részletes keresés

Xiaomi Mi Mix 3 teszt – 93% kijelző, maradhat?

Frissítve: 2019-04-29 01:01:02
Létrehozva: 2019-04-12 06:20:10

A Xiaomi Mi Mix 3 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. Adatlap Xiaomi Mi Mix 3 teszt Chipset Qualcomm® Snapdragon™ 845 (Octa-core, 10nm,...


A Xiaomi Mi Mix 3 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



















































































Adatlap
Xiaomi Mi Mix 3 teszt
Chipset Qualcomm® Snapdragon™ 845 (Octa-core, 10nm, max. 2.8 GHz)
GPU Adreno 630
Memória 6 GB / 8 GB / 10 GB LPDDR4X
Kijelző 6.39” (2340 x 1080) AMOLED érintőkijelző, fényes, 19.5:9, 403 ppi
Kamerák – előlapi: hátlapi: 24MP (pixel méret: 0.9 µm), f/2.2 (Sony IMX 576) + 2MP (OmniVision OV02A10)
12MP (pixel méret: 1.4 µm), f/1.8 (Sony IMX 363) + 12MP (pixel méret: 1.0 µm / Samsung S5K3M3)
Háttértár 128 / 256 GB (nem bővíthető)
Csatlakozók 1x USB Type C (USB 2.0)
Adatkapcsolat 4G (dual Nano-SIM), GSM, WCDMA, LTE FDD, LTE TDD, 802.11 a/b/g/n/ac kétsávos WiFi, 2 x 2 MIMO, Bluetooth 5.0
IP-védettség nincs
Helymeghatározás A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
Szenzorok  gyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó, környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Méret 157.9 x 74.7 x 8.5 mm
Tömeg 218 g
Akkumulátor 3200 mAh (vezeték nélkül is tölthető)
Operációs rendszer Android 9.0 (Pie); MIUI 10
Garancia 12 hónap
Ár 154.990 Ft (2019 április)

A Xiaomi marketing stratégiája nagyon jó: a márkanevet annyira bejáratták, hogy az ma már mindenkinek ismerősen cseng, de csak nagyon kevesen tudják megmondani, hogy hány telefont mutattak be csak 2018-ban? (14) A Mi Mix 3 is a radar alatt sunnyogott be, pedig formabontó megjelenése miatt sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Jelent tesztünkkel ezt a figyelmet biztosítjuk a kínai nagyágyúnak, és választ adunk arra a kérdésre, hogy



megéri-e megvenni a Xiaomi Mi Mix 3-at 2019-ben?


A minél objektívebben mérhető eredmények vizualizálása érdekében a teszthez egy ötpontos (funkcionalitás, teljesítmény, kamera, megbízhatóság, egyebek) sorvezetőt fogunk alkalmazni, amely alapján fejezetről-fejezetre értékeljük a kínai üdvöskét.





Xiaomi Mi Mix 3 teszt


funkcionalitás


A sorvezető első pontjában a csatlakoztathatóságot, a telefon funkciót és a kijelző fogjuk górcső alá venni.


csatlakoztathatóság

A telefonon egyetlen portot találunk, egy USB-C átjárót. Ez a töltést szolgálja, de a vezetéken történő PC csatlakozás lehetőségét is biztosítja (USB 2.0 sebesség). Emellett a/b/g/n/ac szabványt támogató 2×2 MIMO képes Wi-Fi modul és Bluetooth 5.0 is rákerült a miniatűr alaplapra.


xiaomi mi mix 3 teszt

telefon funkció

Az LTE modul 14 sávot ismer és ez elég ahhoz, hogy a legtöbb szolgáltató által kínált legnagyobb lefedettséget élvezhessük. További örömet okozhat, hogy a telefonbeszélgetések során oda – vissza könnyű volt a kommunikáció, és a kihangosítás során akár 40 – 50 cm távolságot is megengedhetünk magunknak. A MiUI telefon appja könnyen kezelhető, és egyszerűen használható.


kijelző

A 6.39 hüvelykes AMOLED kijelzőn összesen 2 527 200 pixel teszi a dolgát, ami 2340 x 1080p felbontás feltételez a háttérben. Ez 400 pixelt jelent egy hüvelyken, és ezzel az értékkel a Xiaomi az almás “retina” kijelzőket is maga mögé utasítja. A panel kifejezetten jó, ~600 cd/m² fényerővel rendelkezik, ami nagyban megkönnyíti a mindennapos (főleg szabadtéri használatot). A széltől-szélig tartó teli kijelző 93.4% százalékban uralja az előlapot, ami jelenleg annyira jónak számít, hogy értékesítési érvként is alkalmazható.




Xiaomi Mi Mix 3 teszt


teljesítmény


A teljesítmény méréséhez a hardvert, a szoftvert, valamint az ezek együttműködéséből összeálló felhasználói (és gamer) élményt fogjuk értékelni.


hardver

A Mix 3-ban a Qualcomm által gyártott Snapdragon 845 (SDM845) dolgozik, a grafikus megjelenítésért pedig egy Adreno 630-as felel. A tesztalanyban további 128GB háttértár és 6GB RAM kapott helyet, de a zászlóshajó csúcsfegyverzettel is kapható 256GB / 10GB kiszerelésben.


szoftver

A Mix 3-ra az Android 9.0 (Pie) rendszer került előtelepítésre, amit a gyártó MiUI 10 köntösbe bújtatott. Ez a felhasználó preferenciáitól függően előny, vagy akár hátrány is lehet: az egészen biztos, a rutinos Android fanoknak is okozhat néha fejtörést a MiUI.


felhasználói élmény

A rendszer kellő reszponzivitással rendelkezik, a combos hardvernek és a jól optimalizált szoftvernek hála rezzenéstelenül dolgozik a kezünk alá a Mix 3. Mivel a mindennapos átlagfelhasználással nem tudtuk megizzasztani a telefont, ezért megnéztük mit kezd az Asphalt 9 Legends-vel. Az eredmény magáért beszél: maximum beállítások mellett is garantált volt a 30 fps. A PUBG mobil verziójánál még ennél is jobb eredményt nyugtázhattunk.




Xiaomi Mi Mix 3 teszt


kamerák


A sorvezetőnk harmadik pontjában az elő-, és hátlapi kamerákat fogjuk szemügyre venni, valamint elemezzük a Mi Mix 3 által készített álló, és mozgóképeket.






előlapi kamera

Selfi kamera nélkül ma már nincs okostelefon. Ez az állítás főként igaz a mostani főszereplő esetén, hiszen a 24 + 2 MP méretű fegyverarzenált két kamera alkotja. A kisebb (OmniVision OV02A10) a mélységérzékelésben segít, ami az arcfelismerést teszi megbízhatóbbá és a valósághű bokeh effekthez szolgáltat plusz információt. Emellett a nagyobbra hárul a munka legjava. Ezt a szenzort a Sony (IMX576) szolgáltatja, ami “csak” f/2.2 apertúrát engedélyez az eszköz számára. A szenzorméret – a mobil iparban – átlagosnak mondható, átlója mindössze 6.38 mm (1/2.78”), így három-és-félszer kisebb, mint a manapság közkedvelt MFT szabvány (pl.: Panasonic Lumix széria szenzormérete). Az előlapi kamerákat alapesetben nem látjuk, egy csúszka-mechanizmus segítségével tudjuk őket elővarázsolni.


hátlapi kamera

A főkamerát szintén két szenzor, egészen pontosan a Sony IMX363 + Samsung S5K3M3 házastársi kapcsolata alkotja. Ezek egyenként 12MP tűzerőre képesek, ami elsőre kevésnek tűnhet a selfi kamerával összehasonlítva. A megapixel számok azonban önmagukban megtévesztőek lehetnek, ezért a teljes kép érdekében hasonlítsuk össze az IMX 363-mal, így:



  • jobb (f/1.8) apertúrát;

  • ~50%-kal nagyobb pixelméretet (1.4 vs 0.9 μm);

  • és ~10%-kal nagyobb szenzort kapunk.


Ezzel szemben a Samsung szenzora picit butább, de a telefotó lencse számára előírt követelményeket megugorja.


mozgókép & fénykép

Valamiért kimaradt a marketing anyagokból, hogy kínai gyártó nagyon sok energiát fektetett a képek szoftveres feldolgozásába. Ez első sorban gyenge fényviszonyok mellett realizálódik, hiszen a korábbi Xiaomi telefonokhoz képest gyorsabban és pontosabban találja meg a fókuszt, illetve kevesebb elektronikus zaj mellett több részlet rajzolódik ki a szemünk előtt. Ez persze nem azt jelenti, hogy felveszi a versenyt az éjszakai fotózás legújabb koronázott királynőjével (Huawei), de nem is egy árkategóriában mozognak. A Mix 3 színhűsége – a gyenge feketék ellenére is – jónak nevezhető, fehér egyensúlya inkább melegebb hatást kelt, a képélesség kiemelkedő. Emellett a telefon ismeri, és kendőzetlenül ki is használja a pixelösszevonást (pixel binning), így készít az előlapi kamera négy pixelből egy super pixelt. A selfi kamera FHD felbontáson 30 képkockás videót képes ellőni, a hátlapi viszont már tudja a 4K @ 60 FPS-t is. Utóbbi képét egy 4 tengelyes optikai képstabilizátor teszi rezzenéstelenné, és a 960 FPS-re képes super-slow-motion funkcióval is eljátszhatunk (ebben az esetben a mozgókép elképesztően zajos).


xiaomi mi mix 3 teszt










Ne is kerteljünk: ezeknél a kameráknál van jobb, de az igazi kérdés, hogy van-e szükség ennél jobbra? A Mix 3 kamera repertorája szinte minden helyzetben meg fogja állni a helyét, és ezt a DXOMARK 103 pontos összesített eredménye is jól visszatükrözi.




Xiaomi Mi Mix 3 teszt


megbízhatóság


Ebben a pontban ítéljük meg az anyaghasználatot, és az összeszerelés minőségét, valamint feltérképezzük, hogy baj esetén milyen szervízháttérre támaszkodhatunk.


anyaghasználat

A Mix sorozatnál alkalmazott anyagok hűen visszatükrözik a gyártó által a szériához társított filozófiát:



felsőkategóriához illő minőség.


Ennek köszönhetően a készülék váza egyedülálló módon kerámiából készült, ami valóban ritkán tapasztalat minőségi érzetet ébreszt a felhasználóban. Az előlapot 2.5D Corning Gorilla glass védi, ami viszonylag elfogadható védelmet biztosít a karcolásokkal szemben, de a biztonság kedvéért érdemes kiegészítő védelemmel (üvegfólia) is felvértezni.






minőség

A Mix 3 esetében még a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell helyezni a minőség értékelésére. Erre az előlapi kamerákat elrejtő csúszka mechanizmus miatt van szükség. Szerencsére a JRE csatorna felboncolta a kínai zászlóshajót, ezért nekünk nem kellett fölösleges áldozatot hoznunk. A boncolás eredményeként fény derült a mágneses elven működő, végtelenül egyszerű mechanizmus részleteire, ami összességében kellően megbízhatónak bizonyult.



szervizháttér

Murphy óta tudjuk, hogy ami elromolhat, az előbb vagy utóbb el is fog romlani. Ez alól a Xiaomi telefonok se képeznek kivételt, ezért érdemes néhány szót ejteni, hogy szerviz-szükség esetén mire számíthatunk. Az első és legfontosabb, hogy a külföldről rendelt telefonok garanciáját csak az eladónál lehet érvényesíteni. A szervizjogok hazai érvényesítéséhez hazai forgalmazóra van szükségünk, emiatt érdemes néhány ezer forinttal többet kifizetni annak érdekében, hogy a megvásárolt telefon szakszerű javítása biztosított legyen.




Xiaomi Mi Mix 3 teszt


egyebek


A konklúziót megelőző utolsó fejezetben szót ejtünk a telefon mellett található tartozékokról és a hangszórókról, valamint azt is megvizsgáljuk, hogy milyen üzemidőre számíthatunk.


tartozékok

A Xiaomi Mix 3 csomagolása passzol a prémium arculathoz, de a dobozban sajnos ezúttal sem találunk fülhallgatót. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy a gyorstöltő mellett egy UFO vezetéknélküli töltő is helyet kapott. A többi apróság a szokásos: telefontok (ami nem akadályozza a csúszka mechanizmust), töltőkábel (ami ugyancsak akadályozza a csúszka mechanizmust), USB-C – 3.5mm jack adapter és néhány fölösleges papír.






hangzás

Hangszóró furatokat csak a telefon alján találunk, így sztereó élményre még annak ellenére sem kell számítanunk, hogy a telefonhívásokat kiszolgáló hangszóró felülről némi támogatást biztosít. Ettől eltekintve a Mix 3 hangzás tekintetében is hozza azt, amit a pénzünkért minimálisan elvárhatunk. Maximális hangerő mérésekor 85 dB(A) értéket kaptunk.


üzemidő

A működéshez szükséges naftát egy 3200 mAh akkumulátor tárolja, ami a versenytársakhoz képest viszonylag kicsinek mondható. Ezt némileg kompenzálja a MiUI tisztességesnek mondható energia menedzsmentje, aminek köszönhetően – végeredmény tekintetében – mégsem marad el a versenytársaktól. A mellébeszélés mellett azonban álljon itt néhány számadat is: ~12 óra webböngészést, és ~31 óra készenléti időt sikerült a Mix 3-ból kipréselni.




Xiaomi Mi Mix 3 teszt


ítélet


Ahogy az alábbi sugárdiagram is elárulja, értékelési szempontjaink alapján a Mix 3 minden tekintetben megugrotta az elvárt minimumot, miközben a kamerák közelítették meg leginkább az elérhető maximumot. Emellett az ítéletünk nem sok negatívumról adhat jelentést, gyakorlatilag csak az IP bizonyítvány (vízállóság) és a fülhallgató hiányát róhatjuk fel a Mix 3-nak. Mindezt összeadva a Mix 3 ajánlott vétel lehet mindazoknak, akiknek egyetlen területen sem támasztanak extrém elvárásokat, de minden tekintetben megbízható társat keresnek.


xiaomi mi mix 3 teszt


Zárszóként még annyit kell hozzátennünk, hogy a szerkesztőség számára a kerámia váz és a csúszka mechanizmus szolgáltatja a Mix 3 legszerethetőbb személyiségjegyeit.


A Xiaomi Mi Mix 3 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...