részletes keresés

Xiaomi Mi A3 teszt – a méltatlan utód?

Frissítve: 2019-08-30 01:01:03
Létrehozva: 2019-08-07 08:27:00

Xiaomi Mi A3 teszt a Laptopszalon támogatásával.  A Xiaomi Mi A1 cipőjébe belenőni nem egyszerű feladat, hiszen annak idején az egyik legjobb sláger-termék volt. Ezt pedig...



Xiaomi Mi A3 teszt a Laptopszalon támogatásával. 





Xiaomi Mi A3 teszt – adatlap
SoCQUALCOMM® Snapdragon™ 665  (nyolcmagos, 11nm, max. 2.0 GHz)
GPUAdreno™ 610
Háttértár64GB/128GB
(microSD-vel bővíthető)
Memória4GB
KijelzőSuper AMOLED, 6.01”, 720 x 1560p, 19.5:9 képarány, ~286ppi
Előlapi kamera32 MP, f/2.0, 0.8µm (1080p@30fps)
Hátlapi kamera48 MP (f/1.8, 0.8µm) + 8 MP (f/2.2, 1.12µm) + 2 MP (f/2.4) / 2160p@30/60fps, 1080p@30/60/120fps
Csatlakozók1 x USB Type-C, 1 x 3.5mm jack
AdatkapcsolatGSM / HSPA / LTE, dual nano SIM
KommunikációWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, FM rádió
IP-védettségn/a
HelymeghatározásA-GPS, GLONASS, BDS
Szenzorokgyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó (kijelző alatt), környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Hangzásnem specifikált hangszóró
Méret153.5 x 71.9 x 8.5 mm
Tömeg173.8 g
AkkumulátorLi-Po 4030 mAh (vezeték nélkül nem tölthető, QC3 kompatibilis)
Operációs rendszerAndroid 9.0 (Pie), Android One
Jótállás12 hónap
Ár (2019 augusztus)89 900 Ft










A Xiaomi Mi A1 cipőjébe belenőni nem egyszerű feladat, hiszen annak idején az egyik legjobb sláger-termék volt. Ezt pedig nagyban köszönhette annak, hogy minden tekintetben egy picivel többet adott, mint amit egy hasonló árfekvésű telefontól akkor elvártunk. Ezzel szemben a Mi A3 belépője már felemásra sikeredett, itthon és külföldön is méltatlan utódlásról beszélnek. Emiatt a szerkesztőségünk utánajárt, hogy mi igaz ezekből a vádakból, valamint annak is, hogy





kinek érdemes elgondolkoznia a Xiaomi Mi A3 megvásárlásán?





Rendszeres olvasóink már tudják, hogy a szerkesztőségünk az objektivitás híve. Ez azt jelenti, hogy kidolgoztunk egy 5 pontból (funkcionalitás, teljesítmény, kamera, megbízhatóság, egyebek) álló értékelési rendszert. Ez az 5 pont sorvezetőként fog szolgálni, amelynek segítségével fejezetről-fejezetre értékeljük az ázsiai csemegét. Aki csak a végeredményre kíváncsi, az ugorjon utolsó felvonáshoz, ahol az eredményeket összegezzük, és egy sugárdiagram segítségével vizualizáljuk.





Xiaomi Mi A3 teszt – Funkcionalitás 





csatlakoztathatóság




A szokásosra számítottam, de a szokásosnál egy picit többet kaptam: a Mi A3 jack csatlakozóval is rendelkezik. Emellett egyetlen USB Type-C átjáró áll rendelkezésre, ami a vezetékes adatkapcsolati igényeken felül QC3 kompatibilis gyorstöltést biztosít az eszköz számára. Emellett kétsávos WiFi, BT 5.0, valamint egy infravörös port gondoskodik a vezetéknélküli csatlakoztathatóságról, de az FM rádió is meggyőző érv lehet néhány olvasó számára.





Sajnos NFC chip-et nem kapott a Mi A3. 









telefon funkció




A Mi A3 összesen kettő darab nano SIM kártya fogadását teszi lehetővé, és az ezek kihasználásához szükséges összes fontosabb hálózatot ismeri a telefon. A jó minőségű hanghívások kezelésében rengeteget segít a dedikált mikrofon aktív zajgátló képessége. 





kijelző




A 6.01 hüvelykes kijelző összesen 16 millió szín megjelenítésére képes, és ez kifejezetten jól áll a Super AMOLED panelnek. A szenzorszigetnek köszönhetően sikerült összesen 3%-kal jobb kijelző/előlap arányt elérni, de közben ~30%-kal csökkent az egy inchre eső pixelek száma az A2-höz képest, de azt azért érdemes hozzátenni, hogy ez a felbontás a legtöbb felhasználó részéről felmerülő alapigények kielégítésére még mindig alkalmas. Ettől függetlenül sajnos jól látható, hogy a Mi A3 érintőkijelzőjén megjelenített kép nem annyira éles, mint a legtöbb versenytárs esetében. Emiatt nagyon fontos, hogy





ha van rá lehetőségünk, akkor vessünk egy pillantást erre a kijelzőre, mielőtt megvásárolnánk a telefont. 





Ettől eltekintve a betekintési szögek kifejezetten jók, a színek AMOLED panelhez méltóan szinte vonzzák az ember tekintetét, a kontraszttal is elégedettek lehetünk és a fényerő (367 nit, 530 cd/m2) tekintetében is csak azért van okunk panaszra, mert a minimum érték (12 nit) viszonylag magas, ami sötétben nem túl komfortos. 





xiaomi mi a3 teszt kijelző
kijelző




A kijelző kapcsán annyit még mindenféleképp hozzá kell tennem, hogy a 720p felbontást PenTile mátrix szolgáltatja. Ez azért volt igazán szerencsétlen húzás, mert a PenTile hátrányait pont relatíve alacsony pixelsűrűség mellett vehetjük majd észre. Van azonban egy keveset hangoztatott előnye. Ez pedig az AMOLED panel várhatóan hosszabb élettartama, hiszen annak idején a Samsung az S-szériánál erre hivatkozva ragaszkodott ehhez a megoldáshoz. 









Itt kell még szót ejteni az ujjlenyomat olvasóról is, hiszen az előd hátlapjáról a Mi A3 esetében a kijelző alá vándorolt ez a szenzor. Ennek kapcsán azt mondhatom, hogy a Galaxy A50-nél mindenféleképp gyorsabb, de messze van még a OnePlus 7 szintjétől, leginkább a házon belül található Mi 9T sebességére számíthatunk. 





Teljesítmény 





hardver




A telefonban egy Snapdragon 665-ös lapka került, amely integrált Adreno 610-es grafikus gyorsítóval rendelkezik. Ez az összeállítás mindenféleképp előrelépés a korábbi generációhoz képest, de számít akkor performansz-bummnak, hogy a Mi A2 tulajdonosok csak ezért váltsanak. A rendszert 4GB RAM és 64/128GB háttértár támogatja meg, az utóbbi kapcsán fontos háttérinformáció, hogy – a 2. SIM hely kárára, de – microSD kártyával bővíthető. 





szoftver




A Mi A3 egyik legfontosabb értékesítési szempontja az abszolút Android élményt biztosító One család hagyatéka. Jelenleg a 9.0 Pie verzió fut a telefonon, de ennek rendszer szintű frissítése, valamint a biztonsági ráncfelvarrások várhatóan a következő három évben biztosítottak lesznek.  További nagy előnye, hogy szinte bloatware mentes rendszerről beszélünk, úgy nem kell a különböző reklám-alkalmazások törlésével időt tölteni a telefon felkonfigurálását követően. 





felhasználói / gamer élmény




Ez az első telefon, ami a Snapdragon 665 lapkával érkezett a szerkesztőségünkhöz. A benchmark eredmények láttán nem kell arra számítanunk, hogy a Mi A2-ben található Snapdragon 660-at lekörözze, de 





a kijelző alacsony felbontásának egyik hozadéka lehet a vártnál jobb teljesítmény. 





Az előző megállapítást meg is tudom erősíteni, teljesítmény kapcsán nem lehet egy rossz szavunk sem. A hardver-szoftver összhang annyira jól működik, hogy e tekintetben a mindennapos használat során a Mi 9T-hez mérhető a Mi A3. 









Gamer élmény kapcsán szintén elégedettek lehetünk, bár az Adreno 610 csak energiahatékonyság terén jelent némi előrelépést az A2-ben található Adreno 512-höz képest. Vagyis a jónak mondható performansz egyértelműen az alacsonyabb felbontással rendelkező kijelzőre vezethető vissza. 





Kamera            





előlapi kamera




A szelfikamera igazán tekintélyt parancsoló, hiszen 32 megapixelnyi tűzerővel rendelkezik. Ezt az átlagosnál kisebb pixel méret (0.8µm) támogatja meg, de a fényerővel nincs különösebb gond (f/2.4). Az előlapi kamerával készítette felvételek maximális felbontása 1080p, a képkocka szám pedig 30 / másodperc. 









hátlapi kamera




A hátlapi kamera-szetup legalább a képeken jól mutat, de érdemes a specifikációkat is megnézni. 





szenzor Iszenzor IIszenzor III
típusSony IMX586n/an/a
átmérő1/2″n/an/a
felbontás48MP8MP2MP
pixel méret0.8µm 1.12µm n/a
gyújtótávolságn/an/an/a
rekeszértékf/1.8f/2.2f/2.4
stabilizátorn/an/an/a
fókuszPDAFn/an/a
funkciófő képalkotóultraszéles látószögmélységérzékelő




Ebből annyit láthatunk, hogy nagyon sok adatot a gyártó meg sem adott, és ennek sajnos vélhetően meg is van az oka. Ettől függetlenül a fő képalkotó elviszi a hátán a másik két szenzort. 





fénykép készítés & mozgókép rögzítés




Annak ellenére, hogy a specifikációk nem igazán nyűgöztek le, azt azért elmondhatom, hogy a végeredmény jobb lett a vártnál. Az elkészült képek kontrasztja meggyőző, a dinamikatartomány pedig van annyira széles, hogy a legtöbb képet még kifejezetten fényes környezetben is élvezhetővé varázsolja a Mi A3. A telefon egyébként a pixelösszevonás (mi az a pixel összevonás?) eszközéhez nyúlt, így a 48 megapixelnek csak a negyedét, vagyis 12 megapixelt kapunk egy kép esetében. Így az egyes fotók mérete kisebb, de tartalom tekintetében nem nagy áldozat a kevesebb pixelszám, hiszen a pixelméret nagyobb. Ettől függetlenül a natív kamera szoftvere biztosítja a 48 megapixeles fényképek elkészítésének lehetőségét. 









A 2X zoom sajnos csak digitális, de ha választanom kell egy dedikált zoom lencse, vagy az ultraszéles látószög között, akkor 10-ből 10-szer az utóbbit választanám. Szerencsére a Xiaomi is így tett, így menő ultraszéles képeket is készíthetünk a 8 megapixeles segéd-szenzornak köszönhetően. Az éjszakai képek elkészítésénél nagy segítség a dedikált éjszakai mód, de hátrány, hogy 





egyetlen szenzor se kapott optikai képstabilizációt.





A gyenge fényviszonyok között elkészült képek ettől függetlenül bőven megugorják az elfogadhatóság mércéjét (az ultraszéles látószögű képek esetében ez a megállapítás azért kérdéses). A szelfikről érdemes egy mondatban megemlékezni, hiszen a 32 megapixeles előlapi kamera az árkategóriát meghazudtoló képeket készít (jó és átlagos fényviszonyok között).  









Mozgóképeket több módban (2160p@30fps, 1080p@30/60/120fps) rögzíthetünk, de ebben az esetben is veszteség az optikai képstabilizátor hiánya. A 4K felvételek bitrátája 40 Mbps, ennek nagyjából a feléről beszélhetünk 1080p esetében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy négyszer kevesebb pixelre csak kétszer kevesebb információ jut, és ez visszatükröződik az elkészült anyagokban is. 





Xiaomi Mi A3 teszt / mozgókép




Alapvetően elégedett vagyok a 4K felvételekkel is, ami első sorban a dinamika tartománynak köszönhető, de a 1080p@30fps az ahol igazán tündököl a Mi A3. 





Megbízhatóság           





anyaghasználat




A telefon alumínium kerettel rendelkezik, elöl és hátul Gorilla Glass 5 védi. Vagyis az anyaghasználat lehetővé tette volna a vezetéknélküli töltőképesség integrációját, de ezt valamiért kispórolta a gyártó. 





összeszerelés




Az összeszerelés minőségére ezúttal sem lehet panasz, de arra azért fel kell hívni a figyelmet, hogy víz és porállóságról nem beszélhetünk. A méretek láttán (153.5 x 71.9 x 8.5 mm) nem egy kompakt eszközről van szó, de a súlya alapján (173.8 g) a végeredmény nem mondható vészesnek. Az összeszerelés minőségétől eltekintve a szerkesztőségünk mindenféleképp javasolja, hogy a telefont csak tokban és kijelzővédő fóliával felvértezve használja a jövőbeni tulajdonsa. 





szervízháttér




Jelen sorok írásakor Európában található hivatalos Xiaomi szervizt nem találunk a Mi Service Center-ben. Ez szerencsére nem azt jelenti, hogy nálunk ne lenne lehetőség a jótállási jogok érvényesítésére, de azt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a külföldről rendelt telefonok garanciáját csak az eladónál lehet érvényesíteni. Ügyelnünk kell tehát arra, hogy megbízható forrásból származó eszközt vásároljunk. Erre az egyik legjobb példa a Laptopszalon, ahonnan 1 év garanciával (jótállás) vehetjük meg a Xiaomi Mi A3-at.





Egyebek          





tartozékok




A dobozban csak a szokásos tartozékok várják az újdonsült tulajdonost. Ez azt jelenti, hogy a Mi A3 mellett egy 10W töltőt, az ahhoz tartozó USB Type-C kábelt, némi papírmunkát és egy átlagos szilikon tokot találunk. A kijelzővédő fólia viszont hiányzik a kínai zsebokosról, és fülhallgatóra se számítsunk. 





hangzás




A hangzás kapcsán eddig csak egy-két olyan kivétellel találkoztam (Razer Phone 2, OnePlus 7 Pro), amik megdöbbentettek. Nos, ezt a listát sem fogja az A3 bővíteni. Tiszta hangszínt csak átlagos hangerő mellett várhatunk el a tesztünk főszereplőjétől. Fülhallgató esetében se legyenek komoly elvárásaink, mert a Mi 9T-hez hasonló 24-bit/192kHz audio képességet az Mi A3-ból kispórolta a gyártó. 





üzemidő




A Xiaomi Mi A3-ban egy viszonylag nagy (4030mAh) akkumulátor kapott helyet, ami válasz lehet a korábbi generációkat ért támadásra. Az szintén fontos, hogy a megfelelő töltővel (nem a dobozban találhatóval) 30 perc alatt 45%-ra tölthetjük a teljesen lemerült telefont. A telefon könnyedén hozza az egy napos üzemidőt, még abban az esetben is, ha komolyabb kihívás elé állítjuk. Maximális fényerő és teljesítmény mellett circa 5 órát várhatunk a Mi A3-tól.





Xiaomi Mi A3 teszt – az ítélet





Ahogyan az alábbi sugárdiagram is elárulja, a Mi A3 sajnos tényleg nem az, aminek sokan várták. Ettől függetlenül az alapelvárásainkak minden tekintetben eleget tett, de a 720p felbontás miatt a funkcionalitásán komoly csorba esett. 





xiaomi mi a3 teszt
Xiaomi Mi A3 teszt / értékelés




Annak idején a Mi A1 letarolta a piacot, hiszen ahogy a bevezetőben is említettem, akkor a pénzünkért eggyel jobb kategóriába tartozó telefont kaptunk. A Mi A3 esetében ez a megállapítás már nem lenne igaz, de legalább a Mi A2 hibáit (jack csatlakozó, bővíthető tárhely és FM rádió hiánya) orvosolta (bár cserébe elkövetett néhány egyéb baklövést). Ezen felül az A-széria legnagyobb akkumulátorát is megkapta a harmadik generáció. Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy az A3-at tripla-szenzoros hátlapi kamerával, ütős szelfi egységgel, prémium anyaghasználattal és kijelző alá integrált ujjlenyomat olvasóval is felvértezték. 





Ettől függetlenül megértem, hogy a fórumokon szinte hadjáratot folytatnak a telefon ellen, mert hatalmas visszalépésnek tartják a kijelzőt. Az tény, hogy a kijelző egy telefon (egyik leg)fontos(abb) alkotóeleme, emiatt ezt a fajta költségcsökkentést nagyon nehéz elfogadtatni a vásárlóközönséggel. És főleg azért nehéz ez, mert nincs olyan ütőkártya (NFC?) a Mi A3-ban, ami egy picit elterelné erről a szarvashibáról a figyelmet. Mindezeket figyelembe véve azt javasoljuk, hogy 





első sorban a tiszta Android élményre vágyók, és a multimédiát&gaminget előnyben részesítők vessenek egy pillantást a Xiaomi Mi A3-ra. 





Ennél tisztább Android élményre csak egy Google Pixel esetében számíthatunk, de az amerikai brand hazánkban még nem igazán vetette meg a lábát. A multimédia, valamint a gaming terén azért lehet jó választás a Mi A3, mert mozgókép-megjelenítés során a kijelző hátulütői még annyira se tűnnek fel sőt, játékok esetében számottevő előnyt jelenthet, hogy csak ~1,1 millió képponttal kell számolnia a hardvernek. 





Befejezésként annyival egészítem ki az eddig leírtakat, hogy a csupán a kijelző miatt kár teljes mértékben leírni a Mi A3-at.  Az én tanácsom az, hogy saját szemükkel győződjünk meg arról, hogy ez a felbontás megfelel-e számukra, vagy sem. 





A Xiaomi Mi A3 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...