streaming, játék) során lehet nagyon fontos. 


AC750 / AC3200 – mit jelent ez?


A legújabb routerek típusjelzése mellett feltüntetik a garantált elméleti maximum sebességet (pl.: AC3200) is. A zárójelben látható konkrét esetben ez azt jelenti, hogy 3200 Mbps áll rendelkezésünkre. Azzal azonban érdemes tisztában lennünk, hogy a 3200 Mbps meg fog oszlani a különböző sávszélességeken, amelyet az alábbi képpel tudunk leginkább szemléltetni. 


milyen routert vegyek 2018


Milyen routert vegyek 2018-ban?


kategorizálás


Több iskoláját is ismerjük a router-ajánlásnak, de a legcélszerűbb, ha a megvásárolt internet szolgáltatáshoz igazítjuk a javaslatunkat. Ennek alapján meg kell különböztetnünk:



  • 100 Mbit/s alatti;

  • 100 – 1000 Mbit/s közötti és;

  • 1000 Mbit/s feletti internetkapcsolatot. 


Ennek a három kategóriának a segítségével jobban körvonalazható, hogy milyen routerre is van szükség az adott falak között. 


Milyen routert vegyek 2018-ban 10 000 Ft alatt?


élet 100 Mbit/s alatt


Annak ellenére, hogy ez a kategória egyre inkább szűkül, érdemes néhány szóban megemlékezni róla. Erre első sorban azért van szükség, mert az idősebb generáció által támasztott igények kielégítésére még elégséges lehet. Jó hír, hogy ilyen sebesség kiszolgálása érdekében nem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlni, hiszen nincs szükség drága routerre. Az egyetlen specifikáció, amire érdemes egy kicsit nagyobb figyelmet fordítani, az a hatótávolság, amelyet az antenna fog befolyásolni. A jelenlegi felhozatalból egyértelmű ár / érték győztest hirdethetünk, hiszen a Reader’s Choice magazin felfedezettje, az ASUS RT-N12 PLUS ma is az egyik legjobb választás. Megbízható és strapabíró konstrukció, beüzemelése gyerekjáték. A két 5 dBi antenna (hatótáv), a SU-MIMO technológia, és a 6 000 Ft-os árcédula a legalacsonyabb árkategória kiemelkedő figurájává teszi az Asus routerét. 


ASUS RT-N12 PLUS


Mivel 10 000 Ft-ban húztuk meg a legolcsóbb kategória lélektani határát, így érdemes még egy opcióra felhívni a figyelmet. Ez a megoldás első sorban azoknak ajánlott, akik még nem kötelezték el magukat az otthoni internet sebességének fejlesztése mellett, de már kacérkodnak ennek gondolatával. A javaslatunk nem más, mint a Xiaomi Mi Router 3, amely két sávot (2.4Ghz & 5 GHz) összesen négy antennát állít új gazdájának szolgálatába. Számos egyéb képessége miatt is figyelemre méltó, hiszen 10 000 Ft alatt nincs még egy olyan router ami ennyire feature-gazdag lenne. Ennek köszönhetően 100 Mbit/s jelentette vezetéknélküli igényeket könnyedén kielégíti, és a hálózat fejlesztést követően is jó szolgálatot tehet. A beállításához az angol nyelv alapszintű ismeretére lesz szükség. 


Xiaomi Mi Router 3


Milyen routert vegyek 2018-ban 20 000 Ft alatt?


élet 100 – 1000 Mbit/s között


Hazánkban a legtöbb otthoni internet sebessége valahol 100 – 1000 Mbit/s között mozog. Ennek teljes értékű kiszolgálása érdekében egy picit mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlni. Az általunk ajánlott router a TP-Link Archer AC1200. Ennek megvásárlásával szinte teljes mértékben kihasználjuk a meghatározott 20 000 Ft-os keretösszeget. Cserébe viszont egy olyan eszközzel gazdagodik a háztartást, amelyre bátran rábízhatjuk a közepesen gyors otthoni internet menedzselését.


TP-Link Archer AC1200


Ennél barátságosabb áron juthatunk hozzá a Tenda AC10U AC1200 routerhez, és hardver tekintetében még a TP-Linkkel is felveszi a versenyt. A szoftvere azonban nem annyira kifinomult, beállítása bonyolult (angol nyelvtudásra mindenféleképp szükség lesz). Ennél fogva a Tenda azok számára jelenthet alternatívát, akik a könnyű felhasználást fel tudják áldozni a hardveres előnyökért, és a vonzó árcéduláért cserébe.  


Tenda AC10U AC1200


Milyen routert vegyek 2018-ban 20 000 Ft felett?


élet 1000 Mbit/s felett


Az utolsó kategóriába soroltuk azokat az ajánlatokat, amelyek a leggyorsabb otthoni internetet is ki tudják szolgálni és / vagy nagyobb anyagi mozgástér áll rendelkezésre. 


Archer C7


Az ár / érték arányt vizsgálva itt is egy TP-Link, egészen pontosan az Archer C7 (AC1750) nyerte el az ajánlásunkat. Ennek a routernek a legnagyobb fegyverténye, hogy már bizonyított – gyakorlatilag egy New York Times’ bestsellerről van szó. Egy jó nevű gyártó gyors, megbízható és könnyen beállítható modelljéről van szó, ami birtokában van a szükséges képességeknek. 


Asus RT-AC66U B1


Az előbb említett TP-Link legújabb versenytársa az Asus RT-AC66U B1 router. Specifikációi, paraméterei legalább annyira jók – néhány esetben jobbak -, mint az Archer C7 esetében. Az Asus-t első sorban azoknak tudjuk ajánlani, akik a legújabb technológiák alkalmazását részesítik előnyben (és egy kicsit nagyobb sebességet remélnek).


Linksys EA6900


A fentiek mellett érdemes még megemlíteni Linksys EA6900 AC1900-at, ami nem csak jobb – és drágább -, mint a TP-Link, vagy az Asus, de biztonságosabb is azoknál. Emiatt azoknak ajánlott, akik átlag-felhasználó mércéjével mérve az elérhető legnagyobb védelem elérésére törekszenek. 


AmpliFi HD


Végezetül az Ubiquiti Router AmpliFi HD-t azok figyelmébe ajánljuk, akiknek egyáltalán nem gond 50 000 Ft-ot megfizetni egy routerért. Szokatlan külsejével azonnal kiemelkedik a tömegből, és emellett még a funkcióját is betölti: stabil és gyors internetkapcsolatot biztosít. További nagy előnye, hogy külön antennák közbeiktatásával a nagyobb / több szintes otthonok legfélreesőbb sarkaiba is eljuttathatjuk a WiFi jelet. 


Milyen routert vegyek 2018-ban?


gamer ajánló


Az utolsó kérdés megválaszolásával a játékos szellemű felhasználóknak kívánunk kedveskedni. Alap esetben elmondható, hogy az alkalmi-gamerek által támasztott igényt egy TP-Link Archer C7 is ki tudja elégíteni. Vannak azonban olyanok, akik professzionális szinten űzik az e-sportokat, vagy egész egyszerűen megtehetik, hogy olyan eszközök közül válogassanak, amelyek vezetéknélkül is eszméletlen sebességet garantálnak. Az első ajánlatunk azoknak szól, akik készek 90 000 Ft-ot letenni az asztalra egy routerért cserébe. Ebben az esetben megvásárolhatjuk az ASUS RT-AC88U AC3100, ami a közepes-haladó játékosoknak készült. Mindent tud, amit tudnia kell és ennek kiszolgálására egy kétmagos, 1.4GHz-es processzor, valamint 512MB RAM áll rendelkezésre. 


ASUS RT-AC88U AC3100


A kompromisszumot nem ismerő játékosnak azonban egy külön routert készített a tajvani gyártó. Így látott napvilágot az Asus ROG Rapture GT-AC5300, amely 146 900 Ft-ért vásárolható meg. Ez az abszolút csúcs ami játékosoknak készült és ez az árából is jól látszik. Asus ROG Rapture GT-AC5300Milyen routert vegyek 2018-ban? Erre a kérdésre a fentiek alapján érdemes választ keresni, az egyéni preferenciák feltérképezéséhez pedig bátran ajánljuk a Laptopszalon üzlethálózatában dolgozó szakembereket.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...