részletes keresés

Vernee M5 teszt – kis pénz, nagy élmény

Frissítve: 2018-01-24 01:01:02
Létrehozva: 2018-01-23 07:32:04

Bevezető A Vernee pár évvel ezelőtt azzal lett igazán ismert, amivel sok kínai gyártó próbálkozott már több-kevesebb sikerrel: jó hardverrel szerelt okostelefonok, meglehetősen kedvező áron....


Bevezető


A Vernee pár évvel ezelőtt azzal lett igazán ismert, amivel sok kínai gyártó próbálkozott már több-kevesebb sikerrel: jó hardverrel szerelt okostelefonok, meglehetősen kedvező áron. A Thor egyike volt a legnépszerűbb modelleknek, de a Mars sorozat is kellemes utat járt be. A gyártónak van közép-felső kategóriás készüléke is, csalódást pedig mondhatni egy termék sem okozott, persze a kompromisszumokra képtelen felhasználóknak nem ez a cég hozta el a megváltást.



Mostani tesztalanyunk, a Vernee M5 azoknak lehet remek választás, akik olcsón szeretnének jót, hiszen megint egy olyan belépőszintű mobilról beszélünk, ami ahhoz képest, hogy milyen kevés pénzért vásárolható meg, képes olyan felhasználói élményt nyújtani, ami a legtöbb vásárlónak elég lehet a mindennapokban.


Külső, kijelző


Jól mutatja a kínai gyártás fejlődését, hogy már egy ilyen, mobilos szempontból viszonylag olcsó kütyünél sem találunk kifogást az anyaghasználatban: karcálló üveg és alumínium borítja kívülről, teljesen megfelelő összeszerelési minőség mellett. A meglehetősen kecses, mindössze 147,3 x 72,6 x 6,9 milliméteres és 144 grammos Vernee M5 kék és fekete színben vásárolható meg, mindkettőben elég dögös, persze dizájn terén nem tűnik 2018-asnak, de rosszul egyáltalán nem néz ki.



Az előlap terjedelmes részét foglalja el az 5,2 hüvelykes, HD, tehát 720 x 1280 pixeles kijelző, nyilván a 282 ppi-s képontsűrűség hallatán senki sem fog tátott szájjal nézni a képernyőre, ám aggódni nem kell, abszolút olvasható a tartalom, jó a képélesség. A nagyjából 500 nites fényerő a kültéri olvashatóságot segíti, jótékonyan járul ehhez hozzá az IPS panel is, ami szép színeket, nagyon jó betekintési szöget garantál. A telefonon van 3,5 mm-es jack kimenet, alulra került a hangszóró, a fő kezelőgombok pedig virtuális formában érhetőek el a közepesen vastag káva felett.


Hardver


Megint a bevált recept: ahhoz képest, hogy egy harmincpárezres telefonról beszélünk, a Vernee M5-be belepakoltak egy MediaTek MT6750-es lapkát, ami nyilván nem egy fénysebességet kínáló megoldás, ám a nyolcmagos processzor (4 x 1,5 plusz 4 x 1 GHz-es Cortex-A53 mag) mellett kiemelkedő, hogy 4 GB RAM segíti a rendszer munkáját, márpedig ez ebben a kategóriában egyáltalán nem szokványos felszereltség.



Választható 32/64 GB-os adattárolóval, a rendszer mindkét esetben 10 GB-ot foglal, szóval így érdemes készülni, bár a microSD mindkét esetben adott, maximum 128 GB-os kártyát képes kezelni a telefon, ám ekkor le kell mondani a második SIM foglalatról. A benchmark pontszámok (AnTutu: 39677 pont, Geekbench 4: 605/2301 pont) nem adják vissza azt, hogy összességében nagyon jó a rendszersebesség, elvétve lehet csak találkozni egy-egy megakadással.


Szoftver


A Vernee amellett tette le a voksát, hogy nem bonyolítja túl a dolgot, gyári rendszert telepít a telefonjaira, az M5-re például az Android 7.0 került (oké, Vernee OS-nek nevezik, de teljesen feleslegesen). Mondhatni semmi módosítást nem találunk, felülről húzható le az értesítési felület, itt találhatók a gyorsbeállítások ikonjai is. Az alsó vezérlőgombok sorrendje változtatható, pontosabban az, hogy merről legyen a vissza, merről az alkalmazásváltó.






Örömhír, hogy nem maradt el az FM-rádió, működéséhez viszont fülhallgatót kell csatlakoztatni. Extra programokra ne számítsunk (ott van úgyis a Play Áruház), nyilván minden google-ös app megtalálható a telefonon, kezdve a Chrome böngészőtől a Térképen át a Drive-ig vagy YouTube-ig.






Természetesen rendelkezésre áll még a hangrögzítő, a kamera és a naptár is. A billentyűzet a gyári Google-féle kivitelezés, könnyen lehet hosszabb szövegeket is bevinni. A telefonkönyvet elérjük, akár a tárcsázóból prediktíven, akár a névjegyzékből. A hangminőség szuper, jól lehet hallani a másik felet, a mi mondandókra sem kell majd két füllel koncentrálni. A hátul lévő ujjlenyomat-olvasó még a nagy extra, elég gyorsan felismeri a mintákat, amelyből ötöt tud maximum eltárolni.


Kamera


A Vernee M5 hátlapján egy 13 megapixeles kamerát találunk, amit PD-autofókusz és ledes villanó segít. Videózni is lehet nem túl meglepő módon, a maximális felbontás 1080p, 30 fps sebesség mellett. Az szelfi, tehát előlapi fényképező 8 megapixelben rögzít.



Nem mondanám, hogy túlságosan izgalmas lenne a szoftveres oldala a kamerának, de amit ebben az ársávban kell, azt tudja. Van HDR és panoráma mód, akadnak filterek, aki pedig jobban el szeretne szórakozni a felvételekkel, ő még variálhatja a fehéregyensúlyt, az érzékenységet, az időzítőt, a hangerőgomb funkcióját.






Áttörést nem szabad várni a kamerától, mindenképpen a kategória átlagához kell hasonlítani a telefon képességeit. Ha így nézzük, nem rossz a végeredmény, aki csak úgy szeret kattintgatni, neki megfelel majd ez a szenzor, mondjuk talán éjszaka neki sem. Nappal ugyanis még vállalható a vonalélesség vagy éppen a részletesség (azért mos algoritmus), a dinamikatartománynál már néha nem árt a HDR segítsége.


A hangszóró minőségben közepeset nyújt, de legalább hangos, szóval a telefon csengését még táskában hordva is meg lehet hallani.


Akkumulátor, adatkommunikáció


A Vernee M5 hiába lett nagyon vékony, mégis beletuszkoltak egy 3300 mAh-s akkumulátort, amihez szoftveresn akkumulátorkímélő mód is tartozik. Ha nem lógunk állandóan a telefonon, akkor akár még a két napos üzemidő sem lehetetlen, de számoljunk inkább egy-másfél nappal és 4-5 órás kijelzőidővel, ez talán a reális.



Lényegében már egy pár tízezres telefon is kellő élményt ad a felhasználónak: dual SIM (két nanoSIM, vagy egy nanoSIM és egy microSD), 802.11b/g/n-es WiFi, Bluetooth 4.0, USB-OTG, GLONASS támogatással ellátott A-GPS, FM-rádió. Az NFC még az, amit ebben az ársávban kihagynak, itt sem találjuk meg, ahogy az infrát sem.


Verdikt


A Vernee M5 a vásárlás helyétől függően 35-42 ezer forint környéként csíphető el hazai garanciával. Mondani sem kell, hogy ennyiért aligha lehet jobb alternatívát ajánlani újonnan, pláne úgy, hogy itt kellemes HD IPS panel, 4 GB RAM, nyolcmagos processzor, korrekt üzemidő tartozik a telefon legfőbb érdemei közé. Gyengesége az árkategóriát nézve nem igazán van, szigorúbban vizsgálva a mobilt esetleg a közepes kamerába lehet belekötni, de ne legyünk telhetetlenek.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...