részletes keresés

A Laptop akkumulátorokról és használatukról

Frissítve: 2017-07-19 09:59:31
Létrehozva: 2013-04-17 06:52:57

Az interneten rengeteg téves információ van az akkumulátorok használatáról, ezért úgy döntöttünk, hogy írunk egy összefoglalást a helyes használatról és tárolásról


A Laptop akkumulátorokról és használatukról


Akkumulátorok és fajtáik


Noteszgépek esetében a következő féle akkumulátorokat különböztethetjük meg: LI-ION ill. LI-POLYMER. Amennyiben akkumulátort vizsgálunk, az első információ, amivel találkozunk a cella szám, sőt! Sok esetben a gyártók nem is határoznak meg mást. Beszélhetünk 2, 3, 4, 6, 8, 9 és 12 cellás akkumulátorról. Minden cella össze van kötve a másikkal az akkumulátor belsejében. Viszont talán a cella számnál is meghatározóbb specifikáció, hogy mekkora kapacitással rendelkezik az adott akkumulátor, ezt a gyárók mAh-ban határozzák meg.


Lithium-Ion


A Laptop akkumulátorokról és használatukról


A Lithium-Ion és a Lithium-Polymer akkumulátorok között nincs kardinális eltérés, de a technológia folyamatosan fejlődik, ezáltal az akkumulátorok is jobb teljesítményt produkálnak. A legfőbb különbség, hogy a Lithium-Polymer típusú akkumulátorok könnyebbek, valamint befoglaló méretük is kisebb ezért kisebb helyen több cella helyezhető el, így növelhetjük az akkumulátor kapacitását.


Lithium-Polymer


A Laptop akkumulátorokról és használatukról


Li-Ion akkumulátorok előnyére válik, hogy több újratöltést bírnak ki a működési idő csökkenése nélkül, ez akár 1000 db töltést is jelenthet, persze minden esetben oda kell figyelnünk, hogy betartsuk az akkumulátorok működési feltételeit. A Li-Poly cellákkal szerelt akkumulátorok általában 500-600-szor lehet újratölteni anélkül, hogy ez teljesítménycsökkenést okozna.


A Laptop akkumulátorokról és használatukról


A polimerizált elektrolit zselének köszönhetően a Li-Poly cellák mérete és alakja is nagymértékben változtatható (például egy vékony ultrabook aljában), ezért felhasználásával egyre gyakrabban találkozhatunk.


Mennyi ideig üzemel az akkumulátor 1 feltöltéssel?


Notebookvásárlás előtt a potenciális vásárló első kérdései között szerepel, hogy „mennyi ideig bírja az akkumulátor?”. A legtöbb esetben egyszerű, számszerű választ vár a kérdést feltevő, ám a pontosság érdekében érdemes egy picit belebonyolódni a témába. A könnyebb megértés érdekében a kedves olvasó engedjen meg számomra is egy kérdést:


Mennyit fogyaszt egy autó? Máris láthatjuk, hogy van párhuzam a két kérdés között. Hiszen ez utóbbi attól függ, hogy milyen „erős” a lábunk. Ha 1-es sebesség fokozatban maximális fordulatszámon megteszünk 100 kilométert akár 70 liternyi üzemanyagot is el tudunk égetni. Máris látható, hogy leendő és/vagy meglevő noteszgépünk akkumulátorának üzemideje már a vásárlás pillanatában is függ nem egy változótól. 


Az akkumulátor üzemideje függ:


(1) a kijelző fényerejétől és méretétől
(2) az éppen használt alkalmazástól (3D vagy 2D)
(3) az energiagazdálkodástól, mely annyira sokrétű, hogy akár oldalakat is lehetne róla írni – röviden talán a processzor, háttértár, videokártya fajtájától a leginkább (érdekes módon még az azonos hardverkonfigurációjú, de különböző gyártmányú notebookok esetén is hatalmas eltérés lehet az akkumulátor üzemidő tekintetében)
(4) az akkumulátor fajtájától, cellák darabszámától, kapacitásuktól és elhasználódottságuk mértékétől


A fent leírtak miatt kijelenthető, hogy nem lehet meghatározni a notebookok akkumulátor pontos üzemidejét, túl sok a változó. A gyártók által adott üzemidőkre támaszkodhatunk, viszont azok minimális terhelésre vonatkoznak. Gondoljunk csak bele, ki az aki minimális fényerővel (alig látható módon) 7 órán keresztül szöveget gépel?


Visszatérve első kérdésünkre, miszerint: „mennyi ideig üzemel az akkumulátor 1 feltöltéssel?” , sajnos pontos válasszal nem, csak körülbelülivel tudunk szolgálni, még abban az esetben is, ha minden paraméterrel tisztában vagyunk.


Egy korábbi írásunkban összeírtunk pár tippet, hogyan tudunk minél többet kisajtolni az akkumulátorunkból: https://techkalauz.hu/laptop/cikkek/152-akkumulator-tipp-11


lítium-alapú akkumulátorok​ tárolása


Ha nem használjuk az akkumulátort több hónapig vagy annál hosszabb ideig, akkor távolítsuk el azt a notebookból. Ez azért fontos, mert a laptop még kikapcsolt állapotban is folyamatosan meríti az akkumulátort.


– Amikor eltávolítja az akkut, legyen a töltöttsége 40%-os szinten, viszont az idő előrehaladtával nem szabad engedni, hogy 5% alá merüljön a töltöttségi szint
– Hűvös, árnyákos és száraz helyen helyezze el az akkumulátort.
– Közvetlen napfény ne érje.
– Lehetőség szerint hőtől és fém tárgyaktól távol helyezze el.


Használat közben ki kell-e szedni az akkumulátort a laptopból?


Új notebook vásárlása utána a „meg kell-e formázni az akkumulátort?” követően a „ki kell-e szedni az akkumulátort a készülékből?” kérdéssel találkozunk a legtöbbet. A válasz ismételten NEM, bár akad egy kivétel. Pár sorral fentebb kitértünk arra, hogy a lítium-alapú akkumulátorok legnagyobb ellensége a meleg. Nos, ha játszunk vagy komolyabb számításigényesebb feladatokat végzünk akkor számítógépünk melegedni kezd, ami árt az akkumulátornak. Ilyen esetekben természetesen szedjük ki!


A gépekhez tartozó bios szintű energiaprofil figyel arra is, hogy ne legyen folyamatosan 100%-on a telep így gyártónként eltérő módon 90-95%-ig engedi lemerülni, majd ha elérte ezt a szintet újra feltölti az akkumulátort 100%-ig. Mi éppen ezért azt javasoljuk, hogy ha nem játszunk vagy nem tesszük ki a számítógépet olyan feladatoknak, ami komolyabb melegedéssel jár, akkor hagyjuk benne a telepet nyugodtan a készülékben.


Mit nem szeretnek a lítium-alapú akkumulátorok és mitől csökkenhet üzemidejük


– Az idő előre haladtával a cellák teljesítménye folyamatosan csökken, akárcsak az autóké vagy egyéb akkumulátoroké.
– A mai laptopokban használt lítium-ion technológiás akkumulátoroknak leginkább az tesz rosszat, ha folyamatosan teljesen lemerítik őket. Ideális felhasználásnak azt tekinthetjük, ha az akkumulátort sosem hagyjuk 25 százalék alá merülni. Mindenképpen kerülni kell a teljes, a gép vészleállásával végződő lemerülést, mert ez károsítja a telepeket, ezzel csökkenti az élettartamot.
– Ha játszunk, vagy melegebb idők járnak felénk, amitől jobban melegszik a notebook, (tehát az akkumulátor is) vegyük ki a laptopból, ugyanis 45°C fok felett a cellákban lévő zselében megindul a kristályosodási folyamat, azaz csökken az élettartam és így az üzemidő is. Jó tudni, hogy az akkumulátor ideális üzemi hőmérséklete 10-35 C° fok között van.


A lítium-alapú akkumulátorok első használat alkalmával


A vásárlók egy újabb gyakori kérdése: „meg kell formázni az akkumulátor?”. A válasz NEM, de ettől függetlenül nem ártunk vele. A kisütés vagy más néven formázás tulajdonképpen abból áll, hogy az akkumulátort egymás után több alkalommal a maximumra töltjük, majd a teljesen lemerítjük. Ez azt a célt szolgálja, hogy az úgynevezett nyugvó, alvó ion részecskéket beindítsuk, megmozgassuk.


A manapság forgalomban lévő lítium-alapú akkumulátorok már nem igényelnek formázást, de a feltöltést követően érdemes teljesen lemeríteni az akkumulátort. A most forgalomban lévő akkumulátoroknál már a mélykisülést nem is lehet elérni, mivel az akkumulátorban elhelyezett elektronika ezt meggátolja, pontosan ahogy a túltöltést is. A túltöltődés miatt már nem kell aggódni, mert a maximális töltöttség elérését követően az elektronika átvált csepptöltésre és így csak a már elfogyasztott töltést pótolja.


 


Pucu



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...