részletes keresés

Vernee X teszt – hosszan, érthetően, lazán

Frissítve: 2018-02-18 01:01:02
Létrehozva: 2018-02-17 11:35:43

Megpróbálták megváltani a világot Hogyan lehet manapság hírnevet szerezni úgy, hogy lassan több mint 25 ezer féle okostelefont számlál a piac? Kiváló árazással, remek hardveres...


Megpróbálták megváltani a világot


Hogyan lehet manapság hírnevet szerezni úgy, hogy lassan több mint 25 ezer féle okostelefont számlál a piac? Kiváló árazással, remek hardveres képességekkel. Erre a vezérvonalra kapaszkodott fel a Vernee is, akik a Thorral robbantak be igazán a köztudatba.



No de azóta mi történt? Lényegében több-kevesebb sikerrel megvetették a lábukat a mobilos világban, tesztalanyunk, a Vernee X pedig megint megmutatja, miben erős a vállalat. Elöljáróban legyen elég annyi, hogy a telefon bámulatos üzemidőt, valamint a konkurensekhez képest jóval nagyobb adattárolót és memóriát kínál, de most igaz az a ténymegállapítás, hogy hibátlan eszköz nincs.


Nem apró, de ennek oka is van


Azért manapság a 159,5 x 76 x 9,8 milliméter már nem megszokott dimenziók, főleg a majd’ 1 centiméteres vastagság látták kerekedik ki az ember szeme. Viszont minden mindennek, ennek is oka van. A Vernee X 204 grammos tömege legfőképpen a hatalmas telepnek köszönhető, azért így már elfogadható a történet. Anyaghasználat tekintében egy rossz szavunk nem lehet, hátul-oldalt alumínium unibody, elöl pedig üveg. Az összeszerelési minőség rendben van.



Nincs sajnos 3,5 milliméteres jack kimenet (USB-C átalakítót mellékel a gyártü), van viszont 6 hüvelykes, 1080 x 2160 pixel felbontású, tehát Full HD+ panel. Az IPS technológiának köszönhetően elég szépek a színek, kvázi minden oldalról látható a tartalom. Remélhetőleg a nyári napsütésben sem lesz gond a maximum fényerővel, most így a téli időszakban elegendőnek bizonyult.


Erős a matekban, gyenge a grafikában


A Vernee X szíve a MediaTek Helio P23-as rendszerchip, kódnevén MT6763. Ennek lelke a 2 GHz-es nyolcmagos processzor, aminek sebességét a Mali-G71 MP2 próbálja meg felvenni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Játékra tehát maximum csak mértékkel használható a telefon, ellenben alkalmazások futtatására és adatok mentésére annál bátrabban, hiszen 6 GB RAM került bele és 128 GB-os adattároló, utóbbit még microSD-vel is lehet bővíteni. A rendszersebesség nagyon rendben van, tényleg, ha nem valami grafikaéhes appot futtatunk, akkor minden remekül működik.


Duplán lát elöl és hátul is


Nem fukarkodtak a kamerák számával a Vernee X esetén. Az előlap tetején egy 13 és egy 5 megapixeles, az ujjlenyomat-olvasó felett pedig egy 16 és egy 5 megapixeles fényképezőpárossal lehet fotózhatni, nyilván a bokeh effektus mindkét esetben adott. Videózni 1080p-ben és 30 fps-sel lehetséges.



A hátlapi szenzorok együttesen kétszeres optikai zoomot tesznek lehetővé papíron. Módból többet is találunk: a normál fotózás és videózás mellett még panoráma és arcszépítés színesíti a repertoárt. A további beállításokat böngészve találunk rá az időzítőre, a helycímkézésre, vagy éppen a HDR funkcióra.






Sajnos a Vernee továbbra sem brillírozik kamera terén, az előlapi egységek vállalható felvételeket lőnek. A hátlapi duótól sem fogunk örömünkben sírni, nappal még csak-csak lehet kattintgatni, de túlzottan jó eredményekre azért ne számítsunk, este pedig tényleg csak akkor vegyük elő a telefont, ha már minden kötél szakad.


Bámulatos üzemidő, korrek adatkommunikációs tudás


A méretet, a tömeget és a szokatlanul lassan csökkenő töltöttségi százalékokat a 6200 mAh-s akkumulátor magyarázza meg. Ekkora telepet irtó ritkán látunk mobilban, nem véletlen, hogy az átlatnál jóval tovább bírja egy feltöltéssel a Vernee X. Ha feltápoljuk a telepet, akkor következőre jó 2-3 nap múlva kell majd újra áramforrásért epekednünk, de létezik olyan eset is, amikor ennél tovább bírja, csak akkor nem kell állandóan a telefonon lógni.



Nyilván a mai készülékeknél már nem meglepő a fejlett adatkommunikációs repertoár. Jelen esetben is rendelkezésre áll a kétcsatornás WiFi, a Bluetooth 4.2, az USB-OTG, az FM-rádió, valamint az A-GPS. A GLONASS műholdakat látja a mobil, meglehetősen gyors a helymeghatározás, a jeltartás szintén stabilnak mondható. NFC és infra nincs, ellenben B20-as LTE és dual SIM szerencsére igen.


Saját felület, ami nem egyedi felület


VOS 1.0. Elég ezzel kezdeni, majd a felületet látva előtör belőlünk a kacagás. Ez ugyanis egy gyári Android külső, méghozzá a 7.1.1-es verzió, de azért a Vernee igyekezett borzolni a kedélyeket egy ilyen elnevezéssel. A rendszerben ráadásul szinte egyáltalán nem végeztek módosításokat, felülről húzható le az értesítési sáv, itt érhetőek el a gyorsbeállítások ikonjai is.






A telefonkönyvet és a tárcsázót is villámsebesen elérjük, az AOSP-alapú billentyűzet pedig a prediktív szövegbevitelt is támogatja. Extraként két dolgot lehet kiemelni: egyrészt a DuraSpeedet, ami az előtérben futó alkalmazásnak ad minden hardveres kraftot, valamint az FM-rádiót, ami sajnos egyre ritkább szolgáltatás. Működéséhez ne felejtsünk el fülhallgatót csatlakoztatni a telefonhoz.






Csak a gyári alkalmazásokat találjuk ezeken kívül: naptár, ébresztőóra, Google programok (YouTube, Térkép stb.), fájlkezelő, képnézegető.


Mindenkinek, aki nem fotózni akar


A Vernee X ára nagyjából 270 dollár külföldi rendelés esetén. Ez szűk 70 ezer forintot jelent. Mivel viszont a vámkezelők szorgosan dolgoznak, nem kizárt, hogy erre az összegre még ráraknak 27%-ot, amivel már bőven 80 ezer forint fölé kúszik az, amit ki kell csengetni a készülékért. Még ennyiért is kiváló a mobil azért, mert rendkívül jó az üzemideje, rengeteg memória és tárhely van benne, plusz a rendszersebesség is több mint kielégítő. Egyedül a kamerás képességek számítanak gyengének ebben az ársávban, így a Vernee X mindenkinek ajánlható, aki nem mobillal szeretne fotózni. Aki viszont igen, neki már nem ez a legoptimálisabb választás.


 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...