részletes keresés

Samsung Galaxy J7 (2017) teszt – szűkíti a határt

Frissítve: 2017-09-26 01:01:08
Létrehozva: 2017-08-11 09:21:53

A Samsung Galaxy J7 (2017)-et a Laptopszalon ajánlotta fel, megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben vagy online. Bevezető Néhány éve még attól volt hangos a szaksajtó, hogy a...


A Samsung Galaxy J7 (2017)-et a Laptopszalon ajánlotta fel, megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben vagy online.


Bevezető


Néhány éve még attól volt hangos a szaksajtó, hogy a Samsung redukálni fogja a készülékek számát, sokkal kevesebb modellre lehet majd számítani. Nos, ez félig-meddig igaz lett, ráadásul egész követhető családokat hozott létre a vállalat, a J-sorozat a középkategória alsó, az A-família pedig ennek felső részét célozta meg, felül pedig a Galaxy S és a Note aktuális termékei csücsülnek. A helyzet azonban egy picit kuszább lett, és nem azért, mert az előbb felsorolt szériák mellé bejött volna még pár, hanem mert nagyon közel kerültek egymáshoz.



A Galaxy J-k ugyanis eddig abban különböztek az A-któl, hogy gyengébb volt egy picit a hardver, hát még a küllem. Tesztalanyunk, a Galaxy J7 (2017) azonban rácáfol erre, finoman megmunkált és meglehetősen jól kinéző fém külsőt kapott, aminek még belső komponensek terén sem kell szégyenkeznie. Ez pedig mind szép és jó, csak egy baj van. Mivel elődjénél érthetően drágább lett, az embereket könnyedén elcsábulhatnak más gyártók, vagy éppen a Samsung drágább telefonjaiért.


Külső


A 152.5 x 74.8 x 8 mm-es méretek és a 181 gramm egyáltalán nem kirívó annak fényében, hogy a készülék plasztik és üveg burkolatról fémre és üvegre váltott, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy az elején egy 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású AMOLED kijelző üldögél. Meglehetősen vékonyak oldalt a kávák, tehát egyáltalán nem batár méretű a telefon, még az egykezes használat során sem kényelmetlen. Alul még ott van a két érintésérzékeny és a fizikai gomb, utóbbiba ráadásul ujjlenyomat-olvasó is került, ami hasznosan és nagyon precízen funkcionál.



Nincs Bixby billentyű, van helyette bekapcsológomb jobb, és hangerőszabályzó bal oldalt. Ami még érdekesség, hogy felülre egyrészt egy 13 megapixeles szelfi kamera (Samsung S5K3M3) került, ráadásul annyira odafigyelt a Samsung a mai trendekre, hogy raktak mellé egy ledes villanót is, ami nem utolsósorban pedig f/1,9-es, tehát még sötétben sem rossz a minősége. A remek összeszerelésű készülék hátlapján szerencsére síkban helyezkedik el a fényképező, tényleg nagyon jól néz ki a mobil, főleg ebben a színben.


Hardver


A dél-koreaiak az Exynos 7870 Octa rendszerchipre voksoltak a telefon esetén, ebben egy nyolcmagos, 1,6 GHz-es processzor dolgozik (Cortex-A53 magok), méghozzá 3 GB RAM-mal megspékelve. A 16 GB-os adattárolóért nem jár a puszi, pláne nem a 8 GB-nyi szabadon maradó területért lehet elnáspángolni a mérnököket, nyilván ez is jelzi, hogy hova kellene tartoznia a mobilnak, a 32 GB inkább az A-sorozat privilégiuma marad. Ettől még a microSD bővítés lehetséges, szóval aki sok adatot hordozna, ő is választhatja a J-család fejét.



A Mali-T830MP2 grafikus gyorsítóval karöltve hardveres téren AnTuTuban (47010 pont) és Geekbench 4-ben (725 / 3621 pont) sem számíthatunk eget rengető eredményekre, ám ettől még kielégítő rendszersebesség jellemzi a készüléket, bár tény, hogy néha azért vannak döccenések, melegedést azonban nem lehet tapasztalni még komolyabb igénybevétel esetén sem.


Szoftver


A Samsung odatette magát szoftveres téren, ez nemcsak az Android 7.0 Nougat operációs rendszeren látszik, hanem a legújabb Experience 8.1-es felületen is, ugyanezt találjuk például a Galaxy S8 fedélzetén. A működési elv ugyanaz, a főoldal személyre szabható, a menübe pedig egy felfelé-lefelé seprő ujjmozdulattal juthatunk, itt is lehet mappákba rendezni az ikonokat. Felülről húzható le az értesítési sáv.






Bixby ugyan nincs, prémium funkciókból akad. Ilyen az Always-on kijelző, vagyis kikapcsolt panel esetén is látszanak a legfontosabb nofikifkációk, az AMOLED kijelző miatt ez nem kerül sok energiába. Ugyanígy előnyös lehet a mindennapokban az egykezes megjelenítés, a nagyobb ikonok használata, vagy éppen a dupla fiókos bejelentkezés, amivel az alkalmazásokat tudjuk akár ketten is különféle beállításokkal elindítani.






A tárcsázó is a billentyűzet is jól működik, játékok során pedig a Game Mode növelheti az élményt, segítségével lehet képernyőképet készíteni, videót felvenni, sőt, még az alsó gombokat is ki tudjuk kapcsolni, hogy még véletlenül se szakítsuk meg a játékmenetet. A J7 (2017) felhasználói is megkapják a teljes Office csomagot, a 15 GB-nyi Samsung felhőtárhelyet, ahová minden fontos adat elmenthető. Felesleges programokból szinte nincs, a főoldalról balra található hírolvasó jó dolog, ám kikapcsolása jelentősen javítja szoftver sebességét.


Kamera, multimédia


Arról már volt szó, hogy a szelfi kamera elég komoly egység lett, ám nincs ez másképpen a hátlapi szenzor esetén sem, ami másodlagos társához hasonlóan 13 megapixeles (Sony IMX258), ám f/1,7-es.



A menüben a szokásos módokat találjuk, nyilván ikonokkal fűszerezve, amik segítenek bekapcsolni a vakut, a panoráma, a sport, a profi (záridő nincs), a sorozatfelvétel, valamint az éjszakai módot.






Kategóriájának megfelelő, sőt talán még annál is jobb felvételekkel gazdagíthatja multimédiás gyűjteményünket a telefon. A nappi felvételek rendben vannak, jó a dinamikatartomány, mondjuk a HDR-t néha érdemes bekapcsolni, csak sajnos nem fél másodperces művelet, mert külön módot kell kiválasztani hozzá. A részletesség és a vonalélesség dicsérhető, a sötétben készült felvételek már azért nem annyira, ellenben a nagy fényerejű lencse legalább abban jól dolgozik, hogy tényleg szép világos fotók lőhetők.






A zenelejátszást a Play Zene garantálja, a Samsung már nem fejleszt saját appot. Ez mindenre elég, szépen szétválogatja a dalok típusok, albumok szerint. A hangszóró érdekes módon jobb oldalt felül található, pici kis megoldás, mégis egész nagy zajt képes csapni, szerencsére nem csapni való, hanem teljesen vállalható minőségben.


Adatkommunikáció, akkumulátor


Nem lehet belekötni a telefonba adatkommunikációs téren sem. Egyrészt kiemeelndő a dual SIM képesség (dual standby), természetesen B20-s frekvenciával támogatva, másrészt emellett még mindig ott a microSD támogatás, szóval nem kell kompromisszumot kötni. A 802.11a/b/g/n/ac WiFi, a Bluetooth 4.2 elmaradhatatlan, ahogy az USB-OTG és az A-GPS (GLONASS) is, utóbbi villámgyors navigálást tesz lehetővé. És hogy mi még a hab a tortán? Az FM-rádió és az NFC, hiszen ezek sem maradtak ki.



A méretes testbe combos akkumulátor került, ez egészen pontosan 3600 mAh-s telepet jelent, ami takarékos hardvernek és kijelzőnek köszönhetően nem ritka, hogy két napig is könnyedén képes lesz életben tartani a telefont. Fontos, hogy a legjobb üzemidő eléréséhez mindenképpen ki kell kapcsolni az Always-on képernyőt, mert az legalább 1-2 órával képes megrövidíteni az egyébként nagyjából 6 órás kijelzőidőt.


Összegzés


A Samsung Galaxy J7 (2017) ára nagyjából 90-100 ezer forint környékén mozog hivatalos garanciával, ami egyrészt nem rossz ár, másrészről viszont már elgondolkodtató. Az előnyök közé minden kétséget kizáróan a rendkívül minőség fém burkolat, a tűéles és élethű színeket megjelenítő Super-AMOLED panel, valamint a korrekt multimédiás felhozatal tartozik, és őszintén szólva mindenképpen örömteli a jó üzemidő és a kétkártyás képesség is.



Ami viszont árnyalja a képet, hogy ennyiért, vagy 10-20 ezerrel drágábban már azért tesztalanyunknál is erősebb alternatívákat lehet találni, elég csak a házon belüli, erősebb hardverrel szerelt A-sorozat tagjaira gondolni, de a Motorola is kínál már korrekt telefonokat ennyiért (például a G5 Plus), és akkor még az üzemidőben verhetetlen, kamerában viszont azért nem ennyire erős Lenovo P2-ről nem is beszéltünk. A Samsung újdonsága tehát remek telefon, csalódást biztosan nem okoz, kivéve a 8 GB-nyi fennmaradó tárhelyet, talán azon lehet elgondolkodni, hogy picit pénzt még mellé kuporgatva még jobb telefont is lehet már vásárolni.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...