részletes keresés

Xiaomi Redmi 5 Plus teszt – Örülünk, Vincent? Ja, örülünk!

Frissítve: 2018-03-25 01:01:02
Létrehozva: 2018-03-22 09:37:09

Bevezető Egyre jobban áll Európában a Xiaomi. Nem megerősített források szerint már itthon is 3-4%-os részesedéssel rendelkeznek, de ha minden külföldi rendelést beleszámítunk, akkor majd’...


Bevezető


Egyre jobban áll Európában a Xiaomi. Nem megerősített források szerint már itthon is 3-4%-os részesedéssel rendelkeznek, de ha minden külföldi rendelést beleszámítunk, akkor majd’ 10%-os piaci szeletet is a kínaiaknak lehet már tulajdonítani, ami hatalmas szám. Ráadásul mindezt különösebb marketingelés nélkül érték el, elég volt a rendkívül kedvező ár/érték arány, amivel a termékek rendelkeznek. És igen, tesztalanyunk, a GearBesttől érkező Xiaomi Redmi 5 Plus is egy ilyen modell, nagyon kellemes hardveres képességekkel, mégis remek árazással.



Külső


A 158,x 75,45 x 8,05 milliméteres dimenziókkal rendelkező Xiaomi Redmi 5 Plus rendesen magára szedte a grammokat, egészen pontosan 180 grammot, ami többek között a fém unibody burkolatnak és a karcálló üvegnek köszönhető. A nyúlánk test könnyedén kezelhető egy kézzel is, szerencsére nem maradt le róla a 3,5 milliméteres jack kimenet, ellenben az fura, hogy microUSB-t szereltek rá, talán jobb döntés lett volna a Type-C. Az előlap terjedelmes részét az 5,99 hüvelykes kijelző foglalja el.



A tartalomfogyasztásra abszolút alkalmas, 18:9-es képernyőn 1080 x 2160 pixel rajzolódik ki. Az IPS technológia a középkategóriában tökéletes választás, a majd’ 600 nites maximális fényerő napsütésben is hibátlan olvashatóságot tesz lehetővé, a közel 3000:1-es kontrasztarány pedig bámulatosan szép színeket garantál. Természetesen a betekintési szöggel és az érzékenységgel sincsenek gondok. A káva nem túl vastag, a panel a sarkoknál lekerekített, a vezérlőgombok szoftveres formában láthatók.


Hardver


GearBestes (illetve az összes) Xiaomi Redmi 5 Plus szíve a Qualcomm Snapdragon 625-ös (MSM8953) lapka, a 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő SoC nyolcmagos processzort (8 x 2 GHz Cortex-A53) dolgoztat. A grafikus feladatokat az Adreno 506 látja el, rendszermemóriából 3 GB, belső adattárolóból pedig 32 GB jutott (24 GB használható fel szabadon). Vagy két nanoSIM-et teszünk bal oldalon megbújó tálcára, vagy az egyik kártyáról lemondunk, és helyezett microSD-vel a belső tárhelyet bővítjük ki.



A rendszer sebessége nem sok kívánnivalót hagy maga után, lényegében minden pikk-pakk megnyílik, a száraz adatokat nézve Geekbench 4-ben 853/4151 pontot gurított a telefon.


Szoftver


Habár még az Oreo frissítés nem érkezett meg a Xiaomi Redmi 5 Plus fedélzetére, helyette az Android 7.1.2-vel kell megelégednünk, ami nem nehéz feladat, hiszen a MIUI 9.2-es felület extrém módon személyre szabható. És itt most nem csak az alsó vezérlőgombok sorrendjének megváltoztatásáról van szó, hanem például a betűméret állításról, a kontrasztmódosításról, a témázási lehetőségekről.






Itt persze még nem fullad ki a dolog. Testreszabhatjuk az alkalmazásértesítéseket, kijelezhetjük a kapcsolat sebességét, eltüntethetjük a felesleges ikonokat az állapotsorról és még számos arany dolog, amihez kell pár óra, hogy kiismerjük őket. A főoldalról balra csúsztatva figyelhetjük meg azt a lapot, ahol a legfontosabb feljegyzéseket, naptáreseményeket, parancsikonokat láthatjuk. Az ujjlenyomat-olvasó egy kellemes biztonsági modul, könnyedén hozzá lehet adni a mintákat, a működése pedig gyors és pontos.






A programok között egyrészt örömteli, hogy találunk FM-rádiót, másrészt ott Biztonság, ahol tilthatunk hívószámokat, kitakaríthatjuk a felesleges fájloktól a tárhelyet. Mivel infra is van a telefonban, így a Mi távirányító appban több távvezérlőt is elmenthetünk, kontrollálva akár a nappali TV-t, vagy akár a set-top boxot. Érdekes módon előre telepítve érkeznek a Microsoft Office programok, szóval a dokumentumszerkesztés sem lehet akadály.


Kamera


A Xiaomi egy kamerát szerelt a Redmi 5 Plus hátlapjára. Ez egy 12 megapixeles egység, f/2,2-es optikával, dupla tónusú ledes villanóval és autofókusszal megtámogatva. Nem meglepő módon a szelfizők sem maradnak ki a jóból, elöl 5 megapixeles fényképezőbe lehet mosolyogni. A videofelvételi képességek egyáltalán nem rosszak, 4K-ban lehet maximálisan rögzíteni a filmeket, méghozzá 30 képkocka/másodperc sebességgel.



A szoftverben a beállításokra bökve lehet elérni egyrészt a módokat (panoráma, időzítő, hangvezérlés, kézi, vízmérték, szépítés, szürkületi, makett), másrészt magukat a konfigurációs lehetőségeket. Adott a helycímkézés, az időbélyegzés, a képarány és képminőség módosítás, az arcfelismerés, a kontrasztbabrálás. A manuális módból sajnos kimaradt a záridő állítás, helyette a különböző filterekkel lehet vígasztalódni.


Jöjjenek a tesztképek:






És egy 4K-s tesztvideó:



Habár az időjárás még mindig nem volt túl kegyes, látszik, hogy még a HDR bekapcsolása nélküli is egész korrekt a dinamikatartomány, hobbikattintgatásra megfelelőnek mondható a mobil. A részletesség és a vonalélesség a kategóriát nézve korrektnek mondható, bár látszik, hogy még mindig a kamera talán a leggyengébb, de egyáltalán nem kifejezetten gyenge pontja a Xiaomi telefonoknak. Éjjel mindenképpen stabil kezekre lesz szükség, hogy ne mosódjanak el a felvételek, ha pedig ez megvan, még ilyenkor is lazán a jó megítélés alá esnek az alkotások.


Üzemidő, adatkommunikáció


A kínaiak sosem fukarkodtak az akkumulátorokkal, a Xiaomi Redmi 5 Plus egyik előnye is épp az energiaforrás mérete, hiszen 4000 mAh-s telep került bele. Nem meglepő módon a takarékos hardver miatt az egy napos üzemidő minden gond nélkül elérhető, ha pedig valaki nem a telefonját nyomkodja egész nap, akkor elég lesz minden második nap végén megetetnie kedvencét.



A globális verziótól nem kell félni, hiszen van benne B20-as támogatás, tehát kishazánk minden, lefedettséggel rendelkező pontján lehet élvezni a leggyorsabb 4G/LTE hálózatokat (150/50 Mbps). A dual SIM is jó hír (már ha nem bővítjük az adattárolót), plusz szinte minden megtalálható a mobilban, amire a mindennapok során szükség lehet: 802.11a/b/g/n-es WiFi (dual band, hotspot, Direct), Bluetooth 4.2 (A2DP, LE), A-GPS (GLONASS, BDS). NFC ugyan nincs, helyette infra már van, plusz ott van még az FM-rádió és az ujjlenyomat-olvasó is.


Végszó


A Xiaomi Redmi 5 Plus ára 3/32 GB-os verzióban 179,99 dollár (45 ezer forint) GearBest áruházában, 4/64-es változatban pedig 199,99 dollár a GearBest oldalán (szűk 50 ezer forint), ennyiért pedig nem kérdés, hogy nagyon megéri egy ilyen telefonba invesztálni. Főleg utóbbiba (van európai raktáruk is már). A készülék már a manapság oly trendi dizájnt kapta meg, a minőségi külső mellé pedig nagyon szép és tartalomfogyasztásra bőven megfelelő kijelző, valamint időtálló középkategóriás hardver jár.



A mobil további erényei közé tartozik az átlagon felüli üzemidő, a kamera sem rossz, bár az inkább a kategória szintjének felel “csak” meg. A B20-as 4G mindenképpen szükséges, az infra pedig egy plusz, amit bár kevesen fognak használni, mégis kedves gesztusnak mondható.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...