részletes keresés

Samsung Galaxy Note9 teszt – egy toll mindenek felett

Frissítve: 2018-08-17 01:01:03
Létrehozva: 2018-08-10 06:02:53

A Samsung Galaxy Note9 okostelefont a Laptopszalon juttatta el hozzánk tesztre. A készülék előrendelhető/megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben és online. A hűséges Galaxy Note vásárlókra építve...


A Samsung Galaxy Note9 okostelefont a Laptopszalon juttatta el hozzánk tesztre. A készülék előrendelhető/megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben és online.


A hűséges Galaxy Note vásárlókra építve


A Samsung több kategóriában is jeleskedik, nem felejti el sem a szűkebb pénztárcával rendelkező felhasználókat, sem a csúcsmobilt kereső vásárlókat. Augusztus 9-én viszont egyértelmű, hogy az utóbbi szegmensbe tartozó emberek szíve dobbant meg jobban, hiszen bemutatkozott a legújabb zászlóshajó, a Samsung Galaxy Note9. A készülékre nem lehet azt mondani, hogy hatalmas innovációt hozna az elődmodellhez képest, mégis sok téren fejlődött, olyan területeken, amelyek elgondolkodtathatják az új telefont keresőket.



A Samsung egyébként nem véletlenül bízik töretlenül a sorozatban, hiszen a Note vásárlók 60%-a márkahű marad, szeretik az érintőceruzával felvértezett készüléket, 64% pedig kifejezetten az S-Pen minatt választja ezt a típust. Ugyan a Note5 annak idején pont azért nem jött el Európába, mert a dél-koreaiak szerint nem volt igény még ilyesfajta eszközre, a Note6 kimaradása és a Note7 botránya után mégis megfordulni látszik a trend, bár azt a cégnél sem tagadják, hogy az öreg kontinensen még mindig többen választják az S-família valamely tagját, többek között a kedvezőbb árazás miatt. A Samsung Galaxy Note9 sem lett viszont olyan drága, mint ahogy az előzetesen pletykálták, de természetesen továbbra is egy valag pénzt ki kell perkálnia annak, aki ilyen mobilt szeretne zsebre rakni a mindennapokban.


A szükséges dizájnbeli előrelépések


Ha nem is téveszthető össze a Samsung Galaxy Note9 a Note8-cal, formaterv szempontjából rengeteg a közös bennük. Azt viszont a Samsung már az S9-nél belátta, hogy a kamerák mellé helyezett ujjlenyomat-olvasó hülyeség, így tesztalanyunknál is kényelmesebb helyre került, ahol még egy 6,4″-es, 1440 x 2960 pixel felbontású, Super AMOLED panellel ellátott szörnyetegnél is egész könnyedén elérhető mutatóujjal. A képernyőt és a hátlapot Gorilla Glass 5 üveg védi, az IP68-as szabvány gondoskodik a víz elleni teherbírásról, a MIL-STD-810G pedig némileg masszívabb, ütésállóbb külsőre enged következtetni.



Anyaghasználat terén egyértelmű, hogy tökéletes a helyzet, üveg, alumínium váltja egymást, remek összeszerelési minőségben. A Samsung továbbra sem mondatja le a vásárlókat a 3,5 mm-es jack kimenetről, ez alul kapott helyet az USB-C csatlakozó mellett, nem maradt el a Bixby gomb, valamint az értesítési led sem. A vezélőgombok a képernyőről érhetőek el, nagyon kicsik a kávák, oldalra hajlik az előlapi üveg, és nagy öröm, hogy nincs notch, vagyis szenzorsziget felül, írisz-szkenner viszont igen, akár ezzel, akár arcunk segítségével is feloldhatjuk a kijelzőt.



Az S-Pen jobb alulról pattintható ki, nem lehet fordítva berakni úgy, hogy beakadjon, de véletlenül sem ugrik ki a helyéről. Az érintőtoll immár Bluetooth LE funkciót is kapott, tehát a készüléktől távolabb is használható. Hangszóró nemcsak alul van, hanem a beszélgetési hangszóró is ekként funkcionál, a zenehallgatás tehát egész nagy élmény, legalábbis a kategóriát tekintve mindenképpen.


Nyilván bivalyerős a hardver


A Samsung Galaxy Note9 belsejében a gyártó saját fejlesztésű, elképesztően erős Exynos 9810-es lapkája található. A nyolcmagos processzor (4 x 2,7 GHz Mongoose M3 & 4 x 1,8 GHz Cortex-A55) és aMali-G72 MP18 grafikus gyorsító mellé kétféle konfiguráció létezik. Az egyik esetén 128 GB-os UFS 2.1-es villámgyors adattárolót és 6 GB RAM-ot, a másiknál pedig 512 GB-os tárolóegységes és 8 GB-nyi memóriát kapunk. MicroSD-vel még tovább lehet bővíteni a rendelkezésre álló helyet, a dual SIM-es modell második slotjába akár 512 GB-os kártyát is rakhatunk, így 1 TB állhat a felhasználó rendelkezésére. A rezgőmotor erős, zsebben hordva is könnyedén megérezhetők a jelzések.



Az S-Pen körül forog a rendszer


A Samsung Galaxy Note9 fedélzetén az Android 8.1 Oreo teljesít szolgálatot, méghozzá a Samsung Experience 9.5-ös felülettel. Egyértelmű, hogy jön majd rá az Android 9.0 Pie, csak az nem még, hogy mikor, de valószínűleg hamarosan. A rendszer működése alapjában véve ugyanaz, mint más droidos telefonoknál, tehát személyre szabható a főképernyő, témázható a rendszer, felülről húzható le az értesítési felület, az első navigációs gombok sorrendje pedig változtatható. Az Always On kijelző aktiválható, így kikapcsolt képernyőnél is láthatóak az értesítési ikonok és az idő, a fényviszonyoknak megfelelő fényerőn, így nappal jobban meríti a mobilt, erre érdemes ügyelni.






Az Edge-panel már szintén alapelem az S7 edge óta, oldalról kell behúzni az ujjacskánkat és hasznos kis sáv jelenik meg, ahol könnyedén elérjük a kedvenc névjegyeket, programokat, az emlékeztetőt, a naptárbejegyzéseket, az időjárást, a sporthíreket, a pénzügyi dolgokat. A DeX hatalmasat fejlődött, immár elég egy USB-C – HDMI kábel ahhoz, hogy monitorhoz kötve kvázi PC-ként használjuk a Note9-et, a folyadékhűtés ugyanis nem engedi túlmelegedni az eszközt, ráadásul ha ilyen módba tesszük a készüléket, akkor is lehet használni. Nagyon hasznos és ha valami, ez előremutató dolognak számít.






Az S-Pen a másik, ami kiemeli tesztalanyunkat a konkurensek közül, ráadásul már nem csupán fordításra, élő üzenet küldésére, képernyőre írásra, intelligens kijelölésre vagy feljegyzés létrehozására használhatjuk, hanem a rajta lévő gombot megnyomva exponálhatunk fotózás közben, vagy vezérelhetjük a prezentációnkat is. Ez a beépített, alacsony energiafelhasználású Bluetooth modul segítségével lehetséges, ami nagyjából 30 percig bírja töltés nélkül, az etetés pedig a készülékbe helyezve történik, irtó gyors a folyamat, egy perc elég ahhoz, hogy százszázalékos legyen a töltöttség.






Exra program még az S-Health, ami a dél-koreaiak egyedi egészségügyi alkalmazása, itt lehet mérni a pulzust és a véroxigén-szintet is, plusz a program monitorozza a megtett lépéseket is. Az osztott képernyős nézet jól jöhet néha ekkora képernyőn, az előre telepített Office csomag pedig a dokumentumszerkesztést könnyíti meg. Van amúgy még fájlkezelő, e-mail kliens, egyedi böngésző, hangrögzítő, naptár, számológép, jegyzetelő és biztonságos mappa is. Minden másra ott a Play Áruház.


Már-már igazi fényképező


A Samsung Galaxy Note9 is ugyanazt a duál kamerarendszert kapta meg, mint az S9+. Hogy ez mit jelent? Van két szenzor, az egyik 12 megapixeles (adatok: f/1.5-2.4, 26 mm, 1/2.55″, 1.4 µm, dual pixel PDAF, OIS), a másik pedig szintén 12 megapixeles (f/2.4, 52 mm, 1/3.6″, 1 µm, AF, OIS, 2x optikai zoom). Utóbbi segítségével tehát kétszeresen tudunk veszteségmentesen közelíteni, mindkettő rendelkező optikai képstabilizátorral, az elsődleges modul változtatható rekeszértékkel dolgozik. Szelfizésre a 8 megapixeles (f/1.7, 25 mm, 1/3.6″, 1.22 µm, autofókusz) előlapi fényképező használható. Videóban is nagyon erős a Note9: 2160p@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, vagyis a 4K-s felvételek elképesztő minőségben rögzíthetők, a szuperlassítás pedig szintén nem maradt el.



A szoftveres repertoár sem hagy kívánnivalót maga után. A módokkal érdemes kezdeni: profi (itt minden van, záridő, expozíció korrekció, fehéregyensúly, fókusz stb.), élő fókusz (háttérelmosás), automatikus, szuperlassítás, AR-EMOJI (lényegében különféle rajzfilmszerű fejünk lehet akár élő képpel), hyperlapse (aka time-lapse). Könnyedén aktiválható a vaku, a különféle filtercsomag, az időzítő. A beállításokban a felbontással lehet babrálni, de itt van még a HDR, az arcjavítás, a tenyér felmutatásra történő exponálás bekapcsolása, a rácsvonalazás, a geotagging, a hangvezérlés vagy éppen a hangerő gombok funkciójának megadása.


Jöjjön pár nappali fotó:






Így teljesít a kamera éjszaka:






A szuperlassított videó sem maradhat el:



A képminőség nem meglepő módon bámulatos. Ugyan messze vagyunk még egy jó MILC vagy egy DSLR géptől, minden kétséget kizáróan kimondható, hogy a Note9-cel a zsebünkben nincs olyan pillanat, amit nagybüszkén ne örökíthetnénk meg. Kiváló vonalélesség, dinamikatartomány és részletgazdagság jellemzi a felvételeket, a zoomolás hasznos, az OIS remekül működik fotózás és videózás közben. Éjszaka sem jön zavarba a készülék, a változtatható apertúra pedig valóban rendkívül széleskörű használatot biztosít a mobilnak.


Üzemidő terén végre biztos nem lesz probléma


És végre. A Samsung Galaxy Note9 esetén újra felbátorodott a Samsung, a rengeteg tesztelésnek és fejlesztésnek pedig egy 4000 mAh-s akkumulátor lett a következménye. Ez jelentős ugrás az előd 3300-as telepéhez képes, igen, ott bizony gyorsan csökkentek a százalékok. Itt már nem ez a helyzet, nyilván a méretes panelnek kell a kraft, de nem fogyaszt sokat a hardver, ha tehát nem élünk minden percet a telefonon, akkor az egy nap lazán megvan, a kettő pedig óvatosan. A fényképezés, játék, navigálás persze más tészta, ilyenkor nem árt töltővel nekiindulni az útnak, de ez bármelyik márka mobiljára igaz.



Adatkommunikációból is jeles


Hiányzik valami a Samsung Galaxy Note9-ből? Aligha. Van belőle dual SIM-es verzió, sőt, ez az elsődlegesen eladásra szánt modell még Magyarországon is (a független piacon természetesen, a szolgáltatóknál más a helyzet), ezen kívül pedig minden szükséges modullal rendelkezik a készülék: WiFi (802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot), Bluetooth 5.0 (A2DP, LE, aptX), A-GPS (GLONASS, BDS, GALILEO) villámgyors lokalizálással, USB 3.1, Type-C 1.0, NFC. A telefon tudja mérni a véroxigén-szintet, a pulzusszámot, egyedül talán az infra férhetett volna bele valahogy, a rádió száműzését sajnos még az évek alatt megszokhattuk.


Nem lett annyira drága, de egyáltalán nem olcsó


A Samsung Galaxy Note9 ára 349.900 forint, a Laptopszalonnál is előrendelhető/kapható. Ez nem kevés pénz, nagyon nem kevés, viszont ennél sokkal többről szóltak a hírek. Más kérdés, hogy ez a 6/128 GB-os verziót jelenti, a 8/512 GB-os azért ennél lényegesen drágább, annyival, amennyit valószínűleg kevesen fognak majd kifizetni. Érthető módon persze. Mik az előnyök? A remekbe szabott kijelző, a még okosabb és immár Bluetoothszal ellátott S-Pen plusz az ezekhez társított funkciók, a lélegzetelállító kamera, a vízállóság, a dokkoló nélküli DeX-mód, és az egész jó üzemidő mellett sem szabad elmenni.



Tény viszont, hogy akkorát nem tudott fejlődni a Note9, hogy azt mondjú, hűűűű, aztaaaa, woowww. Inkább csak ráncfelvarrása a Note8-nak, így aki már tavaly bevásárolt az érintőceruzás mobilból, idén még nem kell az újabb modellre való gyűjtögetéstől tartania. Ennél több kellene ehhez, de nemcsak a Samsungtól, hanem a mobilipartól, mert úgy tűnik, belassult a fejlődés, egyelőre a gyártók is keresik, hogy hol tudnának nagyot dobbantani, mivel lehetne nagy előnyre szert tenni. A Note9 kiváló telefon, egyértelműen sokba kerül, de aki ilyet vesz, ő még évekig ellesz vele.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...