részletes keresés

Dell Inspiron 3521 teszt

Frissítve: 2017-07-19 09:59:39
Létrehozva: 2013-01-22 12:00:00

A Dell Inspiron 5521 után teszteltük az Inspiron 3521-et, mely a gyártó talán legjobb ár/érték arányú noteszgépe



A Dell Inspiron 3521-et a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra tesztelésre.


Dell Inspiron 3521 teszt

 

Már a teszt elején megállapítható, hogy az Inspiron 3521-es noteszgép tulajdonságait tekintve szinte mindenben megegyezik az Inspiron 5521-el. Hogy miben mutatkozik meg a különbség? A válasz az anyaghasználat. Ugyanis míg az Inspiron 5521 teljes alumíniumborítással, addig az Inspiron 3521 bordás, háromszög alakú motívumokkal díszített, matt műanyag borítással rendelkezik.

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Amennyiben az olvasó nem találná elég részletesnek a jelen írásunkat és úgy érzi netán kimaradt belőle valami nézze meg a Dell Inspiron 5521-et boncolgató tesztünket is. Ejtsünk néhány szót a szervizről is: a pénzünkért a már megszokottnak tekinthető és igen csak kecsegtető, 3 éves garanciával számolhatunk, ami mellesleg igen komoly színvonalat képvisel. Ebben a témában is tudunk ajánlani bővebb olvasnivalót, mégpedig a hasznos tippek notebookvásárlás előtt című írásunkban.

 

Portok és csatlakozók

 

Az Inspiron 3521 rendelkezik az átlag felhasználáshoz szükséges összes porttal és csatlakozóval. Meglepő módon USB portból találunk rajta 4 darabot is.

 

Jobbról: 1 db USB 2.0 (töltő funkcióval), optikai meghajtó, kensington zár

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Balról: töltő csatlakozó, hő kivezető nyílás, HDMI, LAN, 2 db USB 3.0., 1db USB 2.0 (töltő funkcióval), kombinált audio ki-és bemenet

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Beviteli eszközök

 

A notebooknak szigetes kialakítású billentyűzete van, mely örömömre alátámasztási problémáktól mentes. Egy olyan terület sincs az Inspiron 3521 billentyűzetén, mely akár egy milliméter holtjátékkal is bírna. A billentyűlapkák minősége átlagos, leütésük hallható és valamivel rövidebb utat járnak be a megszokottnál. Ez utóbbi nem a legjobb dolog szerintem, de szokható. Találkoztam már jobb, kényelmesebb billentyűzettel is, de ettől függetlenül tetszésemet azért elnyerte.

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

A kényelmes és jól kezelhető érintőpadot örökölte testvérétől, az Inspiron 5521-től. A multitoch-os funkciók sem okoznak gondot, valamint a számomra nagyon fontos dupla ujjas görgetés is hibátlan. Ez viszont a Windows 8 erénye, bár Windows 7 alatt is egész korrekt. Egyedül az érintőpad átlagosnál hangosabban kattogó és rövid úton járó gombjait nem tudtam megszokni. Ebben például az Inspiron 5521 sokkal jobb volt.

 

Kijelző

 

Amit rögtön kiemelnék az a holtjáték nélkül működő, erős zsanérszerkezet, mely ugyan műanyag külső borítást kapott, de nagyon biztosan teszi dolgát. A kijelző 15.6 hüvelyk és TN+film technológiás 1366×768 natív pixelfelbontással rendelkező, TruLife fantázianévvel illetett LED háttér-világítású panelt kapott. Színvilága, betekintési szögei teljesen átlagosak, pont mint az Inspiron 5521-nek, így külön képet nem készítettem a betekintési szögekről.

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Egyéb

 

Az Inspiron 3521 tartogat számunkra még egy HD felbontású webkamerát és beépített mikrofont a videobeszélgetésekhez, valamint egy átlagos hangminőségű Waves MaxxAudio 4 hangrendszert.

 

 

BREAK

Hardver

 

A Dell Inspiron 3521-ben ugyanaz az ultra alacsony fogyasztású 3. generációs Intel® Core™ i mobil processzora foglal helyet, mint az Inspiron 5521-ben. A CPU pontos típusjelölése Core™ i3-3217U. Ezeknek a processzoroknak 35W helyett csak 17W a TDP-je (Thermal Design Power – hő tervezési áramfelvétel), így alacsonyabb hőfokon dolgoznak és kevesebbet is fogyasztanak. Ebből kifolyólag mind az 5521-nél, mind pedig az 3521-nél alacsony fogyasztást és alacsony hőtermelést tapasztaltunk. 

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Az Intel® Ivy Bridge processzorait már egy korábbi írásunkban kielemeztük, ezért ebben a tesztben szokásunkhoz híven csak röviden írunk róla. A processzor fizikailag 2 magos, támogatja a Hyper Threeding technológiát, így kétszer annyi programszál párhuzamos futtatására képes, mint egy sima 2 magos processzor, órajele pedig 1,8 GHz. Az Intel® Core™ i3 Processzor-as processzorok, viszont a Core™ i5 / i7-el ellentétben a TurboBoost technológiát nem támogatják, így nem képesek az órajelüket felemelni. Egyébként a CPU tartalmaz még egy grafikus processzort is (IGP), melynek pontos típusjelölése Intel® Graphics HD4000. Az új harmadik generációs Intel® processzorokba található IGP már elegendő lehet az újabb 3D-s játékok futtatására is. Az Intel® Graphics HD4000 részletes játéktesztje megtekinthető a „Mire képes az Intel® HD Graphics 4000” című írásunkban. A Radeon HD7670M játékos képességeit pedig a következő oldalon lévő játéktesztünkben fogjuk összemérni az IdeaPad G580-ban lévő Nvidia GT635-el.

 

  Dell Inspiron 3521 teszt  Dell Inspiron 3521 teszt

 

A Processzor teljesítményét már a korábbi Inspiron 5521 tesztjében több processzorral is összemértük. A teljes összehasonlító táblázat viszont megtekinthető a Laptopszalon CPU rangsor oldalán.

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

A benchmark viszont nem mindig tükrözi a valós sebességet. Erre nagyon jó példa az Inspiron 5520 média tesztünk, melyben kiderült, hogy hétköznapi használatban a Core™ i3 + SSD kombónál nincs versenyképesebb lehetőség. Éppen ezért erősen javasoljuk az előbb linkelt teszt SSD-re vonatkozó részének elolvasását.

 

Merevlemez teszt (HD Tune Pro 5.0)

 

Dell Inspiron 3521 teszt Dell Inspiron 3521 teszt Dell Inspiron 3521 teszt

 

Hőmérséklet, zaj

 

A notebook hűtését és zajszintjét illetően egy szavunk sem lehet, ugyanis notebookos viszonylatban talán az egyik legjobb hűtéssel rendelkezik az Inspiron 5521-el együtt, bár ezt az előnyös tulajdonságát főként az energiatakarékos CPU-nak köszönheti. Alap használat során csak a HDD zaját lehet hallani, valamint hideg mindenhol a burkolat.

 

Burkolati hőmérsékletek „alap”

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Az Aida 64-el mért és 30 percig tartó terheléses teszt eredmény pedig bámulatos, ugyanis a CPU hőmérséklete alig emelkedett 60 °C fölé.

 

Dell Inspiron 3521 teszt Dell Inspiron 3521 teszt

 

Burkolati hőmérsékletek „játék”

 

A notebook burkolati hőmérsékletének maximumát a Crysis 2 nevű számítógépes játékkel teszteltük le, ahogy mint hardveres szinten, úgy itt is derekasan helytállt.

 

Dell Inspiron 3521 teszt 

 

Akkumulátor

 

AZ Inspiron 3521-ben egy 4 cellás 40Wh-ás Li-Ion akkumulátor található meg, mely minimális fényerővel, minimális fogyasztással 7 óra 40 percet üzemelt, ami egész jónak mondható, viszont közepes fényerővel, hanggal DivX film lejátszásával már csak 2 óra 30 percet ment. Utóbbi sajnos elég sovány, bár be kell látni, hogy energiatakarékos processzor ide, energiatakarékos processzor oda még is csak egy 4 cellás 40Wh-ás Li-Ion akkumulátorról beszélünk. A sorozat egyébként elérhető felár ellenében akár 6 cellás akkumulátorral is.

 

BREAK

 

Játék

 

Mivel az Inspiron 3521-ben ugyan az a Radeon HD7670M grafikus vezérlő van, mint a korábban tesztelt Dell Inspiron 5520-ban, csak az IdeaPad G580-al egészítjük ki tesztünket. Az eredmény igen meglepő, mivel szinte ugyanúgy teljesített a két grafikus vezérlő, viszont az AMD Radeon HD7670M igaz hajszálnyival, de több átlag FPS számot csinált mint az Nvidia GT635M.

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

 

BREAK

 

Értékelés

 

A nálunk lévő készülék jelenleg a 150.000ft alatti árkategóriát képviseli. Mit is kapunk ennyi pénzért? Egy játékra is jó videokártyát, energiatakarékos processzort, halk és hűvös működést, jó anyaghasználatot és persze 3 év garanciát. Mint korábban is említettük az Inspiron 3521-nek árkategóriáját tekintve csak az IdeaPad G580 számít ellenfelének. Sajnos egyértelmű ítéletet nem tudunk hozni, mivel az egyik készülék ebben, a másik készülék pedig abban szerepelt jobban. Ha feltennék a kérdést, hogy én melyiket válasszam, akkor inkább az Inspiron 3521 mellett döntetnék, ugyanis a számomra notebookoknál számító 3 kitétel, az anyaghasználat, support, használhatóság tekintetében hajszállal éppen, de jobban szerepelt az Inspiron 3521. Tényleg nagyon tetszett ez a notebook, bár a hangosan kattogó touchpad gombja nem legszimpatikusabb, viszont az érintőfelület kezelhetőségét tekintve példaértékű. A kis hibákat leszámítva egy nagyon is vállalható készülékről beszélünk, mely kiérdemelte tőlünk az ajánlott minősítést.

 

Dell Inspiron 3521 teszt

 

Dell Inspiron 3521

Laptopkalauz – ajánlott!

 

Dell Inspiron 3521 teszt Dell Inspiron 3521 teszt Dell Inspiron 3521 teszt

 

 

Pucu

 



Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Így támogatja a FUJITSU az ENSZ fenntartható fejlődési céljait

Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon muszáj bővülni, de a föld erőforrásai...
Komoly fejtörést okoz mostanában a világ vezetőinek és vezető vállalatinak a fenntartható fejlődés kérdése. Ugyanis valamilyen módon...

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

A Motorola Moto G20 állítólag Unisoc processzorral és 4 GB RAM-mal érkezik

Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan döntést hozott, ugyanis nem a Qualcomm...
Azt a hírt rebesgetik, hogy a Motorolánál új telefon van érkezőben, ez pedig nem más, mint a Moto G20. Úgy tűnik a gyártó szokatlan...

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

Hackerek, vigyázat! – Anti-cheat érkezett a PS5-höz

A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már használja is a kiberbiztonsági programot –...
A Denuvo bejelentette, hogy népszerű népszerű Denuvo Anti-Cheat programja már a PlayStation 5-ön fut. Számos nagy játékcím már...