részletes keresés

PS4 Pro vs Xbox One X – melyik a legjobb konzol 2019-ben?

Frissítve: 2020-06-01 01:01:06
Létrehozva: 2019-03-17 10:49:40

A PS4 Pro vs Xbox One X teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. Az új évet egy konzol teszt-sorozattal kezdtük, amelynek utolsó állomásaként elérkeztünk a PS4 Pro vs Xbox One X szuperrangadóig. A Microsoft, valamint a Sony konzol platformját elemező külön tesztjeink eredményét egy 5 pontos sorvezető segítségével fogjuk összehasonlítani és így […]


A PS4 Pro vs Xbox One X teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.


PS4 Pro vs Xbox One X legjobb konzol 2019


Az új évet egy konzol teszt-sorozattal kezdtük, amelynek utolsó állomásaként elérkeztünk a PS4 Pro vs Xbox One X szuperrangadóig. A Microsoft, valamint a Sony konzol platformját elemező külön tesztjeink eredményét egy 5 pontos sorvezető segítségével fogjuk összehasonlítani és így választ adunk arra a kérdésre, hogy



melyik a legjobb konzol  2019-ben?




PS4 Pro vs Xbox One X


hardver


A sorvezető első pontjában a processzort, a grafikus gyorsítót, a memóriát, valamint a háttértárat fogjuk összehasonlítani.


PS4 Pro vs Xbox One X legjobb konzol 2019


processzor

Mind a két konzolban az AMD műhelyéből származó Jaguar kódnéven megjelent processzor kisebb (PS4 Pro), vagy nagyobb (Xbox One X) mértékben modifikált verziója található. Ez azt jelenti, hogy a teljesítményben számottevő különbség nem érhető tette, de a Microsoft megoldása valamivel magasabb órajelet (2.3Ghz) képes elérni, mint a Sony-é (2.13Ghz).


Győztes: Xbox One X


grafikus gyorsító

Ezen a területen a legjobb megoldásnak az tűnik, ha az egyes konzolokban található grafikus gyorsítók által másodpercenként elvégezhető lebegőpontos műveletek számát adjuk meg. Ennek alapján az Xbox One X nyers grafikai teljesítménye 6 TFLOPS, míg a PS4 Pro eredménye csak 4.12 TFLOPS.


Győztes: Xbox One X


RAM

A memóriákat összehasonlítva ismét könnyű lesz győztest hirdetni: az Xbox One X-ben másfélszer (12GB GDDR5 @ 326GB/s) annyi RAM található, mint a PS4 Pro-ban (8GB GDDR5 @ 218GB/s). A végeredményt némileg árnyalhatja, hogy a háttérben futó folyamatok mennyire memória éhesek. A Microsoft – természetesen – ezt az információt nem tette közkincsé, de a Sony platformja a gyártó szerint megelégszik 1GB-tal. Ennek ellenére már önmagában a sávszélesség is az Xbox felé billentette a mérleg nyelvét.


Győztes: Xbox One X


háttértár

Alapesetben mindkét konzolban 1TB tárhellyel rendelkező mechanikus háttértárat találhatunk. A PS4 előnyére szóljon, hogy viszonylag felhasználó barát módon ki tudjuk cserélni, de ez a marginális különbség éppen csak elég ahhoz, hogy a Sony konzolja megkapja első pontját.


Győztes: PS4 Pro




PS4 Pro vs Xbox One X


kontroller


A sorvezetőnk második pontjában a két konzol kontrollereinek ergonómiai kialakítását, dizájnját, üzemidejét, és extra funkcióit összehasonlítva hirdetünk majd ítéletet.




Ergonómia

Több órányi játék után azt kell mondanunk, hogy a legtöbb felnőtt számára az Xbox One X kontrollere jobban kézre áll. Ez nem azt jelenti, hogy a DualShock 4 ne lenne a célnak megfelelő, de a Microsoft megoldása komfortosabbnak bizonyult.  Ezt számos egyéb forrás is megerősíti, amelyekre már csak azért is érdemes valamennyire hallgatni, mert – ahogy később látni fogjuk – nagyságrendekkel kisebb az Xbox közössége, mint a PlayStation-é. Ez azt jelenti, hogy egy olyan területen tudja hangját hallatni a redmondi “egyház” közössége, ahol számottevő hátrányban vannak.


Győztes: Xbox One X


Dizájn

Ebben a pontban nagyon nehéz döntést hozni, hiszen az egyéni preferenciák nagyban közrejátszanak a kialakítás pozitív, vagy negatív megítélésében. Mindkét versenyzőnek megvannak a maga előnyei, de az Xbox One kontrollere felé billenti a mérleg nyelvét, hogy a gyártó lehetőséget biztosít az egyedi testreszabásra.


Győztes: Xbox One X


Üzemidő

A DualShock 4 kontrollerben egy integrált, 1000 mAh kapacitással rendelkező akkumulátor kapott helyet, miközben a riválisban még mindig elemeket kell cserélgetni. Ez az 1000 mAh viszont nagyon kevés, 4-5 óra üzemidőt engedélyez a játékosok számára, miközben az Xbox One X kontrolleréből – már a legolcsóbb újratölthető elemmel is – akár bruttó két játék-napot is kisajtolhatunk.


Győztes: Xbox One X


Extra funkciók

A Microsoft kontrollere spártai egyszerűségre épül, éppen ezért extra funkciókról se tudunk nagyon számot adni (bár a jack csatlakozót és a vibromotort talán megemlíthetjük). Ezzel szemben a DualShock 4 kétpontos kapacitív érintőpaddal, beépített mono hangszóróval, giroszkóppal és LED státuszbárral is fel van vértezve.


Győztes: PS4 Pro




PS4 Pro vs Xbox One X


élmény


Élmény tekintetében kifejezetten nehéz volt megtalálni azokat a kapaszkodókat, amelyet elősegíthetik az objektív értékítéletet. Mi a tartalom, az immerzió, a közösség és a dashboard vizsgálatának eredményét felhasználva jártunk a dolgok végére.


PS4 Pro vs Xbox One X legjobb konzol 2019


Tartalom

Jelen sorok írásakor a Sony konzol platformjára egy nagyságrenddel több (3529 db) játék érhető el, mint a Microsoft-éra (1593 db). Ez egyértelműen jelöli az exkluzív tartalmak között számszerűsíthető különbséget is (gondoljunk csak a PS4-re megjelent Marvel’s Spider-Man sikerére). Egy picit javítja az Xbox vesztett helyzetét, hogy az One X-en játszhatunk az elődökre megjelent játékokkal is.


Győztes: PS4 Pro


Immerzió

Az immerzió szó latin eredetű, jelentése bemerülés, belemártás. Ennek tudatában már egyértelmű, hogy a játékokba történő “bemerülésről” van szó, tehát a játék-élmény esszenciájáról. Ezt számos tényező befolyásolja, amelyek közül a megjelenített kép minősége egyre inkább hangsúlyos. Emellett érdemes még megemlíteni a hangzást, valamint az irányítást. Az utóbbi kettő tekintetében közel azonos szintet képviselnek az egymásnak eresztett konzolok, de a megjelenített kép minősége között már jól leírható különbségről adhatunk jelentést. Az Xbox One X hardvere alkalmas arra, hogy másodpercenként hatvan képkocka sebességgel jelenítsen meg 4K HDR10 mozgóképet. Ezzel szemben a PS4 Pro “csak” chekerboard renderinggel jelenít meg 4K képet, és csak a sima HDR-t támogatja.


Győztes: Xbox One X




közösség

Az online toborzás egyre nagyobb teret kap mind a Sony, mind a Microsoft részéről. A 2019 februári adatok alapján a japánok jobban állnak, mivel a Playstation Network havi aktív felhasználóinak száma átlépte a 80 milliót, miközben az Xbox Live népessége ugyan ebben az időszakban 57 millió körül alakult.


Győztes: PS4 Pro


dashboard

A GameSpot felmérése szerint 43-57 százalék arányban hirdethetünk győztest a PS4 személyében. Ezt a személyes tapasztalataink is megerősítik, mivel az Xbox felülete – egész egyszerűen – túl sok. A menüben történő navigálás sokkal kevésbé áll kézre, az újonnan érkező hirtelen idegennek érezheti magát ebben a környezeteben.


Győztes: PS4 Pro






PS4 Pro vs Xbox One X


extrák


Az extrák vonatkozásában megvizsgáljuk a konzolok VR képességeit, az elérhető online szolgáltatások minőségét és a megvásárolható kiegészítők listáját.



VR

Ezen a területen nagyon könnyen tudunk győztest hirdetni, hiszen a Sony PSVR-jával szemben a Microsoft nem tud alternatívát kínálni.


Győztes: PS4 Pro


online szolgáltatások

Az Xbox Live Gold és a PS Plus előfizetését összehasonlítva azt láthatjuk, hogy az utóbbi – a 3 havi konstrukciótól eltekintve – minden esetben olcsóbb. Amennyiben megfizetjük a prémium felárat, akkor mindkét platformon megnyílnak előttünk a multiplayer opciók, folyamatos kedvezményeket kapunk egyes játékok áraiból, és havonta ajándékoznak meg bennünket 2 (PS Plus) – 4 (Xbox Live Gold) játékkal. Vagyis az egyik picivel olcsóbb, a másik pedig nyúlfarknyival többet ad. Ami mégis az Xbox felé billenti a mérleg nyelvét, az az Xbox Play Anywhere szolgáltatás, amelynek köszönhetően az Xbox-ra megvásárolt digitális játékot Windows 10 verzióját is megkapjuk, és fordítva.


Győztes: Xbox One X


kiegészítők

Mivel az extrák sorában a VR képesség külön bekezdést érdemelt, ezért ebben a pontban már nem fogunk megemlékezni erről a pluszról. Ennek köszönhetően nagyon hasonló végeredmény tárul majd a szemünk elé, hiszen mindkét platformra közel azonos mennyiségű, és minőségű kiegészítő érhető el. A döntetlen azonban ebben a pontban sem lehet eredmény, ezért végigböngésztük a konzolok gyártói webshopját és az Xbox One konzolokhoz valamivel nagyobb kínálat áll a játékosközönség rendelkezésére.


Győztes: Xbox One X




PS4 Pro vs Xbox One X


egyéb


A sorvezetőnk utolsó pontjában azokat a tárgyköröket érintjük, amelyeket máshova nem tudtunk besorolni, de érdemes egy bekezdést szánni rájuk. Ilyen a zaj, és a melegedés, a megjelenés, valamint a portok, a multimédia képességek, illetve az ár összehasonlítása.




zaj és melegedés

A tesztidőszak alatt a PS4 Pro egyértelműen hangosabbnak bizonyult, mint az Xbox One X és ami ennél is bosszantóbb, hogy valamivel jobban is melegedett. Az Xbox One X újragondolt hűtési-mechanizmusa nagyon jól működik, a felpimpelt hardver hőtermelésével is könnyen és ami ennél is sokkal fontosabb: csendben meg tud birkózni.


Győztes: Xbox One X


dizájn és portok

A külsőségek vizsgálata során inkább az érzelmek vezetnek minket, miközben háttérbe kerülnek az objektív tényezők. Így annak a kérdésnek az eldöntését, hogy melyik konzol néz ki jobban, az olvasóra bízzuk. Azt viszont hangsúlyozni kell, hogy az Xbox One X anyaghasználata és összeszerelése jobban meggyőzte a szerkesztőséget, mint a PS4 Pro-é. Portok tekintetében nincs nagy különbség, de a Microsoft üdvöskéje eggyel több HDMI portot kínál.


Győztes: Xbox One X


ár

A tesztalanyokat a Laptopszalon webshopjából kaptuk, ahonnan a PS4 Pro alapverziójához 134 900 Ft-ért, míg az Xbox One X Battlefield™ V-tel kiegészített csomagjához 164 900 Ft-ért juthatunk hozzá. Tehát a Sony konzolja még akkor is olcsóbb, ha a Battlefield™ V-öt teljes áron (18 999 Ft) vonjuk le az Xbox árából.


Győztes: PS4 Pro


multimédia

Első ránézésre nagyon hasonló multimédiás képességekkel sikerült felruházni a két konzolt. Fontos ismertetőjegyként kell megemlíteni a digitális audioportokat, amelyek szerencsére mind a két tesztalanyon megtalálhatóak. Mégis az Xbox felé billenti a mérleg nyelvét, hogy – a japán géppel ellentétben – a redmondi masinán le tudjuk játszani a 4K HDR Blu-ray lemezeket (és már csak azért is vicces, mert a Blu-ray a Sony saját szabványa).


Győztes: Xbox One X




PS4 Pro vs Xbox One X


ítélet


A bevezetőben említett ötpontos sorvezető végeredményét az alábbi sugárdiagram segítségével szemléltetjük.


PS4 Pro vs Xbox One X legjobb konzol 2019


Ennek alapján az ítélet egyértelmű:



az Xbox One X összesen 3 területen győzedelmeskedett, miközben a PS4 Pro csak a maradék 2 pontot zsebelhette be magának.


Ennek az eredménynek viszont teljesen ellentmond az alábbi táblázat, ami világosan bemutatja, hogy a Sony eladásai toronymagasan a Microsoft fölé emelkednek.


PS4 Pro vs Xbox One X legjobb konzol 2019


A kérdés tehát az, hogy miért vásárolják többen a Sony konzolját, ha a Microsoft megoldása bizonyult jobbnak? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk be kell mutatnunk – az egyetemeken jól ismert – súlyozott átlag fogalmát. A súlyozott átlag számítása során a számtani közepet általánosítjuk, de egyes értékek nagyobb súllyal esnek latba, mint mások. Az általunk alkalmazott képlet megalkotása során ilyen döntően hangsúlyos elem az élmény, az élményen belül pedig külön ki kell emelni a tartalmat. Röviden és tömören: hiába az erős hardver, az ergonomikus kontroller és a számos egyéb plusz



a PS4 Pro-ra egész egyszerűen több a játék


és ezen belül az exkluzív címek is nagyobbat ütnek a Sony konzolján, mint a Microsoft-én.


Ki vásároljon Xbox One X-et?

A Microsoft konzolja első sorban azok számára ajánlott, akiknek a valódi 4K@60fps és a HDR10 nyújtotta látvány elvárás – és emellett hisznek abban, hogy az Xbox szépen lassan felzárkózik egyedi tartalmak tekintetében a PS mögé. Ez utóbbira egyébként van némi esély, hiszen a redmondiak 2018-ban 7 stúdiót akviráltak, így többek között a Fallout: New Vegas-t is jegyző Obsidian Entertainment is a karmaik a került. Azt is állítjuk, hogy az Xbox One X jelenleg sokkal inkább való a koca-játékosoknak, ahol az adott játékhoz tartozó látvány meghatározóbb, mint az egyedi tartalmak darabszáma.


xbox one x teszt
A teljesítmény király

Ki vásároljon PS4 Pro-t?

A Sony platformját azoknak tudjuk ajánlani, akik a legnagyobb konzol-gamer közösséghez szeretnének tartozni, a lehető legtöbb játékot szeretnék kipróbálni és még a VR élmény kipróbálásával is kacérkodnak. A puszta számok is arról árulkodnak, hogy ezek az ismertetőjegyek több vásárlót vonzanak a kasszákhoz, amelynek eredményeként a Microsoft vélhetően elvesztette a 8. generációs konzolok közötti háborút.


A tartalmas szórakoztató

A PS4 Pro vs Xbox One X teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.






Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...