részletes keresés

Xiaomi Mi 9T teszt – a megfizethető telikijelző

Frissítve: 2019-07-08 01:01:07
Létrehozva: 2019-07-05 08:57:32

Xiaomi Mi 9T teszt a Laptopszalon támogatásával.  Nem érdemes túl sokat gondolkozni egy Xiaomi telefon megvásárlásán, hiszen elég nagy az esély arra, hogy a gondolatmenetet...



Xiaomi Mi 9T teszt a Laptopszalon támogatásával. 





Xiaomi Mi 9T teszt – adatlap
SoCQUALCOMM® Snapdragon™ 730  (nyolcmagos, 8nm, max. 2.2 GHz)
GPUAdreno™ 618
Háttértár64GB / 128GB (nem bővíthető)
Memória6GB
KijelzőAMOLED, 6.39” 100.2 cm2 (~86.1% kijelző arány), ~403 ppi, 1080x2340p (19.5:9)
Előlapi kamera20 MP, f/2.2, 0.8µm (1080p@30fps)
Hátlapi kamera48 MP (f/1.78, 0.8µm) + 8 MP (f/2.4, 1.12µm) + 13 MP (f/2.4, 1.12µm) / 2160p@30fps, 1080p@30/120/240fps, 720p@960fps
Csatlakozók1 x USB Type-C, 3.5mm jack
AdatkapcsolatGSM / CDMA / HSPA / LTE, dual nano SIM
KommunikációWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, FM rádió
IP-védettségn/a
HelymeghatározásA-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
Szenzorokgyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó (kijelző alatt), környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Hangzásmono hangszóró
Méret156.7 x 74.3 x 8.8 mm
Tömeg191 g
AkkumulátorLi-Po 4000 mAh (vezeték nélkül nem tölthető, QC3)
Operációs rendszerAndroid 9.0 (Pie); MIUI 10
Jótállás12 hónap
Ár (2019 július)126 900 Ft






Xiaomi Mi 9T teszt / Techkalauz /




Nem érdemes túl sokat gondolkozni egy Xiaomi telefon megvásárlásán, hiszen elég nagy az esély arra, hogy a gondolatmenetet megakasztja egy újonnan megjelenő modell. Ez különösen igaz, hogy ha egy kalap alá vesszük a Redmi-t az előbb említett gyártóval. Ennek tudatában érdemes feltenni a kérdést, hogy





kinek érdemes elgondolkoznia a Xiaomi Mi 9T megvásárlásán?





Nem fogom szépíteni: a Mi 9T egy vegyesfelvágott, annak minden előnyével és minden hátrányával. Ideje korán viszont nem szeretnék elspoilerezni semmilyen konklúziót, de az azért már első ránézésre is könnyen belátható, hogy a most tesztpadra fektetett Xiaomi megvásárlása mellett a legnagyobb érv a szenzorsziget nélküli teli kijelző, ami még az egyébként ígéretesnek tűnő kamera szetupról is elvonja a rivaldafényt. 





Funkcionalitás





csatlakoztathatóság




Ezen a területen nem vártam és nem is kaptam semmilyen nagy durranást, de a jack csatlakozónak azért örülök. Emellett egyetlen vezetékes lehetőség áll még a felhasználó rendelkezésére, az USB Type-C átjáró, ami a QC 3 gyorstöltés mellett némi adatkapcsolatot is biztosít. Emellett kétsávos WiFi, BT 5.0, valamint NFC chip gondoskodik a vezetéknélküli csatlakoztathatóságról, de az FM rádió is meggyőző érv lehet néhány olvasó számára. 









telefon funkció




A telefon két nano SIM kártya fogadását teszi lehetővé, és lényegében minden szükséges hálózatot ismer és alkalmaz. A híváskezelés gyors és egyszerű, a hangminőség megfelel napjaink elvárásainak és kihangosítás során oda-vissza jó érthetőséget biztosít a Mi 9T, ami nagyban köszönhető a dedikált mikrofon aktív zajgátló képességének. 









kijelző




Készüljetek fel, ezt az alfejezetet nem szeretném egy-szuszra letudni. A 6.36 hüvelykes kijelzőt nem csúfítja semmilyen szenzorsziget, így a circa 100 cm2 teljes egészében készen áll a szórakoztatásunkra. A felbontás nem kiemelkedően jó, de ha belegondolunk abba, hogy nem is olyan régen, még a FHD volt a legelterjedtebb szabvány a televíziók világában, akkor a 1080 x 2340p talán más színben tűnik fel. A pixelsűrűség eredményeként vonalélesség nagyon jó, az AMOLED panel pedig gyönyörű színkavalkáddal próbálja elnyerni a szívünket. 









A tesztalannyal összefüggésben azonban célszerű a multimédiás képességekről egy picit bővebben is beszélnem. A Mi 9T az egyike azon kevés okostelefonoknak, amelyeken nem találunk szenzorcseppet, de jack csatlakozóval rendelkeznek. Ennek köszönhetően gond nélkül használhatjuk a régi, jól bevált fej, valamint fülhallgatóinkat és megfelelő forrásfájl esetén élvezhetjük az abszolút jó minőségű dallamokat különféle zaj, torzítás vagy egyéb hallható probléma nélkül. Fülhallgató nélkül viszont eléggé már jóval gyengébb a műsor, emiatt én ezt a fajta multimédia fogyasztás, ha nem muszáj, nem is erőltetném. A teli kijelző viszont elképesztően hasznos, a filmek, és az egyéb videós tartalmak fogyasztása során szinte érezni, hogy az AMOLED panel minden egyes pixele azért dolgozik, hogy a felhasználót szórakoztassa. Az AMOLED panel kapcsán egyetlen egy problémával kell szembe néznünk: az impulzusszélesség-moduláció elvén szabályozott fényerőről, amiről bővebben ebben a videóban beszéltem. 





A kijelző kapcsán még meg kell említenem az alá implementált ujjlenyomat szkennert, ami nem annyira gyors, mint a OnePlus 7 esetében, de elég gyors ahhoz, hogy ne gyilkolja meg a felhasználói élményt. 





Teljesítmény





hardver




Ez az a terület, ahol leginkább megnyirbálták a Mi 9 vérvonal alapértékeit, hiszen az idei nagyágyú helyett csak a középkategóriába szánt Snapdragon 730 fért bele a költségvetésbe. Ez a lapka kéz-a-kézben jár egy integrált Adreno 618-as grafikus gyorsítóval, ami támogat még 6GB RAM és 64/128GB háttértár. Utóbbi kapcsán egy nagyon szomorú hírrel kell szolgálnom: a háttértár nem bővíthető, bár ez igaz a legtöbb Mi szériás versenyzőre. 





xiaomi mi 9t teszt specifikációk




szoftver




Nem nagy meglepetésre a Xiaomi Mi 9T előretelepített Android 9.0 Pie oprendszerrel érkezik, amit MIUI 10 köntösbe bújtattak a gyártó mérnökei. Bevallom, számomra nem ez a legtetszetősebb iterációja a különböző Android lehetőségeknek, de egy kis együttélés után könnyen megszokható, később akár meg is szerethető. A szerethetőséget a részemről most még a dark mode / sötét mód táplálja, ami pontosan azt takarja, amit most mögé képzeltetek. Ennek meg van az a gyakorlati haszna is, hogy némi energiamegtakarítást biztosít a rendszer számára. 





felhasználói & gamer élmény




A Mi 9T-ben dolgozó Snapdragon lapka benchmark eredményei alapján senkinek sem fog leesni az álla. Ezek a számok azonban csak indikátorai annak, hogy mit várhatunk el a valódi hétköznapi felhasználás során. A saját tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy nem igazán futottam bele olyan élethelyzetbe, ahol a telefon hosszabb időre elbizonytalanodott volna. Ennek eredményeként a felhasználói élményt jóra tudom értékelni. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy a Xiaomi szoftvermérnök gárdája által folyamatosan idomított MIUI nem törekszik a vegytiszta Android élményre.









A lapkába integrált grafikus gyorsító a Qualcomm szerint akár 15 százalékkal is felülmúlhatja a korábbi generációt, és ez már az a mértékű változás, amiről érdemes legalább ebben az egy mondatban megemlékezni. Ahogy a benchmark eredmények is visszatükrözik, ez a 15 százalék még kevés ahhoz, hogy a szuperligába verekedje be magát a Mi 9T. Ettől függetlenül arra elég lesz, hogy az koca-játékosok igényeit kielégítse. Én PUBG-vel, valamint WoT Blitzzel izzasztottam a vasat, és bizony izzadt is rendesen. Amennyiben a maximális beállításokból egy kicsit visszaveszünk, akkor a telefon egy hálás kezesbáránnyá változik, ami a kisebb igénybevételt hűséges kitartással díjazza.





Kamera





előlapi kamera




Nagyon hálás vagyok az előlapi kamerának, hiszen motorizált megoldásának köszönhetően alapesetben a telefontestben pihen és csak akkor kerül a szemünk elé, ha valóban szükségünk van rá. Ennek a megoldásnak nagy előnye a privát szféra valamivel nagyobb biztonsága, hiszen így vírus ide, hacker oda – ha szemmel akarnak tartani, akkor a kamerának ki kell emelkednie a telefon felső síkjából. A kamera szenzor egyébként 20 megapixeles, de a pontos beazonosításhoz és az egyéb specifikációkhoz szükséges adatokat nem találtam. Azt még tudni lehet, hogy a rekeszértéke f/2.2, és az egyes pixelek mérete 0.8µm. Ezen kívül fontos információ még az, hogy videót FHD felbontáson és maximum 30 képkocka / másodperc értékkel rögzíthetünk. 









hátlapi kamera




Figyelembe véve, hogy a hátlapi szetup három szenzort is magába foglal, így sokkal hasznosabbnak tűnt egyetlen táblázatba összefoglalni az ismert és tudni vélt specifikációkat:





szenzor Iszenzor IIszenzor III
típusSony IMX582n/an/a
átmérő8.00 mm4.50 mm5.60 mm
felbontás48MP8MP13MP
pixel méret0.8µm 1.12µm1.12µm
gyújtótávolság26 mm53 mm12 mm
rekeszértékf/1.8f/2.4f/2.4
stabilizátordigitálisdigitálisdigitális
fókuszPDAFPDAFn/a
funkciófő képalkotótelefotó (2xoptikai zoom)ultraszéles látószög




fénykép készítés & mozgókép rögzítés




Amennyiben az elő és a hátlapon található összes szenzor tűzerejét összeadom, akkor bizony 89 megapixelt kapok. Persze ennek a számításnak csak marketing szempontból láthatjuk némi értelmét, gyakorlati megközelítésből teljesen haszontalan. Ez a megállapítás némi túlzással a 48 megapixeles fő képalkotó szenzorra is alkalmazható, amelynek okairól a Redmi Note 7 tesztben részletesen beszéltem. A történet egészéhez hozzá tartozik, hogy az elsődleges képalkotó szenzor alatt még egy telefotó, és egy ultraszéles látószögű lencse is helyet kapott. Ezek hárman együtt, még ha egy picit butítva is, de tudják mindazt, amit egy csúcskategóriás telefon kamerájától elvárhatunk, csak sokkal, sokkal kevesebb pénzért. 









A képeket elnézve azt láthatjuk, hogy jó fényviszonyok között a dinamikatartomány és a fehéregyensúly rendben van, amit első sorban a HDR-t maximálisan kiaknázó mesterséges intelligencia rásegítésnek köszönhetünk.









Ahol leginkább elvérzik a Mi 9T, az az éjszakai mód. A pixel összevonás nyilvánvalóan segít egy picit a helyzeten, de az optikai képstabilizáció hiánya miatt csak rövidebb záridővel operálhatunk, ami alapjaiban korlátozza a lehetőségeinket. Ettől függetlenül, ha kellően erős fényforrással rendelkezik a témánk, akkor egészen jól helytáll a kis kínai.









Árnyékosabb, sötétebb, hasonló tónusú részletek esetében azonban már hatványozódik a zajmentesítés, de a kissé szűkös dinamikán határozottan javít a dedikált éjjeli mód, aminek ugyan világosabbak az eredményei, de az előbb említett zajmentesítésnek köszönhetően a részletgazdagság is elpárolog. 













A mozgókép rögzítéssel kapcsolatban nagy piros pont, hogy az ultraszéles látószöggel is játszhatunk, amivel szerintem a OnePlus arcába dobja a kesztyűt a kis Xiaomi, hiszen ott szégyenszemre a zászlóshajó még mindig nem tudja ezt. Alapbeállításon 4K 30 fps-sel videózhatunk, ennek azonban nagy hátránya, hogy zéró képstabilizálás áll rendelkezésünkre. Emiatt kicsit nehéz élvezni az amúgy egészen részletgazdag felvételt, ami a maga nemében egészen jó dinamikatartománnyal és fehéregyensúllyal rendelkezik. 





éjszakai felvétel




A stabilizáció hiánya miatt mégis számomra sokkal szimpatikusabbak a FHD felbontáson rögzített felvételek, ahol már jóval kevésbé érhető tetten a kézremegésből, vagy egyéb bemozgásokból származó zavaró tényezők. A végeredmény ettől függetlenül sem mondható tökéletesnek, de arra mindenféleképp elég, hogy a facebook és insta feedünket rendesen megetessük. 





nappali felvétel




Megbízhatóság





anyaghasználat




Az uralkodó trendeknek megfelelően a Mi 9T-t elöl és hátul gorilla üveg védi, a keret pedig alumíniumból készült. Ennek köszönhetőn a prémium érzés is adott, de azért nem abban a mértékben, mint mondjuk a Mi Mix 3 esetében. Méretei alapján nem egy kompakt darab, és bizony súlya is van. Annak ellenére, hogy az anyaghasználat engedné, a telefon nem támogatja a vezetéknélküli töltést és bizony vízállóságra utaló jeleket sem találtam. 





összeszerelés




Az összeszerelés minőségére most sem lehet panasz, az illesztések rendben vannak és a torziós erőknek is kellőképpen ellenáll a Mi 9T. Ez utóbbi nagyon fontos egy ekkora telefon esetében, és erre még annak idején az Apple hívta fel a figyelmet. Ennek ellenére a szerkesztőségünk erősen javasolja, hogy a dobozban mellékelt – amúgy kifejezetten igényes – tokot már az első pillanattól használjuk. A kijelzővédő fólia is elengedhetetlen eleme az állagmegóvásnak, hiszen Gorilla üveg ide, vagy oda, sajnos ez sem teljesen karcálló. 





szervizháttér




Jelen sorok írásakor Európában található hivatalos Xiaomi szervizt nem találunk a Mi Service Center-ben. Ez szerencsére nem azt jelenti, hogy nálunk ne lenne lehetőség a jótállási jogok érvényesítésére, de azt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a külföldről rendelt telefonok garanciáját csak az eladónál lehet érvényesíteni. Ügyelnünk kell tehát arra, hogy megbízható forrásból származó eszközt vásároljunk. Erre az egyik legjobb példa a Laptopszalon, ahonnan 1 év garanciával (jótállás) vehetjük meg a Xiaomi Mi 9T-t.





Egyebek





tartozékok




A dobozban sok érdekességet ezúttal sem találunk, de továbbra is üdvözlöm azt a gyakorlatot, aminek eredményeként a sima szilikon toknál egy fokkal igényesebbet kapunk. A fülhallgatót azonban keresve se találunk, de legalább a mellékelt töltőadapter támogatja a QC3-as gyorstöltést. Ezen kívül még egy töltő és adatkábel, valamint némi papírmunka vár az újdonsült Mi 9T tulajdonosokra. 





hangzás




A telefon alsó traktusában találjuk az előrenéző mono hangszórót, ami hangosnak hangos, de ezen kívül mást nem érdemes ettől várni. Nyomokban megtaláljuk az összes hangszínt, amelyek közül leginkább a mélyeket szeretné visszaadni a Mi 9T, de hát végső soron egy telefonról van szó. 





üzemidő




A tisztessége üzemidőt nagyban elősegíti a 4000 mAh akkumulátor, ami az egyik legnagyobb előny a sima Mi 9-cel szemben. További fontos tényező a már említett QC gyorstöltő, ami a kapacitás felét nagyjából fél óra alatt beletölti a lemerült telepekbe. A Geekbench battery tesztjének eredményét pedig alább láthatjátok:









Xiaomi Mi 9T teszt – az ítélet





A Xiaomi Mi 9T eklatáns példája annak, hogy nem kell félmillió forintot otthagyunk egy komplett, jól használható és kiforrott zsebokosért, de azt azért látnunk kell, hogy ebben az ársávban valamivel több kompromisszum készséget várnak el tőlünk a gyártók, mint a zászlóshajóik esetében. Ezt a gondolatot remekül alátámasztja az alábbi értékelésünk is:





Xiaomi Mi 9T teszt értékelés a Techkalauz által összeállított szempontrendszer alapján.
Xiaomi Mi 9T teszt / Techkalauz /




A fenti értékelésből remekül kirajzolódik, hogy az elvárt minimumot a Mi 9T minden egyes vizsgált területen megugrotta, de a történet itt véget is ér. Az erőegyensúly az Egyéb és a Megbízhatóság területeken csorbult egy picit az átlaghoz képest, ami leginkább a fülhallgató, a vezetéknélküli töltőképesség, valamint a vízállóság hiányának köszönhető. Ezek viszont apróságok, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a mérleg másik serpenyőjében ott találjuk ezt a fergetegesen jó kijelzőt, a bőven vállalható üzemidőt, a szalonképes felhasználói élményt és az elöl & hátul jól vizsgázott kamera szetupot. 









Ennek ellenére az árképzés – főleg a magyar piacon – zavarba ejtő, hiszen jelenleg szinte a Mi 9 árán juthatunk hozzá a Mi 9T-hez, noha az előbbi egyértelműen erősebb lapkával és valamivel jobb kamerával rendelkezik. A bevezetőben feltett kérdésre tehát az a válasz, hogy





első sorban a nagyüzemű média-fogyasztóknak ajánlott a Mi 9T. 





Vagyis, ha nem az abszolút legjobb kamerát keresed ebben a ársávban, és némi teljesítményt is hajlandó vagy beáldozni ezért a kijelzőért és egy nyúlfarknyival nagyobb akkumulátorért cserébe, akkor egy nagyon korrekt telefon tulajdonosává válhatsz. 





Xiaomi Mi 9 vs Mi 9T vs Mi 9 SE





Mi 9Mi 9TMi 9 SE
Méret157.5 x 74.7 x 7.6 mm156.7 x 74.3 x 8.8 mm147.5 x 70.5 x 7.5 mm
Súly173 g191 g155 g
Kijelző6.39″ I 1080x2340p6.39″ I 1080x2340p5.97″ I 1080x2340p
Notch
SoCSD855 I Adreno 638SD730 I Adreno 618SD712 I Adreno 616
RAM (max)8GB6GB6GB
Háttértár (max)128GB128GB128GB
Előlapi kamera20MP@f/2.0 I 0.9µm20MP@f/2.2 I 0.8µm20MP@f/2.0 I 0.9µm
Hátlapi kamera48MP@f/1.8 I 12MP@f/2.2 I 16MP@f/2.248MP@f/1.8 I 8MP@f/2.4 I 13MP@f/2.448MP@f/1.8 I 8MP@f/2.4 I 13MP@f/2.4
Akku3300 mAh4000 mAh3070 mAh
Ár139 900 Ft126 900 Ft108 490 Ft




A Xiaomi Mi 9T teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...