részletes keresés

kalibralas

Színkalibrálás

138 értékelés
Ez a termék már nem rendelhető!
Elképzelhető hogy egy másik cikkszám alatt megtalálja az önnek megfelelő konfigurációt!

Kérem tekintse meg hasonló modelljeinket az alábbi linken!
Mi az a kalibráció?
 
A monitorkalibráció egy specifikusan erre a célra gyártott műszerrel - koloriméterrel - végzett mérési és beállítási folyamat, melynek célja, hogy felmérje az adott kijelző megjelenítési tulajdonságait, annak pontosságát a megfelelő referenciához, s ha kell, korrigálja azokat, a kijelző adottságainak megfelelően. Azaz nem minden kijelzőt lehet a standard-hez beállítani, de ettől függetlenül nagyon jó arányban meg lehet azt közelíteni.
 
Ezek szerint egy IPS-monitor is kalibrálásra szorul?
 
Ez kivétel nélkül így van.
 
Ez egyrészt abból adódik, hogy - bár valóban az IPS-es kijelzők a leginkább színhelyesek a dobozból kivéve, azonban - számos monitor eltérő típusú IPS panelt használ, illetve adott típuson belül is lehetnek gyárilag különbségek a megjelenítésben. Tehát az IPS az egy jó alap, de korántsem tökéletes. Eddigi tapasztalataink alapján a színátmenettel van a legtöbb probléma IPS panelnél: fekete-szürke-fehér.
 
Ez miért probléma?
 
Azért, mert így ha bármilyen szintű és típusú grafikai munkát tervez a vevő, ami lehet nyomdára dolgozástól, webdesign-on keresztül akár hobbifotózás, a kalibrálatlan kijelzőn a színek pontatlanul jelenhetnek meg, illetve sokszor színek, árnyalatok és részletek veszhetnek oda. Nagyon fontos, hogy a nyomtató/más megjelenítő eszköz is erre a standard-re legyen kalibrálva.
 
Ez azt jelenti, hogy így a mi monitorunkon megszerkesztett tartalom nemhogy egy másik monitoron nem úgy fog festeni, ahogy mi megálmodtuk, hanem kinyomtatva sem, ami nem csak a haladó szintű felhasználók számára lehet bosszantó.
 
Játékoknál és film nézésnél is hatalmas különbségeket lehet észrevenni egy kalibrált és kalibrálatlan kijelző között.
 

A kalibráció az pontosan hogyan segít a helyzeten?
 
Kalibráció során a megfelelő kalibráló eszköz-szoftver páros az ICC szabványnak megfelelő értékekhez mérten beméri a monitor színeit, a kijelző színterét, s egy ICC-profilt* készít az operációs rendszer számára a helyes megjelenítési értékekkel, így az megfelelően tudja majd kezelni a megjelenítőnket legyen az Microsoft Windows vagy akár OSX.
 
*Az ICC profilok kis állományok, melyek matematikai módszerekkel leírják az adott hardware eszköz színterére jellemző információkat egy eszköz független referencia modellhez hasonlítva, mint a CIE XYZ vagy CIE LAB.
 
Fontos azonban megjegyezni, hogy az így létrehozott kalibrált monitoron megjelenített kép nem lesz szükségszerűen "szebb", vagy színesebb, mindössze ezek után a kalibrált monitor azt mutatja majd, amit a kép valójában tartalmaz. (Természetesen a saját korlátain belül.)
Tehát a monitorunk minőségét és megjelenítési precizitását emeli a kalibráció, s nem a megjelenített tartalom szubjektív szépségét.
 
Tapasztalataink alapján a normál TN paneles kijelzők túlságosan „hideg” szürkés kék színt jelenítenek meg gyárilag.
 
Akkor pontosan mit állítotok kalibrálás során?
 
Kalibráció során megmérjük és az általánosan elfogadott 6500 K-es értékre állítjuk a kijelző fehéregyensúlyát, ahol lehet szerviz menüből állítva, a minél pontosabb eredmény elérése érdekében (- ha ez nem lehetséges, akkor vagy az RGB gain értékek állításával érjük el ezt, vagy maga az ICC-profil tartalmazza ezt a korrekciót is). Ezen kívül a monitor fényerejét 120 cd/m2 fénysűrűségre állítjuk, s a kalibráció során a pontos színek beállításán túl a megfelelő gamma-t 2.2-es értékre (Windows és Macintosh szabvány).
 
Természetesen lehetőség van bármilyen más értékekre is kalibráltatni, filmes, más egyéb munkára az esetek nagy részében más fényerő és fehéregyensúly szükséges, de bármilyen egyedi igény szerinti értékekre is kalibrálunk.

Kérj egyedi ajánlatot a készülékről!

A szolgáltatás használata során megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk ki, kizárolag az ajánlattételhez használjuk fel, ezután a megadott adatok törlésre kerülnek.

Adatkezelési szabályzat
Üzenjen nekünk

A szolgáltatás használata során megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk ki, kizárolag az ajánlattételhez használjuk fel, ezután a megadott adatok törlésre kerülnek.

Adatkezelési szabályzat
Vagy válassza a Laptopszalon Facebook ügyfélszolgálatot:

Használt laptopodat beszámítjuk.

A szolgáltatás használata során megadott adatokat harmadik félnek nem adjuk ki, kizárolag az ajánlattételhez használjuk fel, ezután a megadott adatok törlésre kerülnek.

Adatkezelési szabályzat
A házhoz szállítás díja 990Ft, 500.000 Ft felett ingyenes.

Kiszállítási idők: amennyiben a fenti táblázatban bármely üzletünkben az "Azonnal" információ szerepel, akkor az adott terméket a 14:00-ig leadott rendelés esetén már másnapra ki tudjuk küldeni, illetve személyesen átvehető az üzletben a nyitvatartási idő alatt. Ha 1-3 nap szerepel, akkor másik üzletben illetve főraktáron elérhető a termék, ebben az esetben maximum 3 munkanapon belül tudjuk küldeni a csomagot. Amennyiben "érdeklődjön telefonon" státusszal jelölt termékről van szó, úgy általában 5 munkanap alatt tudjuk kiküldeni a csomagot.
További információkért kattints ide