részletes keresés

Asus X501 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:07
Létrehozva: 2013-08-03 01:49:11

Nálunk járt egy rövid teszt erejéig az Asus majdhogynem legolcsóbb notebookja, az X501


Az Asus X501-et a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra egy rövid teszt erejéig.







































































Termék megnevezése Asus X501A – XX480D
Processzor Intel® Pentium Dual-Core™ 2020M (2mb Cashe, 2,40Ghz)
Lapkészlet Intel® HM70
Memória 1x 4096MB DDR3 – 1600MHz
Kijelző 15.6″ HD (1366×768) Glare
Grafika Intel® HD Graphics 2500
Merevlemez Toshiba 500GB HDD
Optikai meghajtó Nincs
Protok és csatlakozók LAN, D-sub, HDMI, 1db USB 3.0, 1db USB 2.0, kombinált audio ki/és bemenet, SD kártyaolvasó
Egyéb WiFi b/g/n, Bluetooth 4.0, Webkamera 0,3 MP
Akkumulátor kapacitása 47 Wh Lithium-Ion, 6 cellás
Méret 38.0 x 25.3 x 2.65 ~ 3.23 cm
Tömeg 2,07 kg
Operációs rendszer Free DOS
Fogyasztói ár (2013.08.) 99.900 Ft
Garancia 24 hónap, futárral elszállításos, háztól házig

Bevezető


Az EeePc (Easy to learn, Easy to work, Easy to play) korszakkal 2007-ben úttörőként teljesen új brand-et alkottak meg az Asus mérnökei, beköszöntöttek az olcsó rendkívül könnyű, optikai meghajtó nélküli netbook-ok. A kezdeti töretlen siker hamar leágazni látszott, az időközben fellendülő tablet, hibrid piac erős nyomására, így a márka 2013 januárjában – első belépőként, majd utolsó kilépőként – hivatalosan is befejezte a javarészt Intel® Atom™ Processzor ra épülő netbook-ok gyártását. A kategóriával kialakított védjegyeket úgy tűnik mégsem adták fel teljes egészében, hisz az EeePc szlogenje az X501 kapcsán is helytálló volna, ugyanis első kézbevételkor egy nagyra nőtt netbook benyomását kelti.


Asus X501 teszt


Többi gyártóval egyetemben, a doboz már itt is újrahasznosított papírból készült, tartalmát tekintve már a megszokott tartozékokat leljük. Tápkábel, Driver CD, gyártói garanciafüzet, egyéb leírások, reklámanyagok.


Asus X501 teszt


A 100.000FT alatt megvásárolható modell 3 színben (sötétkék, rózsaszín, fehér) elérhető. A rendkívül vékony sarkain enyhén kerekített ház legvastagabb pontján is csupán 26 mm, s ehhez a mérethez alig több mint 2kg-s tömeg párosul. Kategóriájában megszokott műanyag borítások uralkodnak mindenhol, de az anyaghasználat egyértelműen sokat javult a korábbi Asus consumer vonalhoz képest. A fehér bevonatú fedlap közepén ékeskedik az Asus logó, a burkolat tapintása pedig nagyon kellemes selymes érzetű. Közelről szemügyre véve apró ezüst pontháló borítja az egészet, mely ad némi kontrasztot a fehér felületnek. A lakk bevonatú elődökhöz képest mindenképpen dicséretes, hogy az ujjlenyomatokat nem gyűjti a felület – sehol. Bravo!


Asus X501 teszt Asus X501 teszt


Kijelző


A káva felső peremén helyett kapott egy 0,3 mp-s fix fókuszos webkamera, viszont örvendetes, hogy a kijelzőkeret már nem megszokott fekete zongoralakk bevonatú, hanem matt, így biztosan nem gyűjti az ujjlenyomatokat, hajszálkarcokat az idők során. Szintén nem meglepő, hogy a 15,6″-os kijelző fényes bevonatot kapott. A 16:9 arányú TN+film panel kontrasztja, színszaturációja átlagos, mindennapi felhasználásra természetesen alkalmas, felbontása 1366 x 768 pixel.


Asus X501 teszt Asus X501 teszt


Betekintési szögei oldal irányban megfelelőek, vertikális irányban hajtogatva, már kellemetlenül erősek a színtorzulások.


A körülbelül egyenként 1cm-es zsanérok a ház legszélére kerültek. Kialakításukból fakadóan a nyitási szög 135°-ot tesz lehetővé. Erősségüket sajnos nem lehet dicsérni, az egész gép egyetlen komoly gyengepontját jelentik. Kicsit erősebb gépelés során is hajlamos betáncolni a kijelző, ami zavarólag hathat a szemre. Kár érte.


Beviteli eszközök, hangzás


Belső borítása ugyanaz mint a fedlapé. Kategóriáját tekintve pozitív csalódás, ugyanis kellően masszív érzetet kelt. Az érintőpad hatalmas méretű különálló gombok nélkül mely kialakításából fakadóan a jobb és bal klikkelés során néha elmászik, persze idővel könnyen megszokható.


Asus X501 teszt Asus X501 teszt


Mai trendeknek megfelelően a billentyűzet szigetes elrendezésű külön numerikus résszel, billentyűzetvilágításról egyelőre sajnos csak álmodhatunk. Előnyként könyvelném el a gombok fekete anyaghasználatát, még ha furcsa is a fehér a környezetben, hosszú távon kifizetődőbb, hisz nem fog besárgulni, látványosan koszosodni. A gombok nyomáspontja jó, ámbár rövid úton járnak ami könnyen szokható.


Alig észrevehető, a bal felső sarokba préselt hangszóró gyártó – jelen esetben az Altec Lansing logója. Fizikai méretből fakadóan hangorkánra ettől függetlenül sem számíthatunk, 80% fölötti hangerőn hajlamos a torzításra, de ez nem a gép hibája, általános tény a belépő noteszgépek piacán. Élménydús zenehallgatáshoz fejhallgatót, vagy külső aktív hangfalat javasolt rákötni.


Csatlakozók


Asus X501 teszt


A ház első élén csak az állapotjelző LED-ek kaptak helyet, bal felén a hűtést, 1 x USB 2.0-s portot, a tápcsatlakozást, Kensington zárat, – míg a másik oldalon – a szabványos fejhallgató/mikrofon kombó Jack aljzatot, 1 x USB 3.0-s csatolót, HDMI kimenetet,  RJ-45 LAN csatlakozót, SD(HC) kártyaolvasót, VGA/D-Sub kimenetet találhatunk. Slim kialakításból adódóan optikai meghajtó már nem fért bele a házba, így arról le kell mondanunk.


Szerelhetőség


Fejtetőre fordítva a gépet meglepetésként érhet minket, hogy nincs szerelőablak. Bővíthetőség szempontjából ez komoly hátrány. 


Asus X501 teszt


Korábbi Asus modelleknél megszokott volt, hogy a kis sárga, plombaként funkcionáló matricájukat már a burkolat szétszedéséhez szükséges csavarra ráragasztják, visszatartva a vásárlót, hogy a garancia megmaradásának érdekében ne kísérelje meg a szétszedést. Ennél a modellnél szerencsére már nem így történt, így bárki számára elérhető, hogy garanciavesztés nélkül bővítsen SSD-re, vagy nagyobb memóriamodult pattintson be.


Asus X501 teszt Asus X501 teszt


Ahhoz, hogy memóriamodult vagy HDD-t cseréljünk a teljes belső borítást a billentyűzettel együtt el kell távolítanunk. Első körben az alsó burkolaton található összes (11 db) csavart ki kell hajtani, ezt követően nagyon óvatosan a belső fehér burkolat már kipattintható. A billentyűzet és touchpad szalagkábeleire fokozattan ügyeljünk!


Asus X501 teszt Asus X501 teszt


Esetleges HDD/SSD csere során az alaplaphoz nem kell nyúlnunk, ellenben az egyetlen DDR III-as RAM slot sajnos a másik oldalon kapott helyet, így bővítéshez ki kell szerelnünk azt is, a hűtéssel együtt. A korábbi hasonló árkategóriás Asus-okhoz képest dicséretes, hogy a memória nem integrált, ennek köszönhetően maximum 8gb-ig tudjuk bővíteni, ami átlag felhasználásra bőven elegendő. 


Asus X501 teszt Asus X501 teszt


Szerelőablak hiánya egyébként a vékony házból is fakadhat, hisz az egybefüggő alsó borítás jóval merevebb. Ezt bizonyítja a fényképen látható belső térhálós megoldás. Az alsó házon kaptak még helyet a stereo hangszórók is, ebből adódóan a térérzet némileg javult. A 6 cellás Li-ion technológiás akkumulátor (4400 mAh / 47 Wh) a vékony ház ellenére eltávolítható.


Support


Garancia 2 éves időtartamú, ügyintézés a korábbi Asus-okhoz képest nem változott. Probléma esetén az Asus hibabejelentő telefonszámán (06 1 505 4561) jelezhetjük a hibát, ezt követően ingyen elszállítja a futár, majd a javítás végeztével ismét, természetesen ingyen és bérmentve visszajuttatják hozzánk. Az Asus nem szállítja külföldre a gépeit, magyar szervizpartnerrel intézi a garanciális javításokat, így elkerülhetőek a hosszabb nélkülözések.


Hardver


A laptopról elmondható, hogy általános otthoni és irodai felhasználásra szánták, ezt egyértelműen bizonyítják a gép hardverösszetevői is. Fő egységét már az Ivy Bridge architektúrás, 3. generációs, Intel® Pentium Dual-Core™ 2020M processzor (35Watt TDP) képviseli, amely 2 magos és 2400Mhz-es órajelen dolgozik. 22 nm-es gyártástechnológiával készült, a 2 mag rendelkezésére pedig 2 mb cache memória áll. A processzorba integrált videókártya az Intel® HD Graphics 2500, amely a RAM memórián osztozik. YouTube Full HD videók, MKV 1080P filmek sem jelentettek problémát számára.


Asus X501 teszt


Asus X501 teszt


Az alaplapon ahogy korábban is említésre került, 1db slotot találunk – a tesztelt modell 4GB-os, 1600Mhz-es RAM modullal érkezik. Dedikált videokártya viszont nincs, ellenben ez nem is egy játékra szánt konfiguráció.


A gyári 2,5”-os Toshiba MQ01 HDD 500 GB tárkapacitású, 5400-as fordulatú, SSD-s verzióban egyelőre nem elérhető. Teljesítményére HDD berkeken belül nem lehet panasz.


Asus X501 teszt


Jobb oldalon található Ethernet csatlakozó a Gigabites hálózati kártyához csatlakozik. Mai kornak megfelelően természetesen rendelkezésünkre áll az összes szabványt ismerő ( 802.11 b/g/n )  beépített Wifi kártya és 4.0-s Blutetooth is.


Operációs rendszer


Az általunk tesztelt X501A XX480D Free DOS-szal érkezik, amit gép vételára el is árul. Operációs rendszert tekintve ingyenes alternatívát a Linux valamely Ubuntu verziója jelenthet, viszont külső optikai meghajtóról gond nélkül telepíthető a Windows 7, vagy Windows 8 bármely verziója melyek természetesen már felárasak.


Gyorsabb telepítés érdekében a pendrive-ot választottuk. Nem egészen 11 percet vett igénybe a Windows 7 Prof. telepítése, ezt követően újabb 20 perc elteltével felkúsztak driverek is. A telepítési varázsló felajánlja az összes driver egyszerre történő telepítését. Kényelmes, felhasználóbarát opció, így nem kell egyesével kiválogatni, majd telepíteni a hibátlan működéshez elengedhetetlen drivereket. Ha valaki nem rendelkezik külső íróval a gyártó magyar oldaláról a típus kiválasztását követően (http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=hu-hu) letölthető az összes driver. Jó hír, hogy rendellenességet, driverhibát nem tapasztaltunk.


Melegedés, zaj, akkumulátor


Bekapcsolást követően a Win 7 gyorsan, 37 másodperc alatt bebootol. Fél órán át tartó 100%-os terhelés mellett sem érzékelhető erős melegedés. A ház legmelegebb pontja a gép alsó burkolata, konkrétan a közepe. Felhasználói szempontból a legideálisabb, hisz ölben tartva nem melegíti a lábunkat. 


Asus X501 teszt


Ventilátorzajról szó sem eshet, szép halkan teszi a dolgát stabil 2200-as fordulaton maximális terhelés alatt is. Wifi-t bekapcsolva 1,5 GB-os Divx videó folyamatos lejátszása mellett, 100%-ig feltöltött akkumulátorral, max fényerőn 4 óra 25 perces üzemidőt produkált, ami becsületes teljesítmény ebben a méretben.


Asus X501 teszt


A még optimálisabb teljesítménykihasználás érdekében, kapunk egy egyszerű alkalmazást, amelyben egy kattintással válthatunk a két energiaséma között.


Értékelés


Az Asus notebook-ok háza táján mindig megfigyelhető volt a kimagasló ár/teljesítmény arány. Stratégiájuk úgy tűnik továbbra is változatlan, hisz 99.900 Ft-ért az X501 személyében egy remek teljesítményű, fiatalos kialakítású, rendkívül könnyű a mindennapokra szánt notebook-ot kapunk. Sajnos kompromisszummentes megoldás ebben az ársávban még ha az általános felhasználási területet is nézzük nem létezik. Az összes apróbb negatívumát figyelembe véve remek választást képvisel minden korosztály számára.



























Asus X501A – XX480D
Előnyök + Elegáns dizájn
Remek, sokat javult anyaghasználat
Vékony, kategóriájában merev ház
Kis tömeg
Kellemes beviteli eszközök
Halk és hatékony hűtésrendszer
Kiváló akkumulátoros üzemidő
Kiváló ár/érték arány
Hátrányok Nehéz bővíthetőség
Dobozszerű hangszórók
Gyenge zsanérok
Alternatívák   Samsung NP370
Fujitsu LifeBook A512
Acer E1 531
Toshiba Satellite C850

 














































































Asus X501A – XX480D
Dizájn 8/10 pont
Anyaghasználat 7/10 pont
Súly 9/10 pont
Csatlakozók 6/10 pont
Bővíthetőség 4/10 pont
Szerviz és garancia 8/10 pont
Kijelző 6/10 pont
Zsanér 5/10 pont
Billentyűzet 7/10 pont
Érintőpad 7/10 pont
Játékos teljesítmény 4/10 pont
Hangrendszer 5/10 pont
Zajszint 8/10 pont
Hűtéshatékonyság 8/10 pont
Akkumulátor 10/10 pont
Ár/érték arány 9/10 pont
Összegzés 70,00%

 


N.Márk


 


Ajánlott cikkek:


– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!


Hasznos cikkek:


– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei


Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:


– Segítünk első notebookod kiválasztásában!



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...