részletes keresés

Xiaomi Mi 8 Pro teszt – ennek meg Mi-haszna?

Frissítve: 2019-04-16 01:01:02
Létrehozva: 2019-04-15 06:14:11

A Xiaomi Mi 8 Pro teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül. Adatlap Xiaomi Mi 8 Pro teszt Chipset Qualcomm® Snapdragon™ 845  (Octa-core,...


A Xiaomi Mi 8 Pro teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



















































































Adatlap
Xiaomi Mi 8 Pro teszt
Chipset Qualcomm® Snapdragon™ 845  (Octa-core, 10nm, max. 2.8 GHz)
GPU Adreno 630
Memória 6 GB / 8 GB LPDDR4X
Kijelző 6.21” (1080 x 2248p) AMOLED érintőkijelző, fényes, ~402 ppi
Kamerák – előlapi: hátlapi: 20MP (pixel méret: 0.9 µm), f/2.0 (Samsung S5K3T1)
12MP (pixel méret: 1.4 µm), f/1.8 (Sony IMX 363) + 12MP (pixel méret: 1.0 µm / Samsung S5K3M3)
Háttértár 128 GB (nem bővíthető)
Csatlakozók 1x USB Type C (USB 2.0)
Adatkapcsolat 4G/LTE (dual Nano-SIM), 802.11 a/b/g/n/ac kétsávos WiFi, 2 x 2 MIMO, Bluetooth 5.0
IP-védettség nincs
Helymeghatározás A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
Szenzorok  gyorsulásmérő, e-compass, giroszkóp, ujjlenyomat olvasó (kijelző alatti), környezeti fényérzékelő, közelségérzékelő
Méret 154.9 x 74.8 x 7.6 mm
Tömeg 177 g
Akkumulátor 3000 mAh
Operációs rendszer Android 9.0 (Pie); MIUI 10
Garancia 12 hónap
Ár 179.990 Ft (2019 április)

Xiaomi Mi 8 Pro teszt


A Xiaomi elképesztő ütemben gyártja a legkülönbözőfélébb technikai eszközöket, és okostermékeket. A gyártás mellett azonban megfelelő hangsúlyt kap a marketing és bizony a látszatra is bőven adnak. Ez utóbbi megállapítás a Mi 8 Pro esetében még hatványozottabban igaz, mivel a telefon elképesztő vizuális élményt nyújt az átlagfelhasználónak. Ezt az élményt a transzparens hátlap szolgáltatja, amelynek köszönhetően betekintést nyerhetünk a Mi 8 Pro belső felépítésébe (RGB LED világítást neki!). Ezt az érdemet azonban némileg csorbítja, hogy csak megtévesztésről van szó: az üveglap alatt valójában csak napjaink szépség-ideáljának megfelelő mű-alaplapot látunk. Ez azonban nem szeghette a szerkesztőség kedvét és ítéletünkben választ adunk arra a kérdésre, hogy



megéri-e megvenni a Xiaomi Mi 8 Pro-t 2019-ben?


A minél objektívebben mérhető eredmények vizualizálása érdekében a teszthez egy ötpontos (funkcionalitás, teljesítmény, kamera, megbízhatóság, egyebek) sorvezetőt fogunk alkalmazni, amely alapján fejezetről-fejezetre értékeljük a kínai üdvöskét.




Xiaomi Mi 8 Pro teszt


funkcionalitás


Kezdjük rögtön azzal, hogy a Mi 8 Pro mennyire állja meg a helyét a funkcionalitási vizsgáján. Ebben a pontban megvizsgáljuk milyen csatlakoztathatósági lehetőségeink vannak, mire számíthatunk a Mi 8 Pro esetében, mint telefon és végül, de nem utolsó sorban a kijelzőt is szemügyre vesszük.






csatlakoztathatóság

A legújabb telefonoknál már nem meglepő, hogy csak egyetlen fizikai csatlakoztathatósági lehetőség áll a felhasználó rendelkezésére – egy USB-C átjáró. Ez a Mi 8 Pro esetében USB 2.0 sebességet enged, de cserébe támogatja a QC4+ gyorstöltést. Emellett Bluetooth 5.0, valamint a/b/g/n/ac szabványokat támogató Wi-Fi modul (2×2 MIMO) biztosítja a villámgyors vezetéknélküli kapcsolatot. Érdemes még szót említeni az NFC chipről, ami lehetővé teszi a Google Pay szolgáltatás használatát, valamint a Miracast támogatását, aminek köszönhetően – a kompatibilis kijelzőkre – egyszerűen tükrözhetjük a Mi 8 Pro által megjelenített képet.


telefon funkció

A telefon két nano SIM kártya fogadását teszi lehetővé, és összesen 14 különböző LTE sávban keresi a hálózati lefedettséget. Vannak telefonok, amik ennél többet tudnak, de ezzel összefüggősében hazai környezetben nem találtunk semmi kivetnivalót a telefonálás közben. A jegyzőkönyv kedvéért azonban hozzá kell tenni, hogy csak a Telekom hálózatán tudtuk kipróbálni a Mi 8 Pro-t. A híváskezelés olyan, amilyennek lennie kell: gyors és egyszerű. A hangminőség megfelel napjaink elvárásainak, kihangosítás során – normál beszéd és gyenge környezeti zaj mellett – 35-40 cm távolságból is értettek minket a másik oldalon.


kijelző

A kijelző 16 millió szín megjelenítésére alkalmas Super AMOLED panellel dolgozik, amely 1080 x 2248 pixel felbontással rendelkezik. Az előlap ~84%-ban kijelzőt tartalmaz, és ezért első sorban a felső sávban elhelyezkedő szenzor(fél)sziget tehető felelőssé. Napjaink standardjának megfelelően Corning Gorilla Glass 5 véd a karcolásokkal szemben, de az ennél erősebb behatások ellen érdemesebb üvegfóliával is felvértezni a drágaságot. A kijelző fényere meggyőző; a ~450 cd/m² körüli értéknek köszönhetően szabad téren sem kell vakon navigálni a menüben. A betekintési szögekre sem lehet panasz, a színhűség viszont inkább mondható irreálisan szépnek, mint valódinak. Az impulzusszélesség-modulációra (PWM) érzékeny felhasználók számára rossz hír, hogy 100 Hz magasságában egyértelműen tetten érhető a jelenség, de szabad szemmel a kijelzőn nem látható villogás. Ezek mellett érdemes felhívni a figyelmet a kijelző alá applikált ujjlenyomat olvasóra, ami sebesség és hatékonyság tekintetében sajnos nem tudja felvenni a versenyt a hátlapi / homegomb jellegű versenytársakkal, de az innovatív megoldás mindenféleképp piros pontot érdemel.




Xiaomi Mi 8 Pro teszt


teljesítmény


A teljesítmény méréséhez a hardvert, a szoftvert, valamint az ezek együttműködéséből összeálló felhasználói (és gamer) élményt fogjuk értékelni.


hardver

A Mi 8 Pro belsejében a Qualcomm Snapdragon 845-ös lapka nyolc szíve (processzora) dobog, amelyből négyet a nagy teljesítményű feladatok ellátására optimalizáltak (@ 2.8 GHz), a maradéknak pedig a maradékkal kell, hogy megbirkóznia (@ 1.8 GHz). Ennek támogatására – kiviteltől függően – 6 v. 8 GB RAM, és 128GB tárhely áll a felhasználó rendelkezésére. Utóbbi két szempontból jelenthet kellemetlenséget: a telefont csak 128GB tárhellyel vásárolhatjuk meg, és ez csak amiatt fájó, hogy microSD kártyával történő bővítésre nincs lehetőség. A grafikus megjelenítésről egy Adreno 630 grafikus gyorsító gondoskodik, amit például a játékosok igényeire szabott Xiaomi Black Shark-ban is megtalálhatunk.


szoftver

A Mi 8 Pro-t Android 9 (Pie) alapokra építkező MiUI 10.2-vel próbáltuk ki. Annak ellenére, hogy az Android-fanok körében a MiUI egyelőre nem aratott osztatlan sikert, az egy hetes tesztidőszak alatt számottevő probléma nem került a felszínre. A megjelenéskori béta-tesztelő érzetet már orvosolták a kínai gyártó szoftvermérnökei, így a menük közötti navigáció és az alkalmazásindítás is gördülékenyen megy. Fontos kiemelni, hogy a szoftver lehetőséget biztosít a Face Unlock funkció használatára, ami lehetőséged ad a privát szféránk megfelelő szintű támogatására (AOD).


felhasználói élmény

A felhasználói élmény még 6GB memóriával felfegyverzett alapmodell esetében is megfelelő, a szerkesztőség kezébe jutott 8GB pedig minden telefonnal végrehajtható feladat esetén elég kell, hogy legyen. A legtöbb benchmark teszt előre pozícionálja a Mi 8 Pro-t, ami nagyban köszönhető a Snapdragon 845 + Adreno 630 alá igazított MiUI háttérmunkájának. Sajnos az Android eszközöknél még mindig gyakran jelentkezik a micro stuttering néven ismert jelenség, és ennek a kórnak a tünetei a tesztalanynál is feltűntek. Ez lényegében azt jelenti, hogy az alapesetben simának mondható menünavigáció / alkalmazásindítás több időt vesz igénybe és / vagy finoman akadoznak a különböző folyamatok. Ez a jelenség viszont nem gyakori, a rendszermemóriában felhalmozott “szemét” rendszeres ürítésével könnyen orvosolhatjuk a problémát.








Xiaomi Mi 8 Pro teszt


kamerák


Egy okostelefon esetében a fotó, és videó minőség sokszor eldönti, hogy megvesszük-e az adott eszközt, vagy sem. Ennek teljes tudatában vizsgáltuk meg, hogy mire képes a Mi 8 Pro elő, és hátlapi kamerája.


előlapi kamera

Kezdjük a száraz tényekkel. A szenzor(fél)szigetbe rejtett előlapi kamera Samsung S5K3T1 névre hallgat és 20 megapixeles kép előállítására képes. Az f/2.0 rekeszérték elfogadható mennyiségű fényt biztosít a 6.5mm átlóval rendelkező szenzor felületén. A 6.5mm átló azt jelenti, hogy egy pixel mérete mindössze 0.9µm, ami átlagon alulinak mondható, de ezt szoftveresen (pixel binning) 1.4µm-re növeli a Mi 8 Pro. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert így viszonylag rossz fényviszonyok mellett is értékelhető képeket készíthetünk. A videóhívások miatt érdemes még azt is megemlíteni, hogy a szelfi kamerával 1080p @ 30fps minőségű felvételt készíthetünk.


hátlapi kamerák

Ebben az esetben is a száraz tényekkel kezdünk. A hátlapi kamera setup a Sony IMX363 + Samsung S5K3M3 házasságából jött létre, így két 12 megapixeles szenzor összhangjára kell majd támaszkodnunk. Az utóbbi (Samsung) felelős a telefotó képesség, és némi extra információ biztosításáért, emiatt bocsánatot nyer az f/2.4 rekeszértékért. Ezzel szemben főkamera (Sony) már azzal az apertúra értékkel (f/1.8) rendelkezik, amire nagy szükségünk lesz a hétköznapokban. Az IMX363 szenzor átlója 7.06mm, így pixel binning nélkül is 1.4 μm méretű pixelekkel dolgozhat a Mi 8 Pro. Érdemes még megemlíteni a 4 tengelyes optikai képstabilizátort, a kétszeres optikai zoom lehetőségét, valamint a 4K @ 30fps, és a 1080p x 240fps (super-slow-motion) mozgókép rögzítési opciókat.


mozgókép & fénykép

A mobilfotózás idei (2019) slágere az mesterséges intelligenciával felvértezett álló/mozgókép rögzítés opciója lesz. Ennek segítségével még a teljesen amatőrök is pro-szerű felvételeket lőhetnek feltéve, hogy van egy kis szépérzékük. A mesterséges intelligencia engedélyezésével a szenzorarzenál által biztosított információkat felhasználva a Mi 8 Pro beállítja a legideálisabbnak vélt fénykép / videó módot, így a felhasználónak csak a rögzítés gombra kell böknie. Ezzel szemben arra is lehetőségünk van, hogy teljesen manuális beállítások mellett készítsük el a fényképet / mozgóképet. A végeredmény mind a két esetben kellően meggyőző – amennyiben biztosítani tudjuk a megfelelő mennyiségű fényt. Az autófókusz gyors és megbízható, az expozíciós értékek pedig két véglet között is nagyon gyorsan beállnak. A Mi 8 Pro kameraképessége meggyőző, a viszonteladói árhoz képest többet kapunk, mint amit elsőre elvártunk. Megállapításainkat a DXOMARK 99 pontos eredménye is alátámasztja.
















Xiaomi Mi 8 Pro teszt


megbízhatóság


A Xiaomi Mi 8 Pro teszt soron következő pontjában ítéljük meg az anyaghasználatot, és az összeszerelés minőségét, valamint feltérképezzük, hogy baj esetén milyen szervizháttér támaszkodhatunk.


Xiaomi Mi 8 Pro teszt


anyaghasználat

Mivel egyszerre járt a szerkesztőségben a Mi 8 Pro és a Mi Mix 3, így anyaghasználat tekintetében egyértelmű, hogy az utóbbi a nyertes. Ez persze nem azt jelenti, hogy az elől-hátul üveglappal borított Mi 8 Pro-val bármi gond lenne, de a kerámia borítással együtt járó prémium érzéssel szemben labdába se rúghat. Ahogy már említettük, az előlapot Corning Gorilla Glas 5 védi, a hátlapra vonatkozó specifikációt viszont nem találtuk (feltételezzük, hogy ugyan arról az anyagról van szó). Mi mindenképp azt javasoljuk, hogy a telefont csak tokban és kijelzővédő fóliával használjuk (már amennyiben hosszabb időre tervezünk vele).


minőség

Az összeszerelés minőségére nem igazán lehet panaszunk. Miért állítjuk ezt? Mert a viszonylag nagy fizikai kiterjedés ellenére a “hajlító” teszteken kézi erővel nem tudták tönkretenni a telefont. Az oldalt található nyomógombok színvonala szintén megfelelő, a fém tapintása pedig megnyugtató.


szervizháttér

Jelen sorok írásakor Európában található hivatalos Xiaomi szervizt nem találunk a Mi Service Center-ben. Ez szerencsére nem azt jelenti, hogy nálunk ne lenne lehetőség a jótállási jogok érvényesítésére, de azt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a külföldről rendelt telefonok garanciáját csak az eladónál lehet érvényesíteni. Ügyelnünk kell tehát arra, hogy megbízható forrásból származó eszközt vásároljunk. Erre az egyik legjobb példa a Laptopszalon, ahonnan 1 év garanciával (jótállás) vehetjük meg a Xiaomi Mi 8 Pro-t.




Xiaomi Mi 8 Pro teszt


egyéb


A konklúziót megelőző utolsó fejezetben szót ejtünk a telefon mellett található tartozékokról és a hangszórókról, valamint azt is megvizsgáljuk, hogy milyen üzemidőre számíthatunk.


tartozékok

Tartozékok tekintetében csak a szokásos szűk választékra szorítkozhatunk: így a papírok mellett:



  • egy gyorstöltőt, a hozzá tartozó kábellel;

  • egy USB C – jack átalakítót;

  • valamint egy átlátszó (mi más?) műanyag tokot találunk a dobozban.


Nekem továbbra is hiányérzetem van hiszen, ha 150+ ezer forintot kifizetek egy telefonért, akkor jogos elvárásnak tűnik, hogy a dobozban találjak egy fülhallgatót is. Vegyünk példaként a Pro HD fülest, amiről sokan ódákat zengenek és mindössze 8 eFt. Egyébként a hiányérzetemet némileg palástolná, ha a kijelzőn lenne egy olyan védőfólia, mint a OnePlus esetében, de… sajnos nincs.


hangzás

A mono hangzást a telefon alján található furatokon keresztül élvezhetjük, már amennyire egy telefonból dübörgő zenét élvezni lehet. A hangerőre nagyon nem lehet panaszunk, hiszen 2 méter távolságból sikerült 63 dB(A) átlagértéket kihozni. Ezt az erőt viszont csak szükséghelyzetben érdemes használni, mivel a minőségi tónusokhoz szokott füleknek kifejezetten fájni fog majd az, amit hallani lehet. Ennek a megjegyzésnek az élét tompítja, hogy az USB-C átjárón csatlakoztatott fülesek már nagyon szép és tiszta hangélményt tesznek lehetővé.


üzemmidő

Nagy sajnálatunkra a Mi 8 Pro csak 3000 mAh akkumulátorral rendelkezik, ami bizony a tesztüzem alatt is karcsúnak bizonyult (Geekbench 4 akkumulátor teszt = 6 óra 45 perc). Egy különösebb terhelések nélküli átlagos hétköznappal nagyjából meg tud küzdeni, de nagyobb igénybevétel mellett jó, ha kezünk ügyében van a vésztöltő. Emellett fontos megjegyezni azt is, hogy dobozban található 18 W töltővel másfél óra alatt tudtuk nulláról teljesen feltölteni a Mi 8 Pro-t.




Xiaomi Mi 8 Pro teszt


ítélet


Az alábbi sugárdiagram segít vizualizálni, hogy az egyes értékelési pontokon, hogy szerepelt a Mi 8 Pro. Zöld színnel jelöltük azt a relatív minimumot, amit egy felsőközép kategóriás (~150+ eFt) telefontól joggal elvárhatunk. Ami leginkább nyilvánvaló, hogy az “egyéb” kategóriában az elvárt minimum szintjére süllyedt a Xiaomi üdvöskéje. Ezt nagyban köszönheti a középszerű üzemidőnek és hangzásnak, valamint a dobozban található szegényes tartozékválasztéknak.


Xiaomi Mi 8 Pro teszt


Ettől az értékeléstől azonban nem kell megijedni, hiszen a Xiaomi Mi 8 Pro teszt minden más pontjában felülmúlta a minimális elvárásokat, a kamera setup pedig még ebből a sorból is kiemelkedik. A transzparens dizájn könnyen szerethető, és a hátlapon található mottó közül ki kell emelni az alábbit:


Xiaomi Mi 8 Pro teszt


Talán ez a legfontosabb jelige az összes közül, ami arra utal, hogy a kínai gyártó 5% alatti haszonnal értékesíti portékáit. Sajnos ez nem javítja a Mi 8 Pro ár-érték arányát, így csak azoknak ajánljuk, akik beleszerettek az átlátszó külcsínbe. Akik viszont le tudnak mondani 2GB memóriáról és megelégednek egy hátlapi ujjlenyomat olvasóval, azok ~33%-kal olcsóbban megvásárolhatják a “pro” titulus nélküli Xiaomi Mi 8-at, amelynek további előnye, hogy ~14%-kal nagyobb akkumulátor tárolja a működéshez szükséges naftát.


A Xiaomi Mi 8 Pro teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...