részletes keresés

Amit az üzleti használt laptop vásárlásról tudnod kell

Frissítve: 2018-02-25 01:01:03
Létrehozva: 2018-02-24 02:24:22

Bevezető A használt elektronikai termékek piacán ma már igen keresett terméknek számítanak a(z üzleti) laptopok. Ettől függetlenül sokaktól idegen lehet a használt laptop vásárlásának gondolata,...


Bevezető


A használt elektronikai termékek piacán ma már igen keresett terméknek számítanak a(z üzleti) laptopok. Ettől függetlenül sokaktól idegen lehet a használt laptop vásárlásának gondolata, még annak ellenére is, hogy ezt a megoldást alkalmazva (= használt laptop vásárlása) sokszor az új gép árának töredékéért juthatnának egy olyan megbízható eszköz birtokába, amely még hosszú éveken keresztül szolgálhatná ki az átlagos felhasználói igényeket (= webböngészés, zenehallgatás, filmnézés, irodai alkalmazások futtatása).


fekete színű használt üzleti thinkpad



Olcsó húsnak híg a leve – vajon ez igaz egy (üzleti / business / prémium kategóriás) használt  laptop esetében is?


A válasz röviden: nem. Ettől függetlenül nagyon fontos megértenünk, hogy elmúlt évtized robbanásszerű teljesítménynövekedést hozott az információs technológia területén, ami azt jelenti, hogy akár egy 6-7 éves processzor is rendelkezik akkora teljesítménnyel, ami egy megfelelő konfigurációba csomagolva még igen hosszú ideig húzhatja az igát. Természetesen a teljesítmény (CPU – RAM – Háttértár szentháromsága) nem minden, ezért kell kiemelni a prémium / business / üzleti kategóriás használt laptop esetében jelentkező előnyöket, elöljáróban most legyen elég annyi, hogy ezek az eszközök kellően strapabíróak, a consumer kategóriánál – minden téren – jóval megbízhatóbbak. Emellett a használt laptop piacon is jól látható trend, amit a használt autók piacán már régóta ismert törvényszerűség: a márkanevet és a kategóriát itt is meg kell fizetni, a különbség viszont korántsem akkora, mintha az új termékpalettáról válogatnánk.



Üzleti / business / prémium használt  laptop VS consumer


Nem kell az idő vasfogának mélyen belevájnia magát egy consumer laptopba, hogy a két kategória közötti minőségbeli különbség a felszínre kerüljön. 1-2 éves consumer gép a legtöbb esetben már csak nagyon sok erőfeszítés árán hozható vonzó állapotba, ilyenkor már felszínre kerülnek a gyenge anyaghasználat jelei, az illesztési és összeszerelési hibákról nem is beszélve. A karcos, kopott külső alatt viszont még nagyobb problémák lehetnek, hiszen hiába az erős hardver (hiszen a consumer gép is lehet bivaly erős!), ha a hűtési teljesítményt nem igazították ehhez az igénybevételhez, vagy nem alkalmaztak olyan technolgóiai megoldásokat, amelyek garantálják az egyes hardverelemek minél alacsonyabb sérülékenységét. Még kellemetlenebb a helyzet akkor, ha egy consumer laptop esetleges meghibásodását nem szakszerűen orvosolták, amire a sok esetben gyengébb szervíz-szolgáltatás és kisebb anyagi ráfordítási hajlandóság miatt nagyobb esély van, mint egy prémium / business / üzleti laptop esetében


üzleti használt laptop


Ettől lesz üzleti az üzleti laptop


(1) Általánosságban elmondható, hogy ezek az eszközök a kíméletlen, mindennapos felhasználásra tervezték, ahol a megbízhatóság, időtállóság legalább akkora súllyal esik a latba, mint a hardverkonfiguráció összeállítása. Pontosan emiatt érdemes a consumer laptopokat vonzóvá tevő marketing szövegeken felülemelkedni és szétnézni a használt üzleti gépek között is. Itt a stílus követi a funkciót és nem fordítva, ennek hála az üzleti laptopokat – kevés kivételtől eltekintve – nem áldozzák fel a stílus oltárán. Ezeket az eszközöket nagytételben vásárolják a tőkeerős cégek, és a nagyvállalkozások, nem ritka, hogy egy jól sikerült konfiguráció akár ezres nagyságrendben kerül értékesítésre. Azt azonban látni kell, hogy a Fortune 500 listán szereplő cégek által meghatározott igényeknek megfelelni koránt sem egyszerű, cserébe a kompromisszumkészségük a nullához konvergál (ezen a téren), bizalmuk elnyerésénél már csak annak megtartása a nehezebb. Ami pedig az üzleti életben megállja a helyét, jó eséllyel az átlagos hétköznapokban is meg fog majd felelni.


(2) Ahogy már többször elhangzott, ezek az eszközök az időtállóságra építenek. Ehhez természetesen olyan technológiai megoldásokat kell alkalmazni, amelyekről egy consumer laptop esetében szó sincs. Vannak olyan üzleti szériás gépek, amelyek részben vagy egészben még a katonai szabványoknak is megfelelnek. Egy-egy külsérelmi nyom ne tévesszen meg bennünket, itt az üzleti szféra tankjairól beszélünk.


(3) A legtöbb üzleti laptop kijelzője matt, ami elsőre nem vonzó a szemnek. Erre a consumer laptopok esetében fényes kijelzőkkel rá is játszanak, de emiatt a mindennapos használat nehézkesebb, a tükröződő felületen megcsillanó fény nagyon sok esetben zavaró lehet, akadályozhatja a munkát, ronthatja a multimédiás élményt. Persze a matt kijelzőnek is megvannak a maga hátrányai, hiszen a színek valamivel tompábbá válnak, a fényerő is csökkenhet valamelyest, de ezek adott irodai környezetben, vagy éppen a szabadban jóval elfogadhatóbb kompromisszumot jelentenek.


(4) Egy laptop esetében az egyik legfontosabb ergonómiai elem a billentyűzet (+ érintőpad) emiatt egy üzleti laptop megálmodása során különös hangsúlyt kell fektetni a megfelelő billentyűzet megtervezésére. Az üzleti életben a hatékonyság egyik mérőeszköze a produktivitás, amelyet komolyan csorbíthat egy ergonómiailag nem megfelelő, nehezen vagy egyáltalán nem megszokható billentyűzet. Nem is kell ahhoz billentyűzet-szakértővé válnunk, hogy – akár vakon is – megkülönböztessük egy üzleti gép billentyűzetét egy consumer laptop billentyűzetétől, természetesen az előbbi javára. A megfelelő nyomáspont alkalmazása, a billentyűk között mérnöki precizitással kimért távolság, az egyes billentyűk homorú kialakítása és háttérvilágítása sokkal természetesebb gépelési élményt biztosít már az első pillanattól fogva. Akinek mindez nem volna elég, az üzleti gépek között nagyon könnyen talál olyan eszközt magának, amely víz-, vagy cseppálló billentyűzettel rendelkezik, ami hasznos tulajdonság minden olyan háztartásban szolgálatot teljesítő laptop esetében, ahol kisgyermekek garázdálkodnak, vagy éppen kutyát / macskát tartanak.


(5) Beszélnünk kell azokról az üzleti laptopokat jellemző tulajdonságokról is, amelyeket talán még a marketing szövegek sem említenek, emiatt ezek felett sokan elsiklanak. Ilyen például a biometrikus azonosítás (elsősorban ujjlenyomat olvasóval) lehetősége, vagy éppen az amúgy is tisztességes csatlakozó (mSATA, M.2, Sata express) és port kapacitást többszöröző dokkoló alkalmazása. Ezek elsősorban azok számára jelenthetnek hatalmas fegyvertényt, akik nem csak multimédiás központot keresnek az adott laptopban, hanem dolgozni is szeretnének azon, hiszen az üzleti eszközök által nyújtott sokoldalú alkalmazási lehetőségek könnyebbé és egyben biztonságosabbá tehetik a munkavégzést.


(6) Az üzleti laptopok megálmodása során a mérnökök és tervezők azt a gondolatot állították középpontba, hogy az adott eszközön élmény legyen dolgozni és emiatt a jól átgondolt ergonómiai megoldások mellett további nagyon fontos tényező a hosszú üzemidő biztosítása. Ennek köszönhetően a legtöbb üzleti laptop nagyobb akkumulátor kapacitással rendelkezik, így egy régebbi használt eszköz esetében nem ritka, hogy ugyan akkora, vagy akár jobb üzemidővel rendelkezik, mint egy új consumer laptop és ezt a jó tulajdonságát viszonylag sokáig meg is őrzi.


(7) Az üzleti laptopok szoftveres (eredeti Windows licenc) és hardveres támogatása gyakorlatilag a legjobb, ami a piacon elérhető. Bizonyos esetekben akár 3-5 év jótállással rendelkezik az adott eszköz és ez hosszú időintervallum szinte garantálja, hogy a második tulajdonos is élvezni fogja ennek előnyeit. A használt autós piaccal vont párhuzamnál maradva érdemes erre úgy gondolni, mint egyfajta prémium garanciára, amelyet az első tulajdonos a vételárral megfizetett és most grátiszban továbbad. További előnyként kell kiemelni, hogy a hardverelemek illesztőprogramjainak (driver) frissítéséről, biztonsági ráncfelvarrásokról (ami a mostanában napvilágot látott processzor sérülékenységek miatt nagyon fontos) a gyártó jóval tovább gondoskodik, valamint az alkatrészeket is tovább gyártják, ennek köszönhetően egészen hosszú kifutási idővel rendelkezik egy-egy üzleti modell.


(8) A prémuim anyaghasználat az üzleti szférában jól meghatározott elvárás, persze itt nem elsősorban aranyborításról és gyémántberakásról beszélünk, hanem a magnézium belső vázat rejtő alumínium borításról. Ez további garancia az időtállóságra és a hardverelemek védelmére, hiszen míg egy fényes zongoralakk borítással rendelkező laptop műanyag burkolata jó eséllyel már 15-20 centiméteres eséstől is megreped, addig egy fémburkolat legrosszabb esetben is csak megkarcolódik.



Példának okáért – Dell Latitude E6220 használt laptop tapasztalatok


Az alábbik képek egy 2011. novemberében megjelent Dell Latitude E6220 üzleti laptopról készültek, ami 2013 óta szolgálja második tulajdonosát. Az eredeti konfiguráció csak annyiban változott, hogy a gyári 4GB RAM mellé további 4GB került, emellett egy Intel® Core™ i5 Processzor-2450M CPU és 120GB SSD dolgozik, ezek együtt – a felhasználó elmondása alapján – bőven elegendő teljesítményt biztosítanak még napjainkban is ahhoz, hogy a különböző irodai alkalmazásokat (word, excel, power point) futtatni tudja, gond nélkül filmezzen vagy webböngésszen. Ennek az eszköznek az új ára közel fél millió forint volt, második tulajdonosa már csak nagyjából ötödét fizette érte, manapság már a használt piacon se nagyon találni ebből a modellből, az eggyel nagyobb verziója jelenleg 60.000 Ft környékén mozog a Laptopszalon használt kínálatában.






Kérdés, hogy mit is tud ez a matuzsálem? Haladjunk a fent meghatározott analógia mentén:


(1) Ugyan a külcsín valamelyest megkopott, néhány külsérelmi nyom is látható az eszközön, sőt a dizájn is elavultnak számít, de ez az igásló még ma is fiatalokat megszégyenítő módon szántja fel a kiber-földeket.


(2) Az időtállóság tekintetében teljesen megfelelt a Dell Latitude E6220. Nincs olyan alkatrésze amely miatt az elmúlt időszakban aggódnia kellett volna a második tulajdonosának.


(3) Technológiai értelemben a matt kijelző nem jobb, mint egy consumer laptop fényes kijelzője, de a mindennapokban mindenféleképp hasznosabb. Ez némi kompromisszumot jelent, de azokban az esetekben amikor multimédiás központként került alkalmazásra egy jóval nagyobb LCD TV kijelzőjét használta a második tulajdonos.


(4) Annak ellenére, hogy egy 12,5 hüvelykes kijelzővel rendelkező – tehát alapvetően kicsi – házba kellett ergonómiailag megfelelő billentyűzetet beleszuszakolni, a Dell mérnök-gárdája jelesre vizsgázott, az érintőpad vonatkozásában viszont kompromisszumot kellett kötniük (=az túl kicsi a gördülékeny használathoz). További hátrány, hogy a laptop német kiosztású billentyűzettel rendelkezik, de a második tulajdonost ez nem zavarta annyira, hogy circa 10-15 ezer forintért magyarra cseréltesse.


(5) Jó üzleti laptopként a Dell Latitude E6220 tisztességesen fel van szerelve csatlakozókkal, portokkal (1 x Express Card 34mm, 3 x USB 2.0, 1 x VGA, 1 x HDMI, 1 x Kensington Lock, 1 x eSata, 1 x Docking Station Port, 1 x 3,5 mm Jack, 1 x SD Card Reader, 1 x SmartCard), amiből érdemes kiemelni, hogy hiába a régi konfigurácó, az USB 2.0 szabvány mellett az eSata csatlakozóval lényegében az USB 3.0 adatsebesség is biztosítható a laptop és egy külső tároló között.


(6) Hosszú üzemidőről egy circa 7 éves eszköz esetében sajnos már nem nagyon beszélhetünk, de hozzá kell tenni, hogy a második tulajdonos még egyszer sem cserélte az akkumulátort. Ez újabb circa 10-15 ezer forintos tétel, ráadásul a Dell Latitude E6220 esetében megnövelt kapacitással rendelkező akkumulátor is forgalomba került, ami korát meghazudtoló üzemidőt biztosíthat ennek a modellnek.


(7) Ez a modell is – mint oly sok társa – eredeti Windows 7 Professional licenccel került értékesítésre, amelyet természetesen a géppel együtt második tulajdonosa is megkapott. További érdekesség, hogy ez a modell 5 év jótállással került értékesítésre, amelyet német származása ellenére Magyarországon is érvényesíteni lehetett. Erre egyetlen alkalommal volt szükség, ekkor a hűtés túlságosan zajossá vált, ezt azonban egy Dell szakszervízben orvosoltak is.


(8) A prémium anyaghasználat tapintható, ahol kell fémborítást kapott a Dell Latitude E6220, a palmrest (a billentyűzet előtt található) részen azonban barátságosabb benyomást keltő gumiborítást alkalmaztak. Ezek circa 7 év alatt sem koptak el, jól látható, hogy az aluminium burkolat hol óvta meg komolyabb sérülésektől a hardverelemeket.



 


Összegezve elmondható, hogy a Dell Latitude E6220 fél évtized elteltével maximum a divatból ment ki, használhatósága nem sokat csorbult, leginkább az üzemidejéből vesztett, ebben az esetben azonban megoldást jelenthet egy új akkumulátor vásárlása. A processzora még mindig a 250. hely környékén tanyázik a Notebookcheck benchmark listáján, míg a manapság elérhető legolcsóbb új consumer laptopban megtalálható processzor messze lemaradva, valahol a 700+ helyen található. Érdemes megemlíteni, hogy a 8GB RAM messze elegendő az alapfeladatok gördülékeny végrehajtásához, főleg annak fényéban, hogy az előbb hivatozott legolcsóbb új laptop is csak 4GB RAM-val rendelkezik. További fegyvertény a használt Dell mellett az SSD, ami a 60.000 Ft környéki (új) laptopokban még sokáig csak álom marad.


A lényeg


Nagyon sok magánszemély nem engedheti meg magának, hogy újonnan megvásároljon egy prémium / üzleti laptopot, de a fentiek alapján második – leendő – tulajdonosként már érdemes megfontolni ezek beszerzését. Az üzleti használt laptop vásárlására érdemes úgy gondolni, mint egy használt autó vásárlására – csak sokkal kevesebb buktatóval kell szembenéznünk. Jó hír, hogy ma már – egy megbízható szervízháttérrel rendelkező szaküzletből – a Laptopszalonból is vásárolhatsz jótállással / garanciával rendelkező újszerű, de mégis olcsó üzleti használt laptopot.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...