részletes keresés

ASUS N55 SF teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:50
Létrehozva: 2012-02-06 12:00:00

A mai viszonyokat tekintve, ha kompromisszumok nélkül akarunk játszani notebook-on akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Most a 200.000ft-os árkategória egyik sztárja, az ASUS N55 SF készülékét vesszük jobban szemügyre.




Bevezető


A mai viszonyokat tekintve, ha kompromisszumok nélkül akarunk játszani notebook-on akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, mivel 200.000ft-os kategóriáról beszélünk. Ebben az árkategóriában két vetélytárs is akad, az egyik a Lenovo IdeaPad Y570, melyről már korábban írtunk tesztet, a másik pedig az Asus N55SF melyet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra.


Az Asus N55SF készüléket a dán Bang & Olufsen fő tervezője, David Lewis álmodta meg. A dizájn nagyon jól sikerült és méltó ehhez a prémium kategóriás, multimédiás notebookhoz. Ezt a típust fekete és fehér színben vásárolhatjuk meg a szakboltok kínálatában. 


ASUS N55 SF teszt


teteje: lakkos, fehér festékkel van bevonva, melyet igényes pontozott minták díszítenek.


ASUS N55 SF teszt


bal oldal: zárfoglalat, töltő, hő kivezető nyílás, D-sub, LAN, HDMI, 2x USB 3.0


ASUS N55 SF teszt


 jobb oldal: audio ki/be menet, 2xUSB 2.0, DVD író/olvasó, B&O hangkiment (mélynyomónak)


ASUS N55 SF teszt


 szemből: szellőzőnyílás, apró ledek, kártyaolvasó


ASUS N55 SF teszt


 hátulról: akkumulátor, zsanér


ASUS N55 SF teszt


 alulról: gumitalpak, akkumulátor, szellőzőnyílások


ASUS N55 SF teszt


 


 


Hardver >


BREAK


Hardver 


ASUS N55 SF teszt


Processzor


Még 2011 elején mutatkozott be az Intel® második generációs Core™ i processzorcsaládja, mely a Sandy Bridge kódnévre hallgat. Az Asus N55 egy Intel® Core™ i3 Processzor-2310M 2,1 GHz-es processzor dolgozik. Az Intel® Core™ i5 Processzor-ös szériával ellentétben a Core™ i3-nem Processzor rendelkezik a TurbBoost technológiával, mely alkalmazástól függően megemeli a CPU órajeleit. Ezen technológia hiánya viszont csökkentett fogyasztást és kisebb hőtermelést biztosít számunkra.


ASUS N55 SF teszt


A második generációs Core™ i processzor, mely a Sandy Bridge kódnévre hallgat leváltotta az Arrandale és Clarkdale magos processzorokat. A Sandy Bridge-nél ugyanúgy, mint az Arrandale és Clarkdale magos processzoroknál itt is vannak 2 magosak és 4 magosak, támogatják a Hyper Threeding technológiát, így kétszer annyi programszál párhuzamos futtatására képesek, mint sima 2 magos elődeik, valamint egyes sorozataik támogatják a TurboBoost technológiát, ami alkalmazástól függően felemeli a processzor órajeleit. Az új processzorcsalád esetén már a 4 magosok is rendelkeznek egy beépített videokártyával, mely az Intel® HD Graphics 3000 névre hallgat, mely integrált társai közül az egyik legerősebb. Ezen processzorok újdonsága még az is, hogy támogatják az 1600MHz-en futó DDR3-as RAM-okat, valamint fejlettebb energiagazdálkodással rendelkeznek, mint elődeik.


ASUS N55 SF teszt 


Videokártya


Az NVIDIA még 2010 elején mutatta be az Optimus technológiát, ami azóta is rendületlenül hódít a mobilszámítógépek piacán. Az integrált és a diszkrét grafikus vezérlő optimális kihasználásáért felelő elgondolás működése egészen egyszerű. A GeForce driveren belül egy vezérlőprogram fut, amely a Microsoft WDDM 1.1-es felületére épül, így elengedhetetlen a Windows 7 operációs rendszer használata. A technológia segítségével a rendszer képes az integrált és a dedikált grafikus vezérlő között valós időben váltogatni, attól függően, hogy a számítógép fogyasztásának visszaszorítása vagy a teljesítményigényes alkalmazások futtatása a fontosabb. A rendszer igény esetén manuálisan is kalibrálható, így a felhasználó szabadon kiválaszthatja, mely erőforrás feleljen a program futtatásáért. Ez a technológia hosszútávon sokkal előnyösebb melegedés, üzemidő és meghibásodás szempontjából mint az egy VGA-s elődei, viszont ez sem annyira biztos megoldás mint ha egy fizikai gombal ki/be kapcsolható megoldás lenne. Az Asus N55 automatikusan váltja át a VGA-kat az Optimus technológiának köszönhetően de azt tulajdonképpen nem kapcsolja le, hanem alacsony energia szinten, nyugalmi állapotba tartja. 


ASUS N55 SF teszt


A notebookban kettő VGA található. Az egyik a CPU-ba integrált Intel® HD3000, mely kisebb fogyasztással, kisebb hőtermeléssel rendelkezik és bőven elegendő HD filmek és gyöngébb 3D-s alkalmazások futtatására, valamint találunk benne egy nVidia GeForce GT555M szörnyeteget is, mely az összes ma kapható játék futtatására elegendő. 


ASUS N55 SF teszt


Az nVidia GeForce GT555M-ből 5 fajta verzió is létezik, melyek közül nálunk a GF116 kódnevű chipre alapozó járt, aminek 144 számolóegysége és a 128 bites memóriavezérlőn 2GB DDR3-as, 675 MHz-en járó memóriák csücsülnek. Mivel a különböző fórumokon mindig aktív téma a különböző GT555M VGA-k variációja kigyűjtöttem őket.


 ASUS N55 SF teszt


Ami számunkra releváns az a GF116 és a GF108 közötti különbség. A GF108-nak ugyan kevesebb számolóegysége van, mint a GF116-nak de a memóriája gyorsabb így teljesítményben kiegyenlítik egymást, mely a játék tesztek során be is bizonyosult.


 


Használhatóság, extrák >


BREAK


Használhatóság, extrák


Kijelző


A zsanérok külső burkolata műanyagból készült, de rendkívül erősen tartja a kijelzőt holtjáték nélkül.


ASUS N55 SF teszt


Az Asus N55-ben TN+film technológiás, matt borítású, 16:9-es képarányú, 15.6″ méretű, 1600×900-as felbontású LED háttér világítású kijelző található. Előnye, hogy még egy világos, nap sütötte szobában vagy kültéren is látható képet ad.


ASUS N55 SF teszt


A betekintési szögek nagyon jók, a fényerő eloszlása teljesen egyenletes, szabad szemmel nézve nincsenek sem a sarkokban és alul sem jobban megvilágított részek, mely a LED technológiának köszönhető. Az 1600×900-as felbontás miatt a notebook gyönyörű éles képet ad, viszont ez negatív hatással van a játékra. Miért is? Ez egy multimédiás notebook, amit nem munkára vásárol a felhasználó. A TFT kijelzők natív (legnagyobb) felbontáson adnak éles képet. Két verzió marad számunkra: (1)csökkentjük a játékok grafikai beállításait, hogy nagyobb fps számot kapjunk, vagy (2) lentebb vesszük a felbontást 1366×768-ra, de akkor meg homályos a kép. Ezt leszámítva azt kell, hogy mondjam a kijelzőt nagyon eltalálta az ASUS, tényleg gyönyörű.


ASUS N55 SF teszt 


Billentyűzet


A notebook-ot kinyitva fehér és ezüstszürke színek kombinációja keveredik. A kijelző keret alját és a hangszórókat alumínium borítja, míg a palmrest matt fehér színű borítást kapott.


Az Asus N55 billentyűzete szürke színű mely fényes festékkel van beborítva. A multimédiás gombok nagy része a billentyűzet bal részén található, a többi funkciót viszont a notebookoknál már jól ismert FN+F”x” billentyűzet kombinációval érhetjük el. A billentyűzet okozott számomra azért némi kevés fejtörést. Elsőként a bekapcsoló gombot emelném ki, ami a numpad jobb felső sarkába került. Elég kellemes dolog lehet, amikor számolgatás közben kikapcsoljuk a notebookot. A másik fejtörést a multimédiás billentyűk elhelyezése okozta. Egy lényegében játékra készített notebook esetén miért raknak baloldalra multimédiás gombokat? Játék közben, amikor le kéne gugolni, hogy ne sorozzák szét arcunkat 7,62 mm-es géppuska lövedékek, helyette a némítás gombot sikerül megnyomni és szép csöndes halálunk lesz. Ugyan ilyen problémák vannak gépelés közben is. A gépelési élmény viszont nem rossz, a billentyűlapkák hosszú úton járnak és puhák de ugyanakkor hangjuk is van. Az alátámasztás viszont rendben van, csak középtájon hajlik picit befelé erős nyomás hatására. 


ASUS N55 SF teszt


Touchpad


Az érintőpad gigászi méretű és egy síkban van a palmrest-el, melynek matt hatású borítása van. Az ujjam viszonylag könnyen mozog rajta és pontos, valamint meglepő módon a két ujjas görgetés is kiválóan működik. Úgy látszik az Asus igen ügyesen megoldott a szoftveres részét ennek a többi modellnél jelentkező problémának. Sajnos a touchpad gombjai nagyon nehezen használhatóak. Ugyan a gomboknak használat közben semmi hangja nincs, de nyomáspontja minimális és olyan érzetet kelt, mint ha ragadna. A jobb és bal gomb egyebe van integrálva, ami kissé vicces, mert nagy részében nem is használható. Sokszor tapasztaltam azt böngészés közben, hogy kattintanék, de nem bírok mivel pont ott nyomtam ahol nem érzékelt a gomb. 


ASUS N55 SF teszt


Hangszórók


A Bang & Olufsen tervezésű ASUS N55-nek igen erős és szép hangzást biztosító hangrendszere van. Tapasztaltunk némi doboz hatást amit mondjuk a JBL hangszóróknál nem érzékeltünk, de meglepően szépen szólnak. 


ASUS N55 SF teszt


A csomag tartalma még egy külön felszerelhető mélynyomó is. Természetesen ettől a kis doboztól ne várjunk üvegremegést és ne higgyük azt, hogy az alattunk lakó zsémbes öregasszony kihívja ránk a rendőrséget. Notebookos viszonyokat tekintve viszont kiemelkedő.


ASUS N55 SF teszt


 


Webkamera


A webakmera a kijelző tetején, középtájékon található, mely a fehér keret miatt könnyen észrevehető és a 2 megapixel kellően szép és éles képet biztosít számunkra.


ASUS N55 SF teszt


Tesztek >


BREAK


Tesztek


A CPU és RAM sebességét az Aida 64 nevű tesztprogrammal mértem meg, melyet össze is hasonlítottam az AMD, Intelhez méltó, fizikailag 4 magos processzorával. A szintetikus mérések alapján a Core™ i3-jobban Processzor szerepelt ugyan, de az átlag felhasználó ezt a különbséget nem érzékeli. Elmondhatjuk, hogy a két processzor nagyjából egy szinten van. 


ASUS N55 SF teszt


 


A notebookban egy 7200 rpm-es, 500GB-os Seagate merevlemez foglal helyet, mely a vártnál kisebb sebességet hozott. Körülbelül az 5400 rpm-es HDD-k sebességét hozta de ez csak is a HDD gyártójának hibája. 


ASUS N55 SF teszt


 


Windows 7 élményindex


ASUS N55 SF teszt 


 


3Dmark 2011


ASUS N55 SF teszt


Akkumulátor


Az Asus N55-ben egy 6 cellás, 5200mAh-s Li-Ion akkumulátor található. A notebook minimális fényerővel, üres járatban 5 óra 30 percet üzemelt, ami nem igazán nevezhető jónak a Lenovo IdeaPad Y570 – 7 óra 10 perces akkumulátor üzemideje után. Ezen értékek a kijelzőnek köszönhetőek, ugyanis annak minimális fényereje túl erős, ezáltal a fogyasztás is megnövekszik.


ASUS N55 SF teszt 


 


Hőmérséklet


A bal oldali hőmérsékleti értékek pár óra alapszintű használat után születtek. A processzor a már hihetetlenül jónak mondható 38°C körüli értékeken mozgott. A jobb oldali képen pedig a 15 perc stressz teszt, 3Dmark11 kétszeri lefuttatása és a 4 tesztelt játék utáni hőmérsékletek találhatóak, miszerint a CPU-ból és a VGA-ból is 76°C maximális hőmérsékletet sikerült kisajtolni.


ASUS N55 SF teszt


A CPU maximális hőmérsékletét az Aida 64 rendszer stabilitási tesztjével mértem meg. A 15 percig tartó rendszer stabilitási teszt eredménye egy maximális 61°C-os CPU lett, ami megint csak kiváló eredmény. 


ASUS N55 SF teszt


A 15 percig tartó 100%-os processzorterhelés után stopperórával mértem a visszahűlés mértéket.


ASUS N55 SF teszt


Hát én nem tudom mit csinált az ASUS, de amint levettem a terhelést a notebook-ról a hőmérsékletek szinte azonnal visszaestek a kezdeti értékekhez közeli állapotba. Nagyon szép eredmény!


 


A burkolati hőmérsékletek is jók, pár óra használat után sem mértem 32-33°C-nál melegebb részeket sem alul, sem pedig felül.


ASUS N55 SF teszt


Megterhelve a notebookot 15 perc 100%-os terhelés és kétszeri 3Dmark 2011 futtatása utána sem kaptam magas értékeket. Azt kell mondjam, hogy a notebook kiváló hűtésének ellenére van a dolgokban egy kis baki. A VGA-t terhelve a notebook pont ott melegedik ahol nem kéne, mégpedig a csuklótámasz bal oldalán ahová a kezünket tesszük játék közben. Persze azért nem kell kétségbe esni, nem forró, nem is meleg, inkább langyos. De miért pont ott?


ASUS N55 SF teszt


Zaj


Az Asus N55 első osztályú hatékonysággal hűtötte le a notebook minden egyes porcikáját, kivéve ahol nem (csuklótámasz), és hangja sincs! Ha csak az integrált grafikus vezérlő üzemel, akkor a notebook teljesen néma üzemmódban teszi dolgát, csak a HDD hangja hallatszódik, amit alig bírtam megmérni. Zajszintmérő segítségével, alap felhasználás közben 4-5db zajszintet mértem és a játék tesztek során sem sikerült 17-18db-es zajszintnél hangosabb értékeket mérnem. Nagyon érdekes volt a ventilátor hangosságának szabályzása is, ugyanis nem hirtelen magasabb és magasabb fordulatszámra helyezi magát, mint egy átlagos notebooknál, hanem szépen lassan, egyenletesen emeli annak fordulatszámát. Ilyen ügyes és komfortos megoldást nem láttam még notebooknál.


Játék >


BREAK


Játék


A játék tesztek során a Crysis 2, Dirt 3, StarCraft II és Skyrim gyönyörűen elfutott 1366×768-as felbontáson és magas/high grafikai részletességgel. Próbálkoztam ultra high beállításokkal is, ami ugyan ment, de már a játékélmény rovására ment az alacsony, 20 FPS körüli értékek miatt. A kijelző ugyan 1600×900-as felbontású, de a lentebb tesztelt játékok hasonló grafikai szinten már keveselték a VGA erejét, így maradtam az 1366×768-as felbontás mellett.


 


Crysis 2 (1366×768) – HIGH / GAMER


ASUS N55 SF teszt


ASUS N55 SF teszt 


ASUS N55 SF teszt


 


 


Elder Scrolls V – Skyrim (1366×768) – HIGH 


ASUS N55 SF teszt


ASUS N55 SF teszt


ASUS N55 SF teszt


 


 


Colin McRae Dirt 3 (1366×768) – HIGH


ASUS N55 SF teszt


ASUS N55 SF teszt


ASUS N55 SF teszt


 


 


StarCraft II – Wings of Liberty  (1366×768) – HIGH


ASUS N55 SF teszt


ASUS N55 SF teszt


ASUS N55 SF teszt 


Support >


BREAK


Support


ASUS N55 SF teszt


Az Asus notebookok supportja nem igazán nevezhető jónak, ugyanis egyrészt csak nem régóta van magyarországi szervize, másrészt pedig abból is csak 1db van. Az Asus sorozat összes modelljei Pick up and Return (háztól-házig) garanciával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy legyünk bárhol az országban, egy telefonhívás után az Asus futárszolgálaton keresztül futárt küld a notebook-ért, beszállítja a szervizbe, megjavítja lehetőelg 10 napon belül és vissza is szállítja tulajdonosának. Ennek a szolgáltatásnak az előnye, hogy egyszerű és kényelmes, hátránya pedig, hogy ezt 1 darab szerviz végzi. Az interneten, különböző fórumokon sok elégedetlen felhasználó is található, melynek többsége a nemrégiben még külföldi szervizelésből adód negatív élmények sokasága miatt tudható be. Az itthoni szerviz kiválóan végzi munkáját, de olykor alkatrész hiány és leterheltség esetén a szervizelési idő meg is hosszabbodhat. Továbbá ha egy nem megismétlődő hibajelenséggel van dolgunk, akkor nem biztos, hogy kellő eredmény születik, ugyanis a szervizessel történő személyes kontaktus sokkal előbb és sokkal biztosabb módszer a hiba elhárítására, esetleges kijavítására. Ilyenkor a problémánkkal csak az ügyfélszolgálatos kisasszonyt vagy urat tudjuk zaklatni, esetleg leordibálni, aki aztán az egészről semmit nem tehet. Erre csak annyit tudok mondani, hogy próbacseresznye


Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...