részletes keresés

Redmi Note 7 teszt – “A” középkategória szinonímája

Frissítve: 2019-06-08 01:01:03
Létrehozva: 2019-05-18 09:50:56

Végre megérkezett hozzánk a Redmi Note 7 a Laptopszalon jóvoltából, mely egy nagyon sokat várt versenyző. Jelen teszt alanya a Xiaomi Note 6 Pro utódja,...


Végre megérkezett hozzánk a Redmi Note 7 a Laptopszalon jóvoltából, mely egy nagyon sokat várt versenyző. Jelen teszt alanya a Xiaomi Note 6 Pro utódja, ám most már nem Xiaomi név alatt fut a készülék, hanem félig-meddig különálló brandként, és ezzel ő az első fecske Redmi by Xiaomi telefonként.



A globális piac bővülésével jelenleg három részre osztja a Xiaomi a telefonjait: Xiaomi MI márkajelzéssel a prémium szegmens a cél, Pocophone-ként felső kategóriás hardvert kapunk kicsit lejjebb pozícionált kivitelben, és harmadikként a most már önálló Redmi márka, melyekkel olyan eszközöket kapunk, ahol a minőség továbbra is példás, ugyanakkor már kevésbé fáj a pénztárcánknak – ezen eszközök nagy valószínűséggel kapják majd elég gyakran a kategória best buy címeket. Hogy a Redmi Note 7 is megkaphatja-e, az a cikk végére kiderül.













































































Adatlap
Redmi Note 7
Chipset Qualcomm® Snapdragon™ 660 AIE octa-core
GPU Adreno 512
Memória 4GB
Kijelző FHD+ 2340×1080 , 409 PPI, Gorilla Glass 5
Kamerák – előlapi:

hátlapi
13 MP, f/2.2, 1.25µm


48 MP, f/1.8, 1/2″, 0.8µm, PDAF

5 MP, f/2.4, depth sensor

Háttértár 64GB
Csatlakozók USB Type C, 3.5mm jack
Adatkapcsolat GSM, WCDMA, FDD-LTE, TDD-LTE

Wifi 802.11a/b/g/n/ac

Bluetooth 5.0
IP-védettség
GPS GPS, AGPS, GLONASS, BEIDOU
Szenzorok giroszkóp, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, elektronikus iránytű, ujjlenyomatolvasó, környezeti fényérzékelő, inravörös
Méret Magasság: 159.21mm Szélesség: 75.21mm
Tömeg 186g
Akkumulátor 4000mAh
Operációs rendszer Android 9 Pie – MIUI Global 10.2
Garancia 12 hónap


Külső


Most, hogy már kiveséztük ki fia borja a Redmi Note 7, lássuk mivel is van dolgunk. Ahogy neve is árulkodik, a Note sorozat tagja, tehát egyfelől a phablet kategória képviselője (bár ha jobban belegondolunk, lassan ez lesz a standard telefon méret), tehát jókora képátlóra, másfelől pedig hosszú akkumulátoros üzemidőre számíthatunk. Méreteit tekintve 159x75mm (magasság x szélesség), 8,1mm vastag avagy vékony, és már ebből is lehet következtetni arra, hogy nem egy pehelysúlyú versenyzővel van dolgunk: 186 grammot mutat a mérleg, ami nem kevés, de lassan-lassan szintén átlagos érték lesz. 






Megjelenését tekintve abszolút illeszkedik a Xiaomi, illetve Redmi termékvonalba, ugyanakkor elég sokan nézték Huawei telefonnak is. Mi tagadás, kísértetiesen hasonlít például az “alkonyat lila” fantázinevű P20 Pro-ra. A hátlap üveg borítása nagyon szép színátmenetet kapott, fentről lefelé gyönyörűen vált át lilásból kékes árnyalatba. Ezen óriási üvegfelületen találjuk a kamerapárost, melyet hangsúlyozva hirdet “48MP AI Dual Camera”-ként, és sajnos eléggé kiemelkedik a hátlapból is, asztalra téve igencsak billeg a Redmi Note 7. A kamerák alatt kapunk egy egytónusú dupla led vakut, zseblámpaként nagy hasznát vehetjük, fotózáshoz azért láttunk már ügyesebb, erősebb megoldást is. Számomra egy kicsit magasra került a hátlapi ujjlenyomatolvasó, nyújtózkodni kell érte, talán kényelmesebb lett volna a bekapcsológomb magasságában elhelyezni, gyorsaságával és hatékonyságával viszont elégedettek lehetünk. Az alsó harmadban csak króm Redmi by Xiaomi felirat, modell és gyártó, illetve megfelelőségi és szelektív gyűjtési piktogramok csillannak meg. 






Körben ehhez a színhez passzoló kék, fényes műanyag keretet kapunk, aminek minőségére nem lehet panaszunk, nem nyekereg, nem recseg-ropog erős markolászás hatására sem, nagyon egyben van a Redmi Note 7. Érdekesség, hogy a keretből még kb 1mm-re kiemelkedik a kijelző egy kis külön (műanyag) keretben. Ez az elkülönítés van akinek bejön, van akinek nem, mindenesetre együtt lehet élni vele, és ha rárakjuk a mellékelt szoliktontokot, akkor pont így lesz teljesen síkban a kijelző a kerettel. No de vissza a mi kis kék keretünkhöz, ne zárjuk le ennyivel, van itt elég sok minden. Felül infra port, melyhez alapból kapunk távirányító alkalmazást is, a 3.5mm jack csatlakozó, melynek nagyon sokan örülnek majd, illetve egy mikrofon a zajszűréshez. Jobb oldalt hangerő és bekapcsoló gombok, nyomáspontjuk rendben van, az elhelyezés is viszonylag jól sikerült. Alul az öt pontos kivágások mögött jobb oldalról a hangszóró, bal oldalról pedig a mikrofon fogja közre a töltőcsatlakozót mely a kor elvárásainak megfelelően már USB Type C szabvány, ami támogatja a Qualcomm®️ Quick Charge 4 gyorstéltési szabványt is. Végezetül bal oldalon felül található a dual nano-sim vagy pedig nano-sim+micro sd tálca, ugyanis a Redmi Note 7 esetén eldönthetjük, hogy két sim kártya a fontos, vagy egy sim és egy memóriakártya.






Térjünk át a kijelzőre,


mely az egyik olyan paramétere a Redmi Note 7-nek, ami miatt nagyon sokan fogják választani. 6,3” IPS panel 409ppi értékkel, FHD+ 2340×1080 felbontással és 19.5:9 aránnyal, tehát ez is egy nyújtott kijelző – noha nem annyira, mint egy-két újabb típusban lévő 21:9-es megoldás, lásd Sony -, a védelemről pedig Gorilla Glass 5 gondoskodik. Azok számára, akik extra védelemmel akarják ellátni telefonjukat, jó hír, hogy az üveg nincs lekerekítve, sík felületű, így könnyen felhelyezhető rá egy üvegfólia. Nagyon szép éles képet kapunk, a pixeleket nagyítóval kell vadászni, a betekintési szögek nagyon jók, a színek is rendben vannak, persze ne várjunk OLED/AMOLED féle vibráló színeket, tökéletes feketét, de az IPS panelek között rendben van, főleg ha nem felejtjük el, hogy a Redmi Note 7 a cikk írásakor 60-70.000Ft körüli árral bírt. Fényerő elég, erősebb napsütésben is olvasható marad a megjelenített tartalom, az automatikus fényerő állítás is jól teszi a dolgát, talán egyszer vagy kétszer éreztem, hogy lehetett volna ügyesebb is. Szerencsére tudjuk állítani a kontrasztot és a színeket manuálisan is, van olvasó/éjszakai mód, és a dupla koppintással való ébresztés sem maradt el, ami az előlapi kamerával való arcfelismeréssel kombinálva gyors módja a készülék használatba vételének – két koppintás után már kb bent is vagyunk.






Kijelzőn kívül természetesen van még itt az előlapon néhány dolog, ilyen a 13MP-es kamera, mely cseppként simul a kijelző közepébe, fölötte vékony csíkban a hangszóró, mely sajnos nem egészíti ki az alsó hangszórót sztereóra, jobbra van még a környezeti fény- és a közelségszenzor, alulra pedig egy tűhegynyi kis szolid értesítő led került fehér színben, ami majdnem úgy néz ki, mintha egy kis porszem lenne a Redmi Note 7 kijelzőjének alján.






Összességében elmondhatjuk, hogy külsőre egy nagyon divatos, kellemes megjelenésű, minőségi készüléket tartunk a kezünkben, eddig tehát igaz is, amit a Xiaomi a Redmi márka elkülönítésével ígért. Külsőt tekintve egy dolog sokak számára hiányozhat: nem kapott külön IP minősítést, így ha valamennyi fröccsenő víznek ellen is áll, ne csodálkozzunk, ha egy esetleges beázásos baleset esetén nem vállalják telefonunk garanciális javítását.


Hardveres téren abszolút hozza azt a Redmi Note 7,


amit elvárhatunk ennyi pénzért, nem kell különösebb kompromisszumot kötnünk, ha nincsenek extra elvárásaink. A sebességet a 14mm-es gyártástechnológiával készülő Qualcomm Snapdragon 660 8 magos (max 2,2GHz) megoldása biztosítja, a megjelenítésért az Adreno 512 a felelős, rendszermemóriából 4GB, míg háttértárolóból 64GB jutott, mely akár 256GB kapacitású microSD kártyákkal is bővíthető (létezik a telefonból 3/32GB, 4/128GB változat is). A fenti paramétereket átfutva gondolom senkit nem lep, ha azt mondom nagyon pörgős kis telefon, minden azonnal történik, nincsenek ciki másodperces várakozások, akadások. Ha a nyers erőt nézzük, akkor természetesen van a piacon erősebb ajánlat, benchmarkokban is láttunk már magasabb pontszámokat, de mindez lényegtelen mindaddig, ameddig használni akarjuk a Redmi Note 7-et. Természetesen a játékokról sem kell lemondanunk, a legtöbb játék abszolút élvezhető minőségben fut, persze bele lehet futni olyanba, ahol nem élvezhetjük a maximális grafikai beállításokat.






Kommunikációs eszközök közül adott a 4G/LTE szabvány, természetesen B20 támogatással, 2,4/5GHz-en kommunikáló Wifi, kapunk Wifi direct és Wifi display szolgáltatást, Bluetoothból 5.0 verziót, pozícionáláshoz pedig adott a GPS AGPS, GLONASS és BEIDOU támogatással. Telefonálás közben stabil volt a térerő, végig tisztán hallottak, a GPS pozícionálás gyors és pontos, nagyon hamar befogja a jelet, és stabilan tartja is. Böngészni villámgyorsan lehet a készülékkel, nem kell sokat várni az oldalak betöltésére, azonnal történik minden. Korábban említettem az infraportot, ami jó dolog, kapunk ezen felül FM rádiót, ami szintén sokak számára hasznos, kevésbé örömteli, hogy NFC chip nem került a Redmi Note 7-be, így sajnos le kell mondanunk a mobil fizetésről is.


Szoftveresen naprakész,


az Android 9-re épülő MIUI 10.2 egy nagyon jól sikerült rendszer, sok-sok beállítási lehetőséggel, egész jó testreszabhatósággal. Aki eddig is szerette ezt a felhasználói felületet, az ezután is szeretni fogja, nem okoz csalódást vagy éppen óriási meglepetéseket a Redmi Note 7 esetén sem. Alapértelmezésként a Xiaomi jól ismert megoldásai mellett elérhetőek a Google legfontosabb alkalmazásai is, egy átlagos felhasználónak viszonylag kevés olyan applikációra lesz szüksége, amit utólagosan kell telepíteni. Akad Gmail, Youtube, Térkép, Play Áruház, Chrome, FM rádió, távirányító, QR kód szkenner, fájlkezelő, iránytű, hangrögzítő, tisztító, jegyzet, és még sorolhatnám sokáig, hogy mik a kezdő csomag részei, egy átlagos felhasználó nem véletlenül szereti jobban a gyártói saját megoldásokat, mint egy stock android rendszert.






Kamera, multimédia


Elérkeztünk az egyik legfontosabb paraméterhez, melyre a gyártó is elég nagy hangsúlyt fektet – egyébként kell is, mert a 48MP-es szenzor ebben a kategóriában elég ritka, így mindenképpen becsülendő, hogy a Redmi Note 7 már halad a korral. Viszont előre lelövöm a poént, ne várjunk világmegváltó teljesítményt, sajnos attól elég távol van a végeredmény. Sokan azt várnák, hogy na majd most aztán olyan durva képek lesznek, hogy beszabehu, de sajnos a pixelszám nem minden…nagyon nem. Normál módban nem is elérhető ez az opció, át kell váltanunk PRO módba a kamerát, és ott tudjuk aktiválni a nagyobb felbontást. Csináltam néhány összehasonlító fotót normál 12MP és 48MP módban is, nagyon minimális a különbség, véleményem szerint lehet hanyagolni a nagyobb felbontást, nem hoz annyival többet, mint amennyi plusz helyet foglalnak az így készült képek (egy átlagos kép 3-6MB, míg a 48MP simán 12-17MB). Kiegészítésként kapunk egy 5MP-es segédkamerát is, leginkább portréfotóknál vehetjük hasznát. Az előlapra egy 13MP-es modult helyeztek, ami kicsit belóg a kijelzőbe, autofocus-szal ez nem rendelkezik, viszont a portréknál itt is ügyes a háttérmosás, és a legtöbb embernek úgyis egy ilyesmi selfie készítésére kell az előlapi kamera a videóbeszélgetéseken kívül. Rengeteg tesztkép készült, igyekeztem minél több életszerű helyzetben fotózni, alább lehet mazsolázni (kattintásra lapozható galéria nyílik, továbbá teljes méretben is elérhetőek a képek):






Az alkalmazás egyből megnyílik, nem kell rá várni, van egy csomó dedikált opció, külön kapcsolható HDR és AI, portré, panoráma, éjszakai mód, csak hogy a legtöbbet használatos lehetőséget kiemeljem. Videóból FHD 60fps a maximum, illetve tud 120fps lassított felvételt is. Nappal még egész használható képek készülnek, nem tolja túl az élesítést a Redmi Note 7, viszont egy kicsit több részlet is rögzülhetne, kicsit lágyak itt-ott a vonalak, és olykor kicsit fátyolos, fakó végeredményt kapunk. HDR eseténként jól jön, de vigyázzunk, hogy mozgó alany ne legyen a képen ilyenkor, elég könnyen szellemképes lesz a fotó. Aminek kicsit több hasznát vesszük, az a portré és az éjszakai mód. Előbbi előtérbe helyezi az fotózandó alanyt, témát, és szépen elmossa a hátteret, míg utóbbi gyengébb fényviszonyok között próbál a normál módhoz értékelhetőbb, világosabb képet csinálni, jellemzően sikerrel.






Videózást tekintve sem fogunk meglepődni, átlagos szintet képvisel, láttunk már ennél sokkal szebb felvételeket is – ez igaz a FHD 60fps és lassított 120fps-re is. Ha helyén kezeljük a Redmi Note 7-et, nem felejtjük el az árát, akkor elégedetteket lehetünk.


Zene és film esetén jobb híján lehet használni az egy szem multimédiás hangszórót, de ne várjunk moziélményt. Hangosnak elég hangos, de kicsit dobozos a hangja és mellőzi a mély hangokat, tehát itt is csak az átlagos szintet kapjuk. Ugyanez elmondható a jack csatlakozóra is, bedugva egy fülest szól, nincs vele különösebb gond, de extrát sem kapunk. Viszont az FM rádió elérhető, ha csatlakoztatva van egy vezetékes füles/fejes, akik számára ez fontos, azok biztosan értékelni fogják a Redmi Note 7 ezen extráját.


Akkumulátor, üzemidő


Az elején már említettem, hogy a Note sorozat egyik vonzereje az akkumulátor kapacitása, illetve az akkumulátoros üzemidő. Ebben mindig is egész jók voltak a sorozat tagjai, és szerencsére nincs ez másképp a Redmi Note 7 esetén sem. A telep mérete 4000mAh, adott a már említett Quick Charge 4 technológia, mellé egy 5V/2A töltőadapter, amivel nagyjából 2 óra alatt teljesíthető a 0-100%. Sajnos le kell mondanunk a vezeték nélküli töltésről, az továbbra sem jellemző erre a kategóriára, majd talán a Redmi Note 8 már tudni fogja.






Üzemidőt tekintve viszont elég jól állunk, a 4000mAh és a takarékos Snapdragon 660 SoC jó párost alkotnak. Privát telefonom egy Samsung S9+, ahhoz képest hasonló felhasználás mellett durván 15-25%-kal több marad a Redmi Note 7-ben nap végére. Ha valaki poweruser, akkor naponta fogja tölteni, viszont ha nem nyomkodjuk egész nap, akkor simán hozható a két napos üzemidő is (drága édesanyám lehet 4 napot is ki tudna belőle hozni).


Verdikt


Az elején nem véletlenül kezdtem a középkategória emlegetésével a tesztet. A Redmi Note 7 árban inkább a középkategória alján helyezkedik el, a jelenlegi Laptopszalon listaár 64490Ft, ami nagyon baráti ár érte, főleg úgy, hogy tudásra inkább a felső-középkategória szintjét hozza. Nincsenek különösebb hibái, jó az anyaghasználat és a megmunkálás minősége, nagyon szép a kijelzője, korrekt a hardver, a mindennapokban egy nagyon jól használható telefon lett. Multimédiában (ide értve a kamerát is) olyan átlagos közepes, azoknak fog kicsit csalódást okozni, akik a 48MP felirattól csodát várnak. Ha ezt elengedjük, akkor viszont nem fog itt sem csalódást okozni, használható képeket lehet vele lőni (és halkan megjegyzem, hogy van benne tartalék is, főleg ha telepítünk rá külön alkalmazást, mint pl a gcam-et). Negatívumként én az olyan hasznos és kényelmi extrák hiányát említeném, mint a sztereó hangszóró, az NFC és wireless charging, de ez meg nem a telefon, hanem az árkategória hiányossága 2019-ben. Ha ezeket is megkapná, ki venne drágább telefont? Nagy valószínűséggel ez lesz a 2019-es év egyik legkelendőbb típusa, nem véletlenül, részünkről is különösen ajánlott a Redmi Note 7.







Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...