részletes keresés

Xbox One X teszt – megéri még 2019-ben?

Frissítve: 2019-02-22 01:01:03
Létrehozva: 2019-02-20 07:23:04

Az Xbox One X teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon (GamerZone) támogatása nélkül. Adatlap Xbox One X teszt Processzor egyedi nyolc magos megoldás (2.3GHz)...


Az Xbox One X teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon (GamerZone) támogatása nélkül.
































































Adatlap
Xbox One X teszt
Processzor egyedi nyolc magos megoldás (2.3GHz)
Lapkészlet egyedi
Memória 12 GB GDDR5 @ 6.8GHz (326 GB/s)
GPU egyedi, 6 TFLOPS @ 1.172MHz
Háttértár 1TB HDD (SATA 3)
Optikai meghajtó Blu-ray (4K HDR képes)
Protok és csatlakozók 3x USB 3.0, 2x HDMI™ (be/kimenet), 1x SPDIF (digitális audiocsatlakozó), 1x Ethernet csatlakozó (RJ-45), IR vevő
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz)
Tápellátás 310W (fogyasztás ~ 180W)
Méret 299.97 x 239.77 x 59.94 mm
Tömeg 3.81 kg
Fogyasztói ár (2019. február) 164 900 Ft (Játékkonzol + Battlefield™ V)
Garancia 12 hónap

xbox one x teszt




Xbox One X teszt


mi is az az Xbox One X?


Az Xbox One X a Microsoft konzol-brandjének jelenlegi csúcsmodellje, amelyet az előd 2014-es megjelenése után 2017. november 07-én hoztak forgalomba. Az elnevezés kicsit félénk, nem utal egyértelműen arra, hogy az Xbox One durván felpimpelt verziójával állunk szemben. Ez első sorban (sokkal) erősebb hardvert jelent, ami nyers teljesítményben mérve 40%-kal múlja felül a második legerősebb konzolt (PS4 Pro). Nézzük, pontosan miért is volt szükség erre a rengeteg “izomra”.


4K@60fps

A 4K önmagában egy olyan hívó szó, amelyet a masszív marketing hadjáratoknak köszönhetően széles körben alkalmazunk, de valódi tartalmat nem sokan társítanak hozzá. Alaptézisként fogadjuk el azt, hogy a 4K jobb (értsd.: nagyobb felbontású), mint a FHD. Ez azt jelenti, hogy 4K esetében négyszer több pixel jelenik meg a kijelzőn (monitor, tv, stb.), mint a manapság leginkább elterjedt FHD felbontás (1920 x 1080 p) mellett. Azonban a 4x több pixel megjelenítése számottevő erőforrást igényel, és ez játékok esetében hatványozottan igaz. Erre az igénybevételre a 2013/2014-ben megjelent 8. generációs konzolok (PS4, Xbox One) nem voltak felkészítve, ezért az új gamer igények kielégítése érdekében ráncfelvarrták a régi vasakat.



A ráncfelvarrás folyamán megjelent PS4 Pro csak némi csalás segítségével képes 4K-szerű képet előállítani, ezzel szemben viszont az Xbox One X natív 4K@60fps kép megjelenítésére is alkalmas. Az utóbbi tényt leginkább a 60 fps ígérete teszi versenyképessé, hiszen ezzel a Microsoft zászlóshajója akár a gamer PC-k híveiből is toborozhat magának.


HDR

Az angol eredetű High Dynamic Range (HDR) kifejezést szó szerinti fordításban alkalmazzuk: nagy dinamikatartomány. Ez határozza meg, hogy – információ vesztés nélkül – egyidőben mennyire lehet világos, aminek világosnak kell lennie, és sötét aminek sötétnek kell lennie. HDR hiányában a világos égboltból könnyen kiégett fehér masszát kapunk, az árnyékos részekből pedig egy részlethiányos tintapacát.




Xbox One X teszt


külsőségek


A külsőségek vizsgálata során a szerkesztőségünk legfőbb kérdése; hogy a forma követi a funkciót, vagy éppen fordítva? Ezzel kapcsolatban az első, amit hangsúlyoznunk kell, hogy az Xbox One X a jelenleg kapható legkisebb konzol a Microsoft palettájáról. Minden más tekintetben azt kell mondanunk, hogy a formavilág bizony a jellegtelenség homályába vész. Akár egy régi DVD lejátszónak is nézhetnénk, ha a jól ismert (?) logót a gyártó lefelejtette volna az elejéről. Ez a karakter nélküli megjelenés viszont nagy segítséget jelent azoknak, akik az otthoni gamer setupot mindenféle bizarr stílusjegy nélkül szeretnék összeállítani. A legtöbb bútorral harmonizáló matt-fekete plasztik ház, és a minimális helyigény együtt lehetővé teszik a konzol praktikus, minimalista stílust tükröző elhelyezését.


xbox one x teszt






Arra azonban még mindig nem adtunk választ, hogy a forma követi a funkciót, vagy éppen fordítva. Ehhez azonban meg kell határozni a funkciót. A Wikipédia szócikkében a konzol nem más, mint egy interaktív, elsősorban videojátékok használatára szánt elektromos berendezés. Egy ilyen eszköz rendeltetése nem lehet más, mint a maximális játékélmény biztosítása. Ennek pedig teljes mértékben eleget tesz az Xbox One X váza, mivel minden alkotóelem kompakt mód elfér benne úgy, hogy a szükséges hűtés is garantált.




Xbox One X teszt


adatkapcsolat


A konzolon összesen három USB 3.0 szabványt támogató portot találunk, amelyből kettő hátul, egy pedig elöl kapott helyet. Ezeket akár külső adathordozó csatlakoztatására is felhasználhatjuk, amelyhez legalább egy 256GB-os háttértárra lesz majd szükségünk. A hátsó USB átjáróktól balra két HDMI port osztja meg a felületet, jobbra pedig egy IR vevő csatlakoztatását lehetővé tevő dugalj található. Maradt még egy digitális (optikai) audio (S/PDIF) kimenetünk és egy vezetékes hálózati csatlakozást biztosító RJ-45 Ethernet portunk.


xbox one x teszt csatlakozók


A vezetéknélküli kapcsolatról egy kétsávos (2.4 / 5.0 GHz) 802.11ac szabványt támogató Wi-Fi modul gondoskodik, ami szükség megoldásként megfelel, de jobb eredményt érhetünk el, ha kábel segítségével csatlakoztatjuk a konzolt az internethez.


Egy bekezdés erejéig érdemes a 4K HDR lemezeket is fogyasztó Blu-ray lejátszóról is megemlékezni. Ez a rendszer-elem abban az esetben válik igazán hangsúlyossá, ha multimédia lejátszó szerepét is a konzolra osztjuk. Ezt a szerepet hivatott megtámogatni a fentebb említett digitális audio port, amelynek köszönhetően adott a lehetőség a minőségi(bb) hangélmény biztosításához.




Xbox One X teszt


specifikáció


A Microsoft főparancsnokságáról vezényelt kampányszlogen a következőképp fogalmaz:



az Xbox One X a világ legerősebb konzolja.


Az állítás igazságtartalma ma már számos forrásból megerősítést nyert, de a részletek feltárása érdekében mi is a motorháztető alá kukkantottunk.


CPU és RAM

A Scorpio Engine az AMD Jaguar örökségére építkezik és megalkotásának egyetlen célja, hogy a 4K@60fps által támasztott követelményeknek is eleget tudjon tenni az Xbox One X. Ennek érdekében 8 mag dolgozik párhuzamosan, amelyek egyenként 2.3GHz maximális órajel elérésére képesek, miközben összesen 12GB GDDR5 RAM támogatja őket 326GB/s sávszélességen. Technikai érdekesség, hogy a 359 mm² alapterületű Scorpio Engine 7 milliárd tranzisztort foglalkoztat.


GPU

Ebben a tekintetben szintén az AMD által lefektetett alapok voltak a mérvadóak, és a 2016-ban Arctic Island kódnéven ismertté vált microarchitektúrára építették fel az Xbox One X legütőképesebb fegyverét. Ennek köszönhetően a konzol tűzerejét nem kevesebb, mint 40 grafikai feldolgozóegység (CU, Compute Units) szolgáltatja, amelyek nyers csúcsteljesítménye 6 TFLOPS magasságába emelkedik. Ez már önmagában is elképesztő teljesítmény, de a kontextus kedvéért érdemes megemlíteni, hogy a 2014-ben napvilágot látott előd ennek valamivel kevesebb, mint negyedére volt képes. Tehát a generáción belül tetten érhető grafikus teljesítmény növekedés egészen elképesztő méreteket ölt.


Háttértár

Egy konzol esetében nem, vagy alig szokott szó esni a háttértárról. A specifikációk között azonban nem szabad érintetlenül hagynunk ezt a témát sem: az Xbox One X ezen a téren is lépet egyet előre, hiszen hátrahagyta az Xbox One SATA2 csatlakozóit és SATA3-ra cserélte azokat. Ennek segítségével – és a megfelelő háttértárral – sokkal gyorsabb töltési időket mérhetünk az egyes játékok esetében.




Xbox One X teszt


kontroller


A megfelelő konzol választása során alig mérlegeljük, hogy az elvárásainknak megfelelő kontrollert vehetjük-e a vásárlás után a kezünkbe? További problémát jelent, hogy az elvárásainkat csak túl későn, a kézhezvételt követően fogalmazzuk (/ismerjük?) meg. Ezt a szarvashibát érdemes megelőzni egy kis utána olvasással, és első kézből származó tapasztalatok feldolgozásával, tapogatással. Nézzük, mire kell odafigyelni.


xbox one x teszt kontroller


Ergonómia és dizájn

Sokan nem tudják, de a jelenlegi konzolgeneráció már a nyolcadik a sorban. Egy-egy generáció élettartama 8 év körül mozog, így gyors fejszámolás követően máris láthatjuk:



a mostani konzolok piacra dobása előtt valamivel több, mint 50 év tapasztalatát gyúrhatták egybe a kontroller dizájnerek.


A végeredménnyel teljesen elégedettek lehetünk. Kifejezetten komfortos darabról van szó, amelynek minden porcikája kézbeillő. Megjelenésére sem lehet panasz, hiszen a korszellemet követve kellő mennyiségű minimalista stílusjegyet kódoltak az Xbox One X a kontrollerébe.


Funkcionalitás

A félreértések elkerülése végett le kell szögezni, hogy a kontroller teljes egészében eleget tesz az alaprendeltetésének. A játékokat gond / probléma nélkül tudtuk irányítani, és a menüben történő navigáció is könnyedén ment. Ennél sokkal többet azonban nem kapunk, vagyis a funkcionalitás terén is minimalista megközelítést alkalmaztak. Így meg kell elégednünk egy töltésre szolgáló microUSB átjáróval, egy bővítőporttal, valamint egy 3.5mm jack csatlakozóval. A kontroller vezeték nélküli csatlakoztathatóságáról Xbox Wireless és Bluetooth hálózat gondoskodik, így az eszköz PC-vel is párosítható. Erre a spártai egyszerűségnek köszönhetjük, hogy egy töltéssel akár bruttó két játék-napot is kisajtolhatunk a kontrollerből.




Xbox One X teszt


játékélmény


A szakmai körökben elfogadott álláspont alapján a játékélményt két tényező befolyásolja leginkább: a teljesítmény és a tartalom. Egyéb tényezők is hatással lehetnek erre (dizájn), de azok inkább csak közvetett módon gyakorolnak hatást a játékélményre – így ezeket jelen fejezetben nem fogjuk kivesézni.


Teljesítmény

A teljesítménynek kézzel fogható mérőszámai vannak, amelyeket a specifikációk fejezetben részletesen bemutattunk. Így ha csak ezt a mutatót vizsgálnánk, az Xbox One X olyannyira nem találna kihívóra konzol fronton, hogy egészen a Gamer PC ligáig kellene menetelnie az első igazi pofonért. Ebben a ligában pedig a GTX 1060 Ti / RX 580 által uralt súlycsoportja lenne a legkézenfekvőbb választás, de egy jól optimalizált cím esetében akár GTX 1070 / Vega 56 kártyával is felveheti az Xbox One X a versenyt. Az előző mondatból is jól láthatjuk, hogy a kulcskifejezés a “jól optimalizált”, vagyis a fejlesztők varázslatán áll, vagy bukik az illúzió.


Tartalom

Az Xbox One X megjelenésekor nagy visszhangot kaptak azok az aggodalmaskodók, akik szerint az új hardverbe kódolt potenciált a fejlesztők nem fogják majd kiaknázni – ergo a tartalomszolgáltatás alul fogja múlni a lehetőségeket. Nos, az elmúlt egy év távlatából már nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezek az aggodalmak nem igazolódtak be. Az igaz, hogy 2017 végén még csak néhány játék kamatoztatta az Xbox technikai előnyét, de azóta számottevő előrelépés történt. Olyan húzócímek jelentek meg, mint a Red Dead Redemption 2, az Assassins’s Creed Odyssey vagy a Forza Horizon 4. Ennek köszönhetően az Xbox One X, mint gamer platform, elképesztően stabil 4K@60fps élményt hoz a nappalikba.



Ez persze nem azt jelenti, hogy a 4K@60fps folyamatosan biztosított, de egy erős becslés alapján közel 90%-ban képes erre a performanszra. Ennek ellenére mégis lehet némi hiányérzetünk a tartalommal összefüggésben, mivel az Xbox One exkluzív játékok egyelőre alulmaradnak a nagy rivális kínálatával szemben. Ezt az űrt azonban gőzerővel próbálja kitölteni a Microsoft, hiszen 2018-ban 7 stúdiót akviráltak, így többek között a Fallout: New Vegas-t is jegyző Obsidian Entertainment is a redmondiak karmába a került. Ennek eredményeképp reménykedhetünk abban, hogy egyre több lehetősége lesz az Xbox tulajdonosoknak olyan egyedi címek között válogatni, amelyek felnőnek a Marvel’s Spider-Man magaslataiba.



A tartalom kapcsán érdemes még egy rövid bekezdést áldozni az Xbox Plax Anywhere szolgáltatás ismertetésére is. Ez annyit tesz, hogy az Xbox-ra megvásárolt digitális játékot Windows 10 verzióját is megkapjuk, és fordítva. Kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy egy játék áráért kettőt kapunk.




Xbox One X teszt


megéri még 2019-ben?


Egy szóval: igen. Az Xbox One X nem csak a legerősebb hardver, de megbízhatósága sokat javult és összességében a minimál-dizájn is vállalható. Ennél azonban fontosabb, hogy az elemzői előrejelzések csak 2020 Q4-re várják a következő generációs konzolok megjelenését. Vagyis hiba lenne a vásárlást elnapolni abban a reményben, hogy néhány hónap múlva a boltok polcaira érkezik az új Xbox.


Ebben a két évben az Xbox One X tovább hordhatja majd a teljesítmény-királynak járó koronát, és a Microsoft által akvirált új stúdióktól egyre ütősebb exkluzív tartalmakban reménykedhetünk.



Az Xbox One ebből a pozícióból ott csaphat le a legnagyobb riválisára, ahol annak a leginkább fájhat: a minőségi egyedi tartalmak szolgáltatásának mezején.


A kérdés tehát, hogy az új stúdiók beszerzésével remélt előny realizálódik-e az Xbox One X tulajdonosok játék-könyvtárában? Amennyiben igen, akkor az Xbox One X lehet a következő két év legizgalmasabb konzolja, és nem csak a koca-játékosok, de a gamerek is megtalálhatják a maguk számítását.







Az Xbox One X teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon (GamerZone) támogatása nélkül.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...