részletes keresés

Munkaállomások tesztje – mamutok egymás között

Frissítve: 2018-02-12 01:01:02
Létrehozva: 2017-12-01 10:11:23

A munkaállomásokat (Dell Precision M4800 és M6800, Zbook 15 G1 és 17 G1) a Laptopszalon ajánlotta fel tesztelésre, megtekinthetők és kipróbálhatók a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható...


Dell Inspiron 7560


A munkaállomásokat (Dell Precision M4800 és M6800, Zbook 15 G1 és 17 G1) a Laptopszalon ajánlotta fel tesztelésre, megtekinthetők és kipróbálhatók a Laptopszalon üzleteiben, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.


Áttekintés



Munkaállomás. Ritkán találkozik a kifejezéssel az ember, hiszen amikor valaki otthoni használatra laptopot keres, akkor általában árban és méretben is az alsóközép-közép kategóriát célozza meg. Ott pedig nem fog munkaállomással találkozni. Akkor sem fog ilyen gépeket feldobni a kereső, ha kifejezetten munkagépet keresünk, de nincsenek speciális igények, csak kis szövegszerkesztés, PowerPoint, de mellette sokat utaznánk a géppel, minden nap tömegközlekedéssel járunk dolgozni, szóval a 2 kg-t nem szívesen lépjük túl.


Akkor mégis mi a fene az a munkaállomás? Legjobban úgy tudnánk jellemezni, hogy asztali PC-t helyettesítő gépek. A laptopok esetén a hordozhatóság miatt rengeteg kompromisszumot kell kötnünk. Nem bővíthetjük kedvünkre, nem tudjuk könnyen cserélgetni az alkatrészeket, stb. És nem kapunk sem akkora teljesítményt, sem akkora háttértárat, mint egy asztali géptől. Az átlag laptopban U-s, energiatakarékos CPU van mely kevesebb maggal, alacsonyabb órajelen üzemel asztali társaiknál. Laptopnál elsődleges szempont az alacsony fogyasztás és a melegedés minimalizálása, nem pedig a maximális teljesítmény. A videokártyák is csak az utóbbi 1 évben értek fel a PC-s társakhoz, korábban egy 940M az asztali 940-hez képest jó, ha feleakkora teljesítményt hozott. És míg egy PC-be belepakolhatunk akár 8-10 HDD-t is, addig egy laptopban általában egy, maximum két meghajtó fér el.


Azonban van olyan élethelyzet, amikor az embernek egyszerre van szüksége hordozhatóságra és az asztali gép teljesítményére, rugalmasságára, bővíthetőségére. Ennek az igénynek a kielégítésére jöttek létre a munkaállomások, a workstation kategóriás laptopok.



Természetesen itt sincs ingyen ebéd. Ahhoz, hogy a gép egy asztali PC teljesítményét nyújtsa, valamennyit fel kell áldozni a mobilitásból. Ezek a gépek nagyok, nehezek, a 15-ös méret is legalább 2,5-3 kg, a 17-esek pedig nem ritkán 3,5-4 kilósak. Emellett nem lehetnek vékonyak sem, hiszen egyrészt a belső merevítéseknek, másrészt a nagyteljesítményű hűtésnek kell a hely. Akkuidőben sem tudják a ma divatos ultrabookok 10-12 órás üzemidejét, hiszen az erős hardver mindig sokat fogyaszt, az akkunak rendelkezésre álló hely pedig korlátozott. A 3-4 órás üzemidő itt már kimagaslónak számít.


A másik oldalról nézve pedig nem érik el az asztali PC tulajdonságait sem. Bár a CPU és a VGA cserélhető és többféle teljesítményben áll rendelkezésre, ezek az alkatrészek nagyon drágák és csak meghatározott típusok használhatók az adott gépben. Az alaplap és a többi részegység pedig itt sem cserélhető másikra, csak ugyanolyanra.


Akkor mégis, miért vesz valaki munkaállomást. Hiszen nem is igazán asztali PC meg nem is igazán laptop, mindkettő előnyeiből csak egy kicsit tud biztosítani és mindkettő hátrányaiból is kapunk. Azért, mert használójának szüksége van a nagy teljesítményre és a hordozhatóságra, még ha az kicsit korlátozottabb is, mint normál gép esetén. De ezen kívül is vannak fontos szempontok. Ilyen például a könnyű szerelhetőség és bővíthetőség. Egy munkaállomásnak az alja általában pár mozdulattal vagy 1-2 csavarral eltávolítható és a használója azonnal hozzáfér az összes bővítőhelyhez, háttértárhoz, memóriához, CPU-hoz, VGA-hoz. Könnyen tisztán tartható a hűtés is és az akkuhoz is hozzáférünk anélkül, hogy darabokra kellene szedni a gépet. Szintén az asztali gépek felé mutat a portkínálat, egy munkaállomáson általában több és többfajta csatlakozó van, mint egy otthoni laptopon, olyanok is, amik teljesen ismeretlenek lehetnek a konzumer gépeket használóknak, mint például a Smartcard olvasó vagy az Expresscard bővítőhely.






Szintén fontos szempont a biztonság. A munkaállomások mindegyike el van látva biometrikus azonosítóval, ami legtöbbször ujjlenyomat olvasó, de például a Fujitsunál vénaszkenner is van a gépekben. Az alaplapon külön chip támogatja a különféle titkosító algoritmusokat, amik segítségével akkor sem fognak nyilvánosságra kerülni az adataink, ha ellopják a gépünket.


A harmadik ilyen szempont a minőség és a strapabírás. A HP bemutatóján az előadó egyszerűen ráállt a Zbook munkaállomásra és ez semmilyen nyomot nem hagyott a gépen. Ha valaki kipróbálja ezt otthon a műanyag konzumer gépével, akkor az jó eséllyel a kukában köt ki. Sok tesztben felhozzuk, hogy a műanyag ház nem képes rendesen alátámasztani a billentyűzetet. Nos, egy munkaállomásnál ilyen probléma nincs, a billentyűzet olyan, mintha betonpadon feküdne, még apró elhajlások sincsenek. Érdemes azt is megnézni, hogy 2-3 év intenzív használat után mi történik egy konzumer géppel vagy akár egy belépő szintű munkagéppel. A billentyűzet kifényesedik, a csuklótámaszról lekopik a bevonat, a zsanérok fedele általában már lejár, esetleg maga a zsanér is kilazul. Ezzel szemben a tesztben szereplő HP Zbook 17-et 3 éven át napi 8 órában használták, mégis minden alkatrésze pont úgy néz ki, mintha most vettük volna elő újonnan a dobozból.


Végül szintén nagyon fontos a gép javíthatósága. Ha az ember vesz egy 1 milliós gépet, akkor a garancia lejárta után 2 nappal bekövetkező alaplaphiba esetén nem akarja az egész gépet kidobni. Márpedig egy konzumer gépnél, ahol a CPU és a VGA is az alaplapra van forrasztva, ez a teendő. Ugyanis a javítás általában sokkal többe kerül, mint amennyit a gép ér. Nem régi példa: valakinek tönkrement az alaplap a játékos gépében. A gép 4 éves volt, újkorában kb. 350 ezer forintért vásárolták, 4 évesen 100 ezer forintot ért. Az alaplap (és vele együtt a VGA és a CPU) cseréjét csak hozzáértő szerelő tudja elvégezni, akitől 140 ezer forintos árajánlatot kapott a gép tulajdonosa. Nem tehetett mást, mint eladta a gépet alkatrésznek pár tízezer forintért és vett egy másikat. Ha munkaállomása lett volna, akkor Ebayről 20 ezer forintért rendelhetett volna gyári új alaplapot és egy szál csavarhúzóval meg némi műszaki érzékkel akár otthon is kicserélhette volna, átrakva a régi alaplapból a VGA-t és a CPU-t. De ha szervizbe vitte volna, akkor is megúszta volna az egészet kb. 50 ezer forintból.


Dell Precision M4800 (alul) és HP Zbook 15


Természetesen mindennek ára van. Jelenleg a legkisebb, alapfelszereltségű Zbook 15 G4 majdnem 600 ezer forint. A legdrágább változat pedig 1 millió. Őrületes pénz, főleg egy olyan piacon, ahol az emberek nagy része 80 és 150 ezer forint között keres magának laptopot. A munkaállomások fő célcsoportja nem is az egyéni vásárlók, hanem a cégek, akik 10-20-100 darabos megrendeléseikkel jelentősen olcsóbban jutnak hozzá ezekhez a gépekhez.


Akkor mégis minek írunk róluk tesztet? Olyan gépekről, amelyeket a laptophasználók 0,1%-a használ, ki a fene akar olvasni? Nos, ami érdekessé teszi ezeket a gépeket az egyszeri halandó számára, az a használt piac. A cégek 2-4 évente lecserélik a gépparkjukat. Ekkor ezek a gépek kikerülnek a használtpiacra, újkori áruk töredékéért. És ami fontos, van még bennük legalább 4 év problémamentes üzemidő. Ki ne szeretne venni egy használt fullextrás Mercedest, aminél garantálják, hogy maximum annyit kell rá költeni, mint egy új Skodára? És legalább annyira megbízható, mint bármelyik új autó? Mindezt töredék áron. Ugye, hogy csábító ajánlat? Ugyanez a helyzet ezekkel a gépekkel is. Ha használt gépes boltban vásároljuk meg, alapból jár mellé fél év garancia, de a legtöbb bolt kínál garanciabővítést is. Hogy hangzik egy 1 milliós gép 270 ezerért, 1,5 év garanciával? És olyan tulajdonságokkal, amik egyenesen élvezetessé teszik a használatot és messze túlmutatnak egy 270 ezres új gépen, akár teljesítményben, akár ergonómiában?


Tesztünkben két csapat szerepel, 2-2 taggal. Egyik csapatunk a HP Zbook-ok első generációja, melyek azonban csak nevükben elsők, valójában a HP már a Zbook-ok előtt is gyártott munkaállomásokat, melyek a 8-as sorozat W jelzésű gépei voltak. A két versenyző külsőben csak méretileg különbözik, egyikük 15,6, a másik 17,3-as kijelzővel van szerelve. Belül már valamivel nagyobb a különbség, a Zbook 15-ben valamivel erősebb a CPU és valamivel gyengébb a VGA, de ez majd úgyis kiderül a tesztből.


A másik csapat tagjai a Dell-től érkeztek és hasonlóan rokonok, mint a Zbookok. A Precision M4800 és M6800 is csak méretben különbözik kívülről nézve, szintén 15,6 és 17,3-as gépekkel van dolgunk. Náluk is eltér kicsit a belső, különböző a cpu, a VGA és a háttértár is, ezt is látni fogjuk a teszt során.


Akkor hát a maratoni bevezető után vágjunk bele!




















































































Adatlap
Dell Precision M4800
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-4700MQ
Lapkészlet Intel® Haswell
Memória 8 GB DDR3L
Kijelző 15,6 1920×1080 TN matt
Grafika Intel® HD 4600
  Nvidia Quadro K1100M 2 GB GDDR5
Merevlemez 256 GB SSD Hynix SH920
Optikai meghajtó DVD-RW
Portok és csatlakozók 4xUSB3, 1xUSB2/eSATA, VGA, HDMI, DisplayPort, LAN, SD, hang, Smartcard, Expresscard
Kommunikáció Wifi 2×2 AC, Bluetooth 4.0
Egyéb  háttérvilágításos billentyűzet, 2 mSATA bővítőhely
Akkumulátor kapacitása 65 Wh (-13,5%)
Méret 376 x 256 x 40 mm
Tömeg akkumulátorral 2,9 kg
Töltő tömege 0,8 kg
Operációs rendszer Windows 7
Fogyasztói ár (2014.) ~650.000 Ft (2017: ~230.000 Ft)
Garancia 3 év

 




















































































Adatlap
Dell Precision M6800
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-4800MQ
Lapkészlet Intel® Haswell
Memória 8 GB DDR3L
Kijelző 17,3 1920×1080 TN matt
Grafika Intel® HD 4600
  Nvidia Quadro 3000M 2 GB GDDR5
Merevlemez 256 GB SSD LiteOn
Optikai meghajtó DVD-RW
Portok és csatlakozók 4xUSB3, 1xUSB2/eSATA, VGA, HDMI, DisplayPort, LAN, SD, hang, Smartcard, Expresscard
Kommunikáció Wifi 2×2 AC, Bluetooth 4.0
Egyéb  háttérvilágításos billentyűzet, 2 mSATA bővítőhely
Akkumulátor kapacitása 97 Wh (-37%)
Méret 417 x 271 x 43 mm
Tömeg akkumulátorral 3,6 kg
Töltő tömege 0,8 kg
Operációs rendszer Windows 7
Fogyasztói ár (2014.) ~850.000 Ft (2017: ~265.000 Ft)
Garancia 3 év

 




















































































Adatlap
HP Zbook 15
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-4900MQ
Lapkészlet Intel® Haswell
Memória 8 GB DDR3L
Kijelző 15,6 1920×1080 TN matt
Grafika Intel® HD 4600
  Nvidia Quadro K2100M 2 GB GDDR5
Merevlemez 500 GB HDD HGST 7200 rpm
Optikai meghajtó DVD-RW
Portok és csatlakozók 3xUSB3, 1xUSB2, 1xThunderbolt, VGA, Displayport, LAN, SD, hang, ExpressCard, Smartcard
Kommunikáció Wifi 2×2 AC, Bluetooth 4.0
Egyéb  háttérvilágításos billentyűzet, mSATA bővítőhely
Akkumulátor kapacitása 75 Wh (-38%)
Méret 382 x 257 x 30…35 mm
Tömeg akkumulátorral 2,9 kg
Töltő tömege 0,8 kg
Operációs rendszer Windows 7
Fogyasztói ár (2014.) ~650.000 Ft (2017: ~235.000 Ft)
Garancia 3 év

 


 




















































































Adatlap
HP Zbook 17
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-4800MQ
Lapkészlet Intel® Haswell
Memória 8 GB DDR3L
Kijelző 17,3 1920×1080 TN matt
Grafika Intel® HD 4600
  Nvidia Quadro K3100M 4 GB GDDR5
Merevlemez 256 GB SSD Samsung 840 Pro
Optikai meghajtó DVD-RW
Portok és csatlakozók 3xUSB3, 1xUSB2, 1xThunderbolt, VGA, Displayport, LAN, SD, hang, ExpressCard, Smartcard
Kommunikáció Wifi 2×2 AC, Bluetooth 4.0
Egyéb  háttérvilágításos billentyűzet, mSATA bővítőhely
Akkumulátor kapacitása 75 Wh (-17%)
Méret 416 x 272 x 34…40 mm
Tömeg akkumulátorral 3,5 kg
Töltő tömege 0,8 kg
Operációs rendszer Windows 7
Fogyasztói ár (2014.) ~950.000 Ft (2017: ~260.000 Ft)
Garancia 3 év

Külső


Mint minden célgépnél, a munkaállomásoknál sem elsődleges szempont a szépség. Bár az utóbbi időben ide is kezdenek beszivárogni a design elemek, azért alapvetően ezek szögletes, vaskos gépek. A két csapat közül a HP-k a „szebbek”, valamivel több a lekerekítés, kicsit dizájnosabb a fedlap, már szigetes a billentyűzet. A Dellekre nézve az embernek a 90-es évek ugranak be, egy mai gép mellett kifejezetten elavult külsővel rendelkeznek.



A HP Zbookok feketék és sötétszürkék, fedlapjuk szálcsiszolt fém, körben gumiszerű anyagból készült szegéllyel. A fedlap közepén pedig egy HP logó van, ami a korábbi, 8-as sorozattal ellentétben itt már nem világít. A gépeket kinyitva elénk tárul a teljes méretű, szigetes billentyűzet, mely természetesen háttérvilágítással is el van látva. A billentyűzet körül fém keret van, a felső részen lyukacsos résszel, ami alatt a hangszórók helyezkednek el. A kijelző kerete matt fekete műanyag. A gép alsó része műanyagból készült, de ez a műanyag a közelében sincs egy belépő szintű géphez használt műanyagnak. Vaskos, erős, durva nyomásra sem hajlik sehol, tehát nagyon stabil alapot biztosít a gépnek. Természetesen belül itt is fém merevítésekkel találkozunk, méghozzá nem kevéssel.


A Dellek igazi oldschool gépek. Lekerekítés csak annyi jutott rájuk, hogy az éles sarkok ne vágják meg az ember kezét, egyéb tekintetben teljesen téglalap alakúak. Színük hasonló a HP-hoz, bár itt a hideg fémes kék helyett inkább a melegebb barnás árnyalat dominál. Nincs díszítő gumicsík sem. Szembetűnő lehet még, hogy a gépek hátulján kiáll a zsanér. A felnyitás is régi fajta, nyomógombos, nyoma sincs a HP modern, mágneses megoldásának. A gyártó logója itt is megtalálható a fedlap közepén. A Precision-ok alja fém és teljesen leszedhető, ellentétben a HP-val, ahol az alsó rész kb. ¾-ét foglalja el a szerelőnyílás. Kinyitva szinte ugyanazt látjuk, mint a HP-knál, itt is fém a csuklótámasz, a billentyűzet és a kijelző kerete matt fekete műanyag, a billentyűzet feletti rácsos rész pedig itt is a hangszórókat rejti. Ami különbség, az a régebbi típusú, nem szigetes billentyűzet és a szintén kicsit elavult hatást keltő nagyméretű visszajelző ledek.



Mivel használt gépekről beszélünk, melyeket az elmúlt években intenzíven, napi munkára használtak, érdemes megnézni, milyen nyomokat hagyott rajtuk az idő. Először is itt hívnám fel a figyelmet az M6800 és a Zbook 15 egy-egy sarkán látható durvább sérülésekre: ezek nem a használatból eredtek, hanem szállítás során sérültek meg, amit bejelentettünk a futárcégnek és a teszt írásakor még várjuk az ügy rendezését. Addig is hallgassuk meg, hogy szól a Dell M6800 dvd-je:


ws_dell_dvd_hang (MOV, 23 MB)


A négy gép körülbelül egyidős, 3,5-4 évesek. Üzemidejük is nagyjából hasonló, tehát körülbelül 3 évig folyamatosan, napi 8 órában használták őket. Ennek megfelelően állapotuk is nagyon hasonló. Természetesen akármilyen strapabírók, az elmúlt évek hagytak nyomot rajtuk. Ezek a nyomok azonban kimerülnek néhány mm-es kopásokban a sarkokon és az éleken, néhány karcban a fedlapon és a gépek alján. Semmilyen komoly, működésben zavart okozó sérülés nincs rajtuk. A zsanérok feszesen a helyén tartják a kijelzőket, nem nyikorognak, burkolatuk sem repedt el.



Csatlakozók


Egy munkára használt gépnél kiemelten fontos a csatlakozók száma, fajtája és nem utolsósorban azok elhelyezkedése, ergonómiája. A munkaállomások esetén természetesen hozzá kell számolnunk a csatlakozókhoz a dokkolón található portokat, mert úgy lesz teljes a kép.


Nézzük sorban a gépeket. A Dell Precision M6800-on van összesen 5 db USB port, ebből 4 USB3-as, egy pedig eSATA-val kombinált USB2-es töltőport. Monitort három helyen is csatlakoztathatunk a géphez, rendelkezésre áll Displayport, HDMI és VGA csatlakozó is. Ezen kívül van egy LAN csatlakozó, egy fülhallgató és egy mikrofon csatlakozó, Expresscard nyílás és Smartcard olvasó valamint SD kártyaolvasó is.


A Zbook 17-en valamivel kevesebb csatlakozót találunk. Itt három USB3-as port áll rendelkezésre és egy USB2, töltőportnak a bal oldali USB3-as van kijelölve. eSATA helyett itt Thunderbolt portot találunk. Le kell mondanunk a HDMI-ről, a Zbookon csak Displayport és VGA csatlakozó található. És a mikrofonnak sincs külön csatlakozása, hanem kombinált fülhallgató-mikrofon jack nyílást kapunk. Természetesen nem hiányozhat a LAN csatlakozó, az Expresscard és a Smartcard olvasó sem.


A gépek 15-ös változatain nagyjából ugyanezeket a portokat találjuk, kicsit más elosztással. A Zbook 15 mindössze egy USB3-as porttal „tud” kevesebbet a 17-nél.


HP Zbook 15


A gép elején négy visszajelző ledet láthatunk, melyek a wifiről, a bekapcsolásról, a töltésről és a HDD használatról tájékoztatnak. A gép felnyitását egy kis mélyedés segíti és mágnesek tartják a helyén a fedlapot lecsukott állapotban.



Jobb oldalon elölről hátrafelé jönnek sorban az SD kártyaolvasó, a headset csatlakozó, egy USB3-as port, a DVD meghajtó és a VGA csatlakozó. Akik több tesztet is olvastak már tőlem, tudhatják, hogy ez az egyik heppem: jobb oldalon ne legyen olyan csatlakozó, amiből vezeték jön ki, mert az zavarni fogja az egerező kezet. A Zbook 15-nél főleg a headset lesz útban, illetve a VGA kábel, ami ráadásul jóval vastagabb.



A gép hátulján egy USB3 csatlakozó van az egyik sarokban és a LAN csatlakozója a másik sarokban illetve itt találjuk a töltőcsatlakozót és a kivehető akkut.



Bal oldalon a biztonsági zár nyílása látható, mellette egy USB2, a hűtés kivezetése, aztán jön a Thunderbolt, a Displayport, a töltésre is alkalmas USB3-as port és a sort az Expresscard és Smartcard olvasó zárja (a vastagabb az Expresscard, alatta a vékony a Smartcard).



A gép alján viszonylag kicsi szellőzőnyílásokat láthatunk és ide került a dokkoló csatlakozója. Alatta látható egy kisebb csatlakozó, oda külső, másodlagos akkumulátort lehet csatolni.



HP Zbook 17


A nagyobbik testvér elején ugyanazt a négy ledes visszajelző sort láthatjuk, mint a kisebbiknél illetve itt is látható egy nyílás, ami a felnyitást segíti.



A jobb oldal is nagyon hasonlít a 15-ös változat oldalára, az egyetlen különbség, hogy az USB3-as csatlakozó kapott egy párt maga mellé.



A gép hátulján látható, hogy a LAN csatlakozó elhelyezése megegyezik a 15-ös modellével, viszont eltűnt az USB csatlakozó. Helyette egy másodlagos szellőzőrács került ide, ami a jobb hűtést szolgálja. Mellette a töltőnyílás látható.



A gép bal oldalán kicsit más sorrendben, de ugyanazokat a dolgokat találjuk, mint a kisebbik testvérnél, biztonsági zár, hűtőrács, 2 USB (amiből az egyik USB3-as töltőport), Thunderbolt csatlakozó és Displayport.



A gép alján valamivel nagyobbak a szellőzőnyílások, de minden másban megegyezik a kisebbik Zbookkal.


Dell Precision M4800 és M6800


Egy fejezetben tárgyalhatjuk a két Precision munkaállomást, ugyanis a Dellnél nem sokat variáltak a portokkal, mindkét gépre ugyanannyi került és nagyjából ugyanoda, egyedül a hátsó részen van felcserélve egymással néhány csatlakozó.


A gépek elején csak a felnyitásra szolgáló gombot találjuk, melyet benyomva kipattan és kicsit megemelkedik a fedél. A HP megoldása talán valamivel szerencsésebb, modernebb és könnyebben használható.






Jobb oldalra került a wifi kikapcsolására szolgáló csúszka, a merevlemeznek otthont adó fiók, két USB3-as port, melyek közül az egyik töltésre is alkalmas, a sort pedig a Displayport zárja.






A gép hátulján szembetűnő lehet a két, egymástól távol lévő hűtőnyílás, ez egyből sejteti, hogy a HP egyventilátoros hűtésével szemben itt két ventilátorunk lesz. A két hűtőrács között találjuk a VGA, a HDMI, az eSATA/USB és a LAN csatlakozót






A gép bal oldalán van egy kis zsúfoltság, de nem komoly. Hátulról a sort a biztonsági zár nyílása kezdi, ezt követi két USB3-as port majd a különálló mikrofon és fülhallgató csatlakozó. Jön három visszajelző led, melyek a HDD, a töltés és a bekapcsolás állapotáról értesítenek. A sort a DVD meghajtó és az Expresscard-Smartcard olvasó páros zárja. Apró eltérés a két Precision között, hogy az M4800 DVD-je tálcás, az M6800 meghajtója pedig „bedugós”, tehát nem egy kiugró tálcára kell tenni a lemezt, hanem becsúsztatni a nyílásba.






A gép alján valamivel nagyobb szellőzőnyílásokat találunk, mint a Zbookok esetén. A kivehető akku eltávolítása után két csavar kicsavarásával a gép teljes alja levehető és hozzáférést biztosít a belsejéhez.






Összefoglalásként annyit a csatlakozókról, hogy mindkét gépnél találunk kisebb bosszankodnivalót (HP-nál a fülhallgató és a VGA esik az egerező kéz oldalára, Dellnél a Displayport), de összességében nézve gazdag és minden igényt kielégítő csatlakozókínálatot kapunk, bármelyiket is választjuk. A HP-nál ugyan le kell mondani a HDMI-ről, de a Displayport-HDMI átalakító nem nagy összeg, így ez talán nem olyan vészes dolog. A Dellnél több csatlakozó került a gép hátuljára, ez lehet hátrány, mert nehezebb csatlakoztatni a dolgokat, de ugyanakkor előny is, hiszen ha már egyszer csatlakoztattuk, akkor nem lesznek útban a vezetékek.


Kijelző


A négy gép közül egyedül a HP Zbook 15 kapott fullhd IPS kijelzőt, bár opcióként mindegyik géphez elérhető. A többi háromban fullhd felbontású TN panel került. De ez a TN panel nem az a TN panel. Mindhárom kijelzője széles betekintési szögű, szemből nézve a kontraszt és a színek felveszik a versenyt a belépő szintű IPS panelekkel. Egyedül akkor tűnik fel a különbség, ha extrém szögekből nézzük a kijelzőt, főleg ha nagyon lentről. Ha grafikai munkához keresünk munkaállomást, akkor a Zbook-ok közül találhatunk DreamColor panellel szerelteket is, melyek a profi munkákhoz is megfelelő színteret biztosítanak.






A nyitási szög mindegyik gépnél legalább 180 fokos, a Dell-eknél valamivel több is, hiszen teljesen le lehet őket fektetni az asztalra.






Beviteli eszközök


Nagyon különböző filozófia köré épülnek a gépek beviteli eszközei. A HP tűnik modernebbnek, a szigetes billentyűzet, a nagyméretű egérpad, a dizájnosabb visszajelzők és kezelőgombok mind azt sugallják, hogy ez egy modern gép. A Dell ezzel ellentétben egy konzervatívabb vonalat képvisel, a billentyűzet klasszikus kialakítású, nincs elválasztó az egyes gombok között. A leütési út hosszabb, mint a HP-nál, több erő is kell a gombok lenyomásához. A visszajelző ledek már-már ódivatúak (bár messze nem annyira, mint például a Fujitsu gépein).


Ennek megfelelően a gépelési élmény is különböző. A HP billentyűzete csendes, könnyű, szinte légies. A gomboknak alig van hangja, ennek ellenére határozott leütési visszajelzést adnak. Aki használt már Apple billentyűzetet, annak ismerős lesz ez az érzés.



A Dell-eknél a billentyűk leütési útja hosszabb, határozottan, hangosan kattannak, a leütési erő is nagyobb, mint a HP-nál. Ha a HP-t az Apple billentyűzetekhez hasonlítottam, akkor a Dell leginkább a másik véglethez, a mechanikus billentyűzetekhez áll közelebb. A Precision-ok touchpadja is a régi iskola követője, mindössze 8 cm hosszú és 4,5 cm magas, ezzel szemben a HP-é 10,5 hosszú és 6 cm magas, azaz közel kétszer akkora területű. Mindegyik gépen megtalálható az üzleti szférában szokásos trackpoint is, melyhez szintén tartozik három különálló gomb.



Érdekes a visszajelzők elhelyezkedése is, a Zbook-okban a CapsLock és a NumLock visszajelző led is a megfelelő gombokba van integrálva, míg a Dellnél a NumLock a felső értesítési sávon jelenik meg és csak a CapsLock billentyű kapott saját ledet.



Hang, kommunikáció


Minden tesztben elmondom, hogy a laptop hangszórója nem való zenehallgatásra, akármennyire is meg akarják erőszakolni a fizikát a gyártók. Természetesen most sem várhatunk csodát. A HP-k hangja valamivel magasabb tartományban szól, élesebb és a maximális hangerő sokkal halkabb, mint a Dell-eknél. A Precision-ok hangja melegebb, mélyebb, de cserébe sok részlet elveszik a magasabb hangokból. Zenehallgatásban bármelyik 10 ezer forintos fejhallgató vagy külső hangfal messze maga mögött hagyja ezeket a gépeket, tehát ha a Windows értesítésein kívül bármit hallgatni akarunk rajtuk, akkor szerezzük be ehhez a megfelelő eszközöket. A lenti gépen a HP Zbook 17 négy hangszórója látható.



Egy munkagépnél fontos szempont a kommunikációs lehetőségek széles palettája. Valamennyi gépben megtaláljuk a gigabites LAN csatlakozót, mely mögött az Intel® I217-LM megoldása dolgozik. Támogatja az IEEE 1588, más néven PTP protokollt, mely lehetővé teszi a hálózaton lévő gépek órájának mikroszekundumnál is pontosabb szinkronizációját.


A Dell Broadcom wifi modullal szállította a gépeket, melynek becsületes neve BCM4352, és kétsávos kommunikációt kínál 2,4 és 5 GHz-en. Szintén kétsávos a HP megoldása, melyet az Intel® szállít és AC 7260-nak hívják. Ezen kívül mind a négy gépben elő van készítve a 3G/4G kapcsolat antennája és SIM foglalata, csak a megfelelő mini-PCIe kártyát kell megvenni a mobilnet használatához.


Processzor


Mind a négy gépbe a negyedik generációs Intel® Haswell processzorok kerültek, abból is az I7-es változatok. Közös jellemzőjük a 4 mag, 8 szál és a 47 wattos fogyasztás, illetve ahogy a bevezetőben is említettem, mind a négy gépben cserélhető a processzor, így akár a legerősebb, Extreme Edition CPU-kra is fejleszthetünk.


A leggyengébb processzor az M4800-ba került, ebben az i7-4700MQ Processzor dolgozik, alapfrekvenciája 2,4 GHz mely turbó módban 3,4 GHz -ig mehet fel. 6 MB cache került a processzorba.


A két 17-es gépben az i7-4800MQ Processzor CPU került, mely csak órajelben különbözik a 4700MQ-tól, ennél 2,7 GHz az alapórajel, a turbó mód pedig 3,7 GHz.


A Zbook 15 kapta a legerősebb CPU-t, mely az i7-4900MQ Processzor, alapórajele 2,8 GHz, maximális órajele 3,8 GHz, beépített cache gyorsítótára pedig 8 MB-os.






Grafikus kártya


Ahogy processzorból, úgy grafikus kártyából is nagyon vegyes a kép. Itt a leggyengébb versenyző a Dell M6800-ban lévő Nvidia Quadro 3000M, mely még a régebbi, Fermi architektúrás GPU-ra épül. 240 pipeline dolgozik benne, órajele 450 MHz, memóriája 625 Mhz-en dolgozik. Teljesítménye körülbelül fele a ma belépő szintnek számító Geforce 940M-nek, ennek megfelelően az olyan „nagyobb” játékokat, mint a GTA5 vagy a Witcher3, nem is volt képes játszható sebességgel futtatni vagy épp el sem indultak.


A másik három gépbe már az újabb, Kepler architektúra került. A Dell M4800-ban az Nvidia Quadro K1100M-et találjuk, melynek magja 705 MHz-en dolgozik, memóriája 2 GB. 384 shader egysége van. Ezek a chipek már 28 nm-es eljárással készültek, ellentétben a Fermi 40 nm-ével. A K1100M teljesítménye megegyezik a 940M-mel, míg fogyasztása 45 W körül alakul.


A Zbook 15-be került a középső testvér, a K2100M. 50 MHz-cel gyorsabb a K1100-nál illetve 384 helyett 576 shader dolgozik benne. Szintén 2 GB GDDR5-ös memóriája van. Teljesítménye alkalmazástól függően 10-25%-kal nagyobb, mint a K1100-nak, ennek megfelelően fogyasztása is magasabb valamivel: 55 W.


A Zbook 17-ben van a legerősebb kártya, ezt Nvidia Quadro K3100M-nek hívják. Itt már 768 shader dolgozik, memória busza 256 bites az előzőek 128 bitjével szemben és 4 GB GDDR5 memória van beépítve. Teljesítménye nem sokkal marad el a Geforce GTX 950M-től, mindezt 75 W-os fogyasztás mellett biztosítja.










Sokan felkaphatják a fejüket. Belépő szintű, alsóközépkategóriás teljesítményű kártyák 1 milliós gépben? Nos, igen. Ne felejtsük el, hogy ezeket a gépeket nem játékra találták ki, hanem professzionális munkára, amibe beletartozik az AutoCAD vagy épp a videóvágás. Ezek a kártyák, bár nyers teljesítményük nem túl nagy, rengeteg olyan funkcióval bírnak, ami a konzumer kártyákban nincs meg. Ilyen például a két videostream párhuzamos dekódolása, a CUDA és az OpenCL 2 szabvány támogatása vagy a Displayport 1.2 csatlakozó melyre akár 4 db 4k-s monitort is kapcsolhatunk.


Cserélhető MXM videokártya a HP Zbook 17-ben


Memória, háttértár, bővíthetőség


A gépek egységesen DDR3L memóriát használnak és mindegyikben 4 db memória bővítőhely található. Az is közös tulajdonság, hogy a 4 bővítőhelyből kettő található a könnyen nyitható szerelőablak mögött, a másik kettőt pedig a billentyűzet kiszerelésével érhetjük el.


A felosztás teljesen vegyes képet mutat. Az M4800-ba két darab 4 GB-os modul került. Az M6800-ban egy 4 GB-os és két 2 GB-os modul van. A Zbook 15 egy 8 GB-os RAM-ot kapott, míg a Zbook 17-ben két 8 GB-os memória található.


A háttértár hasonlóan vegyes képet mutat. Az M4800-ban egy Hynix 256 GB-os mSATA SSD található, ez azt is jelenti, hogy a 2,5-ös SATA bővítőhely szabad, oda tehetünk például egy nagyobb kapacitású HDD-t. ezen kívül még a DVD-t is lecserélhetjük egy fiókra, amibe szintén lehet HDD-t vagy SSD-t tenni, tehát összesen három meghajtónk lehet.


Dell Precision M4800 belső


Az M6800-ban szintén egy SSD-t találunk, de ez már szabványos 2.5-ös, tehát elfoglalja az egyik 2.5-ös bővítőhelyet. Viszont itt rendelkezésünkre áll még egy 2.5-ös bővítőhely és két mSATA foglalat, azaz a DVD lecserélésével akár öt(!) meghajtót is szerelhetünk a gépbe.


Dell Precision M6800 belső


A Zbook-ok valamivel kevesebb bővítőhellyel bírnak, a 15-ös változatban egy 2,5-ös és egy mSATA helyet találunk és itt is cserélhető a DVD, tehát három meghajtót tud kezelni egyszerre. A Zbook 17 ehhez képest eggyel több 2,5-ös hellyel rendelkezik, tehát a meghajtók maximális száma 4, ebből egy mSATA, a többi pedig szabványos notebook méretű HDD vagy SSD lehet.


HP Zbook 15 belső


A szerelés mindegyik gépnél egyszerű, nincsenek rejtett buktatók. A gépek alján találunk szerelőablakot, mely a HP-knál egy retesz elhúzásával csavarozás nélkül levehető, a Dell gépeknél két csavart kell kicsavarni és utána férünk hozzá a gép belsejéhez. A szerelőablak a Dellnél valamivel nagyobb, hiszen leszedve elénk tárul a gép teljes belseje és a ventilátorokhoz is hozzáférünk. A HP-nál a gép aljának kb. ¾ része tárul fel és a ventilátorhoz sem férünk hozzá alulról. A hűtés szereléséhez, újrapasztázásához mind a négy gépen el kell távolítani a billentyűzetet, ami 2 csavar kicsavarása után könnyedén fog menni.


HP Zbook 17 belseje a billentyűzet felől, eltávolított hűtéssel






Érdekesség és némi magyarázatra szorul a CrystalDiskMark eredmény. A Dell M4800-ban és a HP Zbook 17-ben a BIOS-ban ki volt kapcsolva az ún. AHCI mód, ami az SSD-k rendes működéséhez szükséges. A fenti ábrákon láthatjuk azt is, hogy mi történik, ha ezt a módot visszakapcsoljuk, mennyivel gyorsabb lesz az SSD. Azonban érdemes erre már a Windows telepítése előtt gondolni, ugyanis az AHCI mód ki- vagy bekapcsolása után újra kell telepíteni az operációs rendszert.


Hőmérséklet, zaj, üzemidő


Elöljáróban el kell mondani, hogy ezek a gépek 3-4 évet dolgoztak már intenzív igénybevétellel, napi 8-10 óra üzemidővel, ezért a gyári hűtőpaszták a végüket járják. Aki ilyen gépet vesz, mindenképp első dolga legyen a hűtés kitisztítása és a CPU, VGA újrapasztázása. A teszt során a HP Zbook 17 lett megbontva, itt konkrétan por alakban távozott a régi paszta, a ventilátorból pedig méretes porcicákat lehetett kicsalogatni. A hűtés tisztítása előtt terheléskor a CPU 95-98 fokra hevült fel, majd miután megkapta az új, minőségi hűtőpasztát és ki lett porszívózva a hűtőrács, a Prime95-ös teszt sem bírta 78 fok fölé vinni a CPU  hőmérsékletét.


A lenti táblázatok mérései valamennyi gépnél a régi pasztával és a helyenként poros, szöszös hűtőrendszerrel készültek. Látható, hogy még ilyen állapotban is bőven túl van méretezve a hűtés, csak szintetikus tesztekkel lehet káros tartományokba felvinni a hőmérsékleteket. Egy újrapasztázás után pedig valamennyi gépnél lejjebb mennek a hőmérsékletek és csökkenni fog a ventilátor fordulatszáma, ezáltal pedig hangja is.


Egyik gép sem volt képes egyszerre futtatni a Prime95-öt és a Furmark-ot. Együttes futtatáskor a VGA terhelése beállt 20%-ra és onnan nem volt hajlandó elmozdulni. Ez valószínűleg valamilyen fogyasztási korlát volt, mert a melegedés ilyenkor messzire volt még a veszélyes tartománytól. Így nem volt értelme ennek a tesztnek, ezért a terheléses hőmérsékletek mindenhol a Witcher3 maximális beállítások melletti futtatása során kerültek mérésre.








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Dell Precision M4800
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-4700MQ
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD 4600
Nvidia Quadro K1100M 2GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 2 óra 55 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 50 perc
Akkumulátor töltése Félig: 45 perc
Teljesen: 2 óra 10 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 43 °C 58 °C 92 °C
GPU hőmérséklet n.a. 60 °C 66 °C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
29 30 27 29 33 32
27 30 27 30 33 31
26 30 29 29 29 28
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
32 35 30 31 36 34
28 31 29 30 36 32
27 29 32 29 28 27

 








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
Dell Precision M6800
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-4800MQ
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD 4600
Nvidia Quadro 3000M 2GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 1 óra 30 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 30 perc*
Akkumulátor töltése Félig: 40 perc
Teljesen: 2 óra
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 44 °C 76 °C 85 °C
GPU hőmérséklet n.a. 68 °C 70 °C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
32 30 27 32 34 31
27 30 29 33 34 31
25 26 29 29 31 32
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
33 36 33 37 44 31
29 36 30 35 36 32
25 27 30 29 33 34

Legjobb hűtéssel az M6800 dicsekedhet, Prime95 alatt csak 85 fokig ment fel a CPU hőmérséklete, míg Furmark alatt a GPU 70 fokig melegedett. Érdekes, hogy ugyanennél a gépnél mértük a legmagasabb külső hőmérsékletet is, a gépház alsó részén 44 fokra is felhevült. A második helyezett a kisebbik testvér M4800 lett, 92 fokos CPU és 66 fokos VGA hőmérséklettel. Mindehhez persze hozzátartozik, hogy a két Dellben volt a két gyengébb VGA.








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
HP Zbook 15
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-4900MQ
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD 4600
Nvidia Quadro K2100M 2GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 2 óra 55 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 15 perc
Akkumulátor töltése Félig: 35 perc
Teljesen: 1 óra 15 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 45 °C 65 °C 98 °C
GPU hőmérséklet n.a. 63 °C 68 °C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
29 29 26 32 31 30
30 28 26 32 30 27
27 28 28 32 32 30
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
32 34 28 36 35 29
34 33 28 38 34 29
30 30 31 35 33 29

 








































































































































Akkumulátor és hőmérséklet
HP Zbook 17
Processzor Intel® Core™ i7 Processzor-4800MQ
Grafikus vezérlő(k) Intel® HD 4600
Nvidia Quadro K3100M 4GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 3 óra
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 5 perc
Akkumulátor töltése Félig: 40 perc
Teljesen: 1 óra 30 perc
Hardver terhelés mértéke             Alap             Játék           Benchmark
CPU hőmérséklet 45 °C 65 °C 98 °C
GPU hőmérséklet n.a. 63 °C 68 °C
Zajszint halk közepes közepes
Környezeti hőmérséklet 22 °C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
29 28 26 30 32 30
29 27 26 31 30 27
27 28 27 32 31 28
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C Alsó burkolat °C
29 30 27 31 35 30
30 35 28 30 33 27
30 27 29 29 29 29

A HP-k közül a Zbook 15 volt a melegebb, 95-98 fokig engedte melegedni a CPU-t és 68 fokig a VGA-t. A Zbook 17-nél a szétszedés után meggyőződhettünk róla, hogy gyalázatos állapotban volt a hűtése, sok kosz is volt a bordákon és a paszta is teljesen elporlott már. Ennek megfelelően itt 92 fokig melegedett a CPU. A VGA pedig 74 fokra fűtötte fel magát. Az újrapasztázás meghozta a várt eredményt, a CPU maximális hőmérséklete már csak 78 fok volt, a VGA pedig csak 66 fokig melegedett ugyanolyan terhelés alatt.


A ventilátorhang mindegyik gépnél ugyanolyan volt. Üresjáratban akkuról nem forogtak a ventilátorok, így néma volt a gép. Tápot adva beindultak alapjáraton, de továbbra is nagyon halk maradt mind a 4 gép, egyedül az M6800-nál volt egy kis nyekergés, amikor a ventilátor elindult vagy leállt. Normál terhelés alatt közepes hangerőt produkáltak a gépek, egy irodai környezetben valószínűleg meg se hallottuk volna, de csendes szobában sem volt zavaró, csak hallható. Szintetikus tesztek alatt pedig felpörögtek a maximális fordulatszámra, amivel a közepesnél valamivel hangosabbak lettek, de kifejezetten hangosnak nem nevezném őket. Érdekes, hogy a Dell-ek a dupla ventilátorokkal sem voltak hangosabbak a HP-knál, amikben csak egy-egy ventilátor dolgozik.


Az üzemidő tekintetében elsőként nézzük meg az akkukat. A Dell Precision M4800-ast gyárilag 65 Wh-s akkuval szerelték, a HWInfo szerint az elhasználódás 13%-os, tehát 57 Wh áll rendelkezésre. A gép rendelhető volt még 97 Wh-s normál és 97 Wh-s ún. long life akkuval is, ez utóbbira a szokásos 1 év helyett 3 év garanciát adnak, tehát jó esetben legalább háromszor annyi ideig bírja, mint a sima akku.


A Dell M6800 szintén standard akkut kapott, de már a 97 Wh-s változatot. A HWInfo itt már 37%-os elhasználódást érzékelt, ezért csak 63 Wh áll rendelkezésre.


A Zbook-ok egyforma, standard 75 Wh-s akkut kaptak. A Zbook 15-ben már csak 62%-os az akku, tehát eredeti kapacitásából már csak 46 Wh áll rendelkezésre, míg a Zbook 17 akkuja 83%-os, itt még 62 Wh-s kapacitásunk van.


Mindez percekbe átváltva azt jelenti, hogy amennyiben filmet nézünk vagy internetezünk a gépeken, akkor mindegyiken körülbelül 3 órás üzemidőkre számíthatunk 50%-os fényerő mellett, kivéve az M6800-at, melynél ez az idő csak másfél óra volt.


Terheléses tesztnél már nagyobb szerepet kapnak a hardverek közötti különbségek. Bár mindegyik gép kb. felére veszi vissza a teljesítményt akkuról üzemelve, a különbség mégis jelentős.


Legtovább az M4800 bírta a gyűrődést, majdnem 2 órán át futtatta a Witcher 3-at maximális beállítások mellett (persze csak 2-3 FPS-sel). Második lett az M6800 másfél órás üzemidővel, azonban itt árnyalja a képet, hogy a VGA-t csak külső monitorral sikerült működésre bírni, ezért a gép saját kijelzője a teszt során ki volt kapcsolva. Becslésem szerint ez 20-30 perces előnyt biztosított az M6800-nak, mely ezt is figyelembe véve az utolsó helyen végzett volna. Harmadik helyezett a Zbook 15 lett, mely 1 óra 15 percen át bírta akkuról. És végül negyedik lett a Zbook 17, mely a legerősebb hardverrel rendelkezik a 4 gép közül, ezért nem csoda, hogy csak 1 óra 5 percig játszhattunk vele.


Értékelés


Nem írnék hosszú értékelést a gépekről, mert remélhetőleg minden fontos szempontot sikerült megvilágítani a tesztben. A cikkben szereplő 15-ös méretű gépek ára 180-220 ezer forint körül van, a 17-es kijelzővel szerelteké pedig 240-260 ezer forint. Aki ennyiért kőkemény munkagépet keres, annak egyértelmű a választás, hiszen az újonnan kapható gépek között ennyiért csak gyenge hardverrel szerelt, belépő szintű anyaghasználattal és korlátozott bővíthetőséggel rendelkező gépeket fog találni.


A négy munkaállomás mindegyike nagyon pozitív élményt jelentett. A bővíthetőség, a portkínálat, a felépítés és a strapabíró fém ház, a stabil billentyűzet mindegyiknél egyformán jelen van. Ugyanígy jelen van a negatív oldalon a nagy súly és a vastag, nem túl divatos gépház is. És az is igaz, hogy ezekkel a gépekkel foglalkozni kell, megvétel után ki kell takarítani, újrapasztázni, felszerelni azokkal a dolgokkal, amikre szükségünk van. De biztos vagyok benne, hogy mind a négy gép még évekig megbízható társa lesz valakinek, akinek nagy teljesítményre és strapabíró kialakításra van szüksége a munkájához.


Mint említettem, nagyon apró különbségek vannak a gépek között. Ha mégis győztest kellene hirdetni, akkor szigorúan szubjektív szempontok alapján nálam a HP Zbook 17 nyert. Egyrészt a külső miatt, hiszen valamivel modernebb benyomást kelt, mint a Precision-ok, másrészt a 17-es méret miatt, ami külön élmény egy ilyen gép használatakor. Harmadrészt pedig a kiváló billentyűzet miatt, amin könnyen, halkan és gyorsan lehet gépelni, ezáltal élmény vele dolgozni. Ebben a gépben volt a legerősebb hardver, ami azt is jelenti, hogy ha nem is használja az ember CAD munkaállomásként, munka után kikapcsolódásként akár játszhat is a gépen. És mindezt kellemes hűvös gépház mellett, mert egy kis felújítás után a hűtés is kiválóan teszi a dolgát.







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...