részletes keresés

OnePlus 7 Pro teszt – az év legjobb telefonja?

Frissítve: 2019-07-16 01:01:03
Létrehozva: 2019-07-15 03:40:18

OnePlus 7 Pro teszt a Laptopszalon támogatásával.  Az adott évben megjelenő OnePlus széria egyre nagyobb sajtóvisszhang keretében gördül le a gyártósorról. Ez a gyakorlat még...



OnePlus 7 Pro teszt a Laptopszalon támogatásával. 





OnePlus 7 Pro teszt – adatlap
SoCQUALCOMM® Snapdragon™ 855  (nyolcmagos, 7nm, max. 2.84 GHz)
GPUAdreno™ 640
Háttértár128GB / 256GB (nem bővíthető)
Memória6GB / 8GB / 12GB
KijelzőAMOLED, 6.67” 108.8 cm2 (~88.1% kijelző arány), ~516 ppi, 1440x3120p (19.5:9)
Előlapi kamera20 MP, f/2.2, 0.8µm (1080p@30fps), popup rendszer
Hátlapi kamera48 MP (f/1.6, 0.8µm) + 8 MP (f/2.4) + 16 MP (f/2.2) / 2160p@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@480fps
Csatlakozók1 x USB Type-C
AdatkapcsolatGSM / CDMA / HSPA / LTE, dual nano SIM
KommunikációWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC
IP-védettségn/a
HelymeghatározásA-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
Szenzorokgyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó (kijelző alatt), környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Hangzássztereó hangszóró, Dolby® Atmos™ hangzás
Méret162.6 x 75.9 x 8.8 mm
Tömeg206 g
AkkumulátorLi-Po 4000 mAh (vezeték nélkül nem tölthető)
Operációs rendszerAndroid 9.0 (Pie); OxygenOS 9
Jótállás12 hónap
Ár (2019 július)249 900 Ft




oneplus 7 pro teszt
OnePlus 7 Pro teszt




Az adott évben megjelenő OnePlus széria egyre nagyobb sajtóvisszhang keretében gördül le a gyártósorról. Ez a gyakorlat még nem emelkedett Apple-szintű magaslatokba, de a kínai versenyző – a prémium okostelefon-szegmensben elért eredményei alapján – egyre inkább ledolgozza a hátrányát. Az idei év sorsdöntő lesz a OnePlus életében, hiszen már nem flagship killerként, hanem valódi flagshipként hajózott ki a 7 Pro. Azt, hogy a OnePlus nagyágyúja valódi zászlóshajóként is megállja-e a helyét a kereslet fogja eldönteni. A kereslet kapcsán pedig a legfontosabb kérdés az, hogy





kinek érdemes elgondolkoznia a OnePlus 7 Pro megvásárlásán?





Rendszeres olvasóink már tudják, hogy a szerkesztőségünk az objektivitás híve. Ez azt jelenti, hogy kidolgoztunk egy 5 pontból (funkcionalitás, teljesítmény, kamera, megbízhatóság, egyebek) álló értékelési rendszert. Ez az 5 pont sorvezetőként fog szolgálni, amelynek segítségével fejezetről-fejezetre értékeljük az ázsiai csemegét. Akit a részletek nem érdekelnek, csak a végeredményre kíváncsi, az ugorjon utolsó felvonáshoz, ahol az eredményeket összegezzük, és egy sugárdiagram segítségével vizualizáljuk. 





Funkcionalitás 





csatlakoztathatóság




Vezetékes csatlakoztathatóságról már alig-alig beszélhetünk egy modern eszköz esetében, és ennek a prekoncepciónak a OnePlus 7 Pro tökéletesen megfelel. Ezt az egyetlen egy USB Type-C portnak köszönheti, amelyen kívül mást nem találunk. 





Az öreg jack-kel a kínai brand leszámolt. 





Vezetéknélküli opciók azonban vannak bőven; BT 5.0, NFC és két sávban operáló Wi-Fi modul gondoskodik az életető információ áramlásáról. 





telefon funkció




Nem túl izgalmas alfejezet, de mindenféleképp szükséges. A OnePlus minden szükséges frekvenciatartományban otthonosan mozog, ezért a vonal mindkét végén garantált a jó beszédhang. Ez a megállapítás függ a választott szolgáltató lefedettségétől is, de a Telekom hálózata kellő mozgásteret biztosít a felhasználók számára. 





kijelző




A kijelző sokak számára az elsődleges / hangsúlyos indok lehet a vásárlás mellett. A számadatok már önmagukban döbbenetesek: a 6.67 hüvelykes panel az előlap több, mint 88 százalékát uralja, ami egészen kiemelkedő érték. Ehhez társul egy 1440x3120p felbontás, ami nem példátlan, de ennél jobbat csak néhány Sony tudott felmutatni. Ezzel a felbontással és ezzel a kijelzővel a OnePlus beverekedte magát az 500+ppi szuperligába, ami bámulatos képélességet biztosít a felhasználó számára. További fontos technikai információ, hogy a OnePlus 7 90 Hz-es képfrissítésre képes, amit igény szerint 60 Hz-re csökkenthetünk





oneplus 7 pro teszt kijelző




A kijelző minden zavaró tényezőtől mentes, hiszen az előlapi kamerát motorizálták és a telefontesetbe rejtették. Vagyis nincs se szenzor sziget, se egyéb poénra okot adó körcikk az előlapon. A 16 millió szín megjelenítésére képes AMOLED panel a OnePlus és a Samsung házasságából született. A szülésnél bábáskodó DisplayMate minősítése alapján A+ kategóriáról van szó, és ez az eredmény nagyon sok tényező együttes értékelése alapján született meg, emiatt nem is osztogatják mindenkinek. 





A tökéletességre való törekvés azonban nem egyenlő a tökéletességgel. Ez a kijelző se PWM mentes (Mi az a PWM?), így az erre érzékenyeknek nem a legoptimálisabb megoldás. Ezen kívül van még egy apróság, ami a használati értéket csorbítja: a kijelző a széleknél hajlított, így a véletlen inputok szinte elkerülhetetlenek. 





Teljesítmény 





hardver




A OnePlus 7 Pro kapcsán egészen biztos, hogy egy fillért nem spórolt a gyártó a hardveren. Ebbe a költségvetésbe pedig bőven belefért a Qualcomm jelenlegi csúcslapkája, a Snapdragon 855. Ebben összesen 8 mag dolgozik a szokásos osztásban: 4 a maximális teljesítmény biztosítása, a maradék 4 pedig a háttérfolyamatok energiahatékony kielégítése érdekében. A lapkába egy Adreno 640-es grafikus gyorsítót integráltak, amit megtámogattak 6GB (8GB/12GB opciók) memóriával és 128GB (nem bővíthető, 256GB opcionális) háttértárral. A háttértárral összefüggésben fontos háttérinformáció, hogy UFS 3.0 szabványt támogat, vagyis lényegében SSD-szerű sebességre számíthatunk. 









szoftver




Az operációs rendszer alapjait az Android fektette le, és a kínaiak a saját verziójukat OxygenOS néven futtatják. A mostani rendszerben számos újdonságra felfigyelhetünk, amelyek közül a Zen mód különösképpen tetszik. Ezt (és a digitális diétáról szóló cikkünket) leginkább a telefon-függők számára javaslom, akik már szépen lassan lejönnének a szerről. A Zen mód bekapcsolását követő 20 percben csak képeket készíthetünk, hívásokat kezdeményezhetünk és fogadhatunk. Minden más értesítést, valamint funkciót zárol és késleltet a telefon. 





felhasználói / gamer élmény




A következő néhány mondatban az alábbi megállapítást fogom bizonyítani: 





A OnePlus telefonok használati értékét nagyban megnöveli az OxygenOS. 





A fém és üvegvázba rejtett “motor” nagyon gyorsan beröffen, ezt követően az alkalmazások szinte azonnal betöltődnek. A memória menedzsment számára nem csak a tekintélyes mennyiségű RAM biztosítja a kellő rugalmasságot, hanem a jól optimalizált rendszer is. A szoftver ergonómia példás és rengeteg felhasználót támogató funkciót is kapunk. 





oneplus 7 pro teszt 3dmark




Mindezek mellett további fontos tényező a OnePlus 7 Pro-ból kibányászható játék-potenciál. A hardver-szett alapján nagyon komoly elvárásokat támaszthatunk, és ezeknek a gyakorlatban is megfelel a kis kínai. Ez azonban nem csak a hardvernek, hanem a szoftvernek is köszönhető, hiszen a OnePlus alkotói gárdája külön gondolt a gamerekre is. Ennek eredményeként a szokásosnak mondható játék mód mellett még egy Fnatic módot is kapunk, ami a telefon minden rendelkezésre álló erőforrását az adott játék futtatására fordítja. 





Kamera 





előlapi kamera




Ritka eset az, amikor egy előlapi kamera érdekesebb, mint a hátlapi összeállítás. A 7 Pro esetében mégis erről van szó, ezért kezdjük az unalmas részletekkel. A OnePlus zászlóshajója egy 16 megapixellel (1.0µm/pixel – miért érdekes a pixelméret? Ide kattintva megtudhatjátok!) felvértezett (f/2.0@25mm) szelfi kamerát kapott, amelyben egy Sony IMX 471 szenzor dolgozik. Ami azonban igazán érdekessé teszi ezt a kamerát az az, hogy a telefontestbe rejtve pihen egészen addig, amíg nem kívánjuk használni. A kamera mozgatásáról egy miniatűr motor gondoskodik, ami a gyártó állítása szerint 300 000 alkalommal (=5 év alatt napi ~165 alkalom) fogja hiba nélkül megtenni a dolgát. Videót FHD felbontáson rögzíthetünk 30 képkocka / másodperc értékkel, gyro rásegítésű elektronikus képstabilizátor támogatásával.









hátlapi kamera




A hátlapi kamera összeállítás már egy picit unalmasabb, de ezt csak a szelfi kamera tükrében mondhatom. Ez azt jelenti, hogy a 2018-ban útnak indult trendnek eleget téve már 3 szenzort egybegyúrva kapjuk meg a OnePlus 7 Pro hátlapi kameráját:





szenzor Iszenzor IIszenzor III
típusSony IMX586n/an/a
méret6.4 x 4.8 mmn/an/a
felbontás48MP16MP8MP
pixel méret0.8µmn/an/a
gyújtótávolság26mm13mm78mm
rekeszértékf/1.6f/2.2f/2.4
stabilizátoroptikain/aoptikai
fókuszPDAF/lézern/aPDAF/lézer
feladatkörelsődleges képalkotásultraszéles látószögtelefotó képesség biztosítása




Videót 4K felbontáson rögzíthetünk maximum 60 fps-sel, de rendelkezésünkre áll még 1080p@max240fps és 720p@max480 fps is. Emellett fontos megemlíteni, hogy az ultraszéles látószöget biztosító szenzort mozgókép rögzítésre nem tudjuk rávenni. 





fénykép készítés & mozgókép rögzítés




Hiába a fenti ínycsiklandozó lencse-paletta, ha nem elég jó a hardver-szoftver összhang a telefonban. Nos, a DXOMARK eredmények láttán azt mondhatjuk: a OnePlus 7 Pro esetében vélhetően megvan ez az összhang. Ez azt jelenti, hogy jelen sorok írásakor csak a Huawei P30 Pro és a Samsung Galaxy S10 kamerája vert rá a tesztalanyra (aki a Honor 20 Pro-val megosztja a 3-4. helyet). További jó hír, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a OnePlus folyamatosan ráncfelvarrja a kamera alkalmazást, de némi trükkel akár a GCAM (Google kamera) app is telepíthető, amivel még magasabb szintre emelhetjük a telefon képességeit. 









Mint minden telefon esetében, a kis szenzormérettel együtt járó fizikai akadályokat nem sikerült leküzdeni, de némi szoftveres csalással rá lehet segíteni az eredményre. Ez azt jelenti, hogy az éjszakai / gyenge fényviszonyok között eleresztett képek minőségi romlása még a laikusok számára is fel fog tűnni. Ez a minőségi romlás viszont nem ölt vészjósló méreteket, a facebook és insta feedekre jól emészthető tartalmat gyárthatunk. 









A színtelítettség ideális, vagyis az egyes fotókon domináns színárnyalat nem uralja le túlságosan a látóteret (de ha mégis ez a cél, utómunkával megoldható). A részletgazdagság és a zaj arányát a szoftveres megoldások jól egyensúlyban tartják, de azért valódi 48 megapixeles fotókat senki se várjon (még 48 megapixeles módban sem). Ennek oka, hogy a pixel összevonás (Mi az a pixel összevonás?) eljárását alkalmazza a telefon, így a törpe méretű pixeleket valamivel megnövelve és 12 MP-é gyúrva tálalja.  









Mozgókép rögzítés kapcsán hasonló eredményeket várhatunk: nappal jókat, sötétben kevésbé jókat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy gyengébb fényviszonyok között teljesen értelmezhetetlenné válnának felvételek, inkább csak – nem túl zavaró – minőségromlásra kell felhívni figyelmet. Egyetlen dolog kapcsán van némi hiányérzetem, ez pedig annak köszönhető, hogy ultraszéles látószöggel nem lehet videózni. Az optikai képstabilizátor jól dolgozik, egy kis szoftveres utómunkával megspékelve már-már úgy tűnik, mintha kamera slideren mozgatnánk a OnePlus-t. Ehhez társul egy villámgyors autofókusz, amit bizony még a Panasonic tükör nélküli fényképezőgépek is megirigyelhetnének.  





Megbízhatóság 





anyaghasználat




A OnePlus nagyágyúja alumínium keretre épül, elől és hátul Gorilla üveg védi. Ez viszonylag jó alap, de karcállóvá még nem teszi a telefont, így a dobozban mellékelt szilikon tok használata az első pillanattól javasolt, és érdemes a kijelzővédő fóliát is érintetlenül hagyni, amíg nem applikálunk jobbat. A telefon méretei (162.6 x 75.9 x 8.8 mm) alapján a nagyobb versenyzők sorát erősíti, és a maga viszonylatában nehéznek (206 g) is merem nevezni. Egyébként hiába az üveg hátlap, sajnos a OnePlus 7 Pro nem támogatja a vezetéknélküli töltést. 





összeszerelés




Az összeszerelés minőségére egyetlen egy rossz szavunk sem lehet, és a pop-up kamerával szembeni kétségeink is inkább csak a tapasztalatlanságból táplálkoznak. Fontos még megemlíteni, hogy a OnePlus 7 Pro hivatalos IP minősítéssel nem rendelkezik, de ettől függetlenül a gyártó szinte mindent megtett annak érdekében, hogy vízállóvá tegye a telefont (Mit kell tudnom a vízállóságról?).





szervízháttér




A Laptopszalontól vásárolt OnePlus 7 Pro esetében 12 hónap jótállást is kapunk. Ennek legnagyobb előnye, hogy egy megbízható magyar forgalmazótól, rendezett és jogilag is tiszta körülmények között juthatunk hozzá a telefonhoz. Így, ha jótállással összefüggő jogainkat szeretnénk érvényesíteni, akkor sokkal nagyobb eséllyel rendezhetjük a felmerült kérdéseket.





Egyebek 





tartozékok




A telefon mellett csak a szükséges tartozékokat találjuk majd: töltőt, adatkábelt, TPU tokot és némi papírmunkát. A OnePlus Warp Charge fantázianévvel reklámozza a gyorstöltőjét, és szerencsére ezt a 30 wattos adaptert találjuk majd a dobozban. Mellette nagyon jól mutat a piros színű kábel, de mégis hiányérzete támad az embernek.





200 ezer forint felett nem jár fülhallgató?





Ez kicsit meglepett és mellbe is vágott. Azt még valahogy el tudom fogadni, hogy az ár-érték balanszírozás közepette kimarad a dobozból a fülhallgató, de amikor egy zászlóshajó árán vásárol az ember telefont, akkor joggal várja el, hogy ezt is ott legyen a csomagban.





hangzás




Alapvetően nincsenek nagy elvárásaim egy telefon hangrendszerével szemben, hiszen a legtöbb sztereó megoldás se nyújt sokkal többet, mint a mono. Ez a OnePlus 7 Pro esetében már nem teljesen igaz, mert gyakorlatilag a nyugalom megzavarására is alkalmas hangerővel vértezték fel a telefont. Ráadásul a különböző hangszínek is tetten érhetőek, és bármennyire hihetetlen még a Dolby Atmos szoftver is biztosít némi térérzetet. Egy jó fej/fülhallgatót azonban még minden dicséret ellenére sem vált ki a telefon hangszórója. 





üzemidő




Az üzemidőért egy viszonylag combos akkumulátor (4000 mAh) felel, de igazi generációs ugrásról (2-napról 1 hétre) nem beszélhetünk. Az alábbi Geekbench eredmények viszont érdekesek, hiszen lefuttattuk 60 Hz és 90 Hz képfrissítési beállítás mellett is. Alaphangon azt reméltük, hogy 60 Hz mellett érzékelhető mennyiségű üzemidőt nyerünk, de a bruttó 15 percet nehéz nyereségként elkönyvelni. Tehát azt javasoljuk, hogy az újdonsült tulajdonsok ne féljenek a 90 Hz beállításától, nem fogja érdemben csökkenteni a max fényerő & max teljesítmény mellett mért az circa hét és fél órás üzemidőt. 









OnePlus 7 Pro teszt – ítélet





A OnePlus 7 Pro egy zászlóshajó. Ez azt jelenti, hogy ez a telefon önmagában megtestesíti mindazt, amit a OnePlus, mint gyártó imázs szinten képvisel. Amennyiben a sorok között akarok olvasni, és szőrszálakat hasogatni, akkor azt kell mondanom, hogy ez az imázs jelenleg némi tökéletlenséget sugall. A tökéletlenséget leginkább a vezetéknélküli töltés, valamint a fülhallgató hiánya táplálja. Azonban meg kell említeni azt is, hogy nincs hivatalos IP minősítés, így a vízállóságra a OnePlus nem vállal garanciát. A szőrszálhasogatás végeztével vessünk egy pillantást az alábbi sugárdiagramra is: 





oneplus 7 pro teszt
OnePlus 7 Pro teszt




A jól kiegyensúlyozott eredmény is rávilágít arra, hogy a OnePlus minden vizsgált területen messze felülmúlta az elvárt minimumot. Ezt figyelembe véve jó eséllyel indul a 2019. év legjobb okostelefonja címért, de győztest csak az őszi-téli szezonban megjelentő versenytársak színre lépését követően hirdethetünk. Az egészen biztos, hogy az ár-érték bajnok ligában már nincs számára hely, hiszen 200 ezer forint felett már csak a nagyágyúk játszanak. 





OnePlus 7 vs Oneplus 7 Pro





A most tesztpadra fektetett 7 Pro mellett néhány hete megjelent az olcsóbb OnePlus 7. A két verzió közötti lényegi eltéréseket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:





OnePlus 7OnePlus 7 Pro
méret8.2 x 74.8 x 157.7 mm8.8 x 75.9 x 162.6 mm
súly182 g206 g
kijelző felbontás1080 x 2340 p1440 x 3120 p
kijelző méret6.41″6.67″
akkumulátor3700 mAh4000 mAh
hátlapi kamera48MP + 5MP48MP + 16MP + 8MP
előlapi kameraszenzorcseppben motorizált
ár (2019 július)189 900 HUF249 900 HUF




A nagy testvér (7 Pro) előnyére szól az ultraszéles látószög + telefotó képesség, a jobb kijelző és a szenzorcsepp nélküli előlap. Az akkut azért nem említem, mert az olcsóbb OnePlus üzemideje a gyakorlatban és a Geekbench alapján is – egy picivel – jobb. Emellett a baloldali oszlopban szereplő verzió előnyére szól, hogy valamivel kisebb, könnyebb és olcsóbb. 





oneplus 7 pro teszt




Ennek alapján azt mondhatjuk, hogy a ~150 EUR árkülönbségért cserébe egészen sok mindent kap a felhasználó – a kérdés már csak az, hogy minderre szükség van-e? Nos, ha van, akkor a válasz egyértelmű, ha nincs, de igény az van, a válasz akkor is egyértelmű. Mindezek alapján: 





a maximumra törekvők számára remek választás lehet a OnePlus 7 Pro. 





A OnePlus 7 Pro teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...